• Vakantie Rarotonga - Cook Eilanden
  • Vakantie Rarotonga - Cook Eilanden
  • Vakantie Rarotonga - Cook Eilanden
  • Vakantie Rarotonga - Cook Eilanden
  • Vakantie Rarotonga - Cook Eilanden
0 1 2 3 4

Vakantie Rarotonga - Cook Eilanden

Vakantie tips voor uw rondreis op Rarotonga (Southern Group - Cook Eilanden)

Rarotonga, het enige bergachtige eiland van de Cook Eilanden, lijkt in menig opzicht op Tahiti. Het heeft steile bergtoppen en diepe valleien, omgeven door een kustvlakte, witte stranden, azuurblauwe lagunes en een koraalrif op 500 meter uit de kust. De bergen zijn begroeid met een weelderige tropische vegetatie. Veel tropische vruchten groeien hier in het wild. De kustvlakte bestaat voor een groot deel uit palm- en bananenplantages.

Avarua is de hoofdstad van de Cook Eilanden en ligt aan de noordkust van Rarotonga. De plaats heeft 2600 inwoners en heeft de sfeer van een rustig dorp. U vindt er winkels, restaurants en andere openbare faciliteiten. Direct naast Avarua - aan de noordwestzijde - ligt de luchthaven voor nationaal en internationaal luchtverkeer. Vanaf Rarotonga Airport kan binnenlands gevlogen worden naar de meeste van de 15 eilanden van de Cook eilanden, en internatonaal naar Auckland en Papeete.

Geografie van de Cook Eilanden

Rarotonga is een typische vulkanisch Zuidzee-eiland met bergketen in het midden waarvan de toppen meer dan 600 m hoog zijn. De steile bergen vormen waterscheidingen. Rivieren hebben diepe dalen en kloven uitgesleten in deze bergen. Het eiland is 11 bij 7 km en heeft een oppervlakte van 67 km². Het gesteente is basalt met een leeftijd van 1,1 tot 3,64 miljoen jaar geleden. Het hoogste punt is Te Manga 652 meter. De bergachtige regio is dicht begroeid met tropische vegetatie en daar zijn alleen onverharde wegen en voetpaden.

De kustvlakte is smal met een breedte van een paar honderd meter tot 2 kilometer. Het eiland is omgeven door een bijna gesloten rif dat rondom een turquoise gekleurde lagune ligt. Het rif heeft zes doorgangen voor boten die slechts beperkt begaanbaar zijn. Alle nederzettingen en landbouwgebieden liggen in de smalle kuststrook. Typisch voor het landschap van dit kustgebied zijn afwisselend akkerland, braakliggende gronden en plantages mango-bomen, broodboom, citrusvruchten en de Tahitiaanse kas-tanje (Inocarpus fagifer). Verder worden ook yamwortel en taro gekweekt, vooral in de vochtige en vruchtbare valleien. De kokospalm is de basis voor een kleine kopraproductie.

Rarotonga is het meest dichtbevolkte eiland van de Cook Eilanden. Het eiland heeft een landoppervlak van 67 km² en er wonen ongeveer 15.000 mensen (ca. 70% van de totale bevolking van de Cook Eilanden) Rond het eiland loopt een 31 kilometer lange geasfalteerde weg, die alle dorpjes ontsluit. Er zijn geen dorpjes in het binnenland.

Flora

De flora van het kustgebied is volledig veranderd door eeuwenlange menselijke bewoning. De onbebouwde en in cultuur gebrachte gebieden zijn meestal begroeid met laag struikgewas en secundair regenbos of met varens, vooral Dicranopteris linearis(orde: Gleicheniales). Boven dit cultuurlandschap met een lage vegetatie - die ook nog eens door meerdere branden is gehavend - verheft zich relatief ongestoord regenbos op de berghellingen waarin drie verschillende zones kunnen worden onderscheiden. Eerst zijn daar de tot 20 m hoog groeiende Homalium acuminatum bomen. Daarboven liggen het wat lager blijvende Fagraea- en Fitchia-bos. Waarin vooral de prachtige rode bloesems van Fitchia speciosa opvalt. In de bovenste zone groeit het Metrosideros bos met vooral Metrosideros collina (Mirtefamilie). Op Rarotonga, groeit ook een inheemse soort orchidee: Habenaria amplifolia.

