• Vakantie Noumea - Nieuw-Caledonië
  • Vakantie Noumea - Nieuw-Caledonië
  • Vakantie Noumea - Nieuw-Caledonië
0 1 2

Vakantie Noumea - Nieuw-Caledonië

Vakantie tips voor uw rondreis in Noumea (zuidwestkust van Grande Terre - Nieuw-Caledonië)

Nouméa, de moderne hoofdstad van Nieuw-Caledonië, wordt ook wel "Parijs van de Zuidzee" genoemd. Aan de boulevard is het aangnaam toeven. Nouméa heeft restaurants, bioscopen en theaters, maar ook stadstuinen en -parken. Kleine boetieks verkopen de mooiste kleding van de duurste Europese modehuizen. Maar er zijn ook grote warenhuizen en 'designer outlets'. De koloniale huizen van de eerste Europeanen en de stenen gebouwen van de gevangenissen en het leger, de getuigen van de pioniersjaren, passen uitzonderlijk goed bij de modernere bouwstijlen van de stad.

Als u vanaf de heuvels rond Nouméa over de stad uitkijkt, ziet u twee gotische kerktorens. Ze steken scherp af tegen het blauwe water van de baai waaraan de stad ligt. De St Joseph's Kathedraal staat in Nouméa op een heuvel en geeft een prachtig uitzicht over de stad. De kathedraal is in 1888 gebouwd.

In het hart van de stad vindt men de Place des Cocotiers, dat met zijn muziektent en omringd door diverse winkels, het uitgangscentrum voor de bewoners is. Verderop, aan de voet van het Quartier Latin, vindt men aan de Baie de la Moselle de nog steeds populaire stadsmarkt en een watersportplaats waar de meeste boten vertrekken voor een tocht naar de naburige eilanden.

De Baie des Citrons en de Baie de l'Anse Vata onderscheiden zich door hun zeer geliefde stranden, waar men talrijke hotels, restaurants, bars, nachtclubs en casino's kan vinden. De grote lagune voor de kust bij Noeméa is een paradijs voor watersporters. Bij Anse Vata ziet u windsurfers en kitesurfers druk in de weer. Maar bij Baie des Citrons is het ook heerlijk om te zonnebaden, lekker beschut op het strand, uit de wind en onder een palmboom.

Nouméa heeft diverse musea, zoals dat van de stad en van de zeegeschiedenis, die verschillende culturen tonen, maar ook de gemeenschappelijke geschiedenis van de inwoners van de archipel. Bezoek het Tjiabaou Cultural Centre en leer de rijke tradities en cultuur van de inheemse bevolking kennen. Op de kleinere eilanden van Nieuw-Caledonië gaat het dagelijks leven nog zoals u dat in het museum kunt zien. In het Museum van Nieuw-Caledonië en in het Tjibaou Cultural Centre ziet u ook hoe het leven op het eiland er uitzag voor de komst van de westerlingen. De traditionele huizen van de Kanaken, de oorspronkelijke bewoners, zijn naadloos in de moderne architectuur van het Tjibaou Cultural Center verwerkt.

Er is genoeg te zien en doen in Nouméa, zoals heerlijk slenteren over de markt op zoek naar kunst en souvenirs. Laat u meevoeren op de geur van verse delicatessen als schaal en schelpdieren en exotisch fruit. Ook sport neemt een belangrijke plaats in in Nouméa, dankzij de talrijke faciliteiten in de stad: stadions, sporthallen, zwembaden, een renbaan, jeu-deboulesterreinen.

Voor de kust van Nouméa ligt de grootste koraallagune ter wereld. Aan de rand van de lagune ligt een lang uitgerekt koraalrif, de onderwaterkleuren en het onderwaterleven trekken duikers uit de hele wereld. U kunt hier duiken of snorkelen met kleurrijke vissen, mantaroggen, zeeschild-padden en haaien.

Nouméa ligt aan de westkust Grande Terre. Aan de westzijde ligt het aan een grote baai, die een natuurlijke haven vormt. De stad is het economische, administratieve en culturele centrum van de archipel en heeft ruim 90.000 inwoners, voornamelijk Europeanen, Kanaken, Indonesiërs en Vietnamezen. Het is een van de snelst groeiende steden van de Stille Zuidzee. Bij de stichting in 1854 heette de stad Port-de-France. De hoofdstad combineert Franse koloniale architectuur met een paradijselijke, rustieke ligging. Bij Nouméa ontmoet het Bourgondische Franse leven de kalmte van de Stille Zuidzee.

Magenta Airport

Magenta is de luchthaven bij Nouméa, waar binnenlandse vluchten worden uitgevoerd naar 23 vliegvelden in Nieuw-Caledonië. Aircalin voert de meeste binnenlandse vluchten uit, het heeft een moderne vloot van ATR propeller-vliegtuigen waarmee u frequent naar bijvoorbeeld Ile de Pines, Lifou, Ouvea en Maré kunt vliegen. Er wordt vanuit Magenta Airport niet internationaal gevlogen, daarvoor moet u op de International Airport Tontouta zijn, die op 45 minuten rijden ten noorden van Nouméa ligt.

Petite Randonnée' wandelroutes

In het zuiden van Grande Terre zijn een twaalftal bewegwijzerde regionale wandelroutes uitgezet die veilig en comfortabel bereikbaar zijn. Deze bewegwijzerde paden zijn erkend door de FFRP en de GR®-NC1. Brochures met een beschrijving van de wandeltochten zijn verkrijgbaar bij de Direction des ressources naturelles en bij het "Office du Tourisme" van Nouméa en van de Zuidprovincie.

  • Het Parc du Ouen Toro in Nouméa
  • In het spoor van de galeiboeven in Prony
  • Het Sentier de l'Ilot Signal
  • De Sentiers de l'Ilot Casy
  • Over de Mont-Dore

De dicht bij Nouméa gelegen Gorges de Dumbéa zijn 's zomers zeer in trek om er te wandelen en te zwemmen; het gebergte van de Monts Koghi (1061 m) biedt een schitterend uitzicht op Nouméa en de vlakte van Dumbéa. De Mont Dore en de streek rond Prony in het zuiden zijn beroemd als wandelgebied, evenals de iets noordelijker gelegen Mont Humboldt (1618 m) en Mont Mou (1220 m).


Hoogtepunten van Noumea

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Noumea.

La Chute de la Madeleine
Deze botanische tuin bevindt zich midden in de Plaine des Lacs en in de nabijheid van het Parc Provincial de la Rivière Bleue. Hier zijn 168 plantensoorten te zien en de flora van het reservaat is met name interessant vanwege de aanwezigheid langs de rivier van 7 prehistorische coniferen, overblijfselen uit de tweede periode. Een botanisch pad is aangelegd om het publiek de rijke, gevarieerde flora in de oerbossen van Nieuw-Caledonië te tonen.

Le Mont-Dore
Le Mont-Dore is de streek ten zuiden van Nouméa. Het gebied heeft een oppervlakte van 643 km² en telt bijna 25.000 inwoners. Er liggen boerderijen en plantages in deze streek. Deze streek wordt maar weinig door toeristen bezocht.

Parc de la Rivière Bleue
Dit 9045 hectare grote bosreservaat is een waar paradijs vol planten- en diersoorten die endemisch zijn voor dit gebied. Het park is voorzien van zwemplekken, picknickplaatsen en talloze wandelpaden. De reusachtige Kaori, die 40 meter hoog is en bijna duizend jaar oud, is een van de attracties van het park. Met een beetje geluk krijgen de bezoekers ook de kagoes te zien die hier vrij rondvliegen.

Grande Randonnée wandelroute

De langeafstands wandelroute Grande Randonnée nr. 1 (GR®-NC1) biedt wandelaars de gelegenheid Nieuw-Caledonië op een geheel andere wijze te benaderen en op plaatsen te komen die alleen te voet bereikbaar zijn. Het eerste traject start in Prony (uiterste zuidpunt van Grande Terre) en loopt tot het Provinciale natuurpark Rivière Bleue in de gemeente Yaté. De GR®-NC1 gaat verder naar de Barrage de Dumbéa en sinds 2007 is het mogelijk het gehele Parc Provincial de la Rivière Bleue te voet te doorkruisen.

Het meest logisch is het de GR®-NC1 van zuid naar noord te volgen: van Prony naar Ouénarou. Maar het is ook mogelijk de route in omgekeerde richting te lopen. De tweede etappe biedt dan schitterende uitzichten over de oceaan. In de huidige vorm is de GR®-NC1 onderverdeeld in drie etappes. Aan het einde van iedere etappe is er gelegenheid een kampement op te slaan. Het is dus ook mogelijk dagwandelingen te maken over de GR®-NC1, aangezien de vertrekpunten eenvoudig bereikbaar zijn.

Eerste etappe: (1) Prony – (2) Refuge (schuilhut) des Néocallitropsis
Tijdens deze eerste etappe komt u in aanraking met de mijn- en bosbouwgeschiedenis van de Zuidelijke Pacific. "Prony", de mijn van "La Tchaux" en de mijn "Anna-Madeleine".

Tweede etappe: (2) Refuge des Néocallitropsis – (3) Netcha
Wanneer u de Refuge des Néocallitropsis achter u hebt gelaten, volgt u de lange bergkam die de Plaine des Lacs scheidt van de Vallée du Creek Pernod. Het pad verbindt de Pic du Pin met de mijn Anna-Madeleine. Van deze niet extreem hooggelegen route, die zich toch duidelijk verheft boven het omringende gebied, kunt u het zuiden van het eiland overzien tot aan de glinsterende watermassa van de Grote Oceaan. Een suggestie: een bezoek aan de Réserve botanique de La Madeleine* aan het eind van de tocht.

Derde etappe: (3) Netcha – (4) Ouénarou (Parc Provincial de la Rivière Bleue)
In het spoor van de muildieren die onvermoeibaar door dit gebied trokken om de goudzoekers, mijnwerkers of bosbouwers te ravi-tailleren, wandelt u door de mysterieuze Vallée du Creek Per-nod, waar grillige waterstroompjes discreet tussen het riet door kronkelen. Na een zwerf tocht over de donkere aardkorst vol glinsterende poelen beklimt u de Pic du Cintre, vanwaar zich een panorama ontrolt van het gehele gebied. Vervolgens daalt u weer af naar de verstikkende warmte van het halfduistere Bois du Sud.

Voor meer informatie over andere bestemmingen op Grande Terre, ga naar:


Accommodatie(s) op de Noumea

Onderstaand vindt u een overzicht van de mogelijk te boeken accommodatie op de Noumea.

Hotels en Resorts in Noumea

Een selectie van de hotels en resorts in Noumea:

L Escapade Island Resort
Noumea - Grande Terre - Nieuw-Caledonië
Ilot Maitre ligt op slechts 20 minuten varen van Noumea. Voor de kust ligt een beschermd maritiem park. er zijn 44 garden en beach bungalows. Het pure Zuidzee-gevoel ervaart u in één van de 25 overwater bungalows. Alle in tropische stijl ingericht, met grote glazen deuren, airco, tv, telefoon,…
Terug naar boven