• Vakantie Darwin - Australië
  • Vakantie Darwin - Australië
  • Vakantie Darwin - Australië
  • Vakantie Darwin - Australië
0 1 2 3

Vakantie Darwin - Australië

Tips voor uw rondreis Darwin!

Darwin is de meest noordelijk gelegen grote stad in Australië en is hoofdstad van het Northern Territory. De stad ligt aan Fannie Bay, die in verbinding staat met de Timorzee. Darwin beschikt over een internationale luchthaven. Ofschoon de stad zelf niet zo veel attracties te bieden heeft, vormt het een ideaal uitgangspunt voor tochten naar het Kakadu National Park en andere delen van het Northern Territory.

Geschiedenis van Darwin

In het begin van de 19e eeuw werd door de Engelsen al een aantal keren een poging ondernomen in dit noordelijke deel van het Australische continent een nederzetting te stichten. De pogingen van de Engelsen kwam voort uit angst voor de Nederlanders die al in Indonesië aanwezig waren, en waarvan men dacht dat zij van hieruit voet aan de grond in Australië probeerden te krijgen. Tussen 1824 en 1829 bouwde men een fort op ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van waar nu het huidige Darwin ligt.

Ruim 20 jaar later werd de nederzetting verlaten, tot in 1864. In dat jaar werd aan de monding van de Adelaide Rivier een nieuwe nederzetting gesticht die in 1866 al weer verlaten werd. Uiteindelijk werd op de plaats waar nu Darwin ligt in 1869 een nederzetting gebouwd die Palmerston genoemd werd. Rond 1890 groeide het stadje explosief nadat in de omgeving goud gevonden was. In 1911 werd de naam gewijzigd en ging officieel Darwin heten, vernoemd naar Charles Darwin.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Darwin een belangrijke rol als basis van de geallieerden die van hieruit acties ondernamen tegen de japanners. Het centrum van Darwin werd op 19 februari 1942 door 150 Japanse gevechtsvliegtuigen gebombardeerd, waarbij het grotendeels werd verwoest. Darwin niet gespaard voor het geweld van cyclonen. Tijdens de kerstdagen van 1974 trok de cycloon Tracy over de stad. Dit kostte 49 mensen het leven terwijl ongeveer 70% van de bebouwing werd verwoest. Elk jaar trekken er in de regentijd (dec-apr) cyclonen over het Northern Territory. Dat de start wordt geraakt door zo'n cycloon is zeldzaam, maar ondertussen is de stad hier wel beter op voorbereid. Alle gebouwen in Darwin moeten voldoen aan strenge bouwvoorschriften waardoor ze bestand moeten zijn tegen het geweld van cyclonen.

Ondank de oorlog en cyclonen zijn er in Darwin toch nog een aantal historische gebouwen te zien, die behouden zijn gebleven. Het Government House, het voormalige politiebureau en het gerechtsgebouw zijn hier voorbeelden van. Naast deze gebouwen heeft Darwin nog een aantal andere bezienswaardigheden die demoeite waard zijn.

Bezienswaardigheden Darwin en omgeving

In Darwin staat de enige universiteit van het Northern Territory, de Charles Darwin University. U kunt een bezoek brengen aan de campus. Darwin vormt een ideaal uitgangspunt voor een bezoek aan één van de Nationale Parken in de omgeving. Het Kakadu National Park op ongeveer 250 km ten zuidoosten van Darwin is het bekendste. Daarnaast zijn het Litchfield National park en Katherine Gorge National Park (Nitmiluk) absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Stuart Highway

De Stuart Highway is één van Australië's belangrijkste wegen. Vaak wordt er kortweg naar verwezen als The Track. De weg is vernoemd naar John McDouall Stuart, de eerste Europeaan die het land van zuid naar noord doorkruiste. Pas in het midden van de jaren 80 werd de weg volledig verhard. De weg maakt deel uit van het nationale wegennet van Australië. Hij loopt van Port Augusta in het zuiden, via Alice Springs naar Darwin in het noorden over een afstand van 2834 km. Bij Katherine kan worden afgeslagen naar Victoria Rivers en Western Australia over de Victoria Highway. Bij Tennant Creek kan worden afgeslagen naar Mount Isa en Townsville (in Queensland) over de Barkly Highway.

