• Vakantie Melbourne - Australië
  • Vakantie Melbourne - Australië
  • Vakantie Melbourne - Australië
  • Vakantie Melbourne - Australië
0 1 2 3

Vakantie Melbourne - Australië

Bezoek Melbourne tijdens je rondreis Australië!

Melbourne, met 3 miljoen inwoners, is de andere grote stad van Australië. Melbourne is genoemd naar de Engelse staatsman Lord Melbourne, die ten tijde van de stichting van de stad (in 1835) net aan zijn 2de regeringsperiode als Minister-President van Groot-Brittannië was begonnen en geboren was in het Engelse plaatsje Melbourne in Derbyshire. Van 1901 tot 1927 fungeerde Melbourne als zetel van het Australische parlement en federale regering.

De inwoners van Melbourne zijn immigranten of nazaten daarvan uit de hele wereld, en dat is in het straatbeeld duidelijk te zien. Zo wonen alleen in de steden Athene en Thessaloniki meer Grieken dan in Melbourne. Zo zijn er verder Italiaanse, Vietnamese, Turkse en Chinese wijken. De stad heeft uitstekende winkels, markten, musea, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Het centrum van Melbourne bestaat uit moderne hoge wolkenkrabbers en meer oorspronkelijke gebouwen in Victoriaanse stijl. Het stratenplan van het stadscentrum heeft de vorm van een rooster, en de straten van het zakencentrum staan haaks op elkaar. Dit stratenplan wordt het Hoddle Grid genoemd. In het Central Business District rijdt de City Circle Tram rond langs alle bekende plekken. Deze tramlijn is gericht op het vervoeren van toeristen.

De stad staat bekend om z'n sportevenementen, de Melbourne Cup (paardenraces) en de Formule 1 autorace. In tegenstelling tot Sydney en Brisbane, waar rugby erg populair is, wordt in Melbourne meer aandacht geschonken aan Australian Football. Er zijn stadions in Princes Park en Fawkner Park. Melbourne telt een groot aantal theaters, galerieën en musea. Bezoek in ieder geval het Flinders Street Station, de Queen Victoria Market, het Chinese Museum, het Government House en het Victoria Arts Centre. Melbourne is de bruisende‚ groene hoofdstad van Victoria die wordt gezien als het culturele‚ culinaire en modecentrum van Australië. In het kosmopolitische centrum kunt u geweldig shoppen en dineren in uitstekende restaurants.

Een andere aanrader zijn de parken op de zuidoever van de Yarra River, het Kings Domain en de Royal Botanical Gardens. De stad wordt ook wel de 'Garden City' genoemd vanwege de vele parken en ander groen die in de zeer uitgestrekte stad te vinden zijn. Aan de zuidoever van de Yarra rivier is een heel nieuw uitgaanscentrum ontstaan, rond het Crown Casino (Southbank). Daar staat ook het hoogste gebouw van de stad, de Eureka Tower.

De buitenwijken hebben elk een eigen karakter en zijn smeltkroezen van verschillende nationaliteiten. St. Kilda is één van de meest populaire wijken door zijn gezellige terrasjes en prachtige strand.

Yarra River

De Yarra River is een vrij korte rivier die in de Snowy Mountains ontspring op een hoogte van 1200 meter en na een stroomgebied van slechts 242 km uitmond in Port Phillip Bay, de grootste natuurlijke haven van Australië. Enkele van de belangrijkste zijrivieren van de Yarra zijn de Maribyrnong rivier en de Plenty rivier. De benedenloop van de rivier loopt door het centrum van Melbourne. Aan de Yarra ligt ook Federation Wharf dat weer verbonden is met Federation Square.

De rivier werd Birrarung genoemd door de Aboriginal Wurundjeri bevolking, die de regio rond Melbourne be-woonden voor de komst van de Europeanen. De rivier kreeg de naam Yarra Yarra in 1835 van John Helder Wedge van de Port Phillip Association in de veronderstelling dat dit de Aboriginal naam was voor de rivier

Hoogtepunten van Melbourne zijn:

Hoogtepunten van Melbourne

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Melbourne.


