Vakantie Nadi - Fiji

Vakantie tips voor uw rondreis in Nadi (westkust van Viti Levu - Fiji)

Nadi (uitgesproken als Nandi) is de op drie na grootste plaats van Fiji, maar heeft de grootste concentratie van hotels in Fiji. Net ten noorden van het plaatse ligt de internationale luchthaven van Fiji, Fiji International Airport. De stad ligt aan de westzijde van het hoofdeiland Viti Levu, temidden van een grote vruchtbare kustvlakte. Nadi telt ca. 45.000 inwoners, het vormt een multiraciale samenleving. Veel inwoners zijn van Indiase of Fijiaanse afkomst. Derhalve is Nadi een centrum voor het hindoeïsme en de islam. De Sri Siva Subramaniya tempel is een bekende locatie voor pelgrims.

Nadi werd in 1947 gesticht. In dat jaar richtte de overheid van Fiji een eigen "overheidsstation" op in het gebied. Al snel volgden kantoren van bedrijven. Op zich is het plaatsje Nadi voor de meeste toeristen niet heel bijzonder. De drukke winkelstraat oogt rommelig en is vaak verstopt met auto's. U vindt er tal van cafés en restaurantjes, supermarkten en zelfs enkele warenhuizen. Nadi vormt - vanwege de nabij gelegen luchthaven - voor de meeste bezoekers het begin of eindpunt van hun reis in Fiji. 7 km westelijk van Nadi ligt Denerau Island - een kunstmatig eiland met golfbanen, internationale luxe resorts, villawijken, een moderne jachthaven en een fraai winkelcentrum.

Nadi ligt aan de Nadi River, die vanuit het midden van Viti Levu naar de westkust stroomt. Er waren plannen om het stadscentrum van Nadi te verplaatsen naar Martintar vanwege het feit dat het huidige centrum erg gevoelig is voor overstromingen. Dit plan werd niet ten uitvoer gebracht daar het oude centrum al te sterk gevestigd was op de huidige locatie. Na de overstroming van 2012 is besloten de Nadi River iets te verleggen en beter te laten doorstromen. Nadi ligt in een kustvlakte die aan de noord- en oostzijde geflankeerd wordt door hoge bergen. Aan de zuidzijde liggen heuvels met langs de kust een aantal fraaie stranden, zoals bij Momi Bay en Natadola.

De voornaamste bron van inkomen voor de stad is het toerisme, gevolgd door de suikerrietproductie. Vanwege de ligging ten opzichte van het internationale vliegveld is Nadi de primaire aankomst- en vertrekplaats voor vliegtuigpassagiers. Nadi en Denerau hebben de grootste concentratie motels, hotels, resort van Fiji. Voor bezoekers die met een ochtendvlucht uit Fiji vertrekken, is een verblijf in Nadi voor de laatste nacht aan te raden. Ook vormt Nadi een gemakkelijke basis voor als u slechts enkele dagen in Fiji verblijft en er zelf op uit wil trekken met een huurauto.

In de stad zelf vormen de winkelstraat, de marktplaats, de Handicraft Market en de Sri Siva Subramaniya Swami Temple de belangrijkste attracties. Buiten de stad zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de Garden of the Sleeping Giant, Sabeto Hot Springs and Mud Pool. Er kunnen dagexcursies worden gemaakt naar de tropische eilanden voor de kust of zeiltochten in Nadi Bay. Er worden in de omgeving van Nadi tal van aktiviteiten aangeboden, zoals Jet-Boat Rides, Fishing, Skydiving, golven en duiken.

Nadi International Airport

Ongeveer 9 kilometer van de stad ligt het Nadi International Airport, de grootste luchthaven van Fiji. De luchthaven heeft een moderne terminal, met restaurants, bars en taxfree winkels. Aan de westzijde van de luchthaven ligt de Seaplane Base, waarvandaan u met een watervliegtuig naar eilandresort kunt vliegen.

Op deze luchthaven worden zowel internationale vluchten als interislandvluchten uitgevoerd. De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren internationale vluchten uit.

