Carnarvon National Park

Prachtige natuur met zeldzame planten en bomen

Het Carnarvon National Park is 298.000 hectare groot. De prachtige natuur met zeldzame planten en bomen en de schitterende Carnavon Gorge maken een bezoek aan dit park meer dan de moeite waard. Het Carnarvon National Park ligt 450 km ten zuidwesten van Rockhampton, in het binnenland van Queensland.

Hoofdattractie van het park is de Carnarvon Gorge, maar daarnaast zijn er nog zes andere secties in het park: Deepdale, Goodliffe, Ka Ka Mundi (een golvende, beboste vlakte met zandsteen-kliffen), Moola-yember, Mount Moffat en Salvator Rosa (een sectie met geërodeerde rotsformaties afgewisseld met open eucalyptuswoud). Bij de Carnarvon Gorge heeft de Carnarvon Creek een diepe kloof in het landschap uitgesleten. Het heeft een oppervlakte van 16.000 hectare en is het meest bezochte deel van het park.

U heeft toegang tot het natuurpark vanaf de Carnarvon Development Road (de hoofdweg tussen de plaatsjes Emerald en Roma). De 45 km lange toegangsweg naar Carnarvon NP is deels onverhard en is soms - in de regentijd (dec-apr) moeilijk begaanbaar met een gewone auto.

Nabij het Carnarvon National Park ligt 'The Crater'. Dit is de belangrijkste vindplaats van fossielen uit het Trias in de Australië.

Hoogtepunten van Carnarvon National Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Carnarvon National Park.

The Crater

Nabij het Carnarvon NP ligt 'The Crater'. Dit is de belangrijkste vindplaats van fossielen uit het Trias in de Australië. De afzettingen op deze locatie staan bekend als de Arcadia Formation en dateren van 230 miljoen jaar geleden.

In het Trias was het wereldwijde klimaat over het algemeen warm en droog, maar oostelijk Australië vormde een uitzondering op de woestijnachtige omstandigheden wereldwijd met uitgestrekte wetlandgebieden die uiteindelijk zouden leiden tot de steenkoolafzettingen van Queensland en New South Wales. In het Vroeg- en Midden-Trias waren de basale archosauriërs de belangrijkste roofdieren, terwijl therapsiden de voornaamste grote landdieren waren. De dinosauriërs waren destijds nog een groep in ontwikkeling. In Australië waren het echter de amfibieën die de dominante diergroep waren met meer dan twintig bekende soorten behorend tot de Temnospondyli.

In The Crater zijn fossielen gevonden van onder meer Keratobrachyops, Lapillopsis en Plagiobatrachus, terwijl van elders in Australië de resten van onder andere Paracylotosaurus bekend zijn. Vondsten van Australische reptielen uit het Trias zijn een stuk zeldzamer. In The Crater zijn fossielen van de basale archosauriër Kalisuchus en enkele hagedis-achtige vormen als Kodimakara gevonden. De vondsten uit The Crater omvatten verder fossielen van vissen, waaronder longvissen.