Het traject van de World Solar Challenge, een tweejaarlijks terugkerende race voor voertuigen aangedreven met zonne-energie, loopt langs de Stuart Highway. Darwin is de startplaats van de race.

Hoogtepunten van Darwin zijn:

Hoogtepunten van Darwin

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Darwin.


Museum & Art Gallery of the Northern Territory

Het 'Museum & Art Gallery of the Northern Territory' herbergt ondermeer schitterende Aboriginal kunst voorwerpen uit het Northern Territory. Maar u kunt ook kunst uit Indonesië en Sabah zien. Naast kunst, zijn hier ook veel opgezette dieren te zien die hun oorsprong in deze omgeving hebben. Zo zijn er diverse vogels, 'box jelly fish', de dodelijke kwallen uit de Australische wateren en een ruim 5 meter lange zout-water krokodil te zien. Er is een permanente tentoon-stelling over beruchte cycloon Tracy. Het museum heeft een café en een uitgebreide giftshop. Conacher Street, Fannie Bay, Darwin; Open: ma-vr: 9-17 hr; za-zo: 10-17hr; Entree: gratis

Darwin Aviation Museum

In het Darwin Aviation Museum ziet u ondermeer een B52 bommenwerper en een wrak van een neergehaalde Japanse ZERO, een gevechtsvliegtuig dat in 1942 tijdens de Japanse aanval neergeschoten is.

Chinese Museum & Temple

Het Chinese Museum bevat een tentoonstelling over de situatie van de Chinese gemeenschap van Darwin, over de oosterse voorwerpen die de immigranten meenamen en over de moeilijkheden van de Chinese immigranten na aankomst. Maar het meest imposant is de Chung Wah Tempel, die een hoofdrol speelt in allerlei Chinese evene-menten, zoals bij het Chinese Nieuwjaar en het Moon Festival. Open: wo-ma 10-14 hr; Toegangsprijs: alleen donaties

Militair Museum

In het East Point Reserve ligt het Militair Museum, waar een tentoonstelling is ingericht over Darwin in de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van ondermeer video's, foto's en een grote wapen collectie. In de loop der jaren is de kwaliteit van de collectie enorm gegroeid. Adres: East Point Reserve, Darwin; Open: dagelijks 9:30-17:30 hr; Entree: kortingen voor kinderen en families

Fannie Bay Gaol Museum

Het Fannie Bay Gaol Museum ligt aan de rand van de stad. Het gebouw dateert uit 1883, toen het de belangrijkste gevangenis in Darwin was. De gevangenis werd in 1979 gesloten. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de cellen en bij de galgen. Er is ook een sectie die werd gebruikt om Vietnamese vluchtelingen en zelfs melaatsen te huisvesten. Adres: Ross Smith Avenue, Darwin; Open: dagelijks 10-16:30 hr; Entree: gratis

Esplanade

De Esplanade is de boulevard langs Fannie Bay. De Esplanade wordt geflankeerd door de botanische tuin van Darwin, die gratis toegankelijk is. In de botanische tuin ziet u een grote collectie palmen en vele orchideeën. Aan de Esplanade liggen een aantal luxe hotels. De winkelstraten van Darwin liggen op loopafstand meteen achter de Esplande; Mitchell Street, Smith Street en Cavenagh Street. Aan het uiteinde van de Esplanade ligt de Aquascene. Hier verzamelen zich dagelijks bij hoog water, grote scholen vissen die u kunt voeren en zelfs uit uw hand kunt laten eten.

Mindil Beach Sunset Market

U kunt bij Mindil Beach op donderdag- en zondagmiddag (apr-okt) terecht voor uw souvenir aankopen. Op de souvenirmarkt vindt u allerlei typisch Australische spullen, zoals boemerangs, leren hoeden, didgeridoo's. Er zijn ook etenstentjes, waar u Aziatisch e.d. kunt eten. Aan het eind van de middag kunt u vanaf Mindil Beach genieten van een fantastische zonsondergang.

Didgeridoo

De didgeridoo vindt zijn oorsprong in Noordoost-Arnhemland. Hoe lang er al didgeridoo's bestaan is onduidelijk, de oudste aanwijzingen voor het bestaan vormen rotstekeningen in de Kakadu-regio, die al zo'n 1000 tot 2000 jaar oud zijn. Op één van deze tekeningen is zelfs een didgeridoo speler te zien met twee zangers. Het verspreidingsgebied geeft aanleiding om aan te nemen dat de didgeridoo maximaal zo'n 2000 jaar oud is.

Tegenwoordig komt u de didgeridoo ook tegen in moderne muziek. Bekende bands met didgeridoo zijn o.a. Yothu Yindi, Jamiroquai, Gjallarhorn en binnen Nederland Inner Strength en Omnia.

De naam "Didgeridoo" is, hoewel het woord niet zo klinkt, een typisch westerse naam. Er zijn twee gangbare theorieën waar de naam van didgeridoo vandaan kan komen. De eerste is dat het een onomatopee is, afgeleid van de klank die bij bepaalde ritmes klinkt, of dat het het antwoord was op de vraag "wat speel je", waarop de bespeler niet het instrument noemde, maar het ritme dat hij speelde. Bij de Aboriginals staat het instrument onder veel namen bekend, zoals: Yidaki, Yirdaki of Yaraki (Yolngu volk, Noordoost- Arnhemland), Magu (West-Arnhemland), Ilpirra (rond Alice Springs), Ngarrriralkpwina (Groote Eylandt) Kanbi en Ihambilbing.

De didgeridoo is een holle blaaspijp, een eucalyptusboomstam of -tak (meestal stringybark, yellow box, Darwin wooly butt of Ironbark) die door termieten is uitgeholt.. Oorspronkelijk was de didgeridoo waarschijnlijk van bamboe, dat veel gemakkelijker hol te maken is, zeker in de tijd dat er nog geen goede metalen gereedschappen waren. Oude rotstekeningen laten ook de ringen zien die kenmerkend zijn voor bamboe. Vooral de instru-menten van Djalu Gurruwiwi hebben heel duidelijk deze ringen.

De didgeridoo is een volksinstrument, traditioneel vaak voorzien van rarrk-motieven (arcering, streepjes-techniek) in aarde/oker-kleuren. En ook relatief summiere beschilderingen in één of twee kleurvlakken of met alleen ringen (Djalu-didgeridoos) zijn vrij traditioneel. Voor toeristen zijn de didges vaak voorzien van dot paintings en felle kleuren. Grappig is dat de dot-painting techniek uit een streek in Australië komt (het centrale woestijngebied) waar traditioneel geen didgeridoo wordt gespeeld. Goede didgeridoos hebben geen speciaal mondstuk nodig, dat wil zeggen het hout heeft precies de juiste vorm en diameter. Als dit niet zo is, dan wordt een mondstuk gemaakt van bijenwas dat gevormd kan worden door kneden/verwarmen.

Darwin staat ook bekend om z'n festivals die hier door het jaar gehouden worden. De bekendste is de 'Beer Can Regatta', waar u kunt genieten van sportieve activiteiten, muziek en dans. Dit festival vindt ieder jaar van eind juni tot-en-met begin juli plaats.

The Ghan

Darwin was tot 2004 niet verbonden met het spoorwegnet van de rest van Australië. Op 1 februari 2004 werd de spoorlijn van Alice Springs naar Darwin in gebruik genomen, waardoor men per spoor van Darwin naar Port Augusta en verder naar Adelaide, Melbourne en Sydney kan reizen. Over het traject rijdt de beroemde trein "The Ghan". De trein vertrekt 2x per week en legt een afstand af van ruim 3000 km in 3 dagen. Sydney ligt over het spoor zelfs zo'n 4500 km van Darwin.

