Yasawa Group

De prachtige eilanden van de Yasawas

De Yasawa eilanden liggen ten noordwesten van het hoofdeiland Lautoka in ongeveer 80 kilometer in noordoostelijk richting uit. Samen met het Great Sea Reef vormt het de natuurlijke grens tussen de Stille Oceaan en Bligh Water. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en zijn bergachtig, met toppen tussen de 250 en 600 meter. Ten zuiden van de eilanden liggen de Mamanuca eilanden. De Yasawa-eilanden zijn vernoemd naar het grootste eiland Yasawa. De archipel heeft een oppervlakte van ongeveer 135 km². Bestuurlijk valt het onder de Western divisie en daaronder de provincie Ba. Als gevolg van de muiterij op de Bounty werd de archipel in 1789 ontdekt door kapitein William Bligh. Na een bezoek van de HMS Arthur onder leiding van kapitein Barber in 1794 werden de eilanden pas in 1840 in kaart gebracht door Charles Wilkes. Op enkele van deze koraaleilanden is een luxe Island resort gevestigd, maar de meeste van deze eilanden zijn onbewoond en ongerept. Meest waarschijnlijk is dat als u er eenmaal bent u er nooit meer weg wilt gaan. De Yasawa eilanden zijn te bereiken per boot (met de snell catamaran Yasawa Flyer), per helikopter of per watervliegtuig. Een aantal eilanden van de Yasawa-archipel waren het decor voor de film "The Blue Lagoon".

The Blue Lagoon met Brooke Shields

The Blue Lagoon is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 met Brooke Shields en Christopher Atkins, geproduceerd door Randal Kleiser. Het script, geschreven door Douglas Day Stewart, was gebaseerd op de roman The Blue Lagoon van Henry De Vere Stacpoole. De muziek was gecomponeerd door Basil Poledouris. De film was gemarkeerd met de zin: 'Een sensueel verhaal over pure liefde'.

De film gaat over twee jonge kinderen die op een tropisch eiland stranden na schipbreuk te hebben geleden samen met de kok van het schip, Paddy. Paddy is een onbehouwen zeebonk die te veel drinkt, en drinkt zich uiteindelijk dood waardoor de kinderen zichzelf moeten zien te redden. Wel geeft hij hen twee lessen mee. De eerste is een verbod de andere kant van het eiland te betreden, aangezien daar inboorlingen mensen aan hun afgoden offeren. De tweede is een verbod op het eten van een bepaald soort bessen, "anders ga je slapen en word je niet meer wakker".

De kinderen groeien op in totale onwetendheid van de rest van de wereld en begrijpen ook niets van zaken als seksualiteit. Emmeline raakt in paniek als ze voor het eerst ongesteld raakt. Emotionele gevoelens en fysieke veranderingen rijzen als ze pubers worden en verliefd worden op elkaar. Ze ontdekken seks en uiteindelijk raakt Emmeline zwanger, hoewel ze in het geheel niet beseft dat ze een kind gaat krijgen. Uiteindelijk wordt een zoon geboren, die ze Paddy noemen. Ze leren de kleine Paddy o.a. jagen, vissen en zelfs honkballen.

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden verliest het koppel als ze met hun zoontje in de sloep zitten beide roeispanen en drijven ze af naar open zee. Daar blijkt dat de kleine Paddy, inmiddels een peuter, de verboden bessen heeft meegenomen en per ongeluk een paar heeft doorgeslikt. Wetend dat er geen hoop meer is verdeelt Richard de overgebleven bessen in twee porties. Hij en Emmeline eten de bessen en gaan met Paddy op de bodem van de boot de dood afwachten.

Enkele uren later worden de drie door een boot opgepikt die naar Richard en Emmeline op zoek was. Ze zijn buiten bewustzijn, maar alle drie in leven.