Fauna

De zoogdieren werden op één na allemaal ingevoerd door de mens, de Pacifische rat kwam mee met de eerste Polynesische kolonisten, later kwamen varkens, paarden, geiten en andere dieren mee met de Europeanen. De inheemse landdieren zijn insecten en slakken. Onder de vogels is er de endemische Rarotongajufferduif Ptilinopus rarotongensis en de Rarotongamonarch (Pomarea dimidiata). Er komt slechts één zoogdier voor, de Tongavleerhond (Pteropus tonganus).

Hoogtepunten van Rarotonga zijn:

Avarua

Van de oorspronkelijke, in koloniale architectuur opgetrokken gebouwen is weinig overgebleven. links. Nu domineren sobere, moderne gebouwen die echter zijn omgeven door veel tropisch groen. Bij Avarua, zijn er twee kunstmatig verbeterde doorgangen in het rif, zodat er twee havens zijn voor vracht- en vissersschepen.

Avarua is het bestuurlijk centrum van de semi-autonome staat Cook eilanden binnen het verband van Nieuw-Zeeland en vormt één van de 5 districten van dit eiland. Het district grenst aan de Tupapavallei en aan Nikao (de luchthavenzone van het eiland) en komt daarmee globaal overeen met het oude territoriale stamgebied van de Teauotongastam. De plaats ligt op zeeniveau aan de voet van de heuvel Rarotonga (208 meter). Avarua heeft ongeveer 2600 inwoners en is daarmee ook de grootste plaats op het eiland. De inwoners leven vooral van toerisme, handel, visserij en landbouw.

Circle Island Tour

Om de bezienswaardigheden op het eiland te verkennen kunt een "Circle Island Tour" doen. Dat kunt u doen als ex-cursie, maar ook is mogelijk om met het openbaar vervoer te gaan. Zowel linksom als rechtsom rijdt overdag een bus om het uur, waarbij u kunt in- en uitstappen waar u wilt. De totale rit (zuivere rijtijd) om het eiland neemt 50 minuten in beslag, maar in de praktijk bent u met talloze stops de hele dag bezig. U bezoekt ondermeer Muri Lagoon, Ngataniia Harbour, "Ara Metua" met z'n talrijke "Maraes" (tempels), het museum, Pa's Palace en de Maire Nui Gardens Nursery.

Cross Island Walk

Meer inspannend is de vier uur durende bergwandeling, waarbij een ervaren gids u meeneemt door weelderige jungle naar de top van de 1355 meter hoge berg "Te Rua Manga" (The Needle). Vanaf de top heeft u een spectaculair uitzicht over het eiland, de lagune en de oceaan. De gids toont u tijdens de wandeling de overal om u heen groeiende tropische vruchten.

Muri Lagoon

De lagune van Rarotonga kunt u verkennen met de "Lagoon Glass Bottom Cruise". U ziet de enorme kleurenpracht van het koraal en de tropische vissen in de lagune. Tussen de middag kunt u op het strand van een "Motu" (onbewoond eiland) luieren en genieten van een speciaal voor u bereide tropische BBQ-lunch.

Over de kolonisatie van het eiland in prehistorische tijden bestaat geen consensus. Het eiland is tussen 700 en 200 v. Chr. vanuit Tonga en Samoa gekoloniseerd. Rarotonga is in 1813 door de Europeaan Theodore Walker, schipper van de schoener Endeavour, "ontdekt". Hij is echter niet aan land gegaan. De eerste Europeanen die voet aan wal zette op Rarotonga was de bemanning van de schoener Cumberland een jaar later. In 1821 landde de missionaris van de London Missionary Society John Williams op het eiland. Met hulp van predikanten en onderwijzers uit Tahiti werd het eiland gekerstend. Later kwamen ook nog walvisvaarders en die brachten alcohol, vuurwapens en besmettelijke ziekten mee waarvoor de inheemse bevolking zeer gevoelig was. In 1888 werd het een Brits protectoraat. In de 20ste en 21ste eeuw kreeg het een eiland een toeristische infrastructuur.

Voor meer informatie over de buureilanden van Rarotonga, ga naar:


Accommodatie(s) bij Rarotonga

Onderstaand vindt u een overzicht van de mogelijk te boeken accommodatie bij Rarotonga.

Hotels en Resorts in Rarotonga

Een selectie van de hotels en resorts in Rarotonga:

Cooks Bay Villas
 Rarotonga - Cook eilanden
Direct aan het strand van Vaimaanga. In de nabijheid is er een supermarkt en zijn er restaurants. Alle villa's hebben airco, een slaapkamer en een woonkamer met een moderne, goed uitgeruste keuken. Moderne tv en muziekinstallatie, telefoon en koffie-/theefaciliteiten, een ruime badkamer met jacuzzi…
Crown Beach Resort
 Rarotonga - Cook eilanden
Het Crown Beach Resort ligt aan de westkant van het hoofdeiland. Hier zijn de zonsondergangen bijzonder spectaculair. Zwemmen is echter niet mogelijk vanwege de nabijgelegen koraalriffen. Alle villa's/suites hebben airco en plafondventilator, tv, radio/cd en telefoon. Faciliteiten:het resort ligt…
Lagoon Breeze Villas
 Rarotonga - Cook eilanden
Dit populaire resort ligt aan de zuidwestkust van Rarotonga op 8km van de luchthaven. Het ligt in een grote tropische tuin, met direct aan de overkant van de weg een prachtig strand. Zwemmen aan het strand is afhankelijk van de getijden. Het resort ligt op loopafstand van restaurants en winkels. Ze…
Magic Reef
 Rarotonga - Cook eilanden
De Magic Reef Bungalows zijn gelegen aan de westkant van het eiland, direct aan een mooie ingesloten lagune aan de kant van de zonsondergang. Hier zijn goede snorkelplaatsen. In de nabijheid zijn cafés, restaurants, winkels en een bushalte. alle bungalows hebben airco en zijn in Polynesische stijl…
Manea Beach
 Rarotonga - Cook eilanden
Deze rustige accommodatie ligt aan de oostkant van Rarotonga, aan Muri Lagoon. Het ligt direct aan een zandstrand, waar u de hele dag kunt zwemmen. De bungalows zijn eenvoudig ingericht en liggen in een tropische tuin. Ze zijn voorzien van terras, airco, ventilator, TV, telefoon en volledig…
Manuia Beach Hotel
 Rarotonga - Cook eilanden
Het ligt bij een van de mooiste en witste zandstranden van Rarotonga en ligt direct aan de lagune met glashelder water vol met kleurrijke koralen en een verscheidenheid aan tropische vissen. Vooral de zonsondergangen hebben hier de prachtigste kleuren! het complex bestaat uit slechts 12 'Ares' -…
Moana Sands Beachfront Hotel
 West Coast - Rarotonga - Cook eilanden
Dit kleine hotel met 3 verdiepingen aan de zuidkust van Rarotonga, direct aan het strand. Zwemmen aan het strand is afhankelijk van de getijden. Het hotel ligt vlakbij de mooie Maire Nui Botanical Gardens. Alle kamers en suites zijn voorzien van balkon/terras met zeezicht, airco, telefoon, volledig…
Muri Beachcomber
 Rarotonga - Cook eilanden
Muri Beachcomber ligt aan de wondermooie Muri lagune met goede zwem- en snorkelmogelijkheden. In de directe omgeving zijn verschillende restaurants en cafés. de Seaview studio's bieden een adembenemend uitzicht over de turkooisblauwe lagune en beschikken over een aparte slaapkamer, woon-/eetruimte…
Pacific Resort Rarotonga
 East Coast - Rarotonga - Cook eilanden
Het Pacific Resort Rarotonga ligt aan het bekende strand Muri Beach. Een lang zandstrand met palmen en een lagune met kristalhelder water. Alle suites en studio's hebben een ruim woon-/slaapgedeelte, douche/wc, balkon of terras. De villa's bieden alle comfort die men van een luxueuze bungalow…
Palm Grove
 Rarotonga - Cook eilanden
Palm Grove ligt aan de rustige zuidkust, een van de mooiste delen van het hoofdeiland. Er bevindt zich een supermarkt dichtbij. De tuin en het strand zijn door een straat van elkaar gescheiden. Kamers:alle studio's hebben airco. Elke eenheid heeft een terras of balkon, ventilator, tv, telefoon,…
Raina Lagoon Villas
 Rarotonga - Cook eilanden
