Reisinformatie Frans-Polynesië

Praktische tips voor uw vakantie

Ambassade en consulaat in Frans-Polynesië

Franse ambassade en consulaten in Nederland: www.ambafrance-nl.org

Ambulance in Frans-Polynesië

Per regio en eiland zijn er andere telefonische alarmnummers. Raadpleeg de hoteldirectory.

Autorijden in Frans-Polynesië

Het hoofdeiland Tahiti is geschikt om per huurauto te verkennen. De meeste bezienswaardigheden liggen langs de verharde kustweg, die geheel om het eiland heen loopt. Er is rechtsverkeer, de wegen zijn goed onderhouden. Het verkeer is buiten Papeete zeer rustig, maar in de stad kan het soms druk zijn. Ook op Moorea, Bora Bora , Huahine en Raiatea kan een auto worden gehuurd. Op deze eilanden is het verkeer meestal zeer rustig. De maximum snelheid is 80km/uur, in de bebouwde kom 50 km/uur. De bewegwijzering is beperkt, navigatiesystemen werken hier niet - dus u zult aangewezen zijn op een wegenkaart. Op de meeste eilanden is er alleen in het hoofdplaatsje of bij de luchthaven / haven een tankstation.

We kunnen huurauto's voor u reserveren op de bovengenoemde eilanden (huurtarieven en voorwaarden zijn beschikbaar op aanvraag). Terplaatse moet u (als bestuurder) bij afhalen van de huurauto beschikken over een geldig Ne-derlands rijbewijs en een creditcard (we adviseren ook een internationaal rijbewijs mee te nemen). De minimum leeftijd als bestuurder is 23 jaar. Vraag de verhuurder om een routekaart en uitleg over de verkeersregels. Beste is om een 4WD terreinauto te huren, want u zult soms over onverharde wegen willen rijden, vooral zodra u van de hoofdweg af gaat.

Banken in Frans-Polynesië

In Papeete zijn diverse banken gevestigd. Op de buiteneilanden vindt u alleen in de hoofdplaatsjes banken. De openingstijden van de banken zijn: 08.00 tot 15.30 van maandag t/m vrijdag. Enkele banken zijn op zaterdag open van 07.45 tot 11.30. Op de internationale luchthaven Faa'a is een wisselkantoor aanwezig.

Belasting in Frans-Polynesië

Op goederen en diensten wordt in Frans-Polynesië een omzetbelasting van 8% geheven. Deze belasting wordt, ook bij uitvoer van artikelen, niet gerestitueerd. Sinds 1 januar i 1999 geldt een 6% belast ing op hotelaccommodatie.

Betaalmiddelen in Frans-Polynesië

Het betaalmiddel in Frans-Polynesië is de Cour de Franc Pacifique (CFP). Er bestaat een vaste aan- én verkoop wisselkoers van 119,33 CFP per 1 Euro. U kunt vanuit Nederland evt. Euro's meenemen. Terplaatse kunt u ook geld wisselen met USD, NZD en AUD.

Er bestaan biljetten van 10.000, 5.000, 1.000 en 500 francs. Er bestaan munten van 100, 50, 20, 10, 5 en 2 francs. Betalen per creditcard (Visa, Mastercard en American Express) is zeer gebruikelijk. Buitenlands geld en travellercheques van Thomas Cook en American Express kunnen in de hotels en banken worden omgewisseld in francs, waarbij u rekening moet houden met wisselkosten.

Binnenlandse vluchten in Frans-Polynesië

U vliegt tussen de eilanden met Air Tahiti. Deze maatschappij heeft een zeer uitgebreid routenet en vluchtschema. Hierdoor kunt u vrijwel elke dag tussen de Society-eilanden vliegen en enkele malen per week tussen Tahiti en elk van de overige eilanden.

Op de binnenlandse vluchten tussen de eilanden gelden strenge gewichtsregels, max.. 20 kg. Onze agent ter plaatse is altijd bereid eventuele overbagage tijdelijk te beheren. Wilt u van deze service gebruik maken, meldt dit dan direct bij aankomst aan de agent of zo spoedig mogelijk daarna. U mag over het algemeen 1 stuk handbagage van niet al te grote afmeting in de cabine meenemen.

Bootverbindingen in Frans-Polynesië

Als alternatief voor vliegen tussen de eilanden kunt u ook de boot nemen. Tussen Tahiti en Moorea vaart een autoveer volgens een dagelijks vast schema. De andere eilanden van de Society Groep kunnen met de high-speed shuttle boot "Ono Ono" worden bereikt. Deze moderne shuttle beschikt over 450 vliegtuigstoelen in een airconditioned cabine. De overtocht van Papeete naar Huahine duurt 3 uur. Tussen Huahine en Raiatea en tussen Raitea en Bora Bora duurt de overtocht slechts een uur. De route Papeete - Huahine - Raiatea - Bora Bora wordt 3 keer per week uitgevoerd (heen: ma, wo, vr/ terug: zo, di, do). Op zaterdag wordt tussen Bora Bora en Maupiti heen en weer gevaren.

Camping in Frans-Polynesië

Kamperen is in Frans-Polynesië niet toegestaan.

Duty Free in Frans-Polynesië

Planten, fruit, honden, katten, gevaarlijke goederen en drugs mogen niet geïmporteerd worden.

Het is toegestaan om 200 sigaretten òf 50 sigaren òf 250 gram tabak; 2 liter sterke drank of twee liter wijn (boven 18 jaar); 50g parfum en 250ml eau de toilette; goederen tot een waarde van CFP Fr5000 (CFP Fr2500 voor personen tot 15 jaar) mee te nemen.

Electriciteit in Frans-Polynesië

De elektriciteit op Tahiti is 110 of 220 volt bij 60 Hz. De stekkers en stopcontacten zijn zoals in Nederland. Een ronde stekker dient over een uitsparing te beschikken voor de in de stopcontact aanwezige aardingspen (zoals in Frankrijk gebruikelijk).

Entertainment / nachtleven in Frans-Polynesië

Papeete is een levendige stad. Sommige nachtclubs sluiten door de week om middernacht, in het weekend blijven ze open tot 2 of 3 uur 's ochtends. Een leuke locatie om wat te drinken en mensen te bekijken is Le Retro, een Parijs-achtig café in het Vaima centrum. Le Tamure Hut, in het Royal Papeete hotel, is één van de meest populaire (dans-) locaties met oude en nieuwe Tahitiaanse muziek gespeeld door een live band. La Cave (in het Royal Papeete hotel) is een andere nachtclub met een Tahitiaanse sfeer.

Eten / drinken in Frans-Polynesië

Tahiti beschikt over uitstekende Franse, Italiaanse en Chinese restaurants. Kies gerust eens voor een 'plat du jour' of een 'prix-fixe' menu. Deze zijn in vele restaurants verkrijgbaar, zijn goed en u bent aanzienlijk goedkoper uit (ongeveer 15 à 20 Euro). 'Poisson cru' is een typisch Tahitiaanse salade met verse tonijn gemarineerd in citroen, komkommer, uien en tomaten geserveerd met een cocosnoot-dressing.

Tahitiaanse keuken

De Tahitiaanse keuken (ook wel de Frans-Polynesische keuken genoemd) laat zich in drie categorieën indelen:

  • De oorspronkelijke keuken zoals deze bestond voor het eerste contact met de Europeanen: Deze gerechten bestaan vaak uit rauwe vis of uit vlees gebakken in een zandoven. Er wordt weinig groente gegeten maar des te meer fruit. Belangrijke ingrediënten zijn verder de cassave en de zoete aardappel. Verder wordt er varkensvlees en zeeschildpad gegeten. Die laatste is trouwens wel een bedreigde soort.
  • De Europese en Amerikaanse keuken: Europese en Amerikaanse gerechten bereid met Polynesische ingrediënten. Er wordt opvallend veel gebruikgemaakt van spamvlees.
  • De Chinese keuken: Tahiti heeft een grote Chinese minderheid. Deze hebben hun eigen richting gegeven aan de plaatselijke keuken.

Tahitiaanse gerechten worden gewoonlijk met de handen gegeten. Er wordt weinig gebruikgemaakt van kruiden.

Hoofdgerechten

  • Fafa is een stoofpot van taro en kokosmelk en vlees.
  • Uru is een zetmeel waar frieten van gemaakt worden.

Bijgerechten

In de Polynesische keuken is het gebruik van voor- en nagerechten niet gebruikelijk. Alles wordt tegelijkertijd geserveerd.

  • Ipo is gekookt kokosbrood.
  • Po'e is gebakken fruit, gemengd met zetmeel en overgoten met kokosmelk.

Snacks en bijgerechten

  • Faraoa, rauw kokosbrood.
  • Pai zijn kliekjes gemengd met fruit en custard.
  • Firifiri een Polynesische donut.

In Frans-Polynesië hebben de meeste grotere hotels en resorts een keuze aan restaurants. Daarnaast vindt u in Papeete ook fastfood restaurants, lokale "takeaways" en kleine restaurantjes van immigranten (zoals bistro's, pizaria's en Aziatische restaurants). De ingrediënten die gebruikt worden zijn vaak van betere kwaliteit dan we in Europa gewend zijn.

De kleding is doorgaans informeel "Casual", alhoewel in de chique restaurants in resorts soms avondkleding wordt gewaardeerd. Buiten Papeete en op de buiteneilanden bent u meestal aangewezen op het restaurant van uw accommodatie.

Omdat de eilanden van Frans-Polynesië omringd zijn door de oceaan, treft u op het menu veel tonijn en andere grote zeevis aan, alsmede schaaldieren en tropisch fruit. Bij traditionele gerechten wordt zoete aardappel en casave (zowel de wortel als de bladeren) gebruikt.

Feestdagen in Frans-Polynesië

In Frans-Polynesië gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede-Vrijdag, 1e en 2e Paasdag, 1e en 2e pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag):

  • 5 maart: Gospel Day
  • 1 mei: Labour Day
  • In mei: Ascencion Day (Hemelvaartsdag)
  • 29 juni: Internal Autonomy Day
  • 14 juli: Bastille Day
  • 15 augustus: Assumption Day (Maria Hemelvaart)
  • 1 november: Alle Heiligen
  • 11 november: Armistice Day (Wapenstilstandsdag)

Festivals en evenementen in Frans-Polynesië

Het meest belangrijke jaarlijkse festival is het Heiva i Tahiti. Dit 2 weken durend festival wordt gehouden van 30juni tot 14 juli. Er is een uitgebreid programma met parades, dansvoorstellingen, carnavals-feesten, races & sporttoernooien. Op "Quatorze Juillet" (14 juli) is het hoogtepunt in de parades en feesten. Hotels zijn erg druk geboekt rond deze tijd.

Dat Polynesië trots is op die rijke en veelzijdige cultuur, blijkt uit de talrijke evenementen die worden georganiseerd, met als jaarlijks terugkerend hoogtepunt het grote Heiva-festival in juli, waar groepen met tot wel 150 leden elkaar trachten te overtreffen in muzikale creaties, choreografieën en kledij. De traditionele poëzie wortelt in de eeuwenoude kunst van de "orero", gedichten die werden voorgedragen, begeleid met het pure geluid van de neusfluit of "vivo".

De algemeen aanvaarde theorie stelt dat de bevolking van de Stille Oceaan door de Polynesiërs ongeveer drie- tot vierduizend jaar geleden het gevolg is van grote volksverhuizingen vanuit Zuidoost-Azië. Op basis van hun kennis van de wind, de stromingen en de sterren voeren deze eerste onverschrokken zeevaarders in hun dubbele prauwen (met zeil) van gevlochten twijgen en hout naar het Oosten en koloniseerden er de centrale archipels (Cook-eilanden, Tahiti en de andere eilanden...) tussen 500 v.C. en 500 n.C.

Het is uit deze expedities die rond 1000 n.C. ten einde kwamen, dat de "Polynesische driehoek" is ontstaan, gevormd door Hawaii (in het noorden), het Paaseiland (in het oosten), Frans-Polynesië (in het westen) en Nieuw-Zeeland (in het zuidwesten). De verschillende talen die op deze eilanden worden gesproken en die allemaal afstammen van de Ma'ohi-taal, getuigen van de gemeenschappelijke afkomst van hun bewoners.

Fooi in Frans-Polynesië

Het geven van fooien is zeer ongebruikelijk in geheel Frans-Polynesië en wordt zelfs niet altijd op prijs gesteld.

Fotografie in Frans-Polynesië

De eilanden zijn zeer fotogeniek. Indien u dia's maakt kunt u deze het beste vanuit Nederland meenemen. Foto- en video-apparatuur, geheugenkaarten en fotofilms of tapes zijn goed verkrijgbaar in Papeete, maar wel duurder dan in Nederland. Op de buiteneilanden vindt u nauwelijks fotowinkels. Houdt er rekening mee dat u - vanwege het felle licht - een UV-filter en zonneklep nodig heeft.

In Frans-Polynesië heeft u veel gelegenheid om onderwaterfoto's te maken. Houdt u er rekening mee dat onderwaterfotografie speciale eisen stelt aan uw apparatuur. Koop liever een voordelige wegwerpcamera dan experimenteren met uw dure camera.

In Papeete zijn er een aantal winkels waar u uw fotorolletje kunt laten ontwikkelen. Eén van de beste is Tahiti Photo in Vaima Centre.

Gezondheid in Frans-Polynesië

Het klimaat in Frans-Polynesië is aangenaam en gezond, u hoeft daarom doorgaans geen bijzondere medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Het beste kunt u echter naar de GGD of uw huisarts gaan voor een specifiek advies.

In Frans-Polynesië komen vrijwel geen gevaarlijke of giftige dieren voor. Het meest gevaarlijke dier is waarschijnlijk de haai. Binnen de riffen in de lagunes ziet u hooguit kleine ongevaarlijke rif haaien. De grotere haaiensoorten - zoals de hamerhead, tijgerhaai en de witte haai - houden van diep en stromend water en deze ziet u daarom eigenlijk alleen buiten de lagunes.

Denkt u eraan dat het koraal scherp is. Om wondjes en eventuele infecties te voorkomen, raden wij u aan plastic sandalen te dragen wanneer u over het koraal wilt lopen of in ondiep water boven het koraal gaat zwemmen. Indien u zich gesneden heeft aan het koraal is de kans op infectie zeer groot, wacht daarom niet te lang met antibiotica te gebruiken.

Golfen in Frans-Polynesië

De bekendste golfbaan in Frans-Polynesië is de 18-holes baan van Atimaono (buitenwijk van Papeete). In juni wordt hier hier het Pro/Am Golf open georganiseerd. Golf is niet zo'n populaire bezigheid als in Fiji of Hawaii.

Hulpdiensten in Frans-Polynesië

Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.

  • Politie: 17
  • Brandweer: 18
  • Ambulance: 15

Immigratie / Douane in Frans-Polynesië

Bij binnenkomst van Frans-Polynesië wordt voor EU burgers voor een toeristisch verblijf van max. 3 maanden een geldig paspoort verlangd, dat nog ten minste 3 maanden geldig is bij aankomst, een geldig retour- of doorreisticket en voldoende financiële middelen om uw verblijf te bekostigen. U kunt dit aantonen met contant geld, travellercheques of een creditcard. Er zijn geen bijzondere eisen t.a.v. verplichte vaccinaties voor toeristen. Bij aankomst moet een "Arrival Card"' met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld. Deze regels kunnen wijzigen.

Bij aankomst in Frans-Polynesië wordt de reiziger gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. Ter bescherming van de ongerepte natuur en de landbouw kent Frans-Polynesië strenge regels met betrekking tot de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Deze mogen niet worden ingevoerd.

Internationale vluchten in Frans-Polynesië

De internationale luchthaven van Frans-Polynesië ligt aan de noordwestzijde van het hoofdeiland Tahiti. De luchthaven ligt 15km westelijk van het centrum van de hoofdstad Pape-ete. Op deze luchthaven worden zowel internationale vluch-ten als interisland vluchten uitgevoerd. De volgende lucht-vaartmaatschappijen voeren internationale vluchten uit:

  • Air Caledonie (naar Noumea [Nieuw-Caledonië])
  • Air New Zealand (naar Auckland [Nw.Zealand])
  • Air Tahiti Nui (naar Auckland, Brisbane, Los Angeles, Sydney en Tokyo)
  • LAN Airlines (naar het Paaseiland en Santiago [Chili])
  • Qantas (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])
  • Virgin Australia (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])

Alle overige luchthavens en airstrips dienen alleen het binnenlands vliegverkeer.

Vanaf Amsterdam moet u rekening houden met een totale reistijd van minstens 22 uur, via Los Angeles.

Internationaal vertrek in Frans-Polynesië

De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit Frans- Polynesië is 120 minuten voor vertrek. De luchthavenbelasting ("Airport Departure Tax") bedraagt momenteel 1150 XFP per persoon. Deze heffing is reeds inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. U hoeft dus ter plaatse geen "Airport Departure Tax" meer af te rekenen. Deze regels kunnen wijzigen, zie bijlage 24 (airporttax).

Internet in Frans-Polynesië

Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zal u deze op bepaalde plaatsen kunnen gebruiken d.m.v. een wifi-verbinding op te bouwen (bijv. in hotellobby's). Als u ook bij het zwembad of aan het strand wilt kunnen internetten, dat dient u een SIM kaart (of dongel) te kopen voor het UMTS netwerk. Deze zijn te koop bij de winkels van de grote telecom aanbieders (zoals Vodafone). Alleen op de Genootschapseilanden bij de steden en dorpjes is de mobiele ontvangst goed. Bij veel hotels en in Papeete vindt u ook een aantal internetcafé's.

Kleding in Frans-Polynesië

Voor een bezoek aan Frans-Polynesië kunt u het best lichte zomerkleding meenemen. Bij een bezoek aan een lokaal dorp stellen de inwoners het op prijs als u zich niet in badkleding laat zien, maar met overhemd of t-shirt. Denk aan een dunne regenjas (voor wandelingen) en plastic sandalen (ter bescherming tegen koraal). Neem een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon. De winkels in Papeete kunnen overigens voorzien in vrijwel alles dat een bezoeker zoal nodig heeft.

Klimaat in Frans-Polynesië

Frans-Polynesië heeft gedurende het gehele jaar een aangenaam zonnig klimaat. De maanden juni t/m oktober zijn het droogst en koelst, met een gemiddelde temperatuur van 25C. De maanden november t/m mei zijn iets warmer, met een gemiddelde temperatuur van 26,5C. Met name aan de oostzijde van de bergachtige eilanden valt in deze periode veel regen. De regen valt vrijwel altijd in korte maar hevige stortbuien.

De luchtvochtigheid is dan op de eilanden iets hoger, maar een continue passaatwind maakt het toch aangenaam.

Medische hulp in Frans-Polynesië

Pape'ete beschikt over een modern ziekenhuis, dat 24 uur per dag noodhulp kan bieden. Buiten Papeete en op de buiteneilanden vindt u alleen doktersposten voor EHBO.

Politie in Frans-Polynesië

Het alarmnummer van de politie op Tahiti is 17. Verwacht echter niet dat de persoon aan de andere kant van de lijn antwoordt in het Engels.

Religie in Frans-Polynesië

Christelijk; overwegend Rooms Katholiek en Protestants. De oude Polynesische geloofsinvloeden leven voornamelijk nog voort in zang en dans.

Souvenirs in Frans-Polynesië

Zwarte parels, de katoenen pareo's, sieraden van schelpen en strohoeden zijn de belangrijkste souvenirs die u op Tahiti vindt.

Stranden in Frans-Polynesië

Op Tahiti zijn er weinig stranden te vinden, de stranden die er zijn hebben meestal zwarte zand. Het enige witte zandstrand is te vinden in het zuidoosten (Varao) en is via een verharde weg te bereiken. Bij zowel het Hotel Sofitel als de Tahiti Beachcomber hotel is een wit kunstmatig strand aangelegd. Ook niet-gasten kunnen gebruik maken van dit strand.

Taal in Frans-Polynesië

De lokale taal is het Frans en het Maohi (Tahitiaans), ofschoon ook opvallend veel Engels wordt gesproken. Met name in de hotels en winkels zullen bezoekers over het algemeen weinig taal-problemen ondervinden. Ook al is het Frans de officiële taal, de Engelse taal wordt steeds populairder als omgangstaal met name onder jongeren. Het Tahitiaans is nauw verwant aan het Rarotongan, het Maori en het Hawaïaans.

Taxi's in Frans-Polynesië

In Papeete rijden er veel taxi's, echter deze zijn in de ochtend- en avondspits moeilijk te vinden. De grootste taxi standplaatsen vindt u op boulevard Pomare vlakbij de markt (42.02.92) en bij het Vaima Centre (42.98.35). Taxi's zijn duur. De meeste taxichauffeurs verstaan Engels. Let er op dat u vooraf een prijs afspreekt met de chauffeur. De meeste taxi's hebben ook een meter. De tarieven zijn tussen 8 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends minstens 30% hoger dan overdag. Er zijn op de buiteneilanden slechts een beperkt aantal taxi's beschikbaar. U dient hier vooraf een prijs af te spreken, meters ontbreken of zijn meestal buiten werking.

Telefoneren in Frans-Polynesië

Telefoon-, telegram-, telex-, fax en internetservices zijn aanwezig. In Papeete zijn deze faciliteiten te vinden op de 2e etage van het postkantoor op boulevard Pomare. Het postkantoor is open van maandag t/m vrijdag van 7 uur 's ochtends tot 3 uur 's middags.

