Queensland
Tips voor uw rondreis Queensland!

Vakantie Queensland - Australië

Tips voor uw rondreis Queensland!

Queensland wordt wel de Sunshine State van Australië genoemd, vanwege de aangename temperatuur grote hoe-veelheid zonneschijn gedurende het hele jaar. De deelstaat ligt aan de oostkust van Australië en heeft een kustlijn van meer dan 5000km. U vindt er tal van badplaatsen, zoals Port Douglas, Palm Cove, Mission Beach, Airlie Beach, Noosa en Surfers Paradise.

Queensland is in oppervlakte (1.730.648 km²) de op één na grootste deelstaat en in bevolking (4,5 miljoen) de op twee na de grootste deelstaat van Australië. Queensland heeft ook de snelstgroeiende bevolking van Australië. Naar verwachting zal de staat in 2051 een bevolkingsomvang hebben van 7,5 miljoen (meer dan de staat Victoria).

Queenslands bevolking is minder gecentraliseerd dan de rest van Australië. De hoofdstad Brisbane herbergt 45,5% van de totale bevolking van Queensland (2001). In de rest van Australië herbergen hoofdsteden gemiddeld 63,8% van de totale bevolking in een staat.

De verschillende delen van Queensland
Het noordelijk deel van Queensland ligt in de tropen, dat wil zeggen dat u hier qua klimaat met de regen- en droge tijd te maken heeft in plaats van met winter en zomer. Met name in het noordelijke kustgebied (Townsville en hoger) vindt u veel tropisch regenwoud.

De beste tijd van het jaar om dit deel van Australië te bezoeken is van mei t/m november. Het binnenland van Queensland - ook wel de "Outback" genoemd - heeft een overwegend droog woestijn en savanne klimaat. In dit gebied vindt u weinig wegen en plaatsjes, het is een dunbevolkt agrarisch gebied.

Langs de oostkust van Queensland loopt een bergketen - the Great Dividing Range - waar tal van valleien en kloven bezocht kunnen worden. Hier vindt u een aantal bekende natuurparken, zoals Lammington National Park, Carnarvon Gorge en bij Cairns de Barron Gorge. Voor de kust van Queensland liggen tal van paradijselijke eilanden - zoals de Whitsunday Islands, waar vaak luxe resorts zijn gebouwd voor een aangenaam verblijf. Ter hoogte van Gladstone strekt zich naar het noorden het grootste koraalrifstelsel ter wereld uit - het Great Barrier Reef. Dit prachtige rif kan op een aantal plaatsen met snelle boten worden bezocht, om te duiken en snorkelen.

De grootste- en tevens hoofdstad van Queensland is Brisbane, een levendige metropool met een modern hoog-bouw centrum en uitgestrekte buitenwijken. Het centrum - met een mix aan moderne en historische gebouwen - ligt in een fraaie bocht van de Brisbane River. Ten oosten van de stad strekt zich Moreton Bay uit - geflankeerd door tal van zandeilanden. Op Moreton Island komen 's avonds dolfijnen aan het strand.

Geschiedenis van Queensland
Queensland was oorspronkelijk een Britse kroonkolonie die in 1859 ontstond na afscheiding van New South Wales. De stad Brisbane startte oorspronkelijk als de Moreton Bay strafkolonie, waar convicts werden vastgehouden die opnieuw de fout ingingen, terwijl ze in New South Wales hun straf uitzaten. Na afscheiding werd de staat genoemd naar Koningin Victoria, de monarch ten tijde van de vestiging van de voormalige kolonie.

