Hana Highway
Hana Highway, kustweg naar Hana op het eiland Maui (Hawaii)

De Hana Highway is de ruim 109 kilometer lange kustweg langs de noordkust van het eiland Maui, die het oostelijke plaatsje Hana met de stad Kahului in het centrale deel van het eiland verbindt. Het eerste stuk oostwaarts vanuit Kahalui - de Highway 36 - tot aan Pa'ia is nog niet zo spectaculair. Wel ziet u net ten oosten van Kahalui surfers in de weer in de golven. Maar voorbij het schilderachtige, kleurrijke dorpje Pa’ia wordt de weg zeer fraai gelegen, bochtig en soms smal. De weg hangt eigenlijk tegen de steile zeekliffen en volgt een bijna onmogelijke route.

In 2001 is een groot deel van deze weg toegevoegd aan het National Register of Historic Places. Het is een smalle, kronkelende route met veel haarspeldbochten en historische bruggen die de reiziger voeren door het fascinerende regenwoud. U zult onderweg langs denderende watervallen, steile rotskusten, witte én zwarte zandstranden rijden, met een gemiddeld toegestane snelheid van 25 kilometer per uur. Bij elke bocht kunt u een foto maken - zo mooi is het er, en de weg heeft ruim 200 haarspeldbochten. U doet er goed aan een hele dag uit te trekken voor de rit naar het oosten van Maui. De weg leidt langs zoveel prachtige plekken dat u anders het risico loopt niet voor donker terug te zijn. Het is niet aan te raden de smalle, bochtige weg na zonsondergang te rijden.

De slecht verlichte Hana Highway wordt ook wel Hana Belt Road, Hana Road of "Road to Hana" genoemd en de toeloop van toeristen leidt vaak tot filevorming, mede doordat veel van de smalle bruggen maar één auto per keer door kunnen laten. Lokale bewoners, die de weg op hun duimpje kennen rijden dan ook vaak ’s nachts in plaats van overdag. Om de sensationele uitzichten langs de route op een meer kalme manier te bezichtigen kunt u ervoor kiezen om per helikopter over het gebied te vliegen.

Hoogtepunten langs de Hana Highway

Pa'ia
Het eerste plaatsje dat u vanuit Kahalui onderweg naar Hana tegenkomt langs de kustweg is het schilderachtige, kleurrijke plaatsje Pa’ia. In deze streek wonen veel kunstenaars. In Pa’ia zijn verschillende galeries, waaronder de Maui Crafts Guild, waar werk te zien is van houtsnijders, leerbewerkers, wevers, schilders, smeden en pottenbakkers. Het vormt een prima plek voor een eerste koffiestop.

Nakalele Point
Nakalele Point is het noordelijkste punt op het eiland Maui dat deel uitmaakt van de Hawaï. Het is befaamd vanwege de blaasgaten met krachtige Geiser-achtige waterfonteinen die onder invloed staan van golven en getijden. Het omhoogspuitende water kan hoogtes bereiken van 30 meter.

Natuurparken
U komt langs een groot aantal prachtige kleine natuurparken en er zijn veel zijwegen naar dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. De tropische jungle en de wouden met ohia-, pandan-, koa-, kukui- en guavebomen zijn doorsneden met voetpaden.

Regionale Informatie over de eilanden van Hawaii