Queensland

Tips voor uw rondreis Queensland!

Vakantie Queensland - Australië

Queensland wordt wel de Sunshine State van Australië genoemd, vanwege de aangename temperatuur grote hoe-veelheid zonneschijn gedurende het hele jaar. De deelstaat ligt aan de oostkust van Australië en heeft een kustlijn van meer dan 5000km. U vindt er tal van badplaatsen, zoals Port Douglas, Palm Cove, Mission Beach, Airlie Beach, Noosa en Surfers Paradise.

Queensland is in oppervlakte (1.730.648 km²) de op één na grootste deelstaat en in bevolking (4,5 miljoen) de op twee na de grootste deelstaat van Australië. Queensland heeft ook de snelstgroeiende bevolking van Australië. Naar verwachting zal de staat in 2051 een bevolkingsomvang hebben van 7,5 miljoen (meer dan de staat Victoria).

Queenslands bevolking is minder gecentraliseerd dan de rest van Australië. De hoofdstad Brisbane herbergt 45,5% van de totale bevolking van Queensland (2001). In de rest van Australië herbergen hoofdsteden gemiddeld 63,8% van de totale bevolking in een staat.

De verschillende delen van Queensland
Het noordelijk deel van Queensland ligt in de tropen, dat wil zeggen dat u hier qua klimaat met de regen- en droge tijd te maken heeft in plaats van met winter en zomer. Met name in het noordelijke kustgebied (Townsville en hoger) vindt u veel tropisch regenwoud.

De beste tijd van het jaar om dit deel van Australië te bezoeken is van mei t/m november. Het binnenland van Queensland - ook wel de "Outback" genoemd - heeft een overwegend droog woestijn en savanne klimaat. In dit gebied vindt u weinig wegen en plaatsjes, het is een dunbevolkt agrarisch gebied.

Langs de oostkust van Queensland loopt een bergketen - the Great Dividing Range - waar tal van valleien en kloven bezocht kunnen worden. Hier vindt u een aantal bekende natuurparken, zoals Lammington National Park, Carnarvon Gorge en bij Cairns de Barron Gorge. Voor de kust van Queensland liggen tal van paradijselijke eilanden - zoals de Whitsunday Islands, waar vaak luxe resorts zijn gebouwd voor een aangenaam verblijf. Ter hoogte van Gladstone strekt zich naar het noorden het grootste koraalrifstelsel ter wereld uit - het Great Barrier Reef. Dit prachtige rif kan op een aantal plaatsen met snelle boten worden bezocht, om te duiken en snorkelen.

De grootste- en tevens hoofdstad van Queensland is Brisbane, een levendige metropool met een modern hoog-bouw centrum en uitgestrekte buitenwijken. Het centrum - met een mix aan moderne en historische gebouwen - ligt in een fraaie bocht van de Brisbane River. Ten oosten van de stad strekt zich Moreton Bay uit - geflankeerd door tal van zandeilanden. Op Moreton Island komen 's avonds dolfijnen aan het strand.

Geschiedenis van Queensland
Queensland was oorspronkelijk een Britse kroonkolonie die in 1859 ontstond na afscheiding van New South Wales. De stad Brisbane startte oorspronkelijk als de Moreton Bay strafkolonie, waar convicts werden vastgehouden die opnieuw de fout ingingen, terwijl ze in New South Wales hun straf uitzaten. Na afscheiding werd de staat genoemd naar Koningin Victoria, de monarch ten tijde van de vestiging van de voormalige kolonie.