  • Air Caledonie (naar Noumea [Nieuw-Caledonië])
  • Air New Zealand (naar Auckland [Nw.Zealand])
  • Air Marshall (naar Tarawa [Kiribati] en Majuro [Marshall eilanden])
  • Air Nauru (naar Nauru en Tarawa [Kiribati])
  • Air Pacific (naar Sydney, Brisbane en Melbourne [Australië], Auckland en Christchurch [Nw.Zealand], Los Angeles [USA], Apia [Samoa], Tongatapu en Vava'u [Tonga], Port Vila [Vanuatu] en Noumea [Nieuw-Caledonië])
  • Air Vanuatu (naar Port Vila [Vanuatu])
  • Qantas (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])
  • Solomon Airlines (naar Honiara [Salomon Eilanden])
  • Virgin Australia (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])

Het hoofdkantoor van de Civil Aviation Authority van de Fiji-eilanden (CAAFI) is gevestigd in Nadi luchthaven in Nadi, evenals het hoofdkantoor van Fiji Airways (de nieuwe naam van Air Pacific). Ook het Onderhoud & Administration Centre van de nationale luchtvaartmaatschappij zijn op de internationale luchthaven van Nadi gevestigd.

Nadi International Airport heeft een eigen 18 holes golfbaan, die erg populair is bij zowel bezoekers als expats. De bijna 6000 meter (70-par) lange golfbaan is fraai aangelegd aan de achterzijde van de luchthaven en biedt een prachtig uitzicht op de baai en tropische eilanden voor de kust. Elke zaterdag bent u van harte welkom om deel te nemen aan de club wedstrijden. Het clubhuis is voorzien van een bescheiden bar, restaurant en beachbar. (tel. 629 5905 / www.nadigolffiji.com).


Hoogtepunten van Nadi

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Nadi.

Nadi Downtown
Nadi Town is één van de beste plaatsen in Fiji om te winkelen voor souvenirs of een lokaal restaurant uit te proberen. In de 1 km lange hoofdstraat vindt u een aantal "Handicraft" zaken, waar Fijiaans houtsnijwerk wordt aangeboden. Ook zijn er tal van kledingzaken, electronicazaken, banken en internet cafees. Wat restaurants betreft zijn er tal van Indiase eethuisjes waar u allerlei heerlijke curries kunt uitproberen. Er is dagelijks een Handicraft Market in één van de zijstraten en op de "Produce Market" ziet u de groenten, het fruit en de vis en schelpdieren van de omgeving - die hier dagelijks worden verhandeld.

(Adres: Main Street / Koroivulu Ave, Nadi)

Sri Siva Subramaniya Swami Temple
De Sri Siva Subramaniya Swami Temple is de grootste hindoetempel van het zuidelijk halfrond. Het is vanuit cultureel en architectonisch opzicht een heel bijzonder bouwwerk. Het eerste deel van de Sri Siva Subramaniya tempel is gewijd aan de Hindu-god Murugan, wiens standbeeld speciaal werd vervaardigd in India. Het tweede deel van het complex wordt gevormd door de Ganesh tempel. Het derde deel is de Meenakshi en Shiva tempel. De traditionele Dravidische architectuur van de tempel komt zelden voor buiten India. De tempel werd geheel gebouwd volgens ontwerpen, die duizenden jaren oud zijn.

Ook de zeer verfijnde beelden en indrukwekkende plafondschilderingen in de tempel zijn heel fraai en kleurrijk. De godenbeelden werden gemaakt door de beste ambachtslieden op dit gebied, die speciaal hiervoor uit India naar Fiji overkwamen. De lengte, gewicht, en de breedte van elk ontwerp heeft een specifieke religieuze betekenis en de belangrijkste ruimtes van het gebouw zijn volledig afgestemd op de grootte van het godenbeelden, zodat de juiste atmosfeer ontstaat tijdens het gebed.

De Sri Siva Subramaniya Swami Temple staat aan het begin (zuidzijde) van Main Street, net buiten de drukte van de winkelstraat. De vredige hindoeïstische tempel met z'n levendige en kleurrijke vormen contrasteerd sterk tegen de dramatische bergachtige achtergrond.

Bij een wandeling rondom de belangrijkste tempel ziet u de verschillende vormen van de hindoeïstische god Shiva. Alle incarnaties geven uitdrukking aan die Allerhoogste godheid. In de Murugan tempel wordt de Murugan god vereerd. Hij is de beschermer van de natuur - en de moessonregens meer in het bijzonder.

Festivals - zoals Karthingai Puja (maandelijks), Panguni Uthiram Thiru-naal (april) en Thaise Pusam (januari) - trekken Hindoeïsten uit de hele wereld. Bij de tempel worden dan banaan, smash een kokosnoot geofferd. Tijdens het branden van kamfer ontvangen Hindoeïsten de zegen van de priester. In de weekenden wordt de tempel gebruikt voor trouwerijen.

Bezoekers zijn van harte welkom in de tempel, zolang ze de rust en zeden met respect betrachten. Bij het betreden van de tempel dient u uw schoenen uit te doen en het meenemen van alcohol of niet-vegetarisch eten is niet toegestaan.

(Adres: Main Street, Nadi; geopend: dagelijks van 5am - 8pm; toegang: 3,50 FJD)

Sabeto Hot Springs and Mud Pool
Ten noorden van Nadi - in de jungle-achtige Sabeto River Valley - kunt u een heerlijk thermaal bad nemen. Het warme zwavelhoudende water heeft een helende werking. De beste ervaring heeft u aan het einde van de dag, als de lucht afkoelt. Welliswaar is er er eenvoudige kleedruimte en een buitendouche, maar verder zijn de thermale baden nog eenvoudig en zonder luxe, maar daarom misschien juist wel extra interessant.

(Adres: Wailoko Road - voorbij de Garden of the Sleeping Giant - in Waikataka, Nadi; geopend: 8am - 5pm; toegang 5,00 FJD)

Sleeping Giant
Deze berg domineert het landschap aan de westzijde van Viti Levu. Vanaf de top heeft een prachtig uitzicht. U kunt de top van de berg bereiken per 4wd auto of te voet, waarbij u onderweg veel exotische bloemen en vogels ziet.

Garden of the Sleeping Giant

Op 20 minuten rijden van Nadi - aan het begin van de Sabeto River Valley - ligt de "Garden of the Sleeping Giant", de belangrijkste attractie van Nadi. Deze fantastisch gelegen orchideeëntuin werd in 1977 op ingenieuze wijze aangelegd door de Amerikaanse acteur Raymond Burr (bekend van Perry Mason en Ironside). De 20 hectare grootte tuin bevat de grootste collectie orchideeën van Fiji, zelfs meer dan 2000 soorten. U kunt hier junglewalks doen, waarbij u ook zeldzame "hardwood" bomen (o.a. sandalwood & kauri), specerijen en medicinale planten kunt zien. De tuin is heel weelderig en kleurrijk en wordt door veel botanisten beschouwd als één van de mooiste tuinen ter wereld. U ziet er serene meertjes met waterlelies. De bomen, struiken en bloemen zorgen voor een overvloed aan exotische kleuren, geuren en vormen die uw zintuigen op scherp zetten. De wandelpaden zijn goed onderhouden en de uitzichtpunten bieden adembenemende panorama's over Nadi Bay en de Mamanuca eilanden. Aan het einde van de rondwandeling komt u aan bij de "holiday shack" van Raymond Burr, waar een kleine expositie is gewijd aan zijn leven. De hier op het terras geschonken verse vruchtensappen en "afternoon tea" zijn onderdeel van de entreeprijs.

(Adres: Wailoko Road, Nadi; telefoon: 672-2701; geopend: 9am - 5pm; toegang: 8-10 FJD)

Nausori Highlands
Als u landinwaarts gaat op Viti Levu zal dat uw perceptie van Fiji volledig veranderen. Dit is het Fiji van buiten de gebaande paden, waar de lokale mensen nog in dorpjes wonen met strodaken en waar de "Village Chief" nog de baas is. Het klimaat is in de valleien, heuvels en bergen veel koeler dan aan de kust. De veelheid groentinten domineren hier, in plaats van het blauw en turkooize van de oceaan. De diversiteit van de flora en fauna lijken hier te vertienvoudigen.

Vanuit Nadi voert een weg landinwaarts naar de ruige Nausori Highlands, met z'n afgelegen traditionele dorpen, watervallen en bergmeertjes. U kunt hier een wandeltocht maakt door de bergen en het regenwoud. Nausori Village ligt op ongeveer 23 kilometer langs de Nausori Higland Highway. Dit kleine dorpje van 200 mensen heeft een school en kerk. De meeste mensen verbouwen hun eigen eten en zijn blij om bezoekers te zien. Een mooie korte wandeling van de Nausori Highland Highway is die naar Mount Vatutoka, die een spectaculair panoramisch uitzicht biedt op het gebied rond Nadi en de Mamanuta en Yasawa eilanden. Een perfecte plek voor een picknick.

In tegenstelling tot de met jungle begroeide oostelijke hooglanden van Viti Levu ziet u in de Nausori Higlands vooral repeterende met gras begroede heuvels met her en der scherp omhoogstekende vulkanische rotspunten. U ziet er gefragmenteerde bossen en plantages, maar naar mate u verder het binnenland binnendringt beginnen de glooiende groene heuvels steeds meer te domineren. Lokale bewoners reizen hier nog te paard, op weg tussen hun traditionele dorpjes en akkers. Met ossen worden de akkers geploegd. Zondag is hier een rustdag, die vooral besteed wordt aan de kerk en familiebezoek. Het geloof is hier zo'n honderd jaar terug gebracht door missionarissen, waarbij dorpen volledig zijn bekeerd. Zo zijn de dorpelingen in Navala katholiek, terwijl in Bukuya ze Methodist zijn.

