Centrale Vallei Van Oahu

Centrale Vallei van Oahu (Hawaii)

Op Oahu liggen tussen de twee bergketens - die het oosten en westen vormen van het eiland - een uitgestrekte centrale vallei. De vallei is de belangrijkste plek op Oahu waar de landbouw plaatsvindt. Ten zuiden van "the saddle" ligt Pearl City, waar veel militairen wonen die werken in de marinehaven Pearl Harbor. Aan de noordkant loopt de centrale vallei uit op de stranden van de North Shore.

Hawaii Plantation Village

Mocht u interesse hebben in de historie van het gebied rond Pearl Harbour dan is Hawaii Plantation Village een aanrader. U zet een stap terug in de tijd en ervaart hoe de arbeiders van de suikerplantage, bestaande uit vele verschillende nationaliteiten, toen woonden.

Kukaniloko Birthstones State Monument

Wahiawa was ooit een van de belangrijkste plekken van Hawai. De hooglanden rondom deze stad waren van oudsher een plaats waar toekomstige opperhoofden werden geboren en waar invloedrijke families van het eiland Oahu leefden. Er werden zelfs de nodige strijden gestreden om te bepalen wie de leiding kreeg over het gebied. Het Kukaniloko Birthstones State Monument geeft de bezoekers een bijzonder kijkje in het verleden.

In het oude Hawaï kwamen vrouwen van hoge rangen naar het heilige Kukaniloko voor de geboorte van hun kinderen. Men was er in die tijd van overtuigd dat dit kinderen verzekerde van een hoge rang en status in het leven. Hier tussen de geboortestenen schonk ze het leven aan haar zoon of dochter. Dit was echter geen gebeurtenis die in alle privacy plaatsvond. De mannelijke opperhoofden keken rustig toe vanaf een rij stenen een stukje verderop. Zij waren verantwoordelijk voor het doorknippen van de navelstreng. Volgens de overlevering verwelkomde het onweer en de donder, de stem van de voorouders, het adellijke nageslacht. Doordat de plek is gelegen in het centrum van Oahu, staat het symbool voor de piko (de navelstreng) en dus ook voor de geboorte.

De Kukaniloko geboortestenen waren voor de oude Hawaianen een heiligdom. Meer dan 80 stenen staan hier nog trots overeind en verraden het historische belang van deze plek. Toch waren dit niet allemaal geboortestenen. Zo werden sommige stenen gebruikt om de sterren in kaart te brengen of om de verandering in de seizoenen te markeren. Ook dit waren belangrijke elementen in het leven van de oude Hawaïanen. Deze stenen worden omringd door eucalyptusbomen en kokospalmen. Gezamenlijk vormen ze een bijzondere plek uit het verleden van Hawaï. De heilige grond van het Kukaniloko Birthstones State Monument mag je eigenlijk niet overslaan als je op Oahu bent.

Kea'iwa Heiau State Park

Nog een stapje terug in het verleden zet u in Kea’iwa Heiau State Park, waar een tempel staat die van oudsher omringd wordt door medische planten en kruiden.

Deze tempel zou genezing kunnen bieden en er komen dan ook veel bedevaartgangers deze Heiau bezoeken. In hetzelfde park loopt ook een redelijk gemakkelijke, maar prachtige wandelroute van ongeveer 7 kilometer langs weelderig groen, de Aiea Loop Trail. Onderweg kunt u hier naar keuze kamperen om een dag later u tocht te vervolgen. Waar u ook gaat, Pearl Harbour gunt u hoe dan ook een bewogen en fascinerende blik terug in de tijd.

Haleiwa

Wanneer u wilt genieten van wat minder drukte dan is het charmante, historische Haleiwa interessant. Deze ontspannen stad biedt u lokale stijlen en de echte aloha-sfeer. In deze stad kunt u overigens ook leren zelf een hangglider te besturen! U zult niet weten wat u meemaakt wanneer u over het landschap glijdt in u ultralichte vliegtuigje.

Wahiawa Botanical Gardens

De Wahiawa Botanical Garden is een botanische tuin midden in Oahu (Hawaï). De tuin maakt deel uit van de Honolulu Botanical Gardens, een netwerk van vijf botanische tuinen op Oahu. De tuin heeft een oppervlakte van circa elf hectare.

De geschiedenis van de tuin gaat terug tot de jaren twintig van de twintigste eeuw, toen de Hawaii Sugar Planters Association de tuin als een experimenteel arboretum gebruikte. Als eerste beheerder werd Harold Lyon aangesteld. In 1957 werd de tuin voor het publiek opengesteld.

De toegang tot de tuin is gratis. Er is een tropisch regenwoud gecreëerd, dat een koeler en vochtiger klimaat heeft dan elders op Oahu. Hier groeien onder meer palmen, soorten uit de aronskelkfamilie, epifyten en planten die van nature op Hawaï voorkomen. Enkele planten die in de tuin voorkomen zijn de taro, Heliconia, de kaneelboom, Crescentia cujete (een boomkalebas), Coffea arabica, de reizigersboom, de sapodilla en de piment.

Regionale Informatie over de eilanden van Hawaii

Vakantie Oahu

Vakantie Oahu

Oahu, hoofdeiland van Hawaii

Vakantie Oahu Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Maui

Vakantie Maui

Vakantie tips voor uw rondreis op Maui (Hawaii)

Vakantie Maui Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Kauai

Vakantie Kauai

Vakantie tips voor uw rondreis op Kauai (Hawaii)

Vakantie Kauai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Lanai

Vakantie Lanai

Vakantie tips voor uw rondreis op het Lanai(Hawaii)

Vakantie Lanai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Molokai

Vakantie Molokai

Vakantie tips voor uw rondreis op Molokai (Hawaii)

Vakantie Molokai Hawaii? Boek voordelig bij Pacific Island Travel dé specialist. Persoonlijk advies, service en kwaliteit. Bekijk snel onze reizen en bespaar.

Vakantie Big Island

Vakantie Big Island

Vakantie tips voor uw rondreis op het Big Island (Hawaii)

Vakantie Big Island Hawaii? Klik hier voor al onze reizen naar Big Island. Boek voordelig uw droomreis bij Pacific Island Travel dé Hawaii-specialist.