Charles Darwin National Park

Het Charles Darwin NP ligt 4 km ten zuidoosten van Darwin. Het park is in 1998 opgericht en heeft een oppervlakte van 13 km². Er liggen een aantal bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in het park, waarvan één is omgebouwd tot bezoekerscentrum waar objecten uit deze periode worden tentoongesteld. Het park bevat ook enkele uitkijkpunten over de stad Darwin. Het park wordt gebruikt voor uiteenlopende evenementen, waaronder het 'Earthdance' festival.

Reizen naar Australië

Wij hebben voor u de volgende reizen naar Australië geselecteerd:


Australië Flydrive - geniet in uw eigen tempo
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Geniet in uw eigen tempo! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per huurauto. Met deze flydrive kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1860,- per persoon
Australië Flycamper reis - Vrijheid ten top!
27-daagse rondreis Australië! Deze camper reis is inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen camperhuur
Deze camper reis biedt u maximale vrijheid! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid per camper reizen. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Kiest u voor de oostkust kunt u bijvoorbeeld ook een camping bij het strand zoeken. Het ultieme gevoel van vrijheid is ook dat u kunt lunchen op de meest bijzondere plekken met uw eigen boterham. Met deze flycamper reis kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1990,- per persoon
Australië en het grandioze Zuidoosten + Bali
28-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Singapore Airlines
Een heerlijke reis om te ontsnappen aan de Nederlandse winter. U vliegt naar Adelaide en haalt daar een huurauto op waarmee u in 16 dagen door het grandioze Zuidoosten naar Sydney rijdt. De route kunt u zelf bepalen of vooraf door ons laten vastleggen. Na een aantal dagen genieten in Sydney vliegt u naar Bali waar u de reis afsluit met een aantal relaxdagen aan het strand.
Al vanaf € 2520,- per persoon
Australië reis - Sydney, Outback & Reef
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Emirates, verblijf Sydney, Red Centre en autohuur
Bij deze afwisselende reis maakt u kennis met de contrasten van het Australische landschap. U bezoekt de Metropool Sydney, de uitgestrekte woeste Outback en de gevarieerde groene en tropische oostkust van Cairns tot aan Brisbane. In de Outback maakt u in een kleine groep (max. 16 personen) een comfortabele kampeersafari. U bezoekt Ayers Rock, de Olgas en Kings Canyon. Langs de oostkust heeft u de keuze uit een huurauto of camper waarbij u zelf uw route en reistempo bepaalt.
Al vanaf € 3085,- per persoon
Verlaten Westkust - 29 dagen
29 daagse Australië vakantie inclusief vlucht met Singapore Airlines, hotelovernachtingen en autohuur.
De westkust met haar overwegend onbekende nationale parken biedt een interessante variatie aan landschappen en een indrukwekkende flora en fauna. Ontdek het authentieke Australië!
Al vanaf € 4125,- per persoon
Australië Flydrive - East Coast Discovery
27 dagen inclusief vlucht met Cathay Pacific, 24 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Een goede voorbereiding op uw reis naar Australië is het halve werk. Dit temeer aangezien veel reizigers in een beperkte tijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Australië willen zien. Er is vaak tijd te kort om alles te zien. Gelukkig kunnen we u een eind op weg helpen. Met deze autorondreis hoeft u geen kostbare tijd te voordoen aan hotels zoeken en u bent ervan verzekerd dat u steeds overnacht in perfecte accommodaties. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 4440,- per persoon
Rondreis Australië en Fiji
29 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam met Cathay Pacific en Fiji Airways
Tropisch Cairns en het Great Barrière Rif, de Outback van Australië, kosmopolitisch Sydney en één van de 333 eilanden van Fiji. U treft het allemaal in deze 29 daagse reis. Laat u verassen door de contrasten van Australië en de vriendelijke bewoners van Fiji.
Al vanaf € 4450,- per persoon
Melanesia Explorer - Sydney, Vanuatu en Fiji
23 dagen Sydney, Vanuatu en Fiji inclusief vlucht met Cathay Pacific, 19 hotelovernachtingen, transfers en excursies.
Een droomcombinatie van de metropool Sydney en 2 zeer uiteenlopende Zuidzee bestemmingen. Ontdek de onbekende cultuur, rituelen en gebruiken van Vanuatu en maak kennis met de eilanden Efate, Tanna en Santo. Reis door naar Fiji en verken het hoofdeiland in eigen tempo. Fiji, waar de bevolking een vrolijkheid en liefde voor het leven heeft die je bijna nergens anders in de wereld aantreft. Islandhoppen in de Stille Zuidzee, laat u betoveren!
Al vanaf € 4935,- per persoon
Wonderen van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië
35 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam
Afgezonderde volksstammen, ongerepte jungle, paradijselijke privé-eilandjes – op Papoea-Nieuw-Guinea wachten talloze geheimen op ontdekkers. Met deze individuele reis met verblijf in de beste ecolodges en vervoer per privéjet bent u daar straks één van. De overstap naar Australië is snel gemaakt, Cairns in de top van tropisch Noord-Queensland, ligt slechts op 1 uur en 25 minuten vliegen van Port Moresby. Een ongekend avontuur vol wonderen wacht op u.
Al vanaf € 7915,- per persoon
Wereldreis via Zuid-Amerika en Tahiti 22 dgn
22 dagen wereldreis met Peru, Paaseiland, Tahiti, Australië en Hong Kong
Een wereldreis is nog steeds iets bijzonders. Maak kennis met fascinerende metropolen als Sydney en Hong Kong, indrukwekkende Inca ruïnes zoals Machu Picchu en het mythische Paaseiland. Ontspan ondertussen een paar dagen in Tahiti, het paradijs van de Stille Zuidzee. Een unieke combinatie. Keuze uit twee hotelcategorieën: 3 * hotels (Standard (=STD)) of 4 * hotels (Superior (=SUP)).
Al vanaf € 8500,- per persoon

Hotels en Resorts in Darwin

Een selectie van de hotels en resorts in Darwin:

Holiday Inn Darwin
 Darwin - Northern Territory - Australië
Dit luxe hotel ligt aan de Esplanade, in het centrum van Darwin. De luchthaven ligt op 10 km afstand. Op loopafstand liggen winkels en restaurants. Alle 195 kamers en suites zijn ruim en smaakvol ingericht en voorzien van balkon, TV, telefoon, airco, minibar, strijkijzer & plank, kluis, haardroger,…
Mantra On The Esplanade Darwin
 Darwin - Northern Territory - Australië
Dicht bij de Esplanade gelegen, met zicht op de Arafura zee en slechts op enkele minuten wandelen van het centrum van Darwin. de 64 kamers en 140 appartementen zijn ruim en beschikken over airco, bad/wc of douche/wc, haardroger, balkon, telefoon, tv, wekkerradio, minibar, strijkijzer/-plank. De…
Medina Grand Darwin Waterfront
 Darwin - Northern Territory - Australië
Direct aan de nieuwe Waterfront van Darwin met boetieks, restaurants en haven. Het stadscentrum is gemakkelijk bereikbaar te voet. 121 studio's en appartementen met 1 of 2 slaapkamers, comfortabel ingericht met airco, badkamer/wc, haardroger, tv, cd-speler, telefoon en kluisje. De appartementen…
Palms City Resort
 Darwin - Northern Territory - Australië
Het Palms City Resort is gelegen aan de Esplanade in het centrum van Darwin, slechts enkele minuten (te voet) verwijderd van de voetgangerszone. in het hoofdgebouw met 2 verdiepingen zijn 50 standaard- en superior kamers ondergebracht, in de tropische tuin vindt u nog 39 villa's. Alle kamers…
Travelodge Mirambeena Resort
 Darwin - Northern Territory - Australië
Het hotel ligt in het centrum van Darwin, op ca. 500 m verwijderd van de winkels en de voetgangerszone. 192 Standard Rooms en 32 Townhouses. De ruime kamers hebben gedeeltelijk een groot tweepersoonsbed of 2 queensize bedden, airco, douche/wc, haardroger, tv, telefoon, koelkast, kluisje,…

Vervoer in Australië

Voor informatie over vervoer in Australië verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide Australië-pagina.

Terug naar boven