Federation Square

Federation Square is één van de belangrijkste pleinen in Melbourne. Het wordt omgeven door de straten Flinders Street, St Kilda Road, Russell Street en de rivier de Yarra. Tegenover het plein bevindt zich het Flinders Street Station en St. Paul's Cathedral. Aan het plein bevinden zich kunst-galerijen, musea, restaurants en andere horecagelegen-heden. Daarnaast zijn er grote open gebieden die gebruikt worden voor evenementen.

Aan Federation Square bevindt zich het Australian Centre for the Moving Image, het Ian Potter Centre: NGV Australia van de National Gallery of Victoria en het Champions - Australian Racing Museum & Hall of Fame, waar allerlei voorwerpen uit de Australische racegeschiedenis tentoongesteld staan. Aan Federation Square bevindt zich ook een gebouw van de Special Broadcasting Service (SBS).

Het plein zelf is altijd geopend en vrij toegankelijk. De openingstijden van de gebouwen zijn verschillend. Het grootste open gebied van Federation Square heet The Square en het gedeelte naast het Ian Potter Centre: NGV Australia heet The Atrium. Op de hoek bij Flinders Street en Swanston Street bevindt zich een ondergronds Visitor's Centre gericht op toeristen. Hiernaast worden vaak optredens gehouden door straatartiesten.

terug naar boven

Flinders Street Station

Flinders Street Station is een belangrijk verkeersknooppunt in Melbourne en het bevindt zich op de hoek van Flinders Street en Swanston Street (bij St Kilda Road). Het station zelf strekt zich uit langs Flinders Street en de Yarra, totaan Queen Street. Tegenover het station bevindt zich Fede-ration Square. Flinders Street Station staat op het Victorian Heritage Register. Het station heeft veertien perrons en elke werkdag reizen ongeveer 110.000 mensen via Flinders Street Station. Het Melbournse idioom "I'll meet you under the clocks" verwijst naar de klokken die boven de ingang van Flinders Street Station hangen. Deze geven de vertrektijd aan van de eerstvolgende trein van elke lijn.

In 1899 werd een architectuurwedstrijd gehouden voor een nieuw stationsgebouw op deze locatie. Het vorige stations-ge-bouw was gebouwd in 1854. Het winnende ontwerp werd geko-zen uit 17 inzendingen en het was afkomstig van James Fawcett en H. P. C. Ashworth. Op 22 mei 1900 werd het winnende ont-werp bekendgemaakt en in datzelfde jaar begon de bouw. Op 15 augustus 1908 werd het werk overgenomen door de Victorian Railways. De bouw werd voltooid in 1910.

terug naar boven

St. Paul's Cathedral

St. Paul's Cathedral is een kathedraal van de Anglicaanse Kerk, die zich bevindt zich in het zakendistrict van Melbourne. St. Paul's Cathedral is ontworpen door de architect William Butterfield in neogotische stijl. St. Paul's Cathedral staat op het Victorian Heritage Register. Van 1852 tot 1885 heeft op de deze locatie de St Paul's Parish Church gestaan. In 1885 werd deze kerk afgebroken om St. Paul's Cathedral te kunnen bouwen. De kathedraal is in verschillende etappen gebouwd. Butterfield weigerde Melbourne te bezoeken wat problemen opleverde met het bouwen van de kathedraal. De bouw werd uiteindelijk afgemaakt door Joseph Reed. Op 22 januari 1891 vond de consecratie van de kathedraal plaats. De kathedraal heeft dertien klokken die geschonken zijn door Thomas Dyer Edwardes. De klokken werd vervaardigd en geïnstalleerd in 1889. In 1896 werd de St Paul's Cathedral Society of Bellringers opgericht, een vereniging van musici die de klokken kunnen luiden wanneer dat nodig is.

terug naar boven

Australian Centre for the Moving Image (ACMI)

Het Australian Centre for the Moving Image (ACMI) is een museum gericht op film, (digitale) animatie en andere bewegende beelden, zoals computerspellen. Het ACMI heeft twee filmzalen waar zowel traditionele als digitale films afgespeeld kunnen worden. Door het jaar heen zijn er allerlei tentoonstellingen gericht op de filmgeschiedenis en op hedendaagse films. Het ACMI werkt samen met filmfestivals om nieuwe films en de laatste ontwikkelingen te tonen. Ook de hoogtepunten van andere festivals, zoals het Independent Games Festival, worden getoond in het ACMI. Andere activiteiten zijn presentaties en workshops, waar men bijvoorbeeld kan leren om een film te maken. Het ACMI werkt ook samen met het National Film and Sound Archive van Australië om allerlei informatie over films van Australië beschikbaar te maken.

terug naar boven

Contemporary Art (ACCA)

Contemporary Art (ACCA) is een expositieruimte voor hedendaagse kunst, gelegen in de voorstad Southbank. Het moderne gebouw van de lokale architecten Roger Wood en Randal Marsh, dat is bedoeld als een kunsthal naar Duits voorbeeld, dateert van 1980 en is geheel bekleed met cortenstaal. Het aangrenzende gebouw, waarmee een centrale binnenplaats wordt gedeeld, is het Malthouse Theatre, bestemd voor diverse podiumkunsten . Ieder jaar worden vijf wisseltentoonstellingen georgani-seerd. De exposities variëren van solo- tot groepstentoon-stellingen met hedendaagse kunst van Australische en internationale kunstenaars. Naast het gebouw bevindt zich het omstreden kunstwerk Vault, dat in 1980 voor het City Square van Melbourne werd ontworpen door de beeldhouwer Ron Robertson-Swann, maar moest verhuizen naar het Batman Park. De sculptuur kreeg pas in 2002 een definitieve plaats bij het ACCA-complex. Het beeld heeft de weinig vleiende bijnaam het gele gevaar (Yellow Peril) gekregen.

terug naar boven

City Circle Tram

De City Circle Tram is een gratis tram die in het zakendistrict van Melbourne rondrijdt. De tramroute heeft nummer 35 en het is gericht op het vervoeren van toeristen langs de bekende plekken in Melbourne. Tijdens de rit worden de inzittenden geïnformeerd over de haltes en over wat men in de omgeving kan vinden, zoals winkels. De trams rijden de route met de klok mee en tegen de klok in. De trams vertrekken ongeveer elke twaalf minuten. De trams rijden langs La Trobe Street, Harbour Esplanade, Flinders Street en Spring Street tot het kruispunt met Bourke Street, daarna via Nicholson Street en Victoria Street terug naar La Trobe Street.

terug naar boven

Queen Victoria Market

De Queen Victoria Market in Melbourne is de grootste markt in openlucht op het zuidelijk halfrond. De markt beslaat 7 hectare, die ingepalmd worden door meer dan 1000 kraampjes. Je kunt er werkelijk alles vinden, van groenten en fruit over kaas, vlees tot kleding, schoenen, juwelen, handwerk en kunst. Iedere week krijgt de markt meer dan 130.000 bezoekers. De markt bevindt zich op de plaats van het voormalige stadskerkhof van Melbourne, het Melbourne Central Cemetery.

terug naar boven

Eureka Tower

De Eureka Tower is een wolkenkrabber aan de Southbank. Het gebouw is 300 meter hoog en telt 91 verdiepingen. De constructie van het gebouw liep van 2002 tot en met 2006. Het gebouw is de hoogste woontoren yer wereld, als men tot de hoogste verdieping meet (maar de Q1 Tower in de Gold Coast is officieel de hoogste woontoren ter wereld, doordat de spits zijn hoogte vergroot). Daarnaast is de toren ook het gebouw met de meeste verdiepingen die bewoond kunnen worden. Het gebouw is één van de zeven gebouwen die meer dan 90 verdiepingen tellen en staat op plaats 51 van de hoogste gebouwen in de wereld. Het is het op één na hoogste gebouw in Australië en het hoogste in Melbourne.

