Denali

Denali National Park

Denali National Park is Alaska's best bezochte en meest bekende trekpleister. Hier ligt de berg, Mount McKinley, met een hoogte van 6194 meter de hoogste berg van Noord-Amerika. De top van de berg is vaak in de wolken gehuld en vormt daarom vaak een teleurstelling voor die bezoekers die speciaal hiervoor naar Alaska komen. De top is eeuwig met sneeuw bedekt. Diegenen die wel geluk hebben en de top gezien hebben bij helder weer zullen verbaasd zijn over het massieve en zeer indrukwekkende aangezicht dat deze berg biedt.

Het park bestaat sinds 1980. Het is feitelijk gevormd door twee parken: 1) Mount McKinley National Park (1917) en 2) Denali National Monument (1978). De Athabascan indianen hebben de McKinley de naam Denali gegeven wat niets meer of minder betekent dan "de Hoge". Het park is één van de best toegankelijke recreatieve wildernissen van Alaska. Het park is vanuit Anchorage en Fairbanks te bereiken via Highway 3. Het heeft een oppervlakte van 24.315 vierkante kilometers.

Mount McKinley is veruit de hoogste berg in de Alaska Range. De gehele Alaska Range laat een indrukwekkend beeld achter op je netvlies. De lengte van deze bergketen is 930 km en strekt zich in het zuidelijke deel van Alaska uit. In dit gebied lopen kariboes, lynxen, wolven, grizzlyberen, dall sheep en Amerikaanse elanden rond. De Mount McKinley wordt al vele eeuwen Denali genoemd maar werd in het jaar 1897 door William A. Dickey genoemd naar president William McKinley. In 1917 werd het nationaal park Mount McKinley geopend en werd daarmee één van de grootste nationale parken van de Verenigde Staten.

Een groot gedeelte van het gebied heeft last van de zogenaamde 'Permafrost', de grond blijft daarbij tot op een bepaalde diepte duizenden jaren bevroren. In de zomermaanden zal een dun bovenlaagje ontdooien. Deze dooi is net genoeg om de levensvormen in het park te laten overleven. De weinige zonneschijn op deze plek weerhoudt de groei van de meeste vegetatie waardoor planten niet volwaardig groeien en van voortplanting vrijwel geen sprake is.

Weersomstandigheden

De zomers in het park zijn over het algemeen koel en regenachtig maar kunnen ook warm en droog zijn. De maximumtemperatuur is in de maand juli gemiddeld 19 graden Celsius. De gemiddelde minimumtemperatuur is in dezelfde maand 6 graden Celsius. Het weer is volkomen onvoorspelbaar. Op één dag kan men regen, ijzel, hagel, sneeuw, mist en zonneschijn meemaken. De wintermaanden zijn streng en hard maar zo heel af en toe zijn de winters lekker. Het kan goed sneeuwen in het park,2 meter sneeuwval is geen zeldzaamheid. En in welke maand men er zit maakt niets uit, een sneeuwbui kan altijd uit de lucht vallen.