Phoenix

Verblijf Phoenix

Phoenix, de hoofdstad van Arizona, staat bij veel mensen op de lijst als overnachtingstop, meestal als je onderweg bent van Californië naar bv. de Grand Canyon of New Mexico. Het kaner in de zomer heet zijn, temperaturen van boven de 40 graden zijn geen uitzondering. Gelukkig is het een droge hitte, die het dragelijker maakt. Uiteraard staan overal airco's te blazen, ook is er een systeem met waternevel bij winkels en zwembaden wordt gebruikt om het wat koeler te houden. De zomer is hier dan ook laagseizoen, de winter hoogseizoen.

In de 16e eeuw kwamen de Spaanse veroveraars op zoek naar goud al in deze streek, maar claimden het gebied pas in 1821, waarna het nog een tijd Mexicaans bezit is geweest. Met de komst van boeren, mijnwerkers, pelsjagers etc werden de oorspronkelijke indiaanse bewoners bijna verdreven. Op 14 februari 1912 werd Arizona de48e staat van de Verenigde Staten.

Phoenix werd na de 2e Wereldoorlog en na de ontwikkeling van de airco een grote stad. Inmiddels is het de 6e stad van de USA met een ca. 2,8 miljoen inwoners in stad en directe omgeving. Door deze groei ligt de luchthaven bijna in het centrum.

Er is relatief weinig hoogbouw, waardoor Phoenix erg uitgestrekt is. Het oppervlak van stad en omgeving is zelfs groter dan Los Angeles. Het isbelangrijk te weten of je noord/zuid/west of oost van een straat moet zijn. Bijna altijd ziet u een letter voor de naam staan, dus E.=East), N.=North etc. De splitsing van de straatrichtingen ligt bij Central Av. en Broadway. Straten als bv. McDowell,Indian School e.a. zijn tientallen kilometers lang, ze lopen door tot in Scottsdale, Tempe en Mesa en lijken eindeloos.

Vaak wordt de naam van de kruisende straat erbij gegeven om makkelijker iets te kunnen vinden. Over het algemeen is Phoenix een veilige stad, alleen de buurt rondom E.Van Buren tussen de 23e tot ca. 36e straat kunt u beter mijden. Uiteraard is het beter - als u 's avonds nog op pad gaat - om met het hotel te checken welke buurt als onveilig geldt.

Hoogtepunten van Phoenix

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Phoenix.

  • Heritage Square
  • Sportstadions
  • Heard Museum
  • Arizona Biltmore Hotel
  • Arizona Living Museum
  • South Mountain Park
  • Camelback Mountain
  • Papago Park & Phoenix Zoo
  • Apache Trail
  • Montezuma Castle National Monument

Heritage Square

In het centrum van Phoenix staan een aantal historische panden aan Heritage Square (niet echt spectaculair). Hier vlakbij is het Arizona Science Museum met planetarium en de 1e katholieke kerk van Phoenix uit 1881, de St. Mary Baseliek.

Sportstadions

Aan Jefferson en 1st Str. staat de America West Arena. Dit multifunctionele stadion voor 20.000 mensen wordt gebruikt voor ijshockey, voetbal, american football, vaak ook voor concerten. Het grote Bank One Ballpark (BOB) staat oostelijker aan Jefferson. In dit stadion worden baseball wedstrijden van de Arizona Diamondbacks gespeeld.Het heeft restaurants, zwembad, picknick gebied en kan overdekt worden. Niet tegen de kou, maar tegen de warmte!! Vaak tegen betaling te bezoeken. Ten noorden ligt Deck Park. De I-10 gaat hier een deel ondergronds en daarbovenop is een leuk park gemaakt waar vaak activiteiten gehouden worden.

Heard Museum

Als u geïnteresseerd bent in de cultuur en het leven van de oorspronkelijke indiaanse stammen, moet u een bezoek brengen aan het Heard Museum aan Monte Vista Rd/ N.Central Av. Door middel van film, dansvoorstellingen, een grote collectie kunstvoorwerpen, een Navajo Hogan, wapens, potten en schilderijen, krijg je inzicht in het leven van de vele stammen die in Arizona en daarbuiten wonen en werken. De Kachina-poppen verzameling (Hopi en Zuni) van oud-senator Barry Goldwater is hier ondergebracht. Vaak zijn er dansvoorstellingen en worden er lezingen etc. gegeven. In de winkel (ook zonder bezoek aan het museum toegankelijk) verkoopt men bijzondere boeken, ook over de natuur, foto's, veel zilverwerk en indiaanse handwerken. In Arizona liggen de woongebieden van o.a. de Navajos. Apaches, Hopi's, Pimas en nog wat kleinere indianenstammen. In Noord Scottsdale bij het El Pedregal winkelcentrum staat een kleine dependance van dit bijzondere museum.

Arizona Biltmore Hotel

De architect Frank Lloyd Wright ontwierp het Arizona Biltmore Hotel in 1929, aan 24th Str/Missouri Av. Het is bijna ongewijzigd, herkenbaar in zijn stijl met mooie tuinen en een bezoek waard. In Scottsdale aan Fr. Lloyd/Cactus Rd staat Taliesin West. Vroeger zijn woonhuis/studio en campus in de heuvels van McDowell Mountains.

Arizona Living Museum

Ca. 25km ten noorden van Phoenix aan de I-17, ligt het Arizona Living Museum. Een aantal gerenoveerde gebouwen, zoals eenbank, een school, een smitse en de Pioneer Opera House geven een idee van het leven in de oude tijd. Het geheel wordt interessanter gemaakt met diverse shows. Gesloten tussen juni-sept.

South Mountain Park

Phoenix biedt als stad heel wat natuur. S. Central Av brengt u naar het grote South Mountain Park met prachtig uitzicht over de stad en omgeving. U zult veel grote Saguaro cactussen op de hellingen zien. U kunt er wandelen, paardrijden, picknicken. Ook North Mountain en Squaw Peak liggen in de stad, beide met wandelmogelijkheden.

Camelback Mountain

Op de grens met Scottsdale is de bekende Camelback Mountain goed zichtbaar. Er is een klein park bij, voor de beklimming moet u wel geoefend zijn.

Papago Park & Phoenix Zoo

Papago Park ligt ook tussen deze plaatsen in. In dit park is een grote botanische tuin, de Phoenix Zoo, golfbanen, picknickplaatsen, visvijvers en Hall of Flame, het brandweermuseum.. Bekend is Hole in the Rock. In een van de bergen is een groot gat dat via een klimmend pad bereikbaar is. Hier heeft u uiteraard een fraai uitzicht.

Apache Trail

Oostelijk van Phoenix kunt u de Apache Trail rijden, een Scenic Drive van circa 320 km door Indianen reservaten, hooggebergte en langs western stadjes en goudmijnen.

Montezuma Castle National Monument

Dit is één van het best bewaarde complexen van klifwoningen in de VS. Er wordt uitleg gegeven hoe de Pueblo Indianen het complex omstreeks 1200 v.Chr. hebben uitgehakt en bewoond.