Navala Village
Het beroemdste dorp in de Nausori Highlands is Navala Village - dat bekend staat om zijn traditionele huizen met rieten daken (meer dan 200). Het is één van de weinige nederzettingen in Fiji die volledig in de traditionele stijl zijn gebleven. Navala bestaat eigenlijk uit 3 nederzettingen, beschut gelegen tussen de bergen en heuvelruggen. Navala ligt aan een rivier, die met enige regelmaat overstroomd - waarna het dorp volledig geisoleerd raakt. Navala is heel bijzonder dorp, omdat al haar huizen (Fiji Bure) van dezelfde grootte zijn en een Bou (metalen paal) hebben. Bous zijn meestal geplaatst in het huis van een chef. Dit toont Navala's gelijkheid aan, wat het dorp in Fijiaans perspectief heel bijzonder maakt.

Als u een Fijaans dorp bezoekt, vraagt u voordat u het betreedt eerst toestemming van de bewoners. Het beste neemt u een Tambua (geschenk) mee voor de "Village Chief", zoals een bos verse kava (wortel van de kava-plant), die u op de "Produce Market" van Nadi kunt kopen. Als uw bezoek gelegen komt - en dat is meestal het geval - zal de "Chief" u na de dorpsbezichtiging uitnodigen voor een kava ceremonie. Hierbij zit u in kleermakerzit op rieten matten in de belangrijkste "Bure" van het dorp, tesamen met de belangrijkste dorpelingen. De kava-drank (Yacona) wordt op tradition wijze gemaakt en daarna gedronken, waarbij over belangrijke zaken wordt gesproken die de dorpelingen bezighouden.

Mount Tomanivi
Mount Tomanivi is een uitgedoofde vulkaan die ligt in de noordelijke hooglanden van Viti Levu. Met z'n 1324 meter is Mount Tomanivi de hoogste berg van Fiji. De berg werd voorheen Mount Victoria genoemd. Vanaf Navai Village leidt een pad naar de top van Mount Tomanivi. In dit centrale bergebied hebben alle belangrijke rivieren van Viti Levu, zoals de Rewa, Navua, Sigatoka, en Ba River hun bovenloop.

Mount Koroyanitu
De berg Mount Koroyanitu - ook bekend als Mount Evans - is de vierde hoogste piek in Fiji en is gelegen in de Evans Ranges in de Western Division van het eiland Viti Levu. De Fijaanse naam van deze 1195 meter hoge berg betekent "Dorp van de Duivel".

Sabeto River Valley
De Sleeping Giant Mountains vormen het bekende, schilderachtig decor van de omgeving van Nadi. Deze bergen worden zo genoemd vanwege hun skyline profiel, dat de vorm van een grote reus - met een enorme buik - heeft die ligt te slapen! De Sleeping Giant Mountains zijn onderdeel van de Sabeto Range (uitgesproken Sam-betto). Deze bergketen strekt zich van west naar oost uit, met de voeten van de Giant aan het westelijke (oceaan) einde en zijn hoofd naar het oosten - waar de Sabeto Range leidt naar de hoger gelegen Mt Evans Range. De hoogste piek in het Sabeto Range is 618m hoog (Drelaga), terwijl de hoogste piek in de Mt Evans Range de 1.195 meter hoge Mount Koroyanitu is. De 4WD rit door de Sabeto River Valley volgt grofweg de bergketen landinwaarts naar de markante Mount Koroyanitu. U dient water en versnaperingen mee te nemen, want in de vallei zijn geen café's of winkels te vinden. De Sabeto River Valley afslag vindt u ca. 5-8 minuten ten noorden van de internationale luchthaven van Nadi (als u de Sabeto River bent overgestoken bent u te ver gegaan). Sla rechtsaf naar Sabeto - na een korte rit over de Sabeto Road vindt u het Stoney Creek Resort en Sabeto Village. Daarna passeert u een Indiase school en een kleurrijke tempel met olifanten en andere houtsnijwerk aan de linkerkant. De Sabeto Valley Road slingert voort langs de rivier (aan de linkerkant) en van tijd tot tijd zult u de rivier zien. U ziet ook de elektriciteitsmasten - van de Monasavu Hydro lijn. Na enige tijd bereikt u de turnoff naar de Natubakitoga Cave en Koro-I-ra-ra watervallen. Trek voor deze tocht zeker een halve dag uit.

Verder langs de Sabeto weg komt u bij een tweesprong, waarvan de rechter naar het Nagado Village gaat. U volgt beter de linker afslag naar Korobebe Village (uitgesproken korrohm-bembay). Voordat u Korobebe bereiken, is er een punt waar u de Sabeto rivier duidelijk aan de linkerkant kunt zien. Als u uw wandelschoenen meeheeft, kunt u een stuk langs de snelstromende rivier lopen, waar u mooie foto's kunt nemen. De Sabeto rivier bevat paling en vis ('Maleya'), die de lokale inwoners van Fiji vangen om te eten met cassawa, dalo of yams.

Na Korobebe Village wordt de weg ruwer en smaller, maar het fraaie landschap op weg naar Navilawa Village beloont u volop. Let op: er is zeer weinig gelegenheid om uw auto te keren voordat u Navilawa Village bereikt. Langs de weg ziet u lokale aanplant van bananen, dalo, cassawa, breadfruit, pomelo en papaya. Dichter bij Navilawa Village zijn er ook een aantal citrusbomen van lokale citroen en sinaasappel. De route gaat verder bergop, en voert u voorbij de "kop" van de Sleeping Giant (aan de linkerkant). Even verderop ziet u de hogere Mt Evans Range, wiens hoogste top Mt Koryanitu is.

Op weg naar Navilawa Village passeert u ook een - nu verlaten - goudwinning gebied, de Tuvatu Goudmijn (Emperorr Gold Mining Company) waarvan u de barakken aan de linkerkant kunt zien. De goudmijn was voor het laatst in bedrijf in de periode 1996-2001. Verderop steekt u de Qalibua Creek over, die zich hier samenvoegd met de Sabeto River. De weg wordt een beetje steiler en grover vanaf dit punt voor het laatste stuk tot Navilawa Village. Onderweg kruist de weg de Sabeto River voor de eerste keer, maar vlakbij het dorp steekt u de rivier wederom over. Aan de rechterkant van dit laatste stuk van de weg kunt u de enorme kliffen (Naselo) en een piek (genaamd Sonaisali) bekijken.

Navilawa Village heeft maar 150 inwoners en ligt vrij geïsoleerd. Het dorp protocol moet in acht worden genomen. U mag niet zomaar in het dorp foto's nemen, het is goede gewoonte om eerst toestemming te vragen voordat u het dorp betreed en foto's neemt. Neem een Tambua (geschenk) van kava wortels mee (vooraf gekocht in Nadi) voor de Chief. Het is lokaal gebruik om geen hoed te dragen in het dorp (onbedekt hoofd) en blote schouders te bedekken. Vanuit dit dorp kunt u een wandeltocht maken naar Mt Evans. Het is een nogal zware tocht van ongeveer 8 uur, met als eerste rustplaats een bure bij Mt Koroyanitu, daarna door naar de Batilamu uitkijk (geweldig uitzicht terug naar Nadi), en vervolgens via de bergkam door naar het dorp van Abaca voor een overnachting.

Momi Bay
Momi Bay is een baai die circa. 20 km ten zuiden van Nadi ligt aan de westkust van Viti Levu. De stranden van Momi Bay behoren tot de mooiste van Viti Levu. Bij Momi Bay ziet u bunkers en kanonnen die de westkust van Fiji moest verdedigen tegen een mogelijke Japanse aanval in de Tweede Wereldoorlog.

Natadola Beach
Natadola Beach is het mooiste zandstrand op Viti Levu. Het ligt aan de zuidwestkust van Viti Levu, en was lange tijd moeilijk bereikbaar. In 2008 is bij Natadole een groot modern resort gebouwd met een geasfalteerde toegangsweg vanaf de Queens Road, zodat het gebied nu goed toegankelijk is. Natadola is vooral bij surfers en natuurliefhebbers in trek, maar speelt daarnaast in de geschiedenis van Fiji een belangrijke rol. De hier gevonden overblijfselen van de Lapita People duiden erop dat de eerste bewoners van Fiji hier leefden.

Denarau Island
Ten westen van Nadi ligt een kunstmatig eiland, waar sinds de jaren '80 een aantal grote hotelresorts met golfbanen zijn verrezen. Ondertussen is er ook een villadorp gebouwd met een jachthaven (Marina) en modern winkelcentrum. De hotelresorts op Denerau Island zijn zeer luxe en beschikken elk over een eigen strand.

Voor meer informatie over Nadi van Viti Levu, ga naar:


Accommodatie(s) op de Nadi

Onderstaand vindt u een overzicht van de mogelijk te boeken accommodatie op de Nadi.

Hotels en Resorts in Nadi

Een selectie van de hotels en resorts in Nadi:

Er zijn geen hotels gevonden.


Terug naar boven