Het Coronavirus: 

Het Coronavirus houdt de wereld nu al weken in zijn greep. Ook voor ons bij Pacific Island Travel is het een dagelijks terugkerend onderwerp, omdat u op korte termijn met ons naar de Pacific reist of u bent van plan om een droomreis te maken naar de Pacific, houden wij u graag op de hoogte van de huidige stand van zaken. U kunt regelmatig een update van ons verwachten.

De ontwikkelingen rond het Coronavirus houden wij in de gaten. We onderhouden direct contact met verschillende luchtvaartmaatschappijen over de situatie rond vluchten en blijven op de hoogte van adviezen van het RIVM, Buitenlandse zaken en de ANVR. Op dit moment bevindt 99% van de besmette gevallen zich op het Chinese vasteland, hier valt Hong Kong niet onder. De overige 1% is verspreid over andere landen in de wereld. China heeft zelf zeer strenge maatregelen getroffen om verspreiding naar andere landen tegen te gaan.

Maatregelen
Het Ministerie van Buitenlandse zaken geeft aan dat het veilig is om door Hong Kong te reizen. Direct na het uitbreken van het Coronavirus heeft Hong Kong zeer strenge veiligheidsmaatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan en zijn grenzen naar het Chinese vasteland gesloten. 

Australië en Nieuw-Zeeland
Zowel Australië als Nieuw-Zeeland zijn zeer alert en nemen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vluchten uit Hong Kong worden echter gewoon toegelaten.

Belangrijkste vragen over het Coronavirus

Het Coronavirus zorgt voor opschudding en roept bij reizigers vragen op. Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten. Ook de ANVR concentreert zich op de veiligheid van Nederlanders tijdens het reizen: “Veiligheid en gezondheid van reizigers hebben wij als reisbrancheorganisatie hoog in het vaandel." Volgens de ANVR kunnen mensen veilig via Hong Kong doorreizen naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Tot op heden vertrekken vluchten zoals gepland en zijn er geen wijzigingen in vluchtschema’s. De belangrijkste informatie rondom het Coronavirus hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet. Jaap van Dissel, infectieziekten expert van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), geeft antwoord op de belangrijkste vragen rond het Coronavirus:
 

Ik ga binnenkort op vakantie naar Australië / Nieuw-Zeeland. Is dat veilig?
Ja. Er is sprake van een uitbraak in een deel van China, maar niet in de rest van de wereld, in andere landen is alleen sprake van import gevallen: stel dat een besmet persoon vanuit de regio Wuhan in China naar bijvoorbeeld Canada vliegt, betekent dat niet dat het virus meteen in Canada rondwaart. Besmette en mogelijk besmette patiënten worden in quarantaine gehouden om dat te voorkomen. Alle vluchten van en naar Wuhan zijn stilgelegd om verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Hoe zit het met de controles op de vliegvelden?
Het is mogelijk dat er op de luchthavens in Australië en Nieuw-Zeeland medisch controles worden uitgevoerd. Dit zal dan gaan om het meten van de lichaamstemperatuur.

Hoe erg is het coronavirus?
Wat we nu weten is dat van alle bekende patiënten met het coronavirus ongeveer 25% ernstige klachten heeft. Mogelijk verandert dat beeld de komende tijd. Het is goed mogelijk dat nu vooral relatief ernstig zieke patiënten in beeld zijn.

Hoe besmettelijk is het virus?
Het coronavirus lijkt niet heel besmettelijk. De komende tijd zal meer informatie bekend worden en kan deze inschatting beter gemaakt worden.

Is deze ziekte ernstiger dan een gebruikelijke griep (influenza)?
Dat weten we nog niet goed. De officiële cijfers van dit moment lijken niet heel verontrustend, maar we weten niet precies hoeveel vertraging er in de gegevens zit en of er sprake is van een onderrapportage en hoe groot die is. Als je de cijfers naast elkaar legt, lijkt de griep gevaarlijker dan het coronavirus.

Is er een behandeling tegen het coronavirus?
Momenteel is er nog geen specifieke behandeling voor het coronavirus. Wetenschappers over de hele wereld werken aan de ontwikkeling van een medicijn. Nu bestaat de behandeling van ernstig zieke mensen uit het tegengaan van de symptomen. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld extra zuurstof toedienen bij patiënten die erg benauwd zijn.

Welke groep mensen loopt het grootste risico?
De meeste dodelijke slachtoffers waren op hogere leeftijd en hadden onderliggende medische problemen. Het is te vroeg om te zeggen dat het virus niet dodelijk is voor 'gezonde' mensen.

Hoe zinnig is het dragen van een masker of mondkapje?
Het zal iets helpen als het virus overgedragen wordt door grote druppels. Maar vaak werken maskers maar voor korte tijd. Het moet dan goed aansluiten langs de neus. Maskers dragen helpt wel bij het bewustzijn van het probleem. Mensen houden dan meer afstand. Handen wassen helpt ook.

Contact
Ons team onderhoudt nauw contact met de verschillende luchtvaartmaatschappijen, hotels op verschillende bestemmingen en de lokale agenten wat betreft het virus. Tot op heden zijn er geen bijzonderheden gemeld en kan er veilig worden gereisd. Misschien is het goed om te realiseren dat de vliegafstand tussen Hong Kong en Wuhan vijf en een half uur bedraagt. 

Meer informatie
Wilt u meer te weten komen over het Coronavirus? Op de site van het RIVM vindt u de meest actuele informatie over dit coronavirus.
Over verdere ontwikkelingen en eventuele wijzigingen houden wij u via deze pagina uiteraard op de hoogte.

DISCLAIMER: Wij hebben geen medische kennis, maar hebben onze informatie vergaard van betrouwbare partijen als het RIVM om u zo goed mogelijk te kunnen informeren.