Ika Mata - het favoriete gerecht van Margret!

Verse rauwe vis? Favoriete gerecht van Margret ’Ika Mata’ uit het kleine Cook Islands paradijs

Een reis door de Pacific is niet compleet zonder het eten van veel verse vis. Naast het feit dat het supergezond is, scheelt het ook in het voorkomen van niet gewenste vakantie kilo’s. Een win win situatie, zeker ook omdat het in de Pacific vaak echt te warm is voor een rondje rennen om het eiland. Al houden we van hardlopen bij Pacific Island Travel, daar komt door het tropische klimaat, meestal weinig van terecht als we in de Pacific zijn.

De Ika Mata is een beroemd traditioneel gerecht gemaakt van superverse rauwe vis, gemarineerd in citroen en verse kokosmelk. Er wordt rauwkost aan het gerecht toegevoegd waardoor het vaak als een heerlijk fris voorgerecht wordt geserveerd, ben je geen grote eter dan kan het echter prima als hoofdgerecht worden gegeten. Het gerecht staat ook in andere eilanden van de Pacific op de kaart, in Fiji heet het bijv. Kokoda, in Samoa noemen ze het Oka en in Frans-Polynesië op zijn Frans Poisson Cru of in het Polynesisch E’ia Ota.

Het hoofdeiland van de Cook Islands, Rarotonga, is een jong vulkanisch eiland met een bergachtig tropisch binnenland. Het is omgeven door een koraalring en een lagune met schitterende stranden en wuivende palmen. Een klein eiland dat slechts een omtrek van 32 km heeft en precies is wat je je voorstelt bij een eiland in de Pacific. De eilandengroep heeft een sterke band met Nieuw-Zeeland en veel eilanders die in Nieuw-Zeeland gestudeerd of gewerkt hebben komen terug om gezellige koffietentjes en restaurants te beginnen. Je drinkt in het paradijs tegenwoordig de beste koffie bij LBV Bakery & Cafe ter hoogte van Muri Beach. Ook aan eettentjes geen gebrek, een verse visburger met smoothie haal je bij The Mooring Fish Cafe en voor een romantisch diner met de voeten in het zand graag een reservering maken bij mijn absolute favoriet het restaurant Vaima. Natuurlijk bestel je dan de Ika Mata als voorgerecht.

Op 50 minuten vliegen van het paradijselijke Rarotonga ligt de hemelse atol Aitutaki. De azuurblauwe lagune lijkt een beetje op die van Bora Bora maar dan zonder de grote toeristenstroom. Ook hier kun je genieten van heerlijke verse vis. Een stuk tonijn van de gril tijdens een BBQ op One Foot Island, een van de motu’s (eilanden) in de lagune. Of een koffie of milkshake bij Koru Cafe, voor een romantisch diner ga je naar het beste restaurant van het eiland Rapae Bay Restaurant, onderdeel van Pacific Resort Aitutaki. Ook hier bestel je weer de beste Ika Mata en geniet je ervan terwijl je kijkt naar een schitterende zonsondergang.

Graag deel ik hieronder mijn IKA MATA recept met jullie, ook heerlijk op een zomerse Nederlandse avond

  • Voorgerecht
  • 4 personen
  • Voorbereiding 20 minuten
  • Marineren 60 minuten

Wat heb je nodig?

  • 500 g verse tonijn filet, in blokjes van 1 cm gesneden (elke andere stevige vis kan ook, bijv. zeebaars of kabeljauw)
  • 4 limoenen, uitgeperst
  • 240 g kokosmelk
  • 1 rode paprika, zaadjes eruit en in kleine blokjes gesneden
  • ½ komkommer, in kleine blokjes gesneden
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 theelepel zout

Manuia!