Via een satellietverbinding kunt U dag en nacht automatisch telefoneren tussen Nederland en Frans-Polynesië. Op de postkantoren zijn meestal telefoonboxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Voor de openbare telefooncellen heeft u een telefoonkaart nodig. Deze kunt u terplaatse in telefoonwinkels kopen. Het internationaal toegangsnummer van Frans-Polynesië is 689. De meeste Nederlandse mobiele telefoons werken op Tahiti, Moorea (aan de noordzijde bij de hotels), en op Bora Bora prima, maar bellen op een Nederlandse SIM kaart kan erg duur zijn. We adviseren u een lokale "pre-paid" telefoonkaart te kopen, bijvoorbeeld bij een telefoonwinkel van Vodaphone. Wilt u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland bellen gebruik dan 0031 of +31.

Transfer in Frans-Polynesië

Bij aankomst verzorgt onze agent Tahiti Tours de transfers. De transfer wordt uitgevoerd in een moderne minibus. Bij aankomst op de luchthaven wordt automatisch met de transfer een begroeting uitgevoerd. Een medewerker van onze agent staat met een naambordje of een groot bord op u te wachten. Bij aankomst wordt onze voucher omgewisseld voor lokale vouchers en tickets.

Transport in Frans-Polynesië

"Le Truck" is Tahiti's openbaar vervoer. Het zijn een soort gekleurde legertrucks met houten bankjes zijdelings en lijken op de Filippijnse bus. Ze rijden wanneer het uitkomt. De bestemming is te zien boven op de truck. Het begin- en eindpunt van <Le Truck' is bij de open markt in het centrum van Papeete. Officiële bushaltes (arrêt le truck) zijn aanwezig, echter in- en uitstappen buiten de aangegeven haltes is mogelijk. U betaalt de chauffeur voordat u uitstapt op uw bestemming. De trucks rijden gedurende het licht is; 's nachts is er alleen vervoer naar de hotels aan de westkust tot aan Maeva Beach. Het tarief van Papeete naar Maeva Beach is 1,5 euro. Voor 5 euro reist u met "le Truck" van het begin- tot het eindpunt.

Ook op de andere Society eilanden rijdt 'le Truck', echter minder frequent dan op Tahiti. Op de overige buiteneilanden is het openbaar vervoer vaak minder goed geregeld.

Tijdzone in Frans-Polynesië

Het tijdverschil tussen Tahiti en Nederland bedraagt 11 uur (in NL winter) of 12 uur (in NL zomer). Frans-Polynesië ligt op het westelijk halfrond, 's avonds (bijv. in de zomer 20.00 uur) in Nederland is dus dezelfde dag 's ochtends in Frans-Polynesië (8.00 uur). Frans-Polynesië kent eigenlijk 3 verschillende tijdzones.

  • Gambiereilanden: 10 uur vroeger.
  • Marquesaseilanden: 10,5 uur vroeger.
  • Genootschapseilanden (Tahiti, Bora Bora, Moorea, Tuamotu Archipel, Tubuai-eilanden): 11 uur vroeger.

Daarnaast kent Frans-Polynesië geen verschil tussen zomer en wintertijd. Als in Nederland de zomertijd begint wordt het tijdsverschil 1 uur langer.

Uitgaven in Frans-Polynesië

Het prijsniveau ligt 30 tot 50% hoger dan Nederland. Alles wat typisch Frans is, zoals - stokbrood, wijn en Franse kaas - heeft een redelijke prijs. Alle overige importgoederen zijn daarentegen duur.

Water in Frans-Polynesië

Kraanwater is in Frans-Polynesië bijna overal veilig te drinken. Voor de veiligheid adviseren we u echter uw drinkwater gedurende 5 minuten te koken of flessen bronwater te kopen. Na het gekookte water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Winkels in Frans-Polynesië

Kleurrijke Polynesische kleding, schelpsieraden, beroemde zwarte parels en Franse parfums zijn enkele kenmerken van wat er te vinden is. 'Le Marché', in Pape'ete, is dé open markt om te winkelen en is de gehele week open van 05.00- 18.00. De markt van Papeete is duur; dit komt omdat er geen directe belastingen betaald worden, zodat alles is inbegrepen. Vaima Centre, met haar chique winkels, is voor de Franse en Europese inwoners van Pape'ete hét Mekka om te winkelen. Afdingen is niet gebruikelijk op Tahiti en kan als een belediging opgevat worden. Een aantal winkels blijven tussen de middag open.