South Australia
Tips voor uw rondreis South Australia!

Vakantie South Australia - Australië

Tips voor uw rondreis South Australia!

South Australia staat, vanwege z'n gezellige wijn en oogst-feesten, bekend als de "festival state". South Australia werd in tegenstelling tot de meeste andere delen van Australië, vooral gekoloniseerd door Duitse emigranten. Veel plaatsnamen in de Barossa Valley en Adelaide Hills getuigen hier nog van.South Australia ligt aan de zuidkust van Australië. De deelstaat heeft een oppervlakte van 983.482 km² is is daarmee de derde grootste staat van het land.

Het inwoneraantal van South Australia bedraagt ongeveer 1,6 miljoen. Veel namen in en rond deze staat verwijzen naar Matthew Flinders en Nicolas Baudin. Deze ontdekkingsreizigers waren er, door respectievelijk Engeland en Frankrijk, op uit gestuurd om de zuidkust van Australië te verkennen en het land op te eisen.

De woestijnen van South Australia
De deelstaat South Australia wordt gekenmerkt door woestijnen met zoutmeren, oeroude bergketens en een vrucht-bare kustvlakten. South Australia is de droogste staat van Australië, en een groot gedeelte ervan is dor en woestijnachtig. Het oostelijk gedeelte van de Great Victoria Desert ligt in South Australia. In het noordoosten liggen nog drie andere woestijnen: de beruchte Simpson Desert, de Sturt Stony Desert en de Tirari Desert. Ongeveer een achtste deel van South Australia wordt ingenomen door het militair testterrein 'Woomera Prohibited Area'.

Bezienswaardigheden van South Australia

De enige grote stad van South Australië is Adelaide, met haar mooie parken, Victoriaanse huizen en kerkjes. De Torrens River stroomt dwars door de stad. Op 50 km ten noordoosten van de stad ligt Barossa Valley, één van de beste wijngebieden van Australië. Bezoek bijv. de wijnkelders van Jacobs Creek en Chateau Yaldara. Er zijn in de vallei in totaal 36 wijnhuizen waar geproefd kan worden. Ook kunt u overnachten op een chateau of in een originele pionierscottage. In januari worden grote wijnfeesten georganiseerd.

Ten oosten van de stad liggen de Adelaide Hills, een mooi landelijk gebied dat sterk doet denken aan Zuid-Engeland. Zuidoostelijk op weg naar Murray Bridge ligt het stadje Hahndorf, een door Duitse immigranten gesticht stadje inclusief vakwerkhuisjes. Verder oostwaarts stroomt de Murray River in een rustig tempo vanuit de Snowy Mountains naar het westen naar de oceaan. Het is één van de langste rivieren ter Wereld.

Op 80 km ten zuid westen van Adelaide ligt Kangaroo Island. Steek met de ferry over geniet van de ongerepte natuur. U ziet ondermeer pinguïns, zeehonden en veel zeevogels. De afgelegen baaien met mooie stranden zijn vaak alleen te bereiken door wandeltochten te maken.

Ruim 300 km ten noorden van Adelaide ligt het havenstadje Port Augusta. Vanaf hier rijden de zgn. "Road Trains", dit zijn vrachtwagens met wel 3 of 4 opleggers, landinwaarts naar Alice Springs en Darwin. Bij Port Augusta kunt u afslaan richting de Flinders Ranges. Het is nog 100 km over een onverharde weg tot aan Wilpena Pound (alleen toegankelijk met 4WD auto). De Flinder Ranges is een zeer oud gebergte dat bekend staat om z'n vreemd uitgesleten ovaalvorm.

Lang geleden trokken handelsreizigers vanuit Adelaide per kameel door de woestijn, richting Alice Springs. Veel van hen waren Afghanen. In het noordelijke woestijnachtige deel van de staat leven veel van deze kamelen nu in het wild rond. Tegenwoordig kunt u door de woestijn naar Alice Springs en Darwin reizen per luxueuze trein (The Ghan). Dit is de meest comfortabele manier om de eindeloze vlaktes met rood zand te doorkruisen, zonder dat u last heeft van de zinderende hitte die hier een groot deel van het jaar heerst. Het is er dan zo warm, dat veel mensen in dit gebied hun leven ondergronds doorbrengen. U kunt zelfs in Coober Pedy een ondergronds hotel logeren.

Naast wol en tarwe zijn de belangrijkste exportproducten van South Australia mineralen. Zo heeft Coober Pedy de grootste opaal-markt ter wereld. Er komen dan ook veel toeristen naar dit mijndelversstadje waar vele tours te maken zijn die in het teken staan van de mijnbouw.