North Island
Tips voor uw rondreis Noordereiland!

Vakantie North Island - Nieuw-Zeeland

Tips voor uw rondreis Noordereiland!

Het Noordereiland (Engels: North Island, Maori: Te Ika-a-Maui) is één van de twee grote eilanden waaruit Nieuw-Zeeland bestaat. Het andere grote eiland is het Zuidereiland en wordt daarvan gescheiden door de Cook Strait. Naast deze twee eilanden bestaat Nieuw-Zeeland uit een groot aantal kleinere eilanden.

Van noord naar zuid meet Noordereiland maximaal 800 km en de breedte maximaal 400 km. Het heeft een oppervlakte van 114.453 km² en het hoogste punt is 2797 m. Het landschap wordt gedomineerd door vulkaankegels en vulkanen waarvan er een aantal nog actief zijn. Het ligt op de Indisch Australische plaat, die hier in botsing is met de Central Pacific plaat. De natuurlijke haven van de hoofdstad Wellington is een ondergelopen caldera, net zoals het grootste meer van Nieuw-Zeeland bij Taupo. Verder vindt u bij Rotorua veel geisers en warmwaterbronnen.

Zowel de hoofdstad Wellington als de grootste stad Auckland liggen op het Noordereiland. Auckland is een miljoenenstad met moderne hoogbouw in het centrum en uitgestrekte buitenwijken daaromheen. De stad ligt aan een fraaie baai - Waitemata Harbour. Ook Wellington is een havenstad en ligt aan een baai, maar het is toch vooral de zetel van de Nieuw-Zeelandse regering. Ongeveer 75% van de totale Nieuw-Zeelandse bevolking woont op het Noordereiland.

Northland is het schiereiland dat zich uitstrekt boven Auckland, het is voor het grootste deel een subtropisch gebied met fraaie natuur. De beroemde Bay of Islands is eigenlijk onderdeel van Northland. Ten oosten van Auckland ligt het Coromandel Peninsula, een gebied dat steeds meer door toeristen wordt bezocht vanwege z'n fraaie natuur, Cathedral Cove en Hotwater Beach.

Het gebied ten zuiden van Auckland langs de westkust bestaat uit heuvelachtig boerenland. Er zijn slechts een beperkt aantal bezienswaardigheden, vandaar dat deze regio minder toeristen ontvangt dan streken als Coromandel en Rotorua. Meest bekende attractie in het gebied zijn de Waitomo Caves. Dit zijn fraaie druipsteengrotten waar u - drijvend op een luchtbanden - doorheen kunt zwemmen. Maar uiteraard kunt u de westkust blijven volgen tot aan New Plymouth als alternatief voor de route middendoor het Noordereiland (langs Rotorua, Taupo en Tongariro National Park).

Aan de oostzijde van het Noordereiland vindt u de wijnstreek rond Hawkes Bay waar de steden Napier en Hastings liggen. Noordelijker langs de oostkust ligt Gisborne, waar Eastland begint.

Activiteiten

In Nieuw-Zeeland lijken ze het buitensporten te hebben uitgevonden. De omgeving leent zich uitstekend om te gaan wandelen, fietsen, surfen, duiken, kanoën, skiën of sportvissen. Maar ook de meer avontuurlijke activiteiten kunt u hier beoefenen, zoals bergbeklimmen, bungyjumpen, paragliden en skydiven. Onderstaand geven we een overzicht wat de beste plekken zijn op het Noordereiland voor bepaalde sporten.

Duiken
Nieuw-Zeeland mist de koraalriffen en tropische lagunes die u bij de Stille Zuidzee eilanden, zoals Fiji, kunt zien. Nietemin ziet vooor de kust van Nieuw-Zeeland nog steeds hele mooie excotische vissen, maar ook tal van wrakken. Het gebied ten noorden van Auckland leent zich, vanwege de watertemperatuur, maar ook het onderwaterleven, het beste voor duiken. Zo kunt u prima duiken bij de Poor Knights Islands vlakbij Whangarei.

Skiën
De bergen in Nieuw-Zeeland bieden volop wintersport mogelijkheden. De beste plekken op het Noordereiland zijn:

 • Mount Taranaki (bij New Plymouth): in de wintermaanden is Manganui Skifield een populair skigebied
 • Ohakune: ook uitstekend gebied in het zuiden van het Tongariro National Park
 • Whakapapa en Turoa: beste gebieden van het Tongariro National Park (2796m hoge Mt Ruapehu) op het Noordereiland met ski-accommodaties van wereldallure die tot ver in de zomer zijn geopend

Surfen
Met name op het Noordereiland kan goed worden gesurft. De beste plekken zijn:

 • Auckland: westkust
 • Gisborne: Kaiti Beach en Wainui
 • Hamilton: Whale Bay, ca. 60 km ten zuidwesten van Hamilton
 • Mangawi: in februari en maart zeewind met een kracht van 4 Beaufort
 • New Plymouth: Taranaki is het windzekere centrum voor golf surfers
 • Parengarenga - en Houhora Harbour: goed slalom surfen
 • Whangarei: Waipu Cove en Ruakaka in de Bream Bay

Vissen 
Nieuw-Zeeland is hét Walhalla voor sportvissers. Een visakte voor bepaalde gebieden is overal verkrijgbaar. Bij de grotere sportwinkels zijn vergunningen voor toeristen verkrijgbaar die geldig zijn in het hele land. Een vergunning voor vissen op open zee en brandingvissen is niet vereist. Voor vissen op open zee moet u een volledig geoutilleerde boot charteren met een ervaren schipper. De beste maanden zijn van januari tot mei. Het zomerseizoen voor het forelvissen loopt in de meeste districten van oktober tot april.

Wandelen
In Nieuw-Zeeland vindt u enorm veel wandelgebieden op alle niveaus. Hieronder zijn een aantal plaatsen opgenomen waar een (meerdaagse) wandeling de moeite waard is. De periode van oktober tot april geldt als de beste tijd. In januari en februari zijn de meeste wandelaars op pad. In deze periode zijn de hutten, die zijn voorzien van alle noodzakelijke basisvoorzieningen, aan de veel gelopen wegen dan snel vol en is boeking vooraf noodzakelijk.

 • Auckland: via een tocht in het Centennial Memorial Park krijgt men een goede indruk van de jungle die ooit een groot deel van de eilanden bedekte
 • New Plymouth: fraai aangelegde trails bij Mount Taranaki
 • Northland met weelderige groene bossen met oeroude boomreuzen
 • Rotorua
 • Turangi (zuidpunt van Lake Taupo)
 • Whanganui: o.a. de Heritage Walk in de stad en weelderige oorspronkelijke vegetatie langs de voetpaden aan de Whanganui River
 • Wellington: de Forest Parks rond Wairarapa
 • Whirinaki Forest Park: hier kunt u de Whirinaki Track volgen

Wildwatervaren (rafting)
Wildwatervaren met een kano of vlot is erg populair in Nieuw-Zeeland. De rivieren lenen zich zeer goed voor deze sport maar het is ook een prima manier om van de rust en de prachtige natuur te genieten.

 • Ohakune (in het zuiden van Tongariro National Park)
 • Rotorua: bij Okere Falls
 • Tauranga: de Wairoa River is één van de meest geschikte rivieren van Nieuw-Zeeland
 • Turangi (zuidpunt van Lake Taupo)
 • Whanganui River: ooit een belangrijke waterweg

Uiteraard zijn er op het Noordereiland tal van sporten en activiteiten mogelijk. Bij de regionale informatie vindt u daar meer informatie over.


Wilt u meer informatie over het North Island en de gebieden op Noordereiland, ga dan naar: