South Island
Tips voor uw rondreis Zuidereiland!

Vakantie South Island - Nieuw-Zeeland

Tips voor uw rondreis Zuidereiland!

Het Zuidereiland (Engels: South Island, Maori: Te Wai-pounamu) is één van de twee grote eilanden waaruit Nieuw-Zeeland bestaat. Het andere grote eiland is het Noordereiland en wordt daarvan gescheiden door de Cook Strait. Naast deze twee eilanden bestaat Nieuw-Zeeland uit een groot aantal kleinere eilanden.

De lengte van noord naar zuid bedraagt ongeveer 800 km en op z'n breedst is het Zuidereiland ruim 300 km. Het westen en oosten worden van elkaar gescheiden door de Southern Alps; een bergrug die van noord naar zuid loopt en toppen bevat tot 3764 meter en gletsjers zoals de Fox Glacier en de Franz Josef Glacier. De oppervlakte van het Zuidereiland is 150.718 km². In tegenstelling tot het Noordereiland zijn er op het Zuidereiland geen actieve vulkanen te vinden. In het zuidwesten ligt de regio Fiordland met onder andere de fjorden Doubtful Sound en Milford Sound. Het Zuidereiland is aanmerkelijk minder dichtbevolkt dan het Noordereiland. Er woont 25% van de totale Nieuw-Zeelandse bevolking.

Activiteiten

In Nieuw-Zeeland lijken ze het buitensporten te hebben uitgevonden. De omgeving leent zich uitstekend om te gaan wandelen, fietsen, surfen, duiken, kanoën, skiën of sportvissen. Maar ook de meer avontuurlijke aktiviteiten kunt u hier beoefenen, zoals bergbeklimmen, bungyjumpen, paragliden en skydiven. Onderstaand geven we een overzicht wat de beste plekken zijn op het Zuidereiland voor bepaalde sporten.


Skiën

De bergen in Nieuw-Zeeland bieden volop wintersport mogelijkheden. De beste plekken op het Noordereiland zijn: 

 • Vanuit Wanaka en Queenstown kunt u, met Harris Mountains Heliski - en Southern Lakes Heliski, heliskiën naar meer dan 400 afdalingsroutes binnen het 2000 km² grote gebied.
 • Methven: Mount Hutt, in de buurt van de ski metropool Methven, is de bekendste van de acht populaire skigebieden in dit gebied. Het gebied beschikt over tal van skiliften.
 • Mount Cook: heliskiën op de Tasman Gletsjer, ski touring en langlaufen
 • Queenstown: op de Coronet Peak en in de Ramarkables zijn skigebieden van wereldklasse. Dichterbij en bij Wanaka liggen de ski-gebieden Cardrona en Treble Cone. Het gebied beschikt over tal van skiliften.
 • Westland National Park


Vissen

Nieuw-Zeeland is hét Walhalla voor sportvissers. Een visakte voor bepaalde gebieden is overal verkrijgbaar. Bij de grotere sportwinkels zijn vergunningen voor toeristen verkrijgbaar die geldig zijn in het hele land. Een vergunning voor vissen op open zee en brandingvissen is niet vereist. Voor vissen op open zee moet u een volledig geoutilleerde boot charteren met een ervaren schipper. De beste maanden zijn van januari tot mei. Het zomerseizoen voor het forelvissen loopt in de meeste districten van oktober tot april.


Wandelen

In Nieuw-Zeeland vindt u enorm veel wandelgebieden op alle niveaus. Hieronder zijn een aantal plaatsen opgenomen waar een (meerdaagse) wandeling de moeite waard is. De periode van oktober tot april geldt als de beste tijd. In januari en februari zijn de meeste wandelaars op pad. In deze periode zijn de hutten, die zijn voorzien van alle noodzakelijke basisvoorzieningen, aan de veel gelopen wegen dan snel vol en is boeking vooraf noodzakelijk. 

 • Abel Tasman Coastal Walk: één van de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland en goed te doen voor jong en oud. U gaat per watertaxi naar en van het Abel Tasman National Park
 • Catlins Forest Park: er zijn talrijke (lichte) wandelroutes naar de rijke flora van het park
 • Christchurch: ten zuiden van de stad liggen de Port Hills, waarin veel wandelpaden zijn aangelegd vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over de stad, Lyttelton Harbour en de Canterbury-vlakte
 • Franz Josef- en Fox Glacier: aan de voet van de gletsjers worden trektochten aangeboden
 • Heaphy Track en Wangapeka: in de Golden Bay. De laatste twee wandelroutes doorkruizen sub-Alpiene plateaus in het Kahurangi National Park
 • Lake Rotoiti en Lake Rotoroa (bij Nelson Lakes National Park): prachtige wandelpaden
 • Milford Sound: wereldberoemde Milford Track van 53 km lang (4 dagen tour). U komt langs één van de langste watervallen ter wereld en gaat over de 1073 m hoge MacKinnonpas.
 • wandeling naar de Rob Roy Glacier in het Mount Aspiring National Park
 • Mount Cook National Park: er zijn talrijke (lichte) wandelroutes naar de rijke flora van het park
 • Nelson Lakes National Park en Richmond Ranges: prachtige wandelroutes
 • Queenstown: fraaie wandelingen op de lange tocht naar Glenorchy (50 km)
 • Te Anau: wandelingen naar de gloeiwormgrotten van Te Anau
 • Westland National Park: Hollyford Track, Routeburn Track, Kepler Track en andere georganiseerde tochten.


Wildwatervaren (rafting)

Wildwatervaren met een kano of vlot is erg populair in Nieuw-Zeeland. De rivieren lenen zich zeer goed voor deze sport, het is ook een prima manier om van de rust en de prachtige natuur te genieten. 

 • Nelson
 • Queenstown: samen met de Wairoa River is de Shotover bij Queenstown één van de beste rivieren.


Wilt u meer informatie over het Southern Island en de gebieden op Zuidereiland, ga dan naar: