Bora Bora
Tips voor je vakantie naar Bora Bora - Society Eilanden

Het eiland Bora Bora is onderdeel van de bovenwindse eilanden van de Society Islands en ligt 264 km ten noordwesten van Tahiti. Het eiland wordt door menigeen het mooiste eiland van de Pacific genoemd. Het is vooral de grillige skyline en de turquoise lagune die op veel bezoekers een onvergetelijke indruk maken. Het eiland wordt gedomineerd door twee steile en dicht begroeide vulkanen. Op Bora Bora wonen ongeveer 4500 inwoners. Bora Bora bestaat uit een uitgedoofde vulkaan, de 727 meter hoge Mount Otemanu, en een door een rif omgeven lagune. In het jaar 2000 telde het eiland 4500 inwoners. De grootste plaats is Vaitape. De oorspronkelijke naam luidde Pora Pora, dat in het Tahitiaans "eerstgeborene" betekent.

Bora Bora werd waarschijnlijk in de 4e eeuw door Polynesiërs gekoloniseerd. Hoewel Bora Bora al in 1722 werd ontdekt door de Nederlander Jakob Roggeveen, duurde het tot 1777 voordat James Cook als eerste Europeaan voet aan wal zette. In 1842 werd Bora Bora een Frans protectoraat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de Verenigde Staten er een grote legerbasis. Onder andere werd er een landingsbaan en een oliedepot aangelegd en het werd een basis voor watervliegtuigen. Ofschoon in de Tweede Wereldoorlog nooit om het eiland is gevochten, was het voor de geallieerden één van de belangrijke bastions in de Stille Zuidzee. De basis werd na de oorlog - op 2 juni 1946 - opgeheven. Maar de faam dieBora Bora had verworven bij de vele Amerikaanse soldaten die het eiland passeerden was enorm. Zelfs zozeer dat een groot aantal soldaten weigerden om te vertrekken. Sommigen Amerikanen zijn uiteindelijk met harde hand van het eiland verwijderd, andere trouwden met lokale vrouwen.

Lange tijd bleef Bora Bora het enige internationale vliegveld van Frans-Polynesië. Maar het kon daarentegen nooit grote vliegtuigen aan. Deze situatie bleef tot 1962 duren toen Faa'a International Airport werd geopend in Papeete.

Bora Bora was de locatie voor de film "Hurricane", die regisseur Dino de Laurentis hier in 1977 draaide. Ondanks het ook voor Polynesische begrippen hoge prijspeil, zijn de resorts op Bora Bora zeer geliefd bij de bezoekers.

Op huwelijksreis naar Bora Bora?

Bora Bora is als bestemming voor een huwelijksreis niet voor iedereen weggelegd. Extremen van luxe en natuurlijke schoonheid ontmoeten hier elkaar. Maar voor wie dit eiland weet te bereiken, staat een bijzonder verblijf te wachten. De meest ultieme ervaring is een verblijf in een overwaterbungalow op een Motu, met uitzicht op het hoofdeiland met z'n enorme klifpartij. Terwijl het privé vijfgangendiner op uw balkon onder de sterren wordt opgediend, ziet u in het verlichte water onder uw bungalow duizenden kleurrijke vissen wegschieten op zoek naar voedsel tussen het koraal. Maar ondanks deze afleiding weten de topchefs van Bora Bora uw zintuigen perfect te bespelen. En de bijbehorende service uiteraard is subliem.

De resorts staan in privélagunes. De hutjes staan op palen in het ondiepe water van de lagune. Vanuit uw slaapkamer hoeft u slechts een trapje af te dalen naar zee, voor een eerste frisse ochtendduik. Maar fris is een relatief begrip als het water in de lagune vrijwel constant 25°C is. U kunt een canoe breakfast bestellen, dat dan wordt gebracht per kano naar uw bungalow.

Overdag hoef je eigenlijk niks te doen om van het betoverende landschap te genieten. De oogverblindende - bijna fluoriserend - turquoise lagune wordt overzien door de messcherpe bergtoppen van het vulkanische Bora Bora. Bedekt met ondoordringbaar oerwoud reiken ze naar de hemel. Het samenspel van de kalme zee en de woeste bergen zorgt voor één van de mooiste plekken op aarde.