Arizona

Vakantie Arizona

De staat Arizona grenst in het noorden aan de staat Utah, in het oosten aan de staat New Mexico, in het zuiden aan Mexico en in het westen aan California en Nevada. De Colorado rivier vormt de westelijke grens.

Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen in de staat. De hoofdstad Phoenix is - met 800.000 inwoners - tevens de grootste stad van Arizona.

Arizona is een staat met hoogvlakten, woestijngebieden en zeer diepe canyons. Arizona betekent niets minder dan "droge streek".

Het hoogste punt van deze staat ligt bij Flagstaff, een berg met de naam Humphreys Peak. De hoogste top ligt 3857 meter boven de zeespiegel.

Het laagste punt van Arizona vindt men nabij Yuma aan de Colorado River, 21 meter boven de zeespiegel.

De staat is te verdelen in twee landstreken. Het eerste is Noord-Arizona dat behoort bij het Colorado Plateau, en het tweede Zuidwest-Arizona, dat deel uitmaakt van de Basin and Range Region.

Het Colorado Plateau strekt zich uit over twee vijfde van de staat en bestaat uit vrij vlakke plateaus. Dit gebied is gevormd door de uitgesleten canyons. Wind, zon en water hebben hier hun werk gedaan. Men ziet hier ook uitzonderlijk steile hellingen en kleine tafelbergen (Buttes). De zo prachtige Painted Desert, Monument Valley en de Grand Canyon van de Colorado River behoren allen tot het Colorado Plateau.

Ten zuiden van de Grand Canyon verheffen zich de San Francisco Peaks, waar ook Humphreys Peak een onderdeel van is. Dit is overigens een uitgewerkte vulkaan.

Het zuiden van het Colorado Plateau is een steile rotswand die men de Mongollon Rim noemt met een hoogte van 600 meter. Vanuit Midden-Arizona strekt deze wand zich uit tot in het zuidwestelijk deel van de staat New Mexico.

Het zuidelijke gedeelte van Arizona bestaat uit uitgestrekte vlakke woestijndalen of bassins. Deze worden van elkaar gescheiden door rotsachtige lage bergen. Dit gebied noemt men de Basin and Range Region. De Colorado River, overigens genoemd naar de staat waar hij ontspringt, watert samen met zijarmen als de Gila River, de Verde River en de Little Colorado River, het grootste deel van Arizona af. Er zijn enkele natuurlijke meren te vinden maar ook nogal wat enorme stuwmeren hebben hun plek in Arizona voor de opwekking van elektriciteit.

Ook zijn deze stuwmeren er voor de regulering van rivieren en het irrigeren van landbouwgrond. Lake Mead (deels in Nevada), Lake Powell (voor het overgrote deel in Utah) en Lake Havasu (deels in California) liggen alle in het stroomgebied van de Colorado River. De belangrijkste stuwdammen zijn de Hoover Dam, de Davis Dam, de Glen Canyon Dam, de Parker Dam en de Imperial Dam. Ook zijn er twee grote recreatiegebieden (National Recreation Area's): de Glen Canyon National Recreation Area en de Lake Mead National Recreation Area.

In Arizona is het klimaat, door enorme hoogteverschillen, erg gevarieerd. Het Colorado Plateau kent warme zomers en koele, koude winters. De Basin and Range Region in het zuiden van Arizona kent zeer warme zomers en zachte winters. Tot de fauna van Arizona behoren de bergleeuwen, dikhoornschapen, ezels, herten en antilopen. Kleinere dieren als de bevers en chipmunks, ratelslangen en gilamonsters (hagedissen) vinden ook hun thuis in Arizona. Koper wordt voor de helft van de totale productie in de VS, gedolven in Arizona. Toerisme is ook één van de grootste inkomstenbronnen in Arizona.

Hoofdstad = Phoenix 
Bevolking = 5.307.331
Oppervlak = 113.635 km2
Bijnaam = Grand Canyon State

Apache Trail

De Apache Trail is een route door ruig landschap. Het is een weg van ongeveer 85 mijl die je door canyons, bergen en meren brengt. Het laat je het echte westen van de States zien. De route die men aflegt was vroeger de bevoorradingsroute van de Indianen, vandaar ook de naam Apache Trail.

Hoogtepunten van Arizona

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Arizona

Hotels Arizona | Vakantie Amerika

Hotels

Hotels in Arizona

Op zoek naar een leuk verblijf in Arizona? Wij bieden een groot scala aan diverse accommodaties in verschillende prijsklasse.

Grand Canyon | Vakantie Amerika

Grand Canyon

Grand Canyon National Park

De Grand Canyon, ontstaan door de Colorado River, is een prachtig gebied met 's-werelds grootste stelsel van diepe en brede ravijnen en kloven. Schitterende kleuren, grillige en fantastische vormen zijn de kenmerken van de Grand Canyon.

Petrified Forest | Vakantie Amerika

Petrified Forest

Petrified Forest National Park

Het Petrified Forest National Park ligt in het oosten van de staat Arizona en heeft als voornaamste trekpleister de versteende bomen die er liggen. Het gebied heeft droge hoogvlaktes, zandwoestijnen, rotsformaties en afgeknotte rotsmassieven.

Phoenix | Vakantie Amerika

Phoenix

Verblijf Phoenix

Phoenix is de hoofdstad van Arizona. Het kan er in de zomer heet zijn, temperaturen van boven de 40 graden zijn geen uitzondering. Gelukkig is het een droge hitte, die het dragelijker maakt. De zomer is hier dan ook laagseizoen, de winter hoogseizoen.

Route 66 | Vakantie Amerika

Route 66

Rij de bekende Route 66

De legendarische Route 66 was decennia lang de belangrijkste verkeersader van oost naar west. Op het traject Flagstaff - Williams-Kingman is de oorspronkelijke weg, met z'n typische Road Houses en Gas Stations nog nagenoeg intact.

Saguaro National Park | Vakantie Amerika

Saguaro National Park

Saguaro National Park

Hete Saguaro National Park bestaat uit 2 delen, Rincon Mountain Unit en Tucson Mountain Unit. Beide zijn tevens een deel van de prachtige Sonoran Desert die het zuidwestelijk deel van Arizona. De befaamde Saguaro-cactussen komen alleen in de Sonoran Desert voor.

Scottsdale Arizona | Vakantie Amerika

Scottsdale

Verblijf Scottsdale

Ofschoon Phoenix een grote keuze aan hotels heeft, slapen de meeste toeristen in het nabijgelegen Scottsdale. Hier staan veel moderne luxe hotels met uiteraard zwembad. In het centrum langs 5th Avenue, Main en 3rd Street zijn antiek en kunstwinkels.

Sedona Arizona | Vakantie Amerika

Sedona

Verblijf Sedona

Naast de Spaanse koloniale architectuur, is het vooral het Sedona Arts Center dat bezoekers trekt. De route door de Oak Creek Canyon, ten noorden van Sedona, is één van de mooiste Scenic Drives in Arizona.

Tucson Arizona | Vakantie Amerika

Tucson

Verblijf Tucson

Tucson is de 2e grote stad van Arizona. Om een mooie indruk van de stad te krijgen rijdt u per auto naar Sentinel Peak of "A" mountain, westelijk van de I-10. Het allerlaatste stukje is steil, maar biedt een uitzicht over de stad, omgeving en de cactussen. Misschien heeft u het geluk daar een paar "road-runners" te zien.