Pukapuka

Northern Group - Cook Eilanden

Pukapuka is een atol dat onderdeel uitmaakt van de noordelijke eilandengroep van de Cook eilanden. Het is een van de meest afgelegen eilanden binnen de Cook Eilanden en ligt ongeveer 1140 kilometer ten noordwesten van Rarotonga. Het is een lage koraal atol, driehoekig van vorm en bestaat uit drie eilanden waarvan het landoppervlak slechts 3 km² beslaat. Het atol heeft een lengte van 9,5km en een breedte van 8km. De omtrek bedraagt 36km.

Pukapuka staat bekend als het eerste eiland van de Cook Eilanden dat door Europeanen werd waargenomen. Het werd ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Álvaro de Mendaña de Neira op 20 augustus 1595 en noemde het naar de heilige van die dag, San Bernardo. Daarna werd het tot 1857 zelden door schepen bezocht. In 1857 zette de London Missionary Society onderwijzers van Rarotonga en Aitutaki op het eiland. In 1862 was de bevolking bekeerd tot het christendom. In 1863 overvielen Peruaanse slavenhandelaren het eiland en namen 145 mannen en vrouwen gevangen, waarvan er maar twee ooit op het eiland terugkeerden. In 2005 werd het eiland geraakt door de tropische cycloon Percy, een tropische storm van de vierde categorie, die duizenden bomen velde en driekwart van het aantal huizen beschadigde.

In 1924 vestigde de Amerikaanse schrijver Robert Dean Frisbie op Pukapuka, die diverse boeken schreef over de Zuidzee-eilanden en Pukapuka in het bijzonder. De Nederlandse schrijver Boudewijn Büch heeft zich intensief bezig gehouden met de Frisbies. Hij spoorde dochter Jonny op, interviewde haar en wijdde in 1993 aan in het VARA reisprogramma De wereld van Boudewijn Büch een hele aflevering aan de schrijver Dean Frisbie, zijn familie en aan het eiland Puka Puka.

Robert Dean Frisbie

Robert Dean Frisbie (geboren op 17 april 1896 in Cleveland - USA) was een Amerikaans schrijver van reisverhalen over Polynesië. Frisbie kreeg op jonge leeftijd te horen dat zijn gezondheid zodanig slecht was, dat hij niet de Amerikaanse winter zou overleven. Het was reden voor hem om in de jaren '20 van de vorige eeuw naar de Stille Zuidzee te vertrekken. Aangekomen op Tahiti, begon hij zijn omzwervingen als strandjutter. Verwonderd over de bijzondere dingen die hij zag en meemaakte besloot hij zijn beschouwingen op te schrijven. Daarmee trad hij in de voetsporen van de beroemde Zuidzee schrijvers die actief waren in de 19e eeuw. Een van zijn grote voorbeelden (zoals onderschreven door zijn dochter) was Robert Louis Stevenson.

Het eerste uitgebreide reisverhaal van zijn hand dat bekendheid kreeg heet The Book of Puka-Puka (over het eiland Puka-Puka) en werd in 1929 uitgegeven door Century & Co. Zijn dochter Florence Frisbie (alias: Johnny) schreef op een zeer jonge leeftijd onder de begeleiding van haar vader het autobiografische kinderboek Miss Ulysses of Puka-Puka.

Na een avontuurlijk leven, dat hij leefde op onder andere Tahiti en Moorea, stierf Frisbie op 53 jarige leeftijd. Hij zou vermoedelijk zijn gestorven aan de gevolgen van tetanus. Hij liet afgezien van een grote financiële schuld, zijn vijf kinderen achter op het eiland Rarotonga.

Het werk van Robert Dean Frisbie

Frisbie bracht een groot aantal artikelen en schetsen voort die bij verschillende uitgevers in Amerika werden gepubliceerd. Het eerste artikel dat verscheen over zijn tijd op Papeete draagt de titel: Fei-hunting in Polynesia (1923). Zijn reisverhalen zijn tot op de dag van vandaag van grote waarde. Ze bevatten gedetailleerde en avontuurlijke beschrijvingen over het leven in Polynesië en in het bijzonder op de Cook Eilanden. Zijn werk wordt gekenmerkt door zijn gepassio-neerde zoektocht naar eenzaamheid. De volgende boeken zijn onder zijn naam in druk verschenen:

  • The Book of Puka-Puka (A Lone Trader On A South Sea Atoll) (1929)
  • The Ghost of Alexander Perks, A.B. (1931)
  • A Copra Island (1932)
  • My Tahiti (1937)
  • Mr. Moonlight's Island (1939)
  • The Island of Desire (The Story of a South Sea Trader) (1944)
  • Amaru: A Romance of the South Seas (1945)
  • Dawn Sails North (1949)

Boeken van zijn dochter Florence ('Johnny') Frisbie:

  • Miss Ulysses of Puka-Puka (1948)
  • The Frisbies of the South Seas (1959)