Geschiedenis van Queensland op een rij

1824    De Moreton Bay strafkolonie wordt gesticht.
1825    Brisbane wordt gesticht.
1839    Vervoer van veroordeelden wordt beëindigd.
1842    Vrije vestiging wordt toegestaan.
1859    De kolonie van Queensland wordt officieel gesticht.
1862    Queenslands westgrens wordt westwaarts van de 141ste naar de 138ste oostelijke lengtegraad opgeschoven.
1863    Eerste Chief Justice wordt aangesteld (Sir James Cockle).
1864    Dit jaar was een rampjaar voor Queensland: Maart - Grote overstromingen van de Brisbane River die het centrum van de stad bereikten. April - Branden verwoesten de westkant van Brisbanes Queen Street (het belangrijkste winkelgebied) December - Een andere brand (Brisbanes ergste ooit) verwoest de rest van Queen Street en aangrenzende straten
1865    De eerste stoomtreinen rijden in Queensland. De eerste rijdt van Ipswich naar Bigge's Camp (nu Grandchester).
1867    Queensland constitutie wordt geconsolideerd vanuit de bestaande wetgeving. Constitution Act 1867. Goud ontdekt in Gympie
1883    Queensland annexeert het zuidoosten van het eiland Nieuw-Guinea. Drie maanden later blijkt dit echter niet te worden toegestaan door de Britse koloniale overheid.
1891    De grote schaapscheerdersstaking leidt tot de formatie van de Arbeiderspartij (Labor Party).
1899    De werelds eerste regering gevormd door een Arbeiderspartij (Labor Party) (Premier Anderson Dawson) blijft één week aan de macht.
1901    Queensland gaat op in het Gemenebest van Australië.
1904    Vrouwenkiesrecht wordt ingevoerd tijdens de staatsverkiezingen.
1909    De Universiteit van Queensland wordt gesticht.
1920    Luchtvaartmaatschappij Qantas wordt opgericht om de outback van Queensland makkelijker te kunnen bereiken.
1922    De Legislative Council (eerste kamer) wordt ontbonden.
1928    De Royal Flying Doctor Service of Australia maakt haar eerste vlucht vanaf Cloncurry.


Bruce Highway
De Bruce Highway, oftewel de Highway 1 tussen Brisbane en Cairns, is één van de belangrijkste wegen in Australië. Op de 1652 km rijdt u van een gematigd klimaat naar een tropisch klimaat. U ziet daarmee ook de natuur en het landschap veranderen. Bij Rockhampton kruist u de Steenbokskeerkring en komt u in de tropische zone terecht, het is ook hier waar het Great Barrier Reef ongeveer begint. De Bruce Highway is vernoemd naar een voormalige politicus van Queensland, Henry Adam Bruce. Hij was de minister van wegenbouw van Queensland toen de weg halverwege de jaren 30 naar hem vernoemd werd.

De Bruce Highway is de grootste verkeersader in Queensland. Het was de bedoeling dat de weg alle belangrijke kustplaatsen met elkaar zou verbinden. Toch zijn er bij een aantal steden afsplitsingen gecreëerd om het verkeer beter te laten doorstromen en de druk op de steden te verkleinen. Hierdoor wordt de weg steeds korter gemaakt. Van Brisbane naar Cooroy loopt er parallelweg langs Gympie. Tot aan de Sunshine Coast is de weg vierbaans. De laatste 100km voor Cairns is ook vierbaans. Het tussen gelegen stuk is hoofdzakelijk tweebaans met af en toe inhaalstroken.

Verschillende belangrijke steden liggen langs de weg zoals Maryborough, Rockhampton, Mackay, Townsville, Thuringowa en Cairns. U kunt onderweg afslaan naar de Noosa (Sunshine Coast) en Hervey Bay (Fraser Island). De weg gaat ter hoogte van de Sunshine Coast langs de Glasshouse Mountains, de Gunalda Range, Mount Larcom, het platteland ten noorden van Rockhampton en daarna door suikerrietvelden, akkers en melkveeboerderijen. Het gebied is subtropisch en tropisch.

Wijnbouw
Wijnbouw vindt alleen in het zuiden van Queensland plaats, in een relatief klein gebied dat bekend staat als the Granite Belt. Maar ook in de omgeving van Mount Tambourine, Ipswich, Toowoomba en South Burnett bij Kingaroy, worden steeds meer wijngaarden aangelegd.

Geschiedenis
Queensland was eind 1800 een wijnproducerend gebied van grote betekenis. De eerste wijngaard met in 1963 aangelegd en in 1890 werd in een document aangegeven dat er in dat jaar 750.000 liter wijn geproduceerd was. Een lokale wijnproducent wint in 1901 11 medailles voor de kwaliteit van zijn wijnen. Helaas verdween de interesse voor wijnproductie en stopte het gebied met de wijnproductie. Nu worden hier voornamelijk dessertwijnen gemaakt.

