Haleakala

Haleakala National Park, berg op het eiland Maui (Hawaii)

De 3055 meter hoge Haleakala vulkaan is één van belangrijkste hoogtepunten van Maui. Een rit naar boven, een bezoek aan het observatorium en een wandeling door de krater mag u niet missen. Het schitterende Haleakala National Park is een natuurgebied van meer dan 120 vierkante kilometer, dat zich uitstrekt langs de zuidelijke en oostelijke kust van het eiland. Haleakala betekent vrij vertaald ‘Huis van de zon’ en er is een prachtige lokale legende die vertelt hoe de halfgod Maui de zon gevangen nam om deze te dwingen de dag langer te maken.

Vanaf de top van de Haleakala Crater is elke morgen een spectaculaire zonsopgang te bewonderen die volgens velen nergens anders ter wereld wordt geëvenaard. Mocht u zich in de vroege morgen richting dit fenomeen begeven dan is het aan te raden warme kleding of een slaapzak mee te nemen; de temperaturen kunnen namelijk dalen tot onder het vriespunt.

Het is mogelijk om hier te overnachten in één van de drie hutten die in 1930 gebouwd zijn. Deze verblijfplaatsen zijn echter zo populair dat u alleen kans maakt door mee te doen aan de lotto die het park heeft uitgeschreven en waarmee u een plekje in een hut kan winnen. Indien u voor zekerheid gaat is de enige andere optie om een tent op te zetten bij één van de twee campings. Het is hierbij overigens verplicht om een vergunning te hebben waarmee u (maximaal) drie nachten kunt verblijven in de krater.

De huidige 'krater' of caldera van de vulkaan is niet ontstaan door een vulkanische uitbarsting maar door erosie van de oorspronkelijke schildvulkaan. De krater meet 11,3 km bij 3,2 km en is 800 meter diep. In de erosiekrater zijn tot 150 m hoge slakkenkegels te zien veroorzaakt door latere vulkanische uitbarstingen. De laatste uitbarsting vond plaats in 1790 en er wordt algemeen aangenomen dat Haleakala ook nu weer ‘slaapt’ en dat een volgende eruptie slechts een kwestie van tijd is.

De krater lijkt op een maanlandschap: vreemd, verlaten en mysterieus. Strepen rood, geel, grijs en zwart markeren de loop van oude en meer recente stromen lava, as en sintels. In het 11.600 ha grote nationale park zijn een aantal uitkijkpunten waar u dit onaardse landschap vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Mensen met hoge bloeddruk, hartklachten of andere gezondheidsproblemen wordt aangeraden een arts te raadplegen voor ze de tocht maken.

Per jaar bezoeken zo'n 1.450.000 mensen het park. Bezoekers kunnen via een aantal paden vanaf de top in de erosiekrater afdalen. De spectaculaire Sliding Sands en Halemau'u trails zijn het meest bekend. De hoogte (meer dan 2000 m) en de zwaarte van de trails stellen hoge eisen aan de conditie van de wandelaars. Deze wandelpaden brengen u in het hart van dit ‘maanlandschap’ op aarde. U ziet er versteende lavastromen en andere vulkanische kenmerken, zoals grote askegels.

Naast het vulkaanlandschap staat het park ook bekend om het heldere zicht op de nachtelijke hemel. Haleakala is daarmee een van de beste plaatsen in de Verenigde Staten voor astronomische observatie. Op de top van de vulkaan bevinden zich een aantal observatoria. Maar naast de enorme astronomische telescopen staat op de top van de Haleakala een "Tracking Station" van het Amerikaanse ministerie van Defensie, waar men kijkt naar satellieten en raketten die om de aarde cirkelen. De top is via een verharde weg per auto bereikbaar.

Maar uiteraard heeft u vanaf de top ook een prachtig uitzicht over de rest van het eiland, in het bijzonder tijdens zonsopkomst en zonsondergang en bij helder weer is het uitzicht vanaf de vulkaan en het zicht in de krater spectaculair.

Het Haleakala National Park heeft naast de krater nog talloze andere bijzondere en mooie bezienswaardigheden. Een grote attractie is bijvoorbeeld Hosmer’s Grove, een woud van exotische bomen die daar ooit bewust geplant zijn met het oog op houtkap en waar vogels zich graag nestelen.

Ook de rest van het park is een paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers: u kunt er veel beschermde en unieke soorten flora en fauna aantreffen die de mooiste cameramomenten kunnen opleveren. Informatie over de verschillende hoogtepunten in het park kunt u opvragen bij het Haleakala Visitor Centre, dat op de rand van de krater gevestigd is. Hier kan men u meer vertellen over bijvoorbeeld de Leleiwi Overlook, een pad dat u een schitterend uitzicht biedt over heel Maui en waar u specifiek inheemse planten zult aantreffen.

Ook de Kalahuka Overlook is een zeer speciaal pad waarlangs de Hawaiiaanse stormvogel (‘ua’u) nestelt. Van deze vogel werd jarenlang gedacht dat deze uitgestorven was, totdat ze een aantal decennia geleden in dit park werden herontdekt.

Mocht u ervoor kiezen om in één dag de krater te bezichtigen, dan kunt u dit ook te paard doen. Er worden een aantal verschillende tochten door de manege ‘Pony Express’ georganiseerd, met daaronder één die over de Sliding Sands Trail leidt. Een andere mogelijkheid is om een fiets te huren en onder begeleiding van een gids de trip te maken.

Geschiedenis
Haleakala vormde vanaf 1916 samen met de vulkanen Mauna Loa en Kilauea op Hawaï Nationaal park Hawaï. In 1961 werd het park gesplitst in Nationaal park Hawaii Volcanoes en Nationaal park Haleakala. In 1980 werd het park aangewezen als biosfeerreservaat.

Onduidelijkheid over de laatste uitbarsting

De vulkaan wordt actief beschouwd en heeft talloze uitbarstingen gekend gedurende de laatste 30.000 jaar. Tot recent werd gedacht dat de laatste uitbarsting was in ongeveer 1790, gebaseerd op tekeningen van Jean-François de La Pérouse en George Vancouver. Maar recente metingen suggereren dat de laatste uitbarsting plaats vond rond 1600.

Regionale Informatie over de eilanden van Hawaii

Vakantie Oahu

Vakantie Oahu

Oahu, hoofdeiland van Hawaii

Vakantie Oahu Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Big Island

Vakantie Big Island

Vakantie tips voor uw rondreis op het Big Island (Hawaii)

Vakantie Big Island Hawaii? Klik hier voor al onze reizen naar Big Island. Boek voordelig uw droomreis bij Pacific Island Travel dé Hawaii-specialist.

Vakantie Kauai

Vakantie Kauai

Vakantie tips voor uw rondreis op Kauai (Hawaii)

Vakantie Kauai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Maui

Vakantie Maui

Vakantie tips voor uw rondreis op Maui (Hawaii)

Vakantie Maui Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Molokai

Vakantie Molokai

Vakantie tips voor uw rondreis op Molokai (Hawaii)

Vakantie Molokai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Lanai

Vakantie Lanai

Vakantie tips voor uw rondreis op het Lanai(Hawaii)

Vakantie Lanai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.