Kakadu National Park

Het grootste nationale park van het Northern Territory!

Het Kakadu National Park ligt ca. 150 km ten oosten van Darwin. Dit prachtige park is opgericht in 1981 en heeft een oppervlakte van 19.804 km² (ongeveer zo groot als Ierland). De naam Kakadu is een verbastering van het Aboriginalwoord "Gagudju". Kakadu staat tweemaal vermeld op de Werelderfgoedlijst, zowel vanwege de culturele waarde met onder andere een groot aantal rotsschilderingen van Aboriginals als vanwege de rijke natuur. Het nationale park werd voor het eerst in 1981 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Een groot deel van het park is eigendom en woongebied van Aborigines. Zij verpachten het op hun beurt aan de Australische overheid die het openstellen als Nationaal Park. Het gebied wordt begrensd door de Van Diemen Gulf (in het noorden), door Arnhemland (in het oosten) en door Nitmiluk National Park (in het zuiden).

Door het park stromen vier rivieren, de East Alligator River, de West Alligator River, de Wildman River en de South Alligator River, ieder met een eigen stroomgebied.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"Voordat je het park ingaat dien je in bezit te zijn van een Kakadu Park Pass. Indien je vanuit Darwin rijdt is deze te koop in Pine Creek. De pas is inclusief ‘ranger walks & talks’ waar je kunt aansluiten, aanrader maar kan erg druk zijn. Een must see is een boottocht vanuit Cooinda om o.a. krokodillen te spotten; vooraf boeken en de beste views in de vroege ochtend!"

Arnhemland Highway

De Arnhem Highway is de belangrijkste weg door het Kakadu National Park. De weg loopt van Darwin (bij de aansluiting met de Stuart Highway) via Jabiru naar de Ranger-uraniummijn aan de oostrand van het Kakadu NP. Langs de weg liggen de Mary wetlands (ten noorden van de weg bij de oversteek van de Mary River).

Kakadu Highway

Door het Kakadu National Park lopen maar 2 verharde wegen. De Kakadu Highway loopt van Pine Creek in het zuiden (bij de aansluiting met Stuart Highway) naar Jabiru, in het noordoosten. De weg is verhard en het grootste deel van het jaar goed toegankelijk. Alleen in de regentijd (dec-apr) wordt de weg soms afgesloten, als er te veel water op de weg staat (vooral bij de dips). Langs de Kakadu Highway liggen het Bowali Information Centre en de Yelllow Waters Billabong (waar u en cruise kunt maken door de beroemde 'Wetlands' van Kakadu).

Hoogtepunten van Kakadu National Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Kakadu National Park:

Maguk Gorge

Na een korte wandeling over rotsen en stenen (en de allom tegenwoordige borden die waarschuwen voor krokodillen in het water) komt u aan bij een mooie 'swimming hole' en een klaterende waterval, vroeger werd deze swimming hole Barramundi Gorge genoemd. En het goede is: daar kunt u wel veilig zwemmen. In deze diep uitgesleten kloof ligt een bron die de kloof vult. Meestal is het zeer rustig op dit idyllische plekje.

Fogg Dam

Bij Fogg Dam is een billabong ontstaan, die een ideale plaats vormt om vogels en enorme waterlelies te 'spotten'. Soms ziet u hier ook krokodillen en buidelratten. U kunt Fogg Dam bereiken door de afslag te nemen van de Arnhem Highway, net voordat u het Kakadu NP bereikt.

Jabiru

Jabiru is het centrale servicecentrum in Kakadu National Park. Er wonen zo'n 1100 mensen, hoofdzakelijk parkopzichters, resortstaff en hun familie. In Jabiru ligt het Crocodile Hotel, een resort waarvan het hoofdgebouw de vorm van een krokodil heeft. U vindt hier ook een supermarkt, een garage en tankstation en een kleine kliniek voor eerste hulp. Uitgebreide informatie over het Kakadu National Park kunt u krijgen bij het Bowali Information Center, 5km ten zuidwesten van Jabiru. U kunt hier allerlei brochures krijgen. Ook kunt u hier video presentaties zien waarbij u een perfect inzicht krijgt over het park. Jabiru ligt ongeveer 250 km ten oosten van Darwin aan de Arnhem Highway. Jabiru heeft ook een vliegveld. Gedurende het regenseizoen is Jabiru vaak alleen bereikbaar via de lucht omdat de Arnhem Highway dan volledig onder water staat. Jabiru is vernoemd naar de zwarthalsooievaar, die in Australië wel wordt aangeduid als "jabiru".

Jim Jim en Twin Falls

De zuidelijke grens van het park wordt gevormd door een enorme zandstenen rotswand, waar de South Alligator River vanaf stroomt. Tijdens het regenseizoen zwelt de rivier op door de vele regen en stroomt dan in een razend tempo naar beneden soms als in de vorm van een waterval. Het park is een aantal watervallen rijk, zoals Jim Jim Falls, met een verval van 152 meter, of Twin Falls die vooral gedurende het regenseizoen spectaculair zijn. Tijdens de droge periode blijft er van al dat geweld niet heel veel over en vormen zich poelen (Billabongs) waar ontzettend veel vogels op af komen. De watervallen zijn alleen bereikbaar in het droge seizoen. De Jim Jim Falls zijn alleen per 4wd terreinauto te bereiken. De Twin Falls zijn alleen per boot te bereiken (verzorgd door de parkrangers). Ook de Gunlom Falls zijn de moeite waard, het zijn mooie lange watervallen in het zuidelijk deel van Kakadu. U kunt hier in de door erosie uitgeholde gaten in de rots op verschillende plateaus zwemmen.

Mamukala Wetlands

Een uitgestrekt moerasgebied met een goed toegangelijke wandelroute en vogelobservatieposten.

Mary River National Park

De Mary River Wetlands is een moerasgebied met lagunes en veel watervogels. Het Mary River National Park ligt tussen Darwin en de hoofdingang van het Kakadu National Park, aan weerszijden van de Arnhem Highway. Het park bestaat uit dertien delen die in de toekomst één nationaal park moeten gaan vormen, dat de wetlands rondom de Mary River en diens zijtakken beschermt. Deze wetlands worden bewoond door onder meer zeekrokodillen, zandwallabies, zwartnek-ooievaars, ekster-ganzen en barramundi's. De dertien delen van het toekomstige Mary River National Park zijn:

  • Mary River Conservation Reserve
  • Point Stuart Reserve en Stuart Tree Historical Reserve aan de Arafurazee
  • Alligator Lagoon, Shady Camp, Swim Creek, Opium Creek, Boggy Springs, Jimmys Creek, Wildman River en Annaburroo ten noorden van de Arnhem Highway
  • Mary River Crossing en McKinlay River ten zuiden van de Arnhem Highway.

Ranger Uraniummijn

De Ranger uraniummijn ligt zo'n 10 kilometer ten oosten van Jabiru. Het ligt in een gebied dat ontoegankelijk is voor toeristen. In 1969 werd in Arnhemland - direct ten oosten van het Kakadu National Park - Uranium ontdekt. In 1981 werd de Ranger Uraniummijn in productie genomen, de grootste van Australië (en één van de grootste ter wereld). De mijn is eigendom van de Australische staat en het mijbouwbedrijf Rio Tinto. Bij de Ranger uraniummijn wordt uraniniet (uraniumerts) gedolven. Het bestaat voornamelijk uit uraniumdioxide. Uranium wordt voornamelijk gebruikt als splijtstof voor kerncentrales. DE uraniumader loopt van Nouralangi Rock (in het Kakadu National Park) naar het oosten, Mount Brockman (in Arnhemland).

Uraniumwinning

Om het gewenste 235U te winnen moeten grote hoeveelheden erts gedolven worden, want in 1000 kilo erts zit slechts 1 kilo van dit uraniumisotoop. De hoeveelheid bij de Ranger Uraniummijn geproduceerd Uraniumoxide is geheim, maar wordt geschat rond de 10,000 ton/jaar (exportwaarde van 600 miljoen AUD). De delving van uranium(erts) is zeer volume-intensief en het vindt derhalve middels dagbouw plaats. Omdat na het scheidingsproces grote hoeveelheden radioactief afval en verzuurde modder achter blijven in de mijn, is er streng toezicht op de veiligheid in en rond de Rangermijn. De mijnbouw van Uranium is in Australië omstreden en constant onderwerk van politiek debat.

Ubirr & Nourlangie Rock

Naast de wetlands en boomsavannes liggen in het zuiden en in het oosten van Kakadu ook nog rotsgebieden, die onderdeel zijn van het Arnhemland-plateau. Door middel van diverse wandelroutes kunnen toeristen Kakadu met diens natuur en culturele achtergrond leren kennen. De menselijke aanwezigheid in dit gebied gaat meer dan 20.000 jaar terug, wat blijkt uit de vele rotsschilderingen die men in dit gebied gevonden heeft. Veel van de rots-tekeningen mogen niet door toeristen worden bezocht, om-dat ze een - voor de Aboriginal bevolking - spirituele waarde hebben. Ubirr en Nourlangie Rock zijn plaatsen die wel opengesteld zijn voor toeristen. U kunt hier fraaie rotsschilderingen zien.

Ubirr Rock is een spectaculaire rotsformatie met Aboriginal tekeningen uit verschillende perioden. De rotstekeningen zijn gemaakt in een soort grot (overhangende rots), waardoor de tekeningen goed bewaard zijn gebleven. De oudste tekeningen hier zijn ca. 20.000 jaar oud. De artsites bij Ubirr kunnen worden bereikt door het volgen van een 1 km lang circulaire wandelpad vanaf het parkeerterrein te volgen. Deze wandeling duurt ongeveer 45 minuten in totaal. De belangrijkste artsites zijn ook voor gehandicapten bereikbaar. Er is een aftakking van het circulaire wandelpad dat u naar nog meer artsites voert plus een fraai uitzichtpunt (dit pad is wat steiler en neem hiervoor 15 à 20 minuten extra de tijd).

Nourlangie Rock is een belangrijke plaats uit de Dreamtime periode. U kunt hier haast de mystieke sfeer voelen. Nourlangi is een langwerpige rode rots van zandsteen met zwarte, oranje en witte strepen waar u getrakteerd wordt op indrukwekkende vergezichten.

Kakadu is een archeologisch en etnologisch belangrijk gebied dat meer dan 40.000 jaar bewoond is geweest. De grotschilderingen, rotsinscripties en archeologische plaat-sen laten de vaar-digheden en levenswijze van de toen-malige bewoners zien, van de mensjager uit de pre-historische tijden tot de Aboriginals die hier nog steeds wonen. De overhangende rotsen bij Ubirr en Nourlangi boden de Aborigines onderdak en een leefruimte, De gladde rotsen waren een ideaal oppervlak voor tekeningen van om be-langrijke gebeurtenissen, dieren en spirituele cijfers. De rotstekeingen vormen zowel een getuige van de Aboriginal cultuur uit het verleden, maar vormt ook een belangrijk onderdeel van het Aboriginal leven van vandaag.

Aboriginal rotskunst

Aboriginal rotskunst is naturalistische kunst, het is een afbeelding van hun fysieke, sociale en culturele omge-ving, De Aborigines hebben een nauwe band met het land en hun geestelijk erfgoed. Deze relatie wordt niet alleen uitgedrukt in de tekeningen, maar ook in hun muziek, lied, dans, ceremoniële lichaam schilderingen en hun verhalen. Verhalen zijn zeer belangrijk voor de abori-gines: ze bevatten de regels, wijsheden en wetten van hun cultuur die enkel mondeling worden doorgegeven.

De Aborigines is het enige volk ter wereld dat al duizenden jaren onafgebroken rotstekeningen maakt over hun leven – inclusief de komst van de blanke Europese kolo-nisten. Er zijn twee stijlen; de röntgenstijl en de mimi-stijl. Bij de eerste stijl lijkt het alsof de inwendige organen en botten zijn ingetekend, zoals op een röntgen-foto. Bij de mimistijl worden kleine mensachtige wezens getekend; vriendelijke en schuwe geesten. Bij de mimistijl gaat het om relatief eenvoudige rode oker teke-ningen zonder opsmuk door andere kleuren (bijv. de Tas-manian tiger en de stok-achtige mimi cijfers). Een derde stijl is contact kunst. Het markeert de komst van niet- inheemse mensen, en mensen worden afgebeeld met handen in hun portemonnee en assen en vuurwapens.

Wetlands

Kakadu staat vooral bekend om de wetlands, hoewel boomsavannes circa tachtig procent van het parkoppervlak bedekken. De wetlands liggen om de drie Alligator Rivers. De naam "alligator" verwijst foutief naar de zeekrokodil en werd gegeven door Engelse kolonisten die eerder in de Verenigde Staten met echte alligators in contact waren gekomen. De West Alligator River is de kleinste van de drie rivieren. De East Alligator River vormt de grens tussen Kakadu en Arnhemland. De South Alligator River ligt midden in Kakadu en het is met een lengte van 200 km de grootste rivier ter wereld die geheel in één nationaal park ligt. In het regenseizoen nemen de rivieren sterk in omvang toe en omliggende gebieden overstromen. Grote delen van Kakadu worden in deze periode onbegaanbaar. In het droge seizoen is Kakadu het best te bezoeken doordat de wegen begaanbaar worden en de dieren zich terugtrekken naar de permanente watergebieden als de Yellow Waters Billabong en de Mamukala Wetlands en zo beter zichtbaar zijn.

De gemakkelijkste manier om de Wetlands in u op te ne-men, is door een boottocht te maken over de Yellow Waters lagune. Met een grote sloep vaart u door het moerasgebied, waarbij de gids de boot behendig stuurt door de kanalen en langs de oevers. U kunt talrijke vogelsoorten zien en met een beetje geluk ook reusachtige zoutwater-krokodillen, want die zitten hier in overvloed. Er is een hotel, camping en bezoekerscentrum bij Cooinda. Mocht u meer willen weten over de cultuur van de hier levende Aborigines bezoek dan het Warrandjan Aboriginal Cultural Center.

In Kakadu leven verschillende diersoorten die alleen in de Kakadu-Arnhemland regio voorkomen, zoals de zwarte wallaroe. In totaal leven er ongeveer 280 verschillende vogelsoorten, waaronder de typische 'Jabiru', de zwart-nek ooievaar, de Rosé kaketoes en de vele watervogels waaronder de ekstergans, de grote zilverreiger, de zwartnek-ooievaar en de witbuik-zeearend.. Maar vogels zijn niet de enige bewoners van dit uitgestrekte park. Er leven ook diverse soorten kikkers, reptielen, en zoogdieren. En nog altijd worden nieuwe soorten ontdekt. Verder is Kakadu vooral bekend om de krodillen, een diersoort die al miljoenen jaren op aarde voorkomt. Er zijn twee soorten, de zoetwater- (freshie) en de zoutwaterkrokodil (saltie). De zoutwaterkrokodillen zijn een bijzonder agressieve soort. Zwemmen in één van de rivieren wordt dan ook sterk afgeraden. Natuurlijk kunt u wel een boottocht over de rivier maken om deze dieren te zien, dat is zeker de moeite waard.