De Eureka Tower is vernoemd naar de Eureka Stockade, een opstand ten tijde van de Victorian gold rush in 1854. Deze achtergrond is terug te zien in de bekleding van het gebouw. De gouden kroon staat voor het goud van de goudkoorts, de rode streep staat voor het bloed dat vloeide tijdens de opstand, het blauwe glas staat voor de achtergrond van vlag van de Eureka Stockade en de witte strepen staan voor het kruis en de sterren op de vlag. De gouden kroon is voorzien van een laag 24 karaats goud.

Het Observatiedek, of Eureka Skydeck 88, beslaat de gehele tachtigste verdieping en is met 258 meter het hoogste publieke uitkijkpunt op het zuidelijk halfrond. Op het observatiedek staan meerdere verrekijkers. Daarnaast is er ook nog een kleine buitenplaats, 'The Terrace'. Het Skydeck bevat ook 'The Edge', dit is een glazen kubus die 3 meter over de rand van het gebouw uitsteekt. Als men de kubus binnenstapt is het glas nog mat. Daarna schuift de kubus uit het gebouw. Als de kubus volledig over de rand hangt, wordt het glas doorzichtig onder het geluid van brekend glas en het kapot gaan van machines.

terug naar boven

Immigration Museum

Het Immigration Museum bevindt zich in het Old Customs House aan Flinders Street in het zakendistrict van Melbourne. Het maakt onderdeel uit van Museum Victoria waar ook andere musea in de staat Victoria onder vallen, zoals het Melbourne Museum. Het is geopend in oktober 1998. Naast tijdelijke tentoonstellingen zijn er permanente tentoonstellingen over Station Pier, de oudste pier voor passagiers in Port Melbourne (de haven van Melbourne), over het migreren naar Australië en over het verlaten van een land. Er is ook een tentoonstelling over het Old Customs House waar het Immigration Museum in gehuisvest is.

terug naar boven

Royal Exhibition Building

Het Royal Exhibition Building is een monument op de Werelderfgoedlijst. Het gebouw en haar omringende Carlton Gardens werden ontworpen voor de groteinternationale tentoonstellingen van 1880 en 1888 in Melbourne. Het gebouw en de gronden werden ontworpen door Joseph Reed. Het staat ook op het Victorian Heritage Register. Het gebouw werd geconstrueerd van baksteen, hout, staal en lei. Het combineert elementen van het Byzantium, Romaans, Lombardisch en de Italiaanse stijlen van de Renaissance. Het gebouw is typisch voor de internationale tentoonstellingsbeweging die tussen 1851 en 1915 meer dan 50 tentoonstellingen organiseerde in steden als Parijs, New York, Wenen, Calcutta, Kingston (Jamaïca) en Santiago (Chili). Deze hadden allemaal een gemeenschappelijk thema en doelstellingen: om materiële en morele vooruitgang door vertoningen van de industrie van alle naties in kaart te brengen.

terug naar boven

Melbourne City Baths

De Melbourne City Baths is een openbaar badhuis, kuuroord en zwembad. Het gebouw staat op het Victorian Heritage Register. Op 9 januari 1860 opende de Melbourne City Baths om mensen daar te laten baden in plaats van in de vervuilde Yarra-rivier. Wegens gebrek aan onderhoud werd het gebouw in 1899 gesloten. Het gebouw werd gesloopt en op 23 maart 1904 werd het huidige gebouw geopend. Dit gebouw werd ontworpen door architect John James Clark. Het gebouw geeft de maatschappij van die tijd weer door de aanwezigheid van eerste klas en tweede klas baden. Ook is het gebouw zodanig ontworpen dat mannen en vrouwen geheel gescheiden kunnen baden. Vanaf 1947 kunnen mannen en vrouwen wel gezamenlijk van de faciliteiten gebruikmaken.