Geschiedenis van Queensland op een rij

1824    De Moreton Bay strafkolonie wordt gesticht.
1825    Brisbane wordt gesticht.
1839    Vervoer van veroordeelden wordt beëindigd.
1842    Vrije vestiging wordt toegestaan.
1859    De kolonie van Queensland wordt officieel gesticht.
1862    Queenslands westgrens wordt westwaarts van de 141ste naar de 138ste oostelijke lengtegraad opgeschoven.
1863    Eerste Chief Justice wordt aangesteld (Sir James Cockle).
1864    Dit jaar was een rampjaar voor Queensland: Maart - Grote overstromingen van de Brisbane River die het centrum van de stad bereikten. April - Branden verwoesten de westkant van Brisbanes Queen Street (het belangrijkste winkelgebied) December - Een andere brand (Brisbanes ergste ooit) verwoest de rest van Queen Street en aangrenzende straten
1865    De eerste stoomtreinen rijden in Queensland. De eerste rijdt van Ipswich naar Bigge's Camp (nu Grandchester).
1867    Queensland constitutie wordt geconsolideerd vanuit de bestaande wetgeving. Constitution Act 1867. Goud ontdekt in Gympie
1883    Queensland annexeert het zuidoosten van het eiland Nieuw-Guinea. Drie maanden later blijkt dit echter niet te worden toegestaan door de Britse koloniale overheid.
1891    De grote schaapscheerdersstaking leidt tot de formatie van de Arbeiderspartij (Labor Party).
1899    De werelds eerste regering gevormd door een Arbeiderspartij (Labor Party) (Premier Anderson Dawson) blijft één week aan de macht.
1901    Queensland gaat op in het Gemenebest van Australië.
1904    Vrouwenkiesrecht wordt ingevoerd tijdens de staatsverkiezingen.
1909    De Universiteit van Queensland wordt gesticht.
1920    Luchtvaartmaatschappij Qantas wordt opgericht om de outback van Queensland makkelijker te kunnen bereiken.
1922    De Legislative Council (eerste kamer) wordt ontbonden.
1928    De Royal Flying Doctor Service of Australia maakt haar eerste vlucht vanaf Cloncurry.

Bruce Highway
De Bruce Highway, oftewel de Highway 1 tussen Brisbane en Cairns, is één van de belangrijkste wegen in Australië. Op de 1652 km rijdt u van een gematigd klimaat naar een tropisch klimaat. U ziet daarmee ook de natuur en het landschap veranderen. Bij Rockhampton kruist u de Steenbokskeerkring en komt u in de tropische zone terecht, het is ook hier waar het Great Barrier Reef ongeveer begint. De Bruce Highway is vernoemd naar een voormalige politicus van Queensland, Henry Adam Bruce. Hij was de minister van wegenbouw van Queensland toen de weg halverwege de jaren 30 naar hem vernoemd werd.

De Bruce Highway is de grootste verkeersader in Queensland. Het was de bedoeling dat de weg alle belangrijke kustplaatsen met elkaar zou verbinden. Toch zijn er bij een aantal steden afsplitsingen gecreëerd om het verkeer beter te laten doorstromen en de druk op de steden te verkleinen. Hierdoor wordt de weg steeds korter gemaakt. Van Brisbane naar Cooroy loopt er parallelweg langs Gympie. Tot aan de Sunshine Coast is de weg vierbaans. De laatste 100km voor Cairns is ook vierbaans. Het tussen gelegen stuk is hoofdzakelijk tweebaans met af en toe inhaalstroken.

Verschillende belangrijke steden liggen langs de weg zoals Maryborough, Rockhampton, Mackay, Townsville, Thuringowa en Cairns. U kunt onderweg afslaan naar de Noosa (Sunshine Coast) en Hervey Bay (Fraser Island). De weg gaat ter hoogte van de Sunshine Coast langs de Glasshouse Mountains, de Gunalda Range, Mount Larcom, het platteland ten noorden van Rockhampton en daarna door suikerrietvelden, akkers en melkveeboerderijen. Het gebied is subtropisch en tropisch.

Wijnbouw
Wijnbouw vindt alleen in het zuiden van Queensland plaats, in een relatief klein gebied dat bekend staat als the Granite Belt. Maar ook in de omgeving van Mount Tambourine, Ipswich, Toowoomba en South Burnett bij Kingaroy, worden steeds meer wijngaarden aangelegd.

Geschiedenis
Queensland was eind 1800 een wijnproducerend gebied van grote betekenis. De eerste wijngaard met in 1963 aangelegd en in 1890 werd in een document aangegeven dat er in dat jaar 750.000 liter wijn geproduceerd was. Een lokale wijnproducent wint in 1901 11 medailles voor de kwaliteit van zijn wijnen. Helaas verdween de interesse voor wijnproductie en stopte het gebied met de wijnproductie. Nu worden hier voornamelijk dessertwijnen gemaakt.

De wijnen
Vroeger werden er in Queensland tafeldruiven geteeld, maar tegenwoordig is het aan kwaliteitsdruiven voor de wijnproductie enorm toegenomen. De druivensoorten Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Semillon domineren in Queensland.