De wijnen
Vroeger werden er in Queensland tafeldruiven geteeld, maar tegenwoordig is het aan kwaliteitsdruiven voor de wijnproductie enorm toegenomen. De druivensoorten Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Semillon domineren in Queensland.

Hotels

Hotels

Hotels in Queensland

Hotel in Queensland? Zoek en boek uw accommodatie in Queensland, Australië bij Pacific Island Travel. Klik hier voor een overzicht van hotels in Queensland.

Agnes Water

Agnes Water

Bezoek Agnes Water tijdens je rondreis Australië

Vakantie Agnes Water? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Airlie Beach, QLD

Airlie Beach

Bezoek Airlie Beach tijdens je rondreis Australië

Vakantie Airlie Beach? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Gillies Range Aerial

Atherton Tablelands

Bezoek Atheron Tablelands tijdens uw rondreis Australië

Vakantie Atherton Tableland? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Barcaldine

Barcaldine

Bezoek Barcaldine tijdens je rondreis Australië

Vakantie Barcaldine? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Birdsville

Birdsville

Bezoek Birdsville tijdens je rondreis Australië

Vakantie Birdsville? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

110330

Brisbane

Tips voor uw rondreis Brisbane!

Vakantie Brisbane? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Bundaberg

Bundaberg

Bezoek Bundaberg tijdens je rondreis Australië

Vakantie Bundaberg? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Cairns

Cairns

Tips voor uw rondreis Cairns!

Vakantie Cairns? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Cape York Peninsula

Cape York Peninsula

Bezoek Cape York tijdens je rondreis Australië

Vakantie Cape York Peninsula? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Capricorn Coast

Capricorn Coast

Bezoek Capricorn Coast tijdens je rondreis Australië

Vakantie Capricorn Coast? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Bowinda Gorge Carnarvon Gorge National Park

Carnarvon National Park

Bezoek Carnarvon National Park tijdens je rondreis Australië

Vakantie Carnarvon National Park? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Boys fishing by the river

Charters Towers

Bezoek Charters Towers tijdens je rondreis Australië

Vakantie Charters Towers? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Clonurry from Lookout

Cloncurry

Bezoek Cloncurry tijdens je rondreis Australië

Vakantie Cloncurry? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Cooktown

Cooktown

Bezoek Cooktown tijdens je rondreis Australië

Vakantie Cooktown? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Cooroy

Cooroy

Bezoek Cooroy tijdens je rondreis Australië

Vakantie Cooroy? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Daintree National Park

Daintree National Park

Bezoek Daintree National Park tijdens je rondreis Australië

Vakantie Daintree National Park? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Emerald

Emerald

Bezoek Ermerald tijdens je rondreis Australië

Vakantie Emerald? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Fraser Coast

Fraser Coast

Bezoek Fraser Coast tijdens je rondreis Australië

Vakantie Fraser Coast? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Fraser Island

Fraser Island

Een bezoek aan Fraser Island is zeker de moeite waard

Vakantie Fraser Island? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Gladstone

Gladstone

Bezoek Gladstone tijdens je rondreis Australië

Vakantie Gladstone? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Glass House Mountains, Mary Cairncross Lookout, QLD

Glasshouse Mountains

Bezoek Glasshouse Mountain tijdens je rondreis Australië

Vakantie Glasshouse Mountains? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Gold Coast

Gold Coast

Een bezoek aan de Gold Coast is zeker de moeite waard!

Vakantie Gold Coast? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Great Barrier Reef

Great Barrier Reef

Een bezoek aan het Great Barrier Reef is zeker de moeite waard!

Duiken? Snorkelen? Het Great Barrier Reef vanaf een zeiljacht verkennen? Het Great Barrier Reef is een bestemming die iedereen aanspreekt en die een uitwisbare indruk maakt!

Gulf Area

Bezoek de Gulf Area tijdens je rondreis Queensland

Vakantie Gulf Area? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Gympie

Gympie

Een bezoek aan Gympie tijdens je rondreis Australië

Vakantie Gympie? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Hervey Bay

Hervey Bay

Een bezoek aan Hervey Bay is zeker de moeite waard

Vakantie Hervey Bay? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Hinchinbrook Island

Hinchinbrook Island

Hinchinbrook Island

Vakantie Hinchinbrook Island? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Home Hill

Home Hill

Home Hill

Vakantie Home Hill? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Ipswich

Ipswich

Ipswich

Vakantie Ipswich? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Kuranda

Kuranda

Kuranda

Vakantie Kuranda? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Lakefield National Park

Lakefield National Park

Lakefield National Park

Vakantie Lakefield National Park? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Lamington National Park

Lamington National Park

Lamington National Park

Vakantie Lamington National Park? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Lawn Hill National Park

Lawn Hill National Park

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie Lawn Hill National Park? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Toobrack Station

Longreach

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie Longreach? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Mackay

Mackay

Zeker de moeite waard tijdens je rondreis Australië

Vakantie Mackay? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Magnetic Island

Magnetic Island

Ontdek Magnetic Island tijdens je rondreis Australië

Vakantie Magnetic Island? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Maryborough

Maryborough

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie Maryborough? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Mission Beach

Mission Beach

Een bezoekje waard tijdens je rondreis Australië

Vakantie Mission Beach? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Moreton Island

Moreton Island

Moreton Island is zeker de moeite waard!

Vakantie Moreton Island? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Mount Isa

Een bijzodnere stop tijdens je rondreis Australië

Vakantie Mount Isa? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Nambour

Nambour

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie Nambour? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Noosa

Noosa

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie Noosa? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

North Stradbroke Island

North Stradbroke Island

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie North Stradbroke Island? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Outback Queensland

Outback Queensland

Tip voor je rondreis Queensland

Vakantie Outback Queensland? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Palm Cove

Palm Cove

Zeker de moeite waard tijdens je reis naar Queensland

Vakantie Palm Cove? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Port Douglas

Port Douglas

Zeker een bezoek waard tijdens je rondreis Australië

Vakantie Port Douglas? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Riversleigh Fossil Display

Riversleigh

Tip voor je rondreis Queensland

Vakantie Riversleigh? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Rockhampton

Rockhampton

Een bezoekje waard tijdens je rondreis Australië

Vakantie Rockhampton? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Roma

Roma

Klein stadje in Queensland

Vakantie Roma? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

South Stradbroke Island

South Stradbroke Island

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie South Stradbroke Island? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Southern Queensland

Southern Queensland

Leuke tips voor je rondreis Queensland

Vakantie Southern Queensland? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Springbrook National Park

Springbrook National Park

Tip voor je rondreis Queensland

Vakantie Springbrook National Park? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Sunshine Coast

Sunshine Coast

Een bezoek waard tijdens je rondreis Australië

Vakantie Sunshine Coast? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Tamborine National Park

Tamborine National Park

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie Tamborine National Park? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Texas

Texas

Tip voor je rondreis Queensland

Vakantie Texas? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Toowoomba

Toowoomba

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie Toowoomba? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Torres Strait Islands

Torres Strait Islands

Even wat anders tijdens je bezoek aan Queensland

Vakantie Torres Strait Islands? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Town Of 1770

Town Of 1770

Tip voor je rondreis Queensland

Vakantie Town Of 1770? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Townsville

Townsville

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie Townsville? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Trinity Beach

Trinity Beach

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie Trinity Beach? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Tropical Queensland

Tropical Queensland

Tips voor je rondreis Queensland

Vakantie Tropical Queensland? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Undarra Volcanic National Park

Undarra Volcanic National Park

Een bezoekje waard tijdens je rondreis Queensland

Vakantie Undarra Volcanic National Park? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Whitsunday Coast

Whitsunday Coast

Een bezoek waard tijdens je rondreis Australië

Vakantie Whitsunday Coast? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Whitsunday Islands

Whitsunday Islands

Bezoek zeker de Whitsundays tijdens je rondreis Australië

Vakantie Whitsunday Islands? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Yeppoon

Yeppoon

Tip voor je rondreis Australië

Vakantie Yeppoon? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel