• Vakantie Stewart Island - Nieuw-Zeeland
  • Vakantie Stewart Island - Nieuw-Zeeland
  • Vakantie Stewart Island - Nieuw-Zeeland
0 1 2

Vakantie Stewart Island - Nieuw-Zeeland

Bezoek Stewart Island tijdens je rondreis Nieuw-Zeeland

Stewart Island is het derde eiland in grootte van Nieuw-Zeeland en ligt ten zuiden van het Zuidereiland. De beide eilanden worden door de smalle zeestraat (24 km), Foveaux Strait, van elkaar gescheiden. Het eiland, dat 64 kilometer lang en 40 km breed is, wordt grotendeels bedekt door bossen en zijn er bijna geen wegen aangelegd, wat het eiland ten goede komt. Het landoppervlak van het eiland bedraagt 1746 km2. In de bossen groeien veel inheemse boomsoorten, zoals de rimu, miro en Kamahi. De op het eiland levende vogels zijn bijna allemaal beschermd, zo leeft er de pijlstormvogel, de duikstormvogel en de Bull albatros. Maar wat toch wel het hoogtepunt is, is op zoek gaan naar de kiwi's die hier nog in hun natuurlijke omgeving leven. Onder begeleiding van een gids kunt u gewapend met een zaklantaarn, midden in de nacht op zoek gaan naar kiwi's.

De eerste Europeaan die Stewart Island ontdekte was James Cook die ervan uit ging dat het vast zat aan het Zuidereiland. Pas in 1809 ging zeevaarder William Stewart aan land en naar hem is het eiland ook vernoemd. De eerste kolonisten leefden vooral van de houtindustrie, tinmijnindustrie en de robben- en walvisvangst. Tegenwoordig leven de overgebleven inwoners vooral van toerisme en de visserij.

De Maori noemen Stewart Island Rakiura, wat zoveel betekend als 'het land van de oplichtende hemel', en waarschijnlijk verwijst naar de prachtige rode luchten die je hier vaak ziet bij zonsopkomst. Rakiura kan ook worden uitgelegd als de verkorte versie van Te Rakiura a Te Rakitamau, vertaald als het schaamrood van Rakitamau. De Maori legende vertelt over een belangrijke man op het eiland, Te Rakitamau, die getrouwd was met een jonge vrouw die ongeneeslijk ziek werd. Zij drong er bij hem op aan dat hij met haar nicht zou trouwen nadat zij dood was. Hij voer naar de overkant van de Te Moana Tapokopoko a Tawhiki (nu de Straat Foveaux) naar het Zuidereiland waar de nicht woonde, en kwam erachter dat zij pasgeleden getrouwd was. Hij voelde zich voor schut staan, en een diepe blos verscheen op zijn wangen. Het eiland kreeg zo zijn naam.

Het noorden van het eiland wordt gedomineerd door de moerassige vallei van de Freshwater River. De rivier ontspringt nabij de noordwestkust van het eiland, en stroomt zuidoostelijk en mondt uit in de zee bij Paterson Inlet. Het hoogste punt op het eiland is Mount Anglem aan de noordkust met een hoogte van 979 meter, een van de pieken in een keten die de Freshwater Valley omringen.

Het zuidelijk gedeelte van het eiland is heuvelachtig. De Rakeahua River loopt vanuit het zuiden ook naar de zee bij Paterson Inlet. Het zuidelijkste punt in de heuvelrug in het zuiden van het eiland is Mount Allen met een hoogte van 750 meter. In het zuidoosten ligt het land wat lager en omvat de Toitoi River en de Lords River.

Er liggen drie grote en een groot aantal kleine eilanden buiten de kust van Stewart Island. De belangrijkste zijn:

  • Ruapuke Island in de Fouveauxstraat
  • Codfish Island aan de noordwestkust
  • Big South Cape Island aan de zuidwestpunt

De Titi-/Muttonbird Islands liggen tussen Stewart Island en Rauapuke Island, rondom Big South Cape Island en aan de zuidoostkust. Daarnaast zijn ook de volgende eilanden noemenswaardig: Bench Island, Native Island en Ulva Island (alle nabij de monding van Paterson Inlet) en Pear Island, Anchorage Island en Noble Island (nabij Port Pegasus in het zuidwesten). Ulva Island vormt één van de belangrijkste vogelreservaten van Nieuw-Zeeland. U kunt op het eiland fraaie wandelingen maken.

Stewart Island is bereikbaar per vliegtuig in 20 minuten vanuit Invercargill of per ferry (Foveaux Express) vanuit de plaats Bluff, waar vandaan de overtocht een uur bedraagt. Neem wel een reispilletje want het water tussen het Zuidereiland en Stewart Island, de Foveaux Strait, kan behoorlijk wild zijn.

Het eiland leent zich uitstekend voor wandeltochten, vissen golfen en zelfs duiken.

Wandeltochten

Er zijn veel wandelroutes op Stewart Island, waaronder de Ryan's Creek Track die 3,5 uur duurt. De tocht loopt dwars door de bossen van de Paterson Inlet. Een andere mooie tocht is de Horseshoe Point – wandeling, een vier uur durende tocht die onder andere langs Motura Moana gaat, een inheemse tuin, en eindigt bij Horseshoe Bay.

Veel bezoekers aan Stewart Island komen echter voor de North West Circuit Walk, een zware tocht voor de ervaren wandelaar. De tocht duurt 10 tot 14 dagen en kronkelt langs de noord west kust door de mooiste plekken van het eiland. De tocht begint en eindigt op Half Moon Bay waarbij u onderweg kunt overnachten in hutten die op loopafstand van elkaar liggen. In de zomer is reserveren aan te raden.

Hoogtepunten van Stewart Island zijn:

Hoogtepunten van Stewart Island

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Stewart Island.


Halfmoon Bay (Oban)

De enige plaats van betekenis op Stewart Island is Oban, dat aan Halfmoon Bay ligt. Oban heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het Rakiura Museum op Ayr Street, herbergt een waardevolle collectie van historische voorwerpen en kunt u informatie uit de begintijd van de kolonisatie krijgen. Daarnaast is er ook Maori kunst in dit museum te bewonderen. Hoewel de plaats zo klein is dat hij eenvoudig lopend te zien is kunt u toch een begeleide tour per bus maken, waarbij u alle hoogte punten bezoekt. De bevolking leeft voornamelijk van de visserij, alhoewel er ook geld wordt verdiend door toerisme, bos- en landbouw.

Paterson Inlet & Ulva Island

Paterson Inlet snijdt diep het land in en kunt hier veel zeevogels, Pelsrobben, dolfijnen en pinguïns spotten. Een mooie ervaring is om per kajak over deze Inlet te varen en indien u wilt kunt u overnachten op de omliggende stran-den tijdens meerdaagse tochten. Middenin Paterson Inlet ligt Ulva Island, dat in zijn geheel een vogelreservaat is. U kunt hier fraaie wandelingen maken.

Point Pegasus

Point Pegasus aan de zuidkust van het eiland was ooit een welvarende plaats compleet met winkels en een postkantoor. Het is nu niet langer bewoond, en is alleen bereikbaar per boot of na een lange tocht over het eiland.

Rakiura National Park

Meer dan 85% van het eiland maakt deel uit van het Rakiura National Park. Tijdens de vele wandeltochten over goed onderhouden paden, loopt u door mooie bossen waarbij u interessante plekken aandoet. Bijvoorbeeld naar Observation Rock met uitzicht over Paterson Inlet en Ulva Island.

Reizen naar Nieuw-Zeeland

Wij hebben voor u de volgende reizen naar Nieuw-Zeeland geselecteerd:


