Vakantie Oahu

Oahu, hoofdeiland van Hawaii

Oahu is het hoofdeiland van Hawaï waarop de hoofdstad Honolulu ligt. Het eiland heeft de bijnaam "the Gathering Place" - de plaats van samenkomst, vroeger en nu. Op Oahu was het hof van de Polynesische koningen gevestigd. Hier wonen de meeste Kama'aina's (niet Hawaiiaanse inwoners) en in Oahu maken de meeste toeristen voor het eerst kennis met Hawaii. Ruim driekwart van de inwoners van Hawaï woont op Oahu.

Het eiland is 71 km lang en 48 km breed en heeft een landoppervlak van 1600 km². Oahu bestaat uit twee oude schildvulkanen, Waikanae en Kokolau, met een breede vallei ertussenin. Het hoogste punt van het eiland is Mount Ka'ala in de Waikanae Range, 1220 meter boven zeeniveau. De laatste vulkaan eruptie op Oahu was waarschijnlijk tussen 32.000 en 10.000 jaar geleden. Het eiland Oahu heeft een kustlijn van 366 km.

U kunt overal een duik nemen in het heerlijke warme water en snorkelen bijvoorbeeld tussen de schilpadden en dolfijnen of één van de scheepswrakken die in dieper water liggen bekijken. In de winter is Oahu het centrum van de surfsport. Aan de noordwestkust (North Shore) ziet u gedurende de wintermaanden surfprofessionals in actie, die strijden om de 'Triple Crown of Surfing' - een wedstrijd die gehouden wordt bij de stranden van Haleiwa Beach, Sunset Beach en Banzai Pipeline Beach.

Honolulu is een moderne en fraai aangelegde stad, die zich uitstrekt langs de zuidkust van het eiland. Downtown Honolulu bestaat uit moderne wolkenkrabbers, brede straten, parken, en historische gebouwen. Westelijk van downtown ligt de moderne internationale luchthaven (de op 4 na grootste van de VS) en Pearl City. In de heuvels, met uitzicht over de stad en oceaan, liggen uitgestrekte buitenwijken. De stad bezit het enige koninklijke paleis op Amerikaans grondgebied.

Enkele kilometers oostelijk van downtown Honolulu, aan een prachtig zandstrand, ligt de hotelwijk Waikiki. De hotelwijk Waikiki heeft een druk strandleven, wervelende Polynesische dans shows, een uitbundig uitgaansleven en uiteraard hotels van wereldklasse. Doordat Waikiki in de luwte ligt van de bergen, is het hier meestal droog en zonnig.

Pearl Harbor ligt 11 km ten westen van Honolulu en heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. U kunt de marinehaven bezoeken, er liggen een aantal historische schepen.

Heel anders is de noordoostzijde van het eiland, hier overheerst de jungle en het steile hooggebergte. U vindt hier prachtige bloemen, zeldzame vogels, watervallen en wilde riviertjes. De noordkust van Oahu is verder wereldbekend om z'n surfstranden, met namen als Sunset Beach en de Banzai Pipeline Beach. Hier trotseren geoefende surfers de branding met huizenhoge golven. Ook het Polynesian Cultural Center en het Waimea Falls Park liggen aan deze kant van het eiland.

Het grootste deel van het eiland Oahu is landelijk. De centrale vallei wordt geflankeerd door bergketens langs de oostkust en westkust. De natuur is schitterend en de fameuze branding aan de noordkust trekt veel surfers. Het noordoosten wordt overheerst door jungle en bergen. Aan alle zijden van het eiland vindt u schitterende zandstranden. Overal op het eiland zijn fascinerende historische bezienswaardigheden en prachtige parken en tuinen te zien.

De belangrijkste economische sector van Oahu is het toerisme, met hotels geconcentreerd rond Waikiki. De op een na belangrijkste sector is defensie. Op Oahu ligt één van de belangrijkste marinebases van Amerika, Pearl Harbor. Op 7 december 1941 werd de Amerikaanse vloot - gestationeerd in Pearl Harbor - door de Japanners aangevallen, wat de deelname van de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte. Naast toerisme en defensie vormt de landbouw een belangrijke inkomstenbron, voornamelijk bestaand uit het verbouwen van ananas en suikerriet.

Hoogtepunten van Oahu

Op Oahu kunt u uitstapjes maken naar de volgende bezienswaardigheden:

Tijdens uw verblijf kunt u bij de "activity desk" van uw hotel op Oahu tal van excursies boeken. Wilt u op eigen gelegenheid Oahu verkennen, huur dan voor één of meerdere dagen een auto (parkeertarief 15-25 usd per dag) of neem "The Bus", het uitstekend georganiseerde openbaar vervoer op Oahu.

Regionale Informatie over de andere eilanden van Hawaii

Vakantie Oahu

Vakantie Oahu

Oahu, hoofdeiland van Hawaii

Vakantie Oahu Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Maui

Vakantie Maui

Vakantie tips voor uw rondreis op Maui (Hawaii)

Vakantie Maui Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Kauai

Vakantie Kauai

Vakantie tips voor uw rondreis op Kauai (Hawaii)

Vakantie Kauai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Lanai

Vakantie Lanai

Vakantie tips voor uw rondreis op het Lanai(Hawaii)

Vakantie Lanai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Molokai

Vakantie Molokai

Vakantie tips voor uw rondreis op Molokai (Hawaii)

Vakantie Molokai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Big Island

Vakantie Big Island

Vakantie tips voor uw rondreis op het Big Island (Hawaii)

Vakantie Big Island Hawaii? Klik hier voor al onze reizen naar Big Island. Boek voordelig uw droomreis bij Pacific Island Travel dé Hawaii-specialist.