Vakantie Oahu

The Gathering Place

Oahu is het hoofdeiland van Hawaï en vormt vaak de eerste bestemming voor een vakantie naar Hawaii, hier vindt u ook de hoofdstad van Hawaii; Honolulu. Het eiland heeft de bijnaam "the Gathering Place" - de plaats van samenkomst, vroeger en nu. Op Oahu was het hof van de Polynesische koningen gevestigd. Hier wonen de meeste Kama'aina's (niet Hawaiiaanse inwoners) en in Oahu maken de meeste toeristen voor het eerst kennis met Hawaii. Ruim driekwart van de inwoners van Hawaï woont op Oahu.

Het eiland is 71 km lang en 48 km breed en heeft een landoppervlak van 1600 km². Oahu bestaat uit twee oude schildvulkanen, Waikanae en Kokolau, met een breede vallei ertussenin. Het hoogste punt van het eiland is Mount Ka'ala in de Waikanae Range, 1220 meter boven zeeniveau. De laatste vulkaan eruptie op Oahu was waarschijnlijk tussen 32.000 en 10.000 jaar geleden. Het eiland Oahu heeft een kustlijn van 366 km.

U kunt overal een duik nemen in het heerlijke warme water en snorkelen bijvoorbeeld tussen de schilpadden en dolfijnen of één van de scheepswrakken die in dieper water liggen bekijken. In de winter is Oahu het centrum van de surfsport. Aan de noordwestkust (North Shore) ziet u gedurende de wintermaanden surfprofessionals in actie, die strijden om de 'Triple Crown of Surfing' - een wedstrijd die gehouden wordt bij de stranden van Haleiwa Beach, Sunset Beach en Banzai Pipeline Beach.

Honolulu is een moderne en fraai aangelegde stad, die zich uitstrekt langs de zuidkust van het eiland. Downtown Honolulu bestaat uit moderne wolkenkrabbers, brede straten, parken, en historische gebouwen. Westelijk van downtown ligt de moderne internationale luchthaven (de op 4 na grootste van de VS) en Pearl City. In de heuvels, met uitzicht over de stad en oceaan, liggen uitgestrekte buitenwijken. Met Iolani Palace bezit Honolulu het enige koninklijke paleis op Amerikaans grondgebied.

Enkele kilometers oostelijk van downtown Honolulu, aan een prachtig zandstrand, ligt de hotelwijk Waikiki. De hotelwijk Waikiki heeft een druk strandleven, wervelende Polynesische dans shows, een uitbundig uitgaansleven en uiteraard hotels van wereldklasse. Doordat Waikiki in de luwte van de bergen ligt, is het hier meestal droog en zonnig.

Pearl Harbor ligt 11 km ten westen van Honolulu en heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. U kunt de marinehaven bezoeken, er liggen een aantal historische schepen.

Heel anders is de noordoostzijde van het eiland, hier overheerst de jungle en het steile hooggebergte. U vindt hier prachtige bloemen, zeldzame vogels, watervallen en wilde riviertjes. De noordkust van Oahu is verder wereldbekend om z'n surfstranden, met namen als Sunset Beach en de Banzai Pipeline Beach. Hier trotseren geoefende surfers de branding met huizenhoge golven. Ook het Polynesian Cultural Center en het Waimea Falls Park liggen aan deze kant van het eiland.

Het grootste deel van het eiland Oahu is landelijk. De centrale vallei wordt geflankeerd door bergketens langs de oostkust en westkust. De natuur is schitterend en de fameuze branding aan de noordkust trekt veel surfers. Het noordoosten wordt overheerst door jungle en bergen. Aan alle zijden van het eiland vindt u schitterende zandstranden. Overal op het eiland zijn fascinerende historische bezienswaardigheden en prachtige parken en tuinen te zien.