Nieuw-Zeeland Flycamper met Cathay Pacific
27 dagen incl. vlucht met Cathay Pacific, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen camperhuur
Nieuw-Zeeland is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per camper. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Met deze flycamper kunt u zelf uw route bepalen alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 1985,- per persoon
Nieuw-Zeeland Flydrive met Cathay Pacific
27 dagen Nieuw-Zeeland vakantie inclusief vlucht met Cathay Pacific, 2 hotelovernachtingen, ferry-oversteek en 22 dagen huurauto
Nieuw-Zeeland is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per huurauto. Met deze flydrive kunt u zelf uw route bepalen - alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd. Deze aanbieding is op basis van internationale lijndienstvluchten van Cathay Pacific.
Al vanaf € 2055,- per persoon
Nieuw-Zeeland en Rarotonga
Retourvlucht Nieuw-Zeeland met gratis stopover van 6 dagen in Rarotonga, Cook Islands. Overnachtingen met ontbijt en transfers op Rarotonga inbegrepen.
Nieuw-Zeeland en de paradijselijke Cook Eilanden, puur genieten! De Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij Air New Zealand vliegt al jaren samen met partners op diverse tropische bestemmingen in de Stille Zuidzee. Deze aanbieding combineert een reis door Nieuw- Zeeland met een gratis stopover op Rarotonga, het bijzonder mooie hoofdeiland van de Cook Eilanden. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 2190,- per persoon
Nieuw-Zeeland Flycamper met verlenging Fiji
35-daagse reis Nieuw-Zeeland met strandverlenging in Fiji incl. vluchten, 2 overnachting Nieuw-Zeeland, 25 dagen camperhuur en 5 nachten Fiji.
Nieuw-Zeeland is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per camper. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Met deze fly-camper kunt u zelf uw route bepalen, alleen de 2 nachten hotel bij aankomst zijn voor u gereserveerd. De reis sluit u af met 6 dagen strandverlenging aan het prachtige strand van Natadola Beach op het hoofdeiland van paradijselijk Fiji.
€ 2950,-
Droomreis Nieuw-Zeeland en Stille Zuidzee
32 dagen inclusief vlucht met Air New Zealand, 22 dagen autohuur en arrangement op eiland
Nieuw-Zeeland en de paradijselijke Stille Zuidzee! De Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij Air New Zealand vliegt al jaren samen met partners op diverse tropische bestemmingen in de Stille Zuidzee. De Droomreis combineert een reis door Nieuw- Zeeland met een stopover op één van de eilanden in de Stille Zuidzee. U kunt een keuze maken uit Fiji, Cook Eilanden, Samoa of Frans Polynesië. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 3215,- per persoon
Droomreis Nieuw-Zeeland & Cook Eilanden
32 dagen inclusief vlucht met Air New Zealand, 22 dagen autohuur en arrangement op Cook Islands
Nieuw-Zeeland en de paradijselijke Cook Islands! De Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij Air New Zealand vliegt al jaren samen met partners op diverse tropische bestemmingen in de Stille Zuidzee. De Droomreis combineert een reis door Nieuw- Zeeland met een stopover in de Cook Islands
Al vanaf € 3215,- per persoon
Nieuw-Zeeland Autorondreis -  Standaard
28 dagen inclusief vlucht met Air New Zealand, 24 overnachtingen en 24 dagen autohuur
Een goede voorbereiding op uw reis naar Nieuw- Zeeland is het halve werk. Dit temeer aangezien veel reizigers in korte tijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland willen zien. Vaak is er tijd tekort om alle hoogtepunten te zien. Gelukkig kunnen wij u een eind op weg helpen. Met deze autorondreis hoeft u geen kostbare tijd te verdoen aan het zoeken van hotels. U bent er van verzekerd dat u steeds overnacht in een aangenaam onderkomen.
Al vanaf € 4330,- per persoon
B&B Autorondreis Nieuw-Zeeland - compleet
32 dagen Nieuw-Zeeland incl. vlucht met Emirates, 28 overnachtingen, excursies, ferry-oversteek, 26 dagen huurauto
Bij deze individuele autorondreis rijdt u zelf volgens een vooraf vastgestelde route met de huurauto en overnacht u in een Bed & Breakfast, lodge, farmstay of een hotel. U zult steeds kunnen genieten van het directe contact met uw Kiwi gasheer/gastvrouw en iedere ochtend krijgt u een fantastisch ontbijt geserveerd. De reis is ook in omgekeerde richting mogelijk van Christchurch naar Auckland.
Al vanaf € 6325,- per persoon

Hotels en Resorts in Stewart Island

Een selectie van de hotels en resorts in Stewart Island:

Er zijn geen hotels gevonden.


Vervoer in Nieuw-Zeeland

Voor informatie over vervoer in Nieuw-Zeeland verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide Nieuw-Zeeland-pagina.

Terug naar boven