Vanua Levu

Natuureiland Vanua Levu

Vanua Levu is in grootte het tweede eiland van Fiji, maar wordt nog weinig door toeristen bezocht. Het eiland - dat vroeger bekend stond onder de naam "Sandalwood Island" - is 5.538 km² groot en het hoogste punt is 1111 meter. Op het eiland wonen ongeveer 130.000 mensen, vooral in de steden Labasa en Savu Savu. Op het eiland, vooral in het noorden, wordt suiker geproduceerd. Ook copra is een belangrijk gewas. Het landschap wordt gedomineerd door plantages en bergen begroeid met een dicht regenwoud.Vanua Levu werd in 1643 door Abel Tasman - als eerste Europeaan - waar genomen. In 1789 zeilde Captain Bligh - kapitein van de Bounty - langs het eiland op weg naar Timor, na de muiterij die op zijn schip in Tonga plaats vond. Pas in 1797 zette de Europeaan James Wilson voor het eerst voet aan wal. Handelaren vestigde zich rond 1805 in Bua Bay, vanwege de handel in Sandalwood. Vanaf 1815 tot 1840 werd de handel gestopt en werd het eiland nauwelijks door schepen bezocht. Een gedeserteerde matroos - Jackson - verkende het eiland vanaf 1840 in opdracht van de Chief op Taveuni. In 1860 vestigden zich in Savu Savu de eerste copra plantagehouders. Vanaf 1930 werden bij Labasa suikerriet plantages aangelegd, wat tot gevolg had dat zich hier veel Indiase plantagewerkers gingen vestigen. In 2012 zijn er onderhandelingen gestart tussen Fiji en Kiribati om een deel van het eiland in te richten voor inwoners van Kiribati, die vanwege de rijzende zeespiegel niet meer in hun eigen gebied (lage atollen) kunnen blijven wonen.

Hoogtepunten van Vanua Levu
Geologen geloven dat Vanua Levu een samensmelting is van meerdere eilanden, gevormd door tectonische oprijzing uit de oceaan. Het hoofddeel van het eiland bestaat uit een driehoek van 30-50km wijd en 180km lang. Udu Point is de meest noordoostelijke punt hiervan. Aan de zuidoostzijde strekt een langgerekt schiereiland zich uit in de Koro Sea. Een hoge bergketen verdeeld het eiland in tweeën in de provincies Cakaudrove en Macuata. De hoogste piek is Mount Batini, die ook bekend staat als Nasorolevu (1111 meter hoog). 16 km noordoostelijk hiervan ligt de piek Dikeva, die ook bekend staat als Mount Thurston (1032 meter hoog). Het eiland wordt omringd door prachtige zandstranden, schitterende lagunes en kleurrijke koraalriffen. De meeste toeristen die Vanua Levu bezoeken, gaan naar de zuidkant van het eiland – bij het dromerige zuidzee stadje Savu Savu. Op tal van plekken rond en in dit rustige plaatsje ziet u warmwater bronnen en stoom uit de grond komen. Vanuit Savu Savu kunt u een wandeltocht maken door het regenwoud naar watervallen. Onderweg ziet u traditionele dorpjes, kleurige vogels en veel tropische bloemen. Savu Savu ligt aan een prachtige baai, waar u blowholes ziet en u goed kunt duiken en vissen. Overigens biedt het hele barrièrerif, dat zich langs de zuidkust van Vanua Levu uitstrekt, uitstekende duiklocaties. Ook het beroemde Rainbow Reef, dat tussen Vanua Levu en Savu Savu worden bezocht. Aan de noordkust vindt u ook mooie koraalriffen. Hier ligt het rustige havenstadje Labasa - het grootste plaatsje op het eiland -, met een drukke markt en omgeven door suikerrietplantages. Voor de noordkust liggen een aantal koraaleilandjes, waarop u - ofschoon dit een heel afgelegen gebied is - kunt verblijven.Het eiland Vanua Levu heeft twee luchthavens, één bij Savu Savu en één bij Labasa. Beide zijn per vliegtuig vanaf Nadi te bereiken in ca. 1½ uur.Vanua Levu is het grootste eiland van de Vanua Levu eilandengroep. Andere eilanden die tot de Vanua Levu eilandengroep gerekend worden zijn Rabi, Rotuma, Yadua Taba en de Ringgold Archipel, bestaande uit: Budd-, Nukusemanu- en Heemskercq Reef. Deze laatste archipel is vrijwel onbewoond. Alleen op het eiland Qelelevu - dat een oppervlakte heeft van 1,5 km² met als hoogste punt 12 meter - ligt een klein dorpje, waarvan de inwoners hoofdzakelijk leven van visserij.

Politiek op Vanua Levu
Vanua Levu is verdeeld in drie provincies: Bua (in het westen), Macuata (in het noordoosten), en Cakaudrove (in zuidoosten). Samen met Taveuni, de Lau eilandengroep en enkele andere afgelegen eilanden (zoals Rabi en Rotuma) vormen de provincies van Vanua Levu de Tovata Confederacy, één van drie traditionele allianties van leiders van Fiji. De Paramount Chief van het eiland Taveuni houdt de titel van Tui Cakau. Slechts twee bevolkingscentra - Labasa en Savusavu - zijn erkend als stad. Elk wordt geregeerd door een Burgemeester en de stadsraad, waarvan de leden voor een driejarige termijn worden verkozen en die op hun beurt weer de burgemeester kiezen.

Vervoer

Het eiland Vanua Levu heeft twee luchthavens, één bij Savu Savu en één bij Labasa. Beide zijn per vliegtuig vanaf Nadi te bereiken in ca. 1½ uur. Er zijn tevens twee maal per week vluchten tusse Taveuni en Savu Savu. Het vervoer op het eiland zelf gaat uitsluitend over de weg. Er zijn bussen en taxi's, maar de afstanden zijn groot en de wegen zijn op sommige stukken slecht. De hoofdweg tussen Savu Savu en Labasa is grotendeels in goede staat. Ook de Hibiscus Highway - van Savu Savu langs de kust naar het zuidoosten - is in goede staat. Alhoewel er huurauto's op het eiland worden aangeboden, adviseren we u gebruik te maken van excursies en taxi's.

Plaatsen en eilanden van Vanua Levu

Markt in Labasa | Vakantie Fiji

Labasa

Grootste stad van Vanua Levu

Labasa ligt in de provincie Macuata, op het noord-oostelijke deel van het eiland Vanua Levu, en is de grootste stad op het eiland. Aan de rand van de stad ligt een vrij grote markt, waar u levensmiddelen, specerijen, vis, gevogelte, vlees en andere lokale producten kunt kopen en proeven.

Rabi Island | Vakantie Fiji

Rabi

Een stukje Kiribati in Fiji

Rabi is een eiland van de Vanua Levu eilandengroep. Het eiland heeft ongeveer 5.000 inwoners en de administratieve hoofdplaats is Tabwewa. Vrijwel alle inwoners op het eiland zijn Micronesiërs van Banaban Island in Kiribati.

Savu Savu | Vakantie Fiji

Savu Savu

Regenwoud, watervallen en nog veel meer...

Savu savu is de hoofdplaats van het eiland Vanua Levu en ligt aan een prachtige baai, waar u blowholes ziet en u goed kunt duiken en vissen. Vanuit Savu Savu kunt u een wandeltocht maken door het regenwoud naar watervallen. Onderweg ziet u traditionele dorpjes, kleurige vogels en veel tropische bloemen.

Mensen in Rotuma | vakantie Fiji

Rotuma

Vulkanisch eiland Rotuma

De meeste oorspronkelijke inwoners van het eiland wonen elders in Fiji (ongeveer 10.000), en slechts iets meer dan een vierde deel woont nog op Rotuma. De cultuur van deze Rotumans verschilt ook van de rest van Fiji en is meer verbonden met de Polynesische eilanden die oostelijker liggen bij Kiribati.

Fijiaanse kinderen | Vakantie Fiji

Yadua Taba

Staat bekend om de gekamde Fiji leguaan

Deze leguaan is een van de drie soorten Fiji leguanen uit het geslacht Brachylophus, die endemisch zijn in Fiji. De leguaan heeft een zeer klein verspreidingsgebied en komt alleen voor op een paar eilanden van Fiji, onder andere op Yadua Taba en Monuriki.