Hana

Hana, plaats aan de oostkust van het eiland Maui (Hawaii)

Hana is een klein rustig dorpje aan de oostkust van het eiland Maui (Hawaii). In het plaatsje lijkt de tijd stil te staan. Er is een winkel, school, kerkje en wat fraaie plantagehuizen, meestal gelegen in fraaie bloementuinen. Hana heeft een zwart zandstrand, en wordt verder omgeven door boerderijen (waar u ook kunt verblijven) en plantages. Als u op het strand staat ziet u in de verte - aan de overkant van de zee - de contouren opdoemen van het eiland Hawaii - the Big Island. Net ten noorden van Hana liggen de Hana Blowholes, waar golven zich samenpersen in de gaten kloven in de rotsen en voor spuitende fonteinen zorgen.

Natuurlijk is er voor de wandelaars onder u genoeg gelegenheid om het prachtige eiland en haar vele facetten te ontdekken. Er zijn verschillende routes die u zelf kunt volgen of waarbij u zich door een gids kunt laten leiden. Vanaf Hana Bay tot Wai’anapanapa State Park loopt bijvoorbeeld een mooi pad langs de kust. Vlakbij Wailuku lopen de Waihe’e Ridge Trail en de Valley Trail die u een gevarieerd landschap van groene bossen en zanderige kusten beloven. De Lahaina Pali Trail leidt over een oud voetpad en is daarmee een uitdaging voor de zelfs wat meer ervaren wandelaar.

Hana is te bereiken via de kronkelende Hana Highway met ruim 200 bochten, wat ook wel de mooiste kustweg ter wereld wordt genoemd. En inderdaad - bij elke bocht kunt u een foto nemen, in de diepte aan de kust slaan de golven zich stuk op de rotsten. U ziet onderweg schilderachtige dorpjes met kerkjes en fraaie plantage huizen. En in de valleien kunt u wandelen door het regenwoud naar watervallen en uitzichtplatforms, waarbij u onderweg prachtige bloemen en exotische vogels ziet. De weg alleen al maakt een bezoek aan Hana meer dan waard.

Hoogtepunten bij Hana

Ohe’o Gulch
Eén van de meest bijzondere plekken bij Hana is Ohe'o Gulch, een ravijn in de Kipahulu Valley - dat onderdeel is van het Haleakala National Park. De vallei staat ook bekend als de "Seven Sacred Pools". In dit gebied waant u zich in een sprookje met vele natuurlijke poelen en kabbelende watervallen.

Het natuurpark ligt ongeveer 16 km ten zuiden van Hana. U kunt het park bereiken via de smalle, bochtige en hobbelige kustweg. In dit ongerepte regenwoud valt jaarlijks minimaal 7600 mm neerslag. Bij het begin van de Wailua Gulch storten twee watervallen van de helling van de Haleakala vulkaan. Even verder staat in een kleine schrijn een beeldje van de ‘Maagd van de weg’. Het is dikwijls omhangen met verse bloemenslingers. In de Ohe’o Gulch stromen riviertjes via een aantal schilderachtige meertjes in de richting van de oceaan.

Wai’anapanapa State Park
Even voorbij Hana Airport ligt het Wai’anapanapa State Park, waar u aan overschaduwde picknicktafels kunt uitrusten. Een strand met zwart zand glinstert er in de zon, tegen de achtergrond van de branding van de blauwgroene Grote Oceaan. Er loopt een kort voetpad naar een tropische grot waarin twee tamelijk spookachtige holen uitkomen, waar vroeger lava doorheen stroomde. Nu zijn ze met elkaar verbonden door een onderaardse rivier.

Kahanu Garden
Nabij Hana ligt één van de mooiste botanische tuinen van Hawaii - de Kahanu Garden. De tuin maakt deel uit van de National Tropical Botanical Garden (NTBG), een netwerk van tuinen en natuurreservaten op Hawaï en in Florida. In de Kahuna Garden bevindt zich de Pi`ilanihale, een structuur van vulkanisch gesteente waarvan wordt aangenomen dat deze het grootste oude heiligdom in Polynesië vormde. Deze structuur is een National Historic Landmark.

In 1974 droegen nazaten van Chief Kahanu de 25 ha over aan de Pacific Tropical Botanical Garden (vanaf 1988 National Tropical Botanical Garden) om de Kahanu Garden te vormen. In rul zou de organisatie de Pi‘ilanihale restaureren, onderhouden en voor het publiek openstellen. Hetzelfde jaar maakte een anonieme gift de aankoop van nog eens 25 ha aanliggend land mogelijk. Door aankopen van aanliggende percelen in 2002 en 2008 nam de grootte van de tuin toe tot 188 ha.

De botanische collectie

De Kahanu Garden richt zich op planten van eilanden uit de Grote Oceaan en dan met name planten die van belang zijn voor de bewoners van Hawaï en andere culturen van Polynesië, Micronesië en Melanesië. In de tuin leert men over de culturele relaties tussen de mensen en de planten die zij per kano over de Grote Oceaan vervoeren. Diverse etnobotanische collecties zijn er te zien. De grootste collectie cultivars van de broodboom in de wereld is te vinden in de Kahanu Garden. Deze collectie dient als genenbank. Andere nutsgewassen betreffen suikerriet, kokospalm, taro, banaan, zoete aardappel en Kava. Andere planten die in de tuin groeien, zijn Adansonia, Passiflora edulis en Passiflora tarminiana.

Hiernaast bevat de tuin planten die van nature voorkomen op Maui. De helft van de tuin wordt gevormd door een bos met Pandanus tectorius. Daarnaast biedt de tuin plaats aan Pritchardia arecina, een palm die endemisch is op Maui.

Regionale Informatie over de eilanden van Hawaii

Vakantie Oahu

Vakantie Oahu

Oahu, hoofdeiland van Hawaii

Vakantie Oahu Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Big Island

Vakantie Big Island

Vakantie tips voor uw rondreis op het Big Island (Hawaii)

Vakantie Big Island Hawaii? Klik hier voor al onze reizen naar Big Island. Boek voordelig uw droomreis bij Pacific Island Travel dé Hawaii-specialist.

Vakantie Kauai

Vakantie Kauai

Vakantie tips voor uw rondreis op Kauai (Hawaii)

Vakantie Kauai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Maui

Vakantie Maui

Vakantie tips voor uw rondreis op Maui (Hawaii)

Vakantie Maui Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Molokai

Vakantie Molokai

Vakantie tips voor uw rondreis op Molokai (Hawaii)

Vakantie Molokai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Lanai

Vakantie Lanai

Vakantie tips voor uw rondreis op het Lanai(Hawaii)

Vakantie Lanai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.