• Vakantie Gisborne - Nieuw-Zeeland
  • Vakantie Gisborne - Nieuw-Zeeland
  • Vakantie Gisborne - Nieuw-Zeeland
0 1 2

Vakantie Gisborne - Nieuw-Zeeland

Bezoek Gisborne tijdens je rondreis Nieuw-Zeeland!

Gisborne heeft de eer, als meest oostelijk gelegen stad, het eerste een nieuwe dag te mogen verwelkomen. Ook historisch gezien is Gisborne van belang. Het is namelijk dé plek in Nieuw-Zeeland waar in 1769 James Cook voet aan wal zette. Hij noemde de baai, waaraan Gisborne ligt, Poverty Bay omdat het in zijn ogen weinig te bieden had en ook was de ontmoeting met de Maori bevolking verre van vriendelijk. Voordat James Cook hier arriveerde werd het gebied al vele eeuwen bewoond door de eerste Maori, die de nederzetting Taranganui a Kiwa noemden. Later trokken de Maori meer landinwaarts waar de grond erg vruchtbaar bleek. Door het milde klimaat en de gunstige temperaturen, de vele zonuren en de vruchtbare grond is het gebied rond Gisborne uitermate geschikt voor de teelt van druiven, appels, citrusvruchten en natuurlijk de bekendste vrucht van de Nieuw-Zeeland, de Kiwi.

Gisborne zelf heeft een compact centrum waar drie rivieren doorheen stromen, daartussen verspreid over de stad liggen mooie parken. Door de rivieren heeft de stad ook veel bruggen moeten bouwen en wordt dan ook 'the city of bridges' genoemd. Natuurlijk heeft de stad, hoe kan het ook anders met een dergelijke historie, een aantal musea. Het Gisborne Museum & Arts Centre geeft een overzicht van de historie van Gisborne. Hier komt u alles te weten over de geschiedenis en het ontstaan van de stad. Hier worden voorwerpen van de Maori en de koloniale tijd tentoongesteld. Op het museum terrein staat ook het oudste nog bewaarde huis van Gisborne, Wyllie Cottage, gebouwd in 1872. De kunst galerie laat naast wisselende tentoonstellingen, ook kunstwerken uit de omgeving zien, zoals Maori houtsnijwerk, wat ook te koop aangeboden wordt.

Achter dit museum bevind zich het Star of Canada Maritime Museum , waar een deel van het stoomschip "Star of Canada" te zien is. Dit schip liep in 1912 op de klippen bij Gisborne. Ook wordt veel aandacht geschonken aan de landing van Captain James Cook met zijn schip de Endeavour.

Veel historische punten kunt u al lopend door de stad gaan bekijken. Tijdens uw wandeling komt u een standbeeld van 'Young Nick' tegen, de scheepsjongen van James Cook, die als eerste land zag en feitelijk Nieuw Zeeland ontdekte. De witte kliffen die hij toen zag werden door James Cook 'Young Nicks Head' genoemd. Verderop aan de andere kant van de rivier staat een monument van James Cook, op de plaats waar hij voet aan wal zette. Wanneer u doorloopt vanaf het monument komt u via een wandelweg, die bergop gaat, op Titirangi (Kaiti Hill), vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de omgeving. Op de 135 meter hoge top is het Cook Observatory gevestigd, waarvan men claimt dat dit het meest oostelijk gelegen observatorium ter wereld is. Aan de voet van Titirangi staat het Te Poho-o-Rawiri ontmoetingshuis van de Maori, één van de grootste van Nieuw Zeeland. Het huis is zowel van binnen als van buiten rijkelijk gedecoreerd. Vlakbij het ontmoetingshuis staat een kleine Maori kerk, Toko Toru Tapu. Aan de rand van het stadscentrum ligt de botanische tuin, waar u lekker kunt uitrusten en genieten van een picknick.

Het perfecte klimaat nodigt uit om te zwemmen in zee wat u o.a. bij Waikanae Beach kunt doen, dit strand ligt dicht bij het centrum. Voor de kust ligt een rif, wat het bijzonder geschikt maakt om hier te (wind)surfen. Vooral Midway Beach, Wainui Beach en Makorori Beach zijn hiervoor bij uitstek geschikt. In de omgeving is het mogelijk om te gaan raften. Omdat dit wat verder buiten Gisborne gebeurt, zijn er dagtrips te boeken. U kunt zelfs meerdaagse raft tours boeken waarbij u overnacht in accommodaties die in de buurt liggen.

Poverty Bay

Poverty Bay doet in eerste instantie vrij kaal aan, waar niks wil groeien. Maar niets is minder waar! James Cook gaf de baai deze naam toen hij zonder succes water en voedsel van Maori wilde krijgen. Poverty Bay is juist een van de meest vruchtbare streken van het land en een van de belangrijkste wijnproducerende streken van Nieuw-Zeeland. Dankzij het mediterrane klimaat en de voedselrijke grond worden hier fantastische chardonnay's geproduceerd. Maar liefst 35% van de totale chardonnay-oogst van het land komt hier vandaan en mag het nabijgelegen Gisborne zich de 'Chardonnay Capital of New Zealand' noemen. De wijnen van Poverty Bay hebben een unieke en volle smaak en vallen zowel nationaal als internationaal regelmatig in de prijzen.

En deze heerlijke wijnen kunt u proeven! Maak van tevoren wel een afspraak want niet alle wijngaarden zijn dagelijks geopend voor publiek. Al deze genoemde proeverijen liggen op zo'n 15 km van Gisborne en bij het Gisborne & Eastland Region Information Centre kunt u meer informatie over krijgen. The Millton Vineyard is een klein familiebedrijfje dat internationaal zeer wordt gewaardeerd en ligt pittoresk gesitueerd in Manutuke. Ook Amor Bendall ligt prachtig: aan het strand van Wainui Beach. Deze nog jonge wijnboerderij heeft goede referenties: "This is a classy Gisborne wine. Beautifully poised, delicate and vibrant. Still youthful with impressive complexity and cellaring potential, it's a label well worth discovering." Het grote Waiohika Estate Vineyard is naast een uitstekende wijnproeverij de plek waar elk jaar het Gisborne Wine & Food Festival wordt gehouden. In oktober kunt u een week lang wijnproeven, streekgerechten proberen en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rond wijn en eten.

Poverty Bay ligt net ten zuiden van Gisborne op het Noordereiland en is via Highway 2 te bereiken.

Hoogtepunten van Gisborne

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Gisborne.


  • Poverty Bay
  • Gisborne Museum & Arts Centre
  • Star of Canada Maritime Museum
  • Waikanae Beach

Reizen naar Nieuw-Zeeland

Wij hebben voor u de volgende reizen naar Nieuw-Zeeland geselecteerd:


Nieuw-Zeeland Flycamper met Cathay Pacific
27 dagen incl. vlucht met Cathay Pacific, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen camperhuur
Nieuw-Zeeland is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per camper. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Met deze flycamper kunt u zelf uw route bepalen alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 1985,- per persoon
Nieuw-Zeeland Flydrive met Cathay Pacific
27 dagen Nieuw-Zeeland vakantie inclusief vlucht met Cathay Pacific, 2 hotelovernachtingen, ferry-oversteek en 22 dagen huurauto
Nieuw-Zeeland is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per huurauto. Met deze flydrive kunt u zelf uw route bepalen - alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd. Deze aanbieding is op basis van internationale lijndienstvluchten van Cathay Pacific.
Al vanaf € 2055,- per persoon
Nieuw-Zeeland en Rarotonga
Retourvlucht Nieuw-Zeeland met gratis stopover van 6 dagen in Rarotonga, Cook Islands. Overnachtingen met ontbijt en transfers op Rarotonga inbegrepen.
Nieuw-Zeeland en de paradijselijke Cook Eilanden, puur genieten! De Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij Air New Zealand vliegt al jaren samen met partners op diverse tropische bestemmingen in de Stille Zuidzee. Deze aanbieding combineert een reis door Nieuw- Zeeland met een gratis stopover op Rarotonga, het bijzonder mooie hoofdeiland van de Cook Eilanden. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 2190,- per persoon
Nieuw-Zeeland Flycamper met verlenging Fiji
35-daagse reis Nieuw-Zeeland met strandverlenging in Fiji incl. vluchten, 2 overnachting Nieuw-Zeeland, 25 dagen camperhuur en 5 nachten Fiji.
Nieuw-Zeeland is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per camper. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Met deze fly-camper kunt u zelf uw route bepalen, alleen de 2 nachten hotel bij aankomst zijn voor u gereserveerd. De reis sluit u af met 6 dagen strandverlenging aan het prachtige strand van Natadola Beach op het hoofdeiland van paradijselijk Fiji.
€ 2950,-
Droomreis Nieuw-Zeeland en Stille Zuidzee
32 dagen inclusief vlucht met Air New Zealand, 22 dagen autohuur en arrangement op eiland
Nieuw-Zeeland en de paradijselijke Stille Zuidzee! De Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij Air New Zealand vliegt al jaren samen met partners op diverse tropische bestemmingen in de Stille Zuidzee. De Droomreis combineert een reis door Nieuw- Zeeland met een stopover op één van de eilanden in de Stille Zuidzee. U kunt een keuze maken uit Fiji, Cook Eilanden, Samoa of Frans Polynesië. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 3215,- per persoon
Droomreis Nieuw-Zeeland & Cook Eilanden
32 dagen inclusief vlucht met Air New Zealand, 22 dagen autohuur en arrangement op Cook Islands
Nieuw-Zeeland en de paradijselijke Cook Islands! De Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij Air New Zealand vliegt al jaren samen met partners op diverse tropische bestemmingen in de Stille Zuidzee. De Droomreis combineert een reis door Nieuw- Zeeland met een stopover in de Cook Islands
Al vanaf € 3215,- per persoon
Nieuw-Zeeland Autorondreis -  Standaard
28 dagen inclusief vlucht met Air New Zealand, 24 overnachtingen en 24 dagen autohuur
Een goede voorbereiding op uw reis naar Nieuw- Zeeland is het halve werk. Dit temeer aangezien veel reizigers in korte tijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland willen zien. Vaak is er tijd tekort om alle hoogtepunten te zien. Gelukkig kunnen wij u een eind op weg helpen. Met deze autorondreis hoeft u geen kostbare tijd te verdoen aan het zoeken van hotels. U bent er van verzekerd dat u steeds overnacht in een aangenaam onderkomen.
Al vanaf € 4330,- per persoon
B&B Autorondreis Nieuw-Zeeland - compleet
32 dagen Nieuw-Zeeland incl. vlucht met Emirates, 28 overnachtingen, excursies, ferry-oversteek, 26 dagen huurauto
Bij deze individuele autorondreis rijdt u zelf volgens een vooraf vastgestelde route met de huurauto en overnacht u in een Bed & Breakfast, lodge, farmstay of een hotel. U zult steeds kunnen genieten van het directe contact met uw Kiwi gasheer/gastvrouw en iedere ochtend krijgt u een fantastisch ontbijt geserveerd. De reis is ook in omgekeerde richting mogelijk van Christchurch naar Auckland.
Al vanaf € 6325,- per persoon

Hotels en Resorts in Gisborne

Een selectie van de hotels en resorts in Gisborne:

Er zijn geen hotels gevonden.


Vervoer in Nieuw-Zeeland

Voor informatie over vervoer in Nieuw-Zeeland verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide Nieuw-Zeeland-pagina.

Terug naar boven