Tasmanië

Het grootste eiland van Australië

Tasmanië, het op 240 km ten zuiden van Melbourne liggende eiland, wordt door steeds meer bezoekers bezocht. Het is een groen eiland, dat qua landschap veel meer op Europa lijkt dan op het Australische vasteland. Het is een heerlijk eiland om te reizen en je onder te dompelen in de prachtige natuur. Hiken, kajakken of fietsen, Tasmanië nodigt uit tot ontdekking en activiteit! 

Algemene informatie Tasmanië

Aantal inwoners van Tasmanië

Het eiland is zo groot als Nederland maar telt slechts 500.000 inwoners. Het is dus dun bevolkt en dat valt ook meteen op als u er bent. Er zijn schitterende natuurparken waar u heerlijk kunt genieten van de rust en de ongerepte natuur.

Klimaat van Tasmanië

Aangezien het klimaat vergelijkbaar is met dat van Nederland, vormt de lente en zomer de beste periode om Tasmanië te bezoeken.

Bezienswaardigheden van Tasmanië

Hobart, de hoofdstad van Tasmanië, is een mooi gelegen stadje met een aantal interessante historische gebouwen. Op zaterdag is er een levendige markt bij Salamanca Place in het historische hart van de stad. De moderne luchthaven ligt op 20 km ten oosten van de stad. Na aankomst - bijvoorbeeld 's ochtends - en na een kort bezoek aan Hobart, gaat u in noordwestelijke richting naar Strahan. Maak een stop bij Lake St.Clair voor een korte wandeling. Lake St.Clair ligt aan de zuidzijde van Cradle Mountain. Het meer op de voorgrond en de ruige bergen op de achtergrond zorgen voor een prachtig panorama.

Strahan is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Gordon River National Park. Maak een cruise door Macquarie Harbour en over de prachtige Gordon River. U ziet Sarah Island, het beruchtste gevangeniseiland van Australië. Gordon River stroomt door een uniek regenwoud, met zeldzame planten en dieren.

Uw volgende bestemming is Cradle Mountain, maar volg een route via de noordkust zodat u Burnie en Stanley kunt bezoeken. De vreemde tafelberg bij Stanley wordt "The Nut" genoemd. U kunt met een kabelbaantje omhoog en heeft hiervandaan een prachtig uitzicht over het kustgebergte van het Rocky Cape National Park. In het hart van Tasmanië liggen de Cradle Mountains, een ruig gebergte met prachtige bergpieken, ravijnen, valleien en meren. Het Cradle Mountains National Park is door z'n unieke flora en fauna op de World Heritage List geplaatst.

Op weg naar de oostkust is het de moeite waard om een paar uur te stoppen in Launceston. De stad is de op één na oudste stad van Australië en heeft tal van historische gebouwen. Bezoek ook de nabij gelegen Cataract Gorge. U heeft vanaf Launceston qua route twee mogelijkheden, of u volgt de noordoostkust langs Mt. William National Park of u rijdt meer binnendoor naar Freycinet National Park, zodat u de historische stenen brug bij Campbell Town kunt zien. Welke route u ook kiest, het landschap onderweg is schitterend. Freycinet National Park ligt op een schiereiland met prachtige baaien en ruige rotsformaties. Maak in ieder geval de wandeltocht naar Wineglass Bay.

Op de terugweg naar Hobart volgt u het lieflijke landschap langs de oostkust tot aan Port Arthur. De ruïnes van dit beruchte gevangeniscomplex geven nog steeds een goede indruk van de erbarmelijke omstandigheden waarin de hierheen gebrachte gevangenen moesten leven. Van Port Arthur is het nog 100 km naar Hobart.

Tasmanië raakt steeds bekender en populairder en terecht, want deze kleinste staat van Australië heeft een heel eigen karakter en een overweldigend mooi, bergachtig en ruig landschap. Een fantastische bestemming voor families, natuurliefhebbers en voor wandelaars.

Plan uw verblijf in Tasmanië niet te krap. Neem tenminste een week de tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien, maar beter nog is 10 dagen. Het beste kunt u vertrekken vanuit Hobart en vervolgens steeds 2 overnachtingen maken in resp. Strahan, Cradle Mountain National Park en Freycinet National Park. De laatste overnachting is dan in Hobart.

U bereikt Tasmanië per ferry, de Spirit of Tasmania vaart 2x daags vanuit Melbourne naar de plaats Devonport. Deze ferry-overtocht duurt ca. 9 uur en gaat zowel overdag als 's nachts (afhankelijk van het seizoen). Maar makkelijker en sneller (en meestal ook goedkoper) is vliegen. Er zijn diverse vliegverbindingen naar Hobart en Launceston.

Het Tasmaanse grondgebied omvat ook twee andere eilanden, King Island en Flinders Island. Deze liggen tussen het vaste land en Tasmanië in. De zeestraat tussen Tasmanië en het "Noordelijke Eiland" van Australië (zoals de lokale zeggen), staat ook wel bekent als de Bass Strait. Tasmanië is te bereiken per ferry vanaf Melbourne. Reken hiervoor ongeveer 8 uur. Vliegen gaat sneller. U kunt ook kiezen om eventueel een stopover te maken op Flinders Island of op King Island.

Leuke tips & trics van onze reisspecialisten

Cradle Mountain National Park

Merel vertelt in 6 redenen waarom Tasmanië de moeite waard is

In 6 redenen vertelt Merel waarom het echt de moeite waard is om dit grootste eiland van Australië in uw reis op te nemen.

Bruny island

Marloes vertelt over de prachtige ongerepte natuur van Tasmanië

Een bezoek aan Tasmanië is een echte aanrader, Marloes vertelt waarom!

Geschiedenis

Tasmanië was het grootste deel van de afgelopen 100.000 jaar verbonden met het Australische vasteland. Daardoor werd het waarschijnlijk vrij snel bevolkt na de aankomst van de eerste mensen in Australië. De oudste Australiërs zouden reeds 60.000 jaar geleden in Australië kunnen zijn aangekomen.

Eerste bewoners

Volgens onderzoekers kwamen de eerste mensen ongeveer 40.000 jaar geleden naar Tasmanië, mogelijk via een landbrug tussen het eiland en Australië in de Bass Strait. Toen de landbrug verdween door de zeespiegelstijging bleef de menselijke populatie op het eiland ongeveer 10.000 jaar grotendeels geïsoleerd van de buitenwereld.

In de Warren Cave in de Maxwell River Valley hebben archeologen recentelijk sporen gevonden van Tasmaniërs die 35.000 jaar gelden op het eiland leefden, wat bewijst dat de Tasmaniërs de meest zuidelijk wonende groep mensen was tijdens het pleistoceen. De stenen werktuigen van de Tasmaniërs waren vrij primitief in vergelijking met die van andere moderne mensen.

Tasmaniërs zagen er uit als zwarte Afrikanen. Ze waren ook vrij groot. De mannen waren gemiddeld 1,63 tot 1,70 meter, maar sommigen waren tot 2 meter groot. Lange tijd werd aangenomen dat de Tasmaniërs geen manieren hadden om de zeeën te bevaren, en derhalve tot de komst van de Europeanen geen contact hadden met volkeren van buiten het eiland. Ze zouden derhalve ook nooit technologieën en ideeën hebben uitgewisseld met bijvoorbeeld de Aboriginals uit Australië. Recente archeologische opgravingen spreken dit idee echter tegen. Zo'n 4000 jaar geleden begonnen de Tasmaniërs minder zee-voedsel te eten, en meer vlees van de grotere zoogdieren op het eiland zelf zoals kangoeroes en wallabies. Ook gingen ze andere gereedschappen gebruiken.

Een ander veel gehoord verhaal is dat de Tasmaniërs nooit de kennis hadden om vuur te maken, maar ook dit wordt tegengesproken door archeologische vondsten. Mogelijk waren ze ook meer bedreven in zeevaart dan lange tijd werd aangenomen. Het lijkt er meer en meer op dat ze in staat waren kleine kano's te bouwen om mee naar nabijgelegen eilanden te varen. De Tasmaniërs leefden als jagers en verzamelaars. Hun populatie bedroeg 3.000 à 10.000. Er leefden verschillende stammen die regelmatig onderling oorlog voerden. De Tasmaniërs maakten zoals mensen elders kunst, onder andere rotskunst.

Abel Tasman

Abel Tasman ontdekte het eiland op 24 november 1642 voor de gouverneur van Indië, genaamd Van Diemen. Hij noemde het eiland naar zijn opdrachtgever: Anthoonij van Diemenslandt noemde. Anthonie van Diemen, gouverneur- generaal van Nederlands Oost-Indië, stuurde Abel Tasman op zijn ontdekkingsreis naar Nieuw-Holland (het tegenwoodige Australië). In 1803 kwam Van Diemensland in Britse handen. In 1856 kreeg het eiland een nieuwe naam namelijk Tasmanië als eerbetoon aan Abel Tasman.

Europese kolonisatie

De Britten waren de eerste Europeanen met een kolonie in Tasmanië. Al snel ontstonden er conflicten tussen de Tasmaniërs en de Europeanen. In 1803 kondigde de Engelse gouverneur de krijgswet af. In amper 30 jaar tijd (1803 – 1833) werd de populatie van de Tasmaniërs gereduceerd van 5000 naar ongeveer 300, veelal door ziektes die Europese ontdekkingsreizigers en kolonisten met zich meenamen en door conflicten. Tussen 1803 en 1823 vonden er tevens twee grote oorlogen plaats tussen de Europeanen en de Tasmaniërs. De Europeanen ontvoerden onder andere Tasmaanse kinderen als werkkrachten.

Vanaf 1824 laaide het conflict verder op toen de Europeanen de Tasmaniërs steeds minder tolereerden in de kolonie, en de Tasmaniërs op hun beurt Europese boerderijen en nederzettingen beroofden. Tussen 1826 en 1831 voerden de Tasmaniërs geregeld guerrillaoorlogen tegen de kolonisten. George Augustus Robinson, een Christelijke missionaris, sloot in 1833 vriendschap met enkele van de laatste Tasmaniërs waaronder Truganini. Hij leerde hun taal en overtuigde hen te vertrekken naar een nieuwe nederzetting op Flinders Island waar hij hen een betere leefomgeving beloofde, met een mogelijke terugkeer naar Tasmanië in de nabije toekomst.

Eenmaal op Flinders Island werden ze echter aan hun lot overgelaten. Van de 300 Tasmaniërs die op het eiland arriveerden, stierven er 250 in de 14 jaar erna door slechte leefomstandigheden. In 1847 vertrokken de laatste 47 volbloed-Tasmaniërs naar hun laatste nederzetting in Oyster Cove. Rond deze tijd zagen de Europeanen hen niet langer als bedreiging. De Tasmaniërs vertoonden zich nog geregeld op officiële bijeenkomsten. In 1859 was hun aantal teruggebracht tot ongeveer een dozijn. In 1876 stierf de laatste volbloed-Tasmaan, een vrouw genaamd Truganini. De stoffelijke overschotten van de Tasmaniërs uit Oyster Cove werden respectloos behandeld gedurende de jaren 60 van de 19e eeuw. Veel musea claimden de botten voor hun collecties ondanks het geloof van de Tasmaniërs dat de ziel van een mens alleen kan rusten als zijn lichaam in zijn thuisland begraven is. Het skelet van Truganini lag tot 1947 ook in een museum. Op 13 augustus 1997 uitte de Tasmaanse regering officieel spijt over de wandaden tegen de Tasmaniërs. In 2006 was Tasmanië de eerste staat van Australië waarin de overheid een financiële compensatie gaf aan de gestolen generaties. Momenteel zijn veel mensen bezig met pogingen de laatste resten van de cultuur van de Tasmaniërs te bewaren.

Nakomelingen van de Tasmaniërs

Officieel zijn de Tasmaniërs vandaag de dag uitgestorven daar er geen volbloed-Tasmaniërs meer in leven zijn. Er zijn echter wel veel nakomelingen van de originele Tasmaniërs. Verder is veel van de oude cultuur en taal van de Tasmaniërs verdwenen. Momenteel zijn er ongeveer 150.000 mensen die rechtstreeks afstammen van de originele Tasmaniërs. Sinds de jaren zeventig van de 20e eeuw zijn er campagnes opgezet om deze mensen te laten erkennen als Tasmaniërs, en dus de inheemse bevolking van Tasmanië. Een bekende groep van deze nakomelingen is de 'Lia-Pootah'. Sinds de jaren zeventig van de 20e eeuw wordt echter geprobeerd deze cultuur weer nieuw leven in te blazen.