Dit in lokale stijl gebouwde resort ligt aan de westkust van Rarotonga. Het ligt in een tropische tuin, direct aan een prachtig strand. Zwemmen aan het strand is afhankelijk van de getijden. De bungalows zijn voorzien van terras, airco, telefoon en volledig uitgeruste keuken. De badkamer is deels…
Rarotonga Beach Bungalows
 Rarotonga - Cook eilanden
Deze accommodatie ligt aan de zuidkust van Rarotonga, direct aan een prachtig wit zandstrand. De lagune voor de bungalows is een beschermd natuurgebied, maar u mag hier wel snorkelen en duiken. De ruime en smaakvol ingerichte bungalows zijn in lokale stijl gebouwd en liggen direct aan het strand. Ze…
Royale Takitumu Villas
 Rarotonga - Cook eilanden
Direct aan het 10 km lange witte zandstrand in het zuiden van Rarotonga, te midden van een tropische tuin. Ideaal om te zwemmen, te snorkelen en voor romantische koppels. Er zijn restaurants en winkels dichtbij. 10 bungalows met overdekt terras, slaapkamer met airco, ruime badkamer en woonkamer met…
Rumours Luxury Villas And Spa
 Rarotonga - Cook eilanden
Dit kleine nieuwe resort ligt aan de oostkust van Rarotonga, bij Muri Lagoon. Het resort ligt aan een prachtig zandstrand, dat de hele dag geschikt is voor zwemmen en snorkelen. De ruime en smaakvol ingerichte villa's beschikken elk over een eigen zwembad en spa. De villa's liggen meteen aan het…
Sanctuary Rarotonga
 Rarotonga - Cook eilanden
De Sanctuary ligt op ongeveer 10 km van de luchthaven. De zonnige zuidwestkust biedt geweldige zonsondergangen. In het voor de kust gelegen Aroa Marine natuurpark kunt u prachtig snorkelen. de 48 prachtige suites met een tropisch decor zijn voorzien van airco, ventilator, tv/dvd, telefoon,…
Sea Change Villas
 Rarotonga - Cook eilanden
Dit kleine nieuwe resort ligt aan de zuidkust van Rarotonga, direct aan een prachtig wit zandstrand. De villa's zijn voorzien van terras, aparte zit- en slaapkamer, airco, plafondventilator, TV met dvd-speler, telefoon, kluis, volledig uitgeruste keuken, strijkijzer & -plank en haardroger. Dit…
Sokala Villas
 Rarotonga - Cook eilanden
Dit intieme resort ligt direct aan het prachtige Muri Beach, maar u kunt hier alleen bij vloed gaan zwemmen. De villa's zijn omgeven van een met zorg aangelegde tropische tuin. De ruime en mooi ingerichte villa's bieden zeezicht of gedeeltelijke zeezicht. Ze zijn voorzien patio, keuken met koelkast…
Sunset Resort Rarotonga
 Rarotonga - Cook eilanden
Het Sunset Resort ligt aan de westkant van het eiland, direct aan een mooie, beschutte lagune. Goede snorkelplaats maar beperkte zwemmogelijkheden. Perfecte zonsondergangen zijn hier bijna gegarandeerd. Cafés en restaurants liggen dichtbij. Alle eenheden zijn uitgerust met airco, kitchenette,…
Te Manava Luxury Villas
 Rarotonga - Cook eilanden
Te Manava Villas biedt zijn gasten, met deze luxe villa's, de vrijheid om hun vakantie naar wens te bepalen. Een gegarandeerd droomverblijf. Het heeft een mooie ligging aan het bekende Muri Beach met vele palmbomen, zandstrand en glashelder water. de luxueuze villa's zijn modern uitgerust met airco,…
Te Vakaroa Villas
 Rarotonga - Cook eilanden
Een betere ligging is er echt niet! Direct aan het strand van Muri met palmbomen en een kristalheldere lagune. Dit alles op slechts enkele stappen van uw villa. 6 moderne villa's met 1 of 2 slaapkamers en voorzien van airco, plafondventilator, tv/dvd/cd en telefoon. Een perfect oord voor te relaxen…
The Little Polynesian
 Rarotonga - Cook eilanden
Direct aan het strand in het rustige zuiden van het eiland ligt Little Polynesian. De kristalheldere lagune leent zich uitstekend om te zwemmen, snorkelen en kanovaren. Restaurants, winkels en andere resorts liggen op 5 a 10 minuten. De bungalows zijn voorzien van airco en beschikken over een…
Terug naar boven