• Vakantie Vavau - Tonga
  • Vakantie Vavau - Tonga
0 1

Vakantie Vavau - Tonga

Bezoek Vava'u tijdens je rondreis Tonga

Op 300 km ten noorden van Tongatapu ligt de Vavu'a eilandengroep. De heuvelachtige Vava'u group is met een dichte jungle begroeid, aan de omtrek afgewisseld door grillige, rotspartijen, turkooise lagunes en witte zandstranden. Het eiland ruikt zoetig, vanwege de vele vanille plantages. Eigenlijk bestaat Vava'u uit meer dan 50 eilanden, met een wirwar van kanalen, lagunes en baaien. De naam van het grootste eiland van de groep is ook Vava'u, het is 89 km² groot en het hoogste punt op het eiland is Mount Talau (131 m). De eilanden van Vava'u zijn ontstaan door vulkanische activiteit, ze zijn van het type "raised atol".

Al 2000 jaar wordt Vava'u bewoond. De eerste Europeaan op het eiland was de Spaanse commandant Francisco Mourelle, op weg van de Filipijnen naar Mexico. Momenteel wonen er zo'n 20.000 mensen op Vava'u.

De prachtige koraalriffen en onderwatergrotten lenen zich uitstekend om te duiken en te snorkelen. In de periode juni-november kunt u hier bovendien veel bultrugwalvissen zien. Ook vindt u hier een groot aantal bijzondere schelpen op de stranden.

Er zijn directe vluchten vanaf Tongatapu naar Vava'u, en er is een veerdienst van Nuku'alofa naar Vava'u (24 uur varen). Vava'u is ook bereikbaar vanuit Fiji (Suva), waardoor het steeds populairder bij toeristen wordt.

Vissen

Liefhebbers van Big Game Fishing kunen hier zeilvissen, blauwgestreepte marlijnen en tonijnen aan de haak slaan.

Kite-surfen

Net buiten de ingang van de baai, maar nog ruim binnen het rif ligt Mounu Island. Het is een echt bounty eiland, met prachtige witte zandstranden en wuivende palmen. Het eiland ligt aan een grote lagune, die ideaal is om te kite surfen. Enkele jaren terug zijn hier zelfs de wereldkampioenschappen gehouden. Maar kijk niet gek op als u plotseling scholen vis ziet springen of enorme mantaroggen ziet zwemmen.

Het aardige hier is dat u zowel bij laag als hoog tij kunt kite-surfen. Er staat een constante wind (kracht 3-5), het water is lekker warm en overal diep genoeg. En 's avonds branden op het strand de fakkels, en als u de tam tam hoort weet u dat het tijd is om te gaan stoppen. Het eten staat dan klaar, bij de ondergaande zon. Elke dag wordt er een feestmaal gehouden, met verse vis, schaal- en schelpdieren en kokosnoten. U eet aan het strand, terwijl het water de sterren weerkaatst. Dit is de Stille Zuidzee in optima forma.

Zwemmen met walvissen

Vanaf het dek van de boot ziet u plotseling een schim in het water. De meterslange schaduw volgt de boot op veilige afstand. Het is een walvis met haar jong. Tussen juni en november komen deze reuzen naar Tonga om te baren. Vanaf de boot duikt u het water in en zwemt u mee met de majestueuze zoogdieren.

Er zijn maar drie landen ter wereld waar u met walvissen kunt zwemmen, Tonga is er één van. De dieren zijn enorm, maar ze zijn ongevaarlijk. De walvisbaby's lijken vooral nieuwsgierig naar de vreemde wezens in hun leefomgeving. Ze zwemmen vlak voor uw duikbril langs en kijken u aan. Intussen hoort u vanuit de verte het gezang van andere walvismoeders.

Duiken

Het water rond Tonga is diep, kilometersdiep zelfs. Even verderop ligt de Tongatrog, de op één na diepste plek op aarde. Het voedselrijke water brengt leven naar de koraalriffen voor de kust van de Vava'u eilanden. Het vormt één van de mooiste duikplekken ter wereld. Vanaf de koraalriffen zwemt u donkere grotten binnen, waar Vava'u beroemd om is.


Hoogtepunten van Vavau

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Vavau.

Mariners Cave
De rotsen aan de zuidwestzijde van Vava'u - bij de ingang van de baai en ook op de eilanden die hier liggen - ziet u typisch dat ze bij de waterlijn lijken te zijn uitgesleten. Maar in werkelijkheid gaat het hier om de tectonische werking van de aarde, waardoor het eiland iets is opgestegen uit de oceaan en de koraalriffen boven water zijn komen te liggen. Hierdoor zijn bizarre rotsformaties en grotten ontstaan. Sommige van deze grotten kunt u met een kleine sloep binnenvaren, anderen kunt u snorkelend of duikend verkennen. Mariners Cave ligt verscholen achter een meters dikke rotswand. Zelfs bij eb is de ingang nauwelijks te zien. U kunt de Mariners Cave alleen zwemmend met snorkel binnengaan.

De legende van Mariners Cave
Volgens de legende was er lang geleden een prinses die door haar ouders ter dood was veroordeeld. Een jongeman was verliefd op haar en redde de prinses van haar ouders. Hij bracht haar naar de grot. Daar verborg zij zich maandenlang, Het enige licht was afkomstig van de zonnestralen die door het water naar binnen schenen. Totdat hij haar meenam in zijn kano, naar Fiji.

Neiafu
De hoofdstad van Vava'u is Neiafu, diep verscholen aan het einde van een langgerekte baai. De baai vormt de meest ideale natuurlijke haven die denkbaar is voor jachten en kleine schepen in het midden van de Pacific. De heuvels en riffen bieden al eeuwen beschutting en bescherming tegen harde wind en hoge golven. U vindt hier dan ook veel zeiljachten, die de oversteek maken van Amerika naar Australië en hier enkele weken stoppen. Neiafu heeft een fraaie kerk, u vindt er verder winkels, banken, restaurants en hotels.

Noordkust
De noordkust van Vava'u bestaat uit steile en ruige zeekliffen. De zee lijkt hier vrij spel te hebben en beukt lustig erop los. Maar in enkele beschutte baaitjes vindt u ook zandstranden, sie meestal helemaal verlaten zijn. Boven de kliffen begint meteen de vegetatie, met een regenwoud van ondermeer mahonie en sandlewood. Het ruikt er heerlijk fris en u ziet er bloemen, vogels, varkentjes, vlinders en vleermuizen. U kunt het gebied te voet, met mountainbikes of met een quadbike verkennen.

Voor informatie over andere eilanden in Tonga, ga naar:


Accommodatie(s) op de Vavau

Onderstaand vindt u een overzicht van de mogelijk te boeken accommodatie op de Vavau.

Hotels en Resorts in Vavau

Een selectie van de hotels en resorts in Vavau:

Mounu Island
 Vavau - Tonga
Dit afgelegen eilandresort ligt op een paradijselijk koraalatol aan de zuidkant van Vava'u. Het resort werkt samen met de Tongan Beach Resort wat betreft transfers (Mounu ligt op 10km varen van TBR). De luchthaventransfers moeten vooraf worden gereserveerd. De 3 bungalows zijn in een moderne versie…
Tongan Beach Resort
Vavau - Tonga
Dit kleine familie resort ligt in een mooie tuin en direct aan het witte zandstrand. Het resort ligt op 5 km afstand van het dorpje Neiafu en op ongeveer 15 km van de luchthaven op Vava'u. De 12 moderne bungalows zijn voorzien van terras met zeezicht, plafondventilator, koelkast, haardroger (op…
Terug naar boven