Leefgewoonten van de Tasmaniërs (Palawa's)

De Palawa's leefden in zeventig tot vijfentachtig groepjes van tussen de dertig en tachtig leden. Iedere groep had een territorium van tussen de vijf- en achthonderd vierkante kilometer. De Tasmaniërs vormden negen grotere sociale eenheden of stammen, met een gemeenschappelijke taal en cultuur. Over hun religieuze praktijken geloofsvoorstellingen is nauwelijks iets bekend. Het is wel bekend dat de Palawa's 3500 jaar geleden om onbekende redenen stopten met het eten van vis. Sindsdien aten zij vooral schelp- en schaaldieren en pinguïns.

The Henry Jones Art Hotel | rondreis Tasmanië

Hotels

Hotels en accommodaties in Tasmanië

Op zoek naar een leuk verblijf op Tasmanië? We bieden u een ruim aanbod in hotels en appartementen, maar ook farmstays, lodges en cottages behoren tot ons aanbod. Van basic tot luxe, modern en groots tot knus en kleinschalig. Kijk hier voor een greep uit de mogelijkheden!

Ben Lomond Jacobs Ladder | rondreis Tasmanië

Ben Lomond National Park

Een onherbergzaam alpien gebied

Zomers een walhalla voor wandelaars met prachtige bergen, de spectaculaire 'Jacobs Ladder', wallaby's, buidelratten en wombats.

Bicheno Blowhole | rondreis Tasmanië

Bicheno

Klein badplaatsje aan de oostkust van Tasmanië

Zeekajakken, zwemmen en snorkelen zijn enkele populaire activiteiten bij Bicheno. De plaatselijke blowhole is ook een bezoekje waard!

Bruny Island zeehonden | rondreis Tasmanië

Bruny Island

Gelegen voor de kust van Hobart

Hier vindt u uit zee oprijzende kliffen en gematigd regenwoud. Het is heerlijk wandelen op Bruny Island en u kunt Cape Bruny Lighthouse bezoeken.

Burnie strand | rondreis Tasmanië

Burnie

Leuk badplaatsje aan de noordwestkust

Één van de leukste stops langs de noordwestkust van Tasmanië met een ontspannen strandleven, kunstnijverheid en een levendig uitgaansleven.

Coles Bay kajakken | rondreis Tasmanië

Coles Bay

Bezoek Coles Bay tijdens uw rondreis Tasmanië

Een prachtig baai, eigenlijk lagune, geflankeerd door hagelwitte stranden. Snorkel of duik en geniet van het prachtige, kleurrijke onderwaterleven!

Cradle Mountain National Park | rondreis Tasmanië

Cradle Mountain National Park

Het beroemdste natuurgebied van Tasmanië!

Een park met twee gezichten: het ruige en bergachtige noorden rondom Cradle Mountain en het zuidelijke heuvelachtige deel rondom Lake St. Claire. Laat je betoveren!

Deloraine platteland | rondreis Tasmanië

Deloraine

Aantrekkelijk stadje

Een omweg waard. Bezoek o.a. de grotten van Mole Creek Karst National Park en het bosreservaat Quamby Bluff Forest Reserve.

West Coast Wilderness Railway | Devonport | rondreis Tasmanië

Devonport

Belangrijke toegangspoort tot Tasmanië

Gezellige thuishaven van de immense ferry "Spirit of Tasmania" voor de verbinding met het vaste land van Australië.

Flinders Island Fotheringate Bay | rondreis Tasmanië

Flinders Island

Het grootste eiland van de Furneaux-groep

Ongerepte stranden bezaaid met zwerfkeien. Natuurreservaat met een overvloed aan wilde dieren en witte stranden én Strezelecki National Park. Welkom in de overweldigende natuur van Flinders Island!

Franklin River | rondreis Australië

Franklin Gordon Wild Rivers National Park

Hoge bergketens en diepe kloven

Bekijk het park vanaf een cruiseboot op de majestueuze Gordon River of wandel door het regenwoud, langs watervallen en bergtoppen en geniet van het dramatische landschap!

Freycinet National Park | rondreis Tasmanië

Freycinet National Park

Een waar eldorado voor wandelaars!

Bezoek de beroemde Wineglass Bay, maak een kajaktocht en observeer de plaatselijke wildlife; dolfijnen, zeehonden, walvissen, wombats, echidna's etc. Hike, ontspan en geniet.

Furneaux Group Flinders Island Beach | rondreis Tasmanië

Furneaux Group

Bezoek de Furneaux Group tijdens uw rondreis Tasmanië

Vakantie Furneaux Group| boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Hartz Mountains National Park | rondreis Tasmanië

Hartz Mountains National Park

Bezoek Hartz Mountains National Park tijdens uw rondreis Tasmanië

Relatief klein nationaal park waar een mooie wandeling naar de Hartz Mountains, een tweelingberg, gemaakt kan worden.

Hobart MONA | rondreis Tasmanië

Hobart

De sfeervolle hoofdstad van Tasmanië!

Gezellige straatjes, historische gebouwen, kunst en cultuur. Hobart biedt een ware mix van activiteiten in een knusse setting.

King Island Cape Wickham Lighthouse | rondreis Tasmanië

King Island

Ontspannen genieten van de eilandsfeer

Zuivere zeelucht, vers gevangen vis, lege stranden, kreeftenvissers en zelfgemaakte zuivelproducten. Hier ga je heen als je even lekker wilt ontspannen en uitwaaien.

Launceston haven | rondreis Tasmanië

Launceston

Charmante stad met prachtige ligging aan de Tamar River

Cataract Gorge Reserve, op 10 minuutjes lopen, is één van de grootste trekpleisters. Steile rechte rotswanden lopen langs de South Esk River en rond de Cataract Canyon ligt een natuurreservaat.

Spring Beach | Maria Island | rondreis Tasmanië

Maria Island

Een waar paradijs voor bushwandelaars

Hier vindt u geen winkels of auto's, maar wel veel wildlife. Klim en wandel om dit prachtige eiland te verkennen en ontdekken.

Cradle Mountain | rondreis Tasmanië

Midden van Tasmanie

Nationale parken rondom het centrale bergmassief

Hier vindt u prachtige nationale parken als Cradle Mountain NP, Ben Lomond NP, Walls of Jerusalem NP en Mole Creek Karst NP afgewisseld met kleine dorpjes.

Mole Creek Caves | rondreis Tasmanië

Mole Creek Karst National Park

Grotten, dolines en karststructuren

Grotten met druipsteenformaties in vele vormen en kleuren. De Marakoopa Cave huisvest tevens een grote groep glimwormen

Mount Field National Park | rondreis Tasmanië

Mount Field National Park

Populair natuurpark in de omgeving van Hobart

Wandel naar Tarn Shelf, Mount Field West en Mount Mawson of naar Lady Barron Falls en Lake Dobson. Een waar wandelparadijs!

Mount William National Park | rondreis Tasmanië

Mount William National Park

Bezoek Mount William National Park tijdens uw rondreis Tasmanië

Vakantie Mount William National Park| boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Bridport | rondreis Tasmanië

Noordkust

Stranden, gezellige badplaatsjes en rotsformaties

Langs de noordkust liggen tal van badplaatsen zoals Burnie, Stanley en Penguin, havenplaatsen zoals Devonport en goudzoekersplaatsen (zoals Beaconsfield)

Waubs Bay Beach | rondreis Tasmanië

Oostkust

Het territorium van wandelaars en natuurliefhebbers

Kliffen, stranden en bossen. Bezoek hier Mount William National Park met de bekende wandelroute 'Bay of Fires', maar ook Freycinet National Park mag niet in de reisroute ontbreken!

Port Arthur | rondreis Tasmanië

Port Arthur

Historie ten top!

Meer dan 60 gebouwen doen u herinneren aan de periode dat Australië door de Britten als dumpplek voor gevangen werd gebruikt. Indertijd was Port Arthur zelfs de meest meedogenloze gevangenis van het hele Britse rijk!

Queenstown omgeving | rondreis Tasmanië

Queenstown

Historisch mijnstadje

Ooit behoorde de mijnen van Queenstown tot de rijkste goud- en kopermijnen ter wereld. Tegenwoordig kunt u nog wat herinneringen zien aan die periode.

Richmond brug | rondreis Tasmanië

Richmond

Pittoreske, historische stad

U kunt hier over de oudste stenen brug van Australië wandelen en in de cel van haar oudste gevangenis staan. De gevangenis dateert uit 1825.

Sheffield hoofdstraat | rondreis Tasmanië

Sheffield

Het stadje van de muurschilderingen

De 'Town of murals' geeft het leven van de pioniers, boeren en dieren uit de omgeving weer in muurschilderingen die door het plaatsje heen verspreid te vinden zijn.

Southwest National Park | rondreis Tasmanië

Southwest National Park

Ongerepte gematigd regenwoud

Southwest National Park is uitgeroepen tot Werelderfgoed; hier vindt u één van de laatste stukken echt ongerepte gematigd regenwoud ter wereld.

St Helens Binalong Bay | rondreis Tasmanië

St Helens

Schilderachtige vissershaven

De populairste badplaats aan de oostkust van Tasmanië en een ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de magnifieke noordoostkust.

Stanley The Nut | rondreis Tasmanië

Stanley

Badplaatsje aan de noordwestkust van Tasmanië

Levendig plaatsje met hotels, restaurants en winkels. Midden in het stadje ligt de vreemde tafelberg - genaamd 'The Nut' met een prachtig uitzicht op Rocky Cape National Park.

Strahan waterkant | rondreis Tasmanië

Strahan

Uitvalsbasis voor een bezoek aan het Gordon River National Park

Maak een cruise door Macquarie Harbour en over de prachtige Gordon River. U ziet Sarah Island, het beruchtste gevangeniseiland van Australië.

Swansea Milton Vineyard | rondreis Tasmanië

Swansea

Klein badplaatsje langs de oostkust van Tasmanië

Maak een historische wandeling of bezoek de charmante Spiky Bridge net buiten de stad. Swansea wordt ook gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan het nabij gelegen Freycinet National Park

Tamar Valley wijngaard | rondreis Australië

Tamar Valley

Vallei langs de Tamar River

Aan de oostkant van de Tamar Valley bij zee kunt u de kleine pinguïns bij Low Head bezoeken.

Tarraleah Estate | rondreis Tasmanië

Tarraleah

Klein dorpje in het hart van de Tasmaanse wildernis

Een plaatsje waar vogelbekdieren, buidelmarters, wombats en Tasmaanse duivels door de straten lopen. Tarraleah ligt ingeklemd tussen het Cradle Mountain Lake St Clair National Park en het Franklin-Gordon Wild Rivers National Park.

Tasman National Park kajakken | rondreis Tasmanië

Tasman National Park

Spectaculaire rotsformaties langs de kustlijn

Aan de zuidkant van het park bevinden zich enkele van de hoogste kliffen van Australië, waaronder Kaap Pillar, Kaap Hauy en Kaap Raoul.

Walls of Jerusalem National Park | rondreis Tasmanië

Walls of Jerusalem National Park

Prachtig wandelgebied

Het park bestaat uit een 1.250 meter hoog bergplateau, aan drie zijden geflankeerd door steile rotswanden.

Lake Pedder en Mount Solitary | rondreis Tasmanië

Westkust

Het 'wilde westen' van Tasmanië

Hier vindt u ongerept natuurgebied, dat moeilijk toegankelijk is. De regio staat bekend om de Gordon River en Franklin River en het vissersdorpje Strahan is meestal de uitvalsbasis voor de verkenning van dit gebied.

Woolnorth kust | rondreis Tasmanië

Woolnorth

Gelegen aan de ruige kust van de Bass Straight

Bekend vanwege de kliffen aan de ruige kust van de Bass Straight, die door de aborigines duizenden jaren geleden versierd zijn met prachtige rotstekeningen.

Zeehan | rondreis Tasmanië

Zeehan

Een historische 'Ghost Town'

Het hoofdstraatje staat vol historische gebouwen uit de bloeitijd rond 1914, toen het plaatsje nog een rijke zilverstad was.