Mitiaro
Bezoek Mitiaro tijdens je vakantie Cook Eilanden

Mitiaro is een klein en vlak eiland met in het midden een moeras en enkele meren. In de meren leeft veel aal, de meren zijn broedgebied voor verscheidene vogelkolonies. Maar er zwemt ook tilapia, ook wel bekend als brasem, die werd geïmporteerd vanuit Afrika om als voedsel te dienen voor de inwoners.
 

Geologie

Het eiland is omringd door een koraalrif dat tussen de 6 en 9 meter hoog is. De oceaan die Mitiaro omringd is 4500 meter diep. Qua grootte is Mitiaro het vierde eiland van de Cook eilanden archipel. Het eiland is 6,4 kilometer breed op zijn breedste punt.
 

Hoogtepunten van Mitiaro zijn:

Makatea
Mitiaro is een opgerezen atol ("raised atol"), d.w.z. het was ooit een volledige atol maar is door de tectonische werking van de aarde omhooggestegen boven zeeniveau. De koraalriffen - aan de omtrek van het eiland - die ooit net onder de zeespiegel lagen vormen nu steile en messcherpe zeekliffen, met grotten en verborgen witte stranden. De druipsteengrotten en kloven (de zgn. Makatea) kunt u bezoeken, er zijn een aantal wandelpaden over het het eiland aangelegd, maar het beste wel met een gids. De Makatea is namelijk dicht begroeit met jungle en vormt een dolhof waar je gemakkelijk de weg kwijt raakt.

Voor meer informatie over de buureilanden van Mitiaro, ga naar: