Carnarvon

De poort naar het noorden van Western Australia

Het plaatsje Carnarvon is gelegen aan de monding van de Gascoyne River en vormt de poort naar het noorden van Western Australia. Het stadje heeft ca. 7.200 inwoners en is voornamelijk bekend om zijn plantages met tropisch fruit, zoals bananen, meloenen en mango's. De plaats is genoemd naar Henry Howard Molyneux Herbert, 4e graaf van Carnarvon. Dingen die u kunt ondernemen in Carnarvon:

  • Bezichtig een plantage of koop de vers geplukte producten in de Carnarvon Growers Market
  • Wandel langs de met palmbomen omzoomde Fascine en picknick met een emmer lokale garnalen op het strand
  • Vanaf de historische One Mile Jetty, onderdeel van het historische stadsdeel, kunt u een hengeltje uitwerpen
  • Zwem in de nabijgelegen waterpoelen van Rocky Pool en Chinaman's Pool

Als u 70 km naar het noorden rijdt komt u bij de Carnarvon 'blowholes', waar oceaanwater 20 meter de lucht in wordt gespoten. U kunt snorkelen in de nabijgelegen koraallagune, waar u ook kunt kamperen onder de sterren.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"Dit stadje aan de verlaten Westkust biedt accommodaties op de route indien je per auto op pad bent. Ik raad echter aan per camper van de gebaande paden te gaan! De leukste bush camping van de Westkust ligt namelijk hier in de buurt; Wooramel Station met zijn gastvrije campinghouders. Er zijn ook een aantal cabins waar je kunt verblijven indien je met de auto op pad bent. Een borrel bij het kampvuur en even bijkomen in de hot tub!"

Hoogtepunten Carnarvon

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Carnarvon.

  • Mount Augustus

Mount Augustus

Mount Augustus is de grootste monoliet ter wereld. Hij bevindt zich in het westen van Australië op ongeveer 850 km ten noorden van Perth en 320 km ten oosten van de Stadt Carnarvon. De aboroginal Wadjari noemen hem Burringurrah. Bij de berg zijn op verschillende plaatsen schilderingen en gravures van hen gevonden. De vegetatie van de omgeving bestaat uit hoge mulgabossen en andere acacia's.

Op 3 juni 1858 beklom Francis Gregory, op zijn 107-dagen durende reis door de Gascoyne regio, als eerste Europeaan de berg. Een paar weken later noemde hij de berg naar zijn broer Sir Augustus Charles Gregory (1819-1905). Mount Augustus is 8 km lang en bedekt een oppervlakte van 48 km². De berg verheft zich 858 m boven de omgeving, de top ligt op een hoogte van 1.105 m boven zeeniveau. Hij is daarmee 2,5 keer zo groot als Uluru (voorheen 'Ayers Rock'). De kleur van het gesteente varieert van purper, roze en rood tot oranje. De rots bestaat uit 1 Ga oud marien sedimentgesteente en proterozoïsche zandsteen. Hij rust op een 1,65 Ga oude granietlaag.