De belangrijkste economische sector van Oahu is het toerisme, met hotels geconcentreerd rond Waikiki. De op een na belangrijkste sector is defensie. Op Oahu ligt één van de belangrijkste marinebases van Amerika, Pearl Harbor. Op 7 december 1941 werd de Amerikaanse vloot - gestationeerd in Pearl Harbor - door de Japanners aangevallen, wat de deelname van de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte. Naast toerisme en defensie vormt de landbouw een belangrijke inkomstenbron, voornamelijk bestaand uit het verbouwen van ananas en suikerriet.

Hoogtepunten van Oahu

Op Oahu kunt u uitstapjes maken naar de volgende bezienswaardigheden:

Tijdens uw verblijf kunt u bij de "activity desk" van uw hotel op Oahu tal van excursies boeken. Wilt u op eigen gelegenheid Oahu verkennen, huur dan voor één of meerdere dagen een auto (parkeertarief 15-25 usd per dag) of neem "The Bus", het uitstekend georganiseerde openbaar vervoer op Oahu.

Regionale Informatie over de andere eilanden van Hawaii

Maui vallei en waterval | vakantie Hawaii

Vakantie Maui

The Valley Isle

Van prachtige stranden tot slapende vulkanen. Van weelderig regenwoud tot gezellige dorpjes. Maui is misschien wel het meest afwisselende eiland. Op dit eiland kom je hoe dan ook tijd te kort. Een feest voor de zintuigen. Contrasten van kleur en geur, mens en natuur. In de wintermaanden trekken de walvissen langs dit prachtige eiland. Nieuwsgierig naar Maui? Klik dan hier.

Kauai Napali Coast | vakantie Hawaii

Vakantie Kauai

The Garden Island

Het oudste en misschien wel mooiste eiland van de archipel. Door de gevarieerde en zeer indrukwekkende natuur wordt dit eiland met recht het “Garden Island” genoemd. De spectaculaire Na Pali Coast en de verbijsterende Waimea Canyon behoren tot de absolute hoogtepunten van Kauai. Nieuwsgierig naar dit exotische en weelderige eiland? Klik dan hier.

Kealakekau Bay | vakantie Hawaii

Vakantie Big Island

The Big Island

De frequente lava erupties maken dit het meest spectaculaire eiland van de archipel. Lava stroomt, langs je voeten, de helling af om met oorverdovend geweld de zee in te storten. Op dit eiland huist de godin Pele, die met haar stemmingen de vulkanische activiteit bepaalt. Spectaculair!

Lanai Keahiakawelo | vakantie Hawaii

Vakantie Lanai

The Private Island

Het eiland van de verborgen natuurschoon. De rust is weergekeerd op het afgelegen eiland, ideaal dus om lekker rustig te genieten van de natuur en de privacy. Lanai heeft een unieke vegetatie, opvallend zijn de vele pijnbomen. Als u alle drukte achter zich wilt laten en wilt genieten van privacy en het gemak van een comfortabel hotel dan is Lanai het perfecte eiland. Nieuwsgierig naar dit bijzondere eiland? Klik dan hier.

Halawa Beach Park | vakantie Hawaii

Vakantie Molokai

The Friendly Island

Hang Loose! Op dit eiland kunt u onthaasten, u overgeven aan de rust en ontspannen sfeer. Molokai is het meest traditionele eiland van de archipel. Alles gaat in een rustig tempo en op geen ander eiland wonen zoveel oorspronkelijke Hawaiianen. Molokai is nog zoals de andere eilanden van Hawaii 50 jaar geleden waren. Nieuwsgierig naar Molokai? Klik dan hier.

Hawaii vakantie boeken

Wilt u uw vakantie naar Hawaii boeken? Onze reisspecialisten staan voor u klaar om uw wensen te bespreken en een offerte voor uw reis op maat samen te stellen. U kunt hiervoor telefonisch contact met ons opnemen of een offerteaanvraag sturen, wij nemen dan graag contact met u op.

Wilt u uw reis combineren met een bezoek aan Amerika? Dit kunnen wij samen met de Hawaii vakantie boeken, u krijgt dan een combinatiereis op maat.