terug naar boven

Block Arcade Shopping Mall

Block Arcade is een winkelcentrum in een L-vormige arcade, tussen Collins Street, Little Collins Street en Elizabeth Street. Block Arcade staat op het Victorian Heritage Register vanwege de Victoriaanse architectuur en maniëristische façades. De bouw van Block Arcade begon in 1891. De arcade is ontworpen door de architect David C. Askew van het architectenbureau Twentyman and Askew en het werd gefinancierd door Benjamin Fink. Askew ontwierp de Block Arcade in dezelfde bouwstijl als de Galleria Vittoria in Milaan. Het eerste deel werd voltooid in februari 1892 en het tweede deel werd gebouwd toen extra grond aan Elizabeth Street werd aangekocht. In oktober 1893 was de bouw voltooid.

terug naar boven

Melbourne Town Hall

Melbourne Town Hall is het gemeentehuis van Melbourne. Het bevindt zich op de hoek van Collins Street en Swanston Street in het zakendistrict van Melbourne. Het gebouw heeft ook een auditorium met een orgel. De bouw van Melbourne Town Hall begon in 1867 en het gebouw werd voltooid in 1870. Voor het ontwerp van het gebouw werd een architec-tuurwedstrijd gehouden die gewonnen werd door het archi-tectenbureau Reed and Barnes (tegenwoordig Bates Smart) van Joseph Reed. Op dezelfde locatie werd rond 1854 het eerste gemeentehuis gebouwd naar het ontwerp van James Blackburn. Het huidige gemeentehuis werd gebouwd omdat het eerste gemeentehuis al gauw te klein bleek. De eerste steen werd gelegd door Alfred van Saksen-Coburg en Gotha, Duke of Edinburgh. In 1888 werd het een gebouw ernaast gekocht om daar een nieuw gebouw neer te zetten voor kantoren. In 1925 werd het gebouw getroffen door een brand. De grote hal en het orgel gingen hierbij verloren. Het gebouw werd uitgebreid richting Collins Street waardoor de hal groter werd en men kon een kleinere hal erbij
bouwen. Er werd ook een nieuw orgel geïnstalleerd.

terug naar boven

Staatsbibliotheek van Victoria

De centrale bibliotheek van de Australische staat Victoria bevat meer dan 1,5 miljoen boeken en 16,000 series, waaronder de dagboeken van de oprichters van de stad, John Batman en John Pascoe Fawkner, en de folio`s van James Cook. Het gebouw staat op het Victorian Heritage Register. In 1853 werd op instigatie van Charles La Trobe en Sir Redmond Barry besloten om een Staatsbibliotheek te bouwen. Een werdstrijd werd gehouden om te besluiten wie het nieuwe gebouw zou ontwerpen, de lokale architect Joseph Reed, die later het gemeentehuis van de stad en het Royal Exhibition Building ontwierp, won de wedstrijd. Op 3 juli 1854 werd de eerste steen gelegd door gouverneur Sir Charles Hotham voor de nieuwe bibliotheek en de Universiteit van Melbourne. De bibliotheek opende in 1856 met een collectie van 3.800 boeken die werden gekozen door Sir Redmond. De eerste leeszaal was de Queen's Reading Room (nu de Queen's Hall) enopende in 1859.

Het nieuw deel van de bibliotheek is de gekoepelde leeszaal, die werd ontworpen door Norman G. Peebles en in 1913 werd geopend. Plannen voor het originele bijgebouw werden aangepast omdat het geld op was en het gebouw, waar een museum in zou komen, werd later geleidelijk gebouwd in een gestripte sobere klassieke stijl. De oorspronkelijke dakramen van de leeszaal werden in 1959 aangepast en bedekt met koper vanwege waterlekkage. Het complex huisvestte ook de staatsgalerie en museum tot de National Gallery of Victoria in de jaren zestig verhuisde, en het huidige Melbourne Museum werd gebouwd in de