Beste reistijd Australie

Wat is de beste reistijd voor Australië?

Of u nu op zoek bent naar natuur, cultuur, rust, strand of een actieve vakantie in de planning heeft, het liefst wilt u op reis kunnen genieten van aangenaam weer. Daarom is het verstandig om u vooraf te informeren over het klimaat in Australië, u kunt uw reis dan zodanig indelen dat u de weersextremen uit de weg gaat. Wilt u meer weten over het klimaat in Australië? Hieronder vindt u, per klimaatgebied, de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, zodat u weet waar u rekening mee moet houden. Zo gaat u goed voorbereid op reis.

Het klimaat in Australië
Australië kan het hele jaar door bezocht worden. Het land is zo groot, dat er verschillende klimaatgebieden zijn. De seizoenen zijn over het algemeen tegenovergesteld aan die van het noordelijk halfrond: de lente start in september, de zomer is van december tot februari, de herfst loopt van maart tot mei en de winter begint in juni.

De beste reistijd voor noordelijk Australië is buiten het regenseizoen, dus van mei t/m november. In het zuidoosten is de beste reistijd september t/m december voor weinig regen en een aangename temperatuur. In Tasmanië kiest u, om van de meest aangename temperatuur te genieten, voor de Australische zomer van november t/m april. De Outback kunt u het beste bezoeken in voor- en najaar.

Het zuiden van Australië
Vooral in de zuidelijke helft van Australië beleeft men de seizoenen lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn ook de gebieden met een gematigd klimaat, vergelijkbaar met Mediteraan tot Noord-Europees (zoals bijvoorbeeld op Tasmanië). Maar zelfs Tasmanië heeft weinig last van sneeuwval in de winter. Alleen in de Snowy Mountains - het berggebied tussen Melbourne en Sydney - valt jaarlijks in de winter een pak sneeuw van betekenis. Hier worden 's winters zelfs de lange latten ondergebonden.
 

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Zuid-West Australië (oranje vlakjes geven de beste reistijd weer).

 

De gemiddelde temperatuur in Zuid-Oost Australië (oranje vlakjes geven de beste reistijd weer).

 

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Tasmanië (oranje vlakjes geven de beste reistijd weer).
 

Daarentegen heeft de noordelijke helft van Australië een tropische klimaat, dat duidelijk verdeeld is in een regenseizoen van november tot april en een droog seizoen - de beste tijd om hier te reizen - van mei tot september. Tropische wervelstormen (huricanes) kunnen alleen optreden in de regentijd en uitsluitend in de noordelijke helft van Australië.

De Northern Territory Top End heeft een duidelijk regenseizoen tussen december en maart, en hoewel de aanloop naar het regenseizoen spectaculaire beelden kan opleveren zorgt de geleidelijke opbouw van de vochtigheid toch vaak voor een onaangenaam gevoel. In het regenseizoen zijn onverharde wegen regelmatig gesloten vanwege overstromingen, en bovendien worden deze wegen dan zeer glad en gevaarlijk om op te rijden - zelfs met een 4wd terreinauto.
 

Gemiddelde temperatuur en neerslag in Noord Australië (oranje vlakjes geven de beste reistijd weer).
 

Centraal-Australië kan het gehele jaar worden bezocht. Er komen hoogst zelden zware regens voor. De heetste periode is van november tot februari, wanneer het overdag 40 à 50 graden Celcius warm kan worden en 's nachts afkoelt tot 20 à 25 graden Celcius. De koelste periode zijn de maanden mei t/m augustus, wanneer het overdag 25 à 30 garaden Celcius warm is en 's nachts afkoelt tot 5 à 10 graden Celcius (met een enkele keer nachtvorst). Centraal Australië is op zijn best in april mei en augustus t/m oktober.
 

Gemiddelde temperatuur en neerslag in Centaal Australië (oranje vlakjes geven de beste reistijd weer).
 

Feestdagen in Australië
In Australië gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):
 

  • Australia Day: 26 januari
  • ANZAC Day: 25 april
  • Queens Birthday: maandag in juni (per jaar verschillende dag, de feitelijke verjaardag van de Engelse koningin is in september)

Daarnaast gelden per staat nog aparte feestdagen, bijv. ter gelegenheid van paardenraces.

Tijdens schoolvakanties en feestdagen dient u er rekening mee te houden dat veel Australiërs zelf ook op reis gaan en dat het dan dus extra druk kan zijn in hotels, op campings, in de nationale parken en bij bezienswaardigheden. Bovendien zijn op feestdagen winkels en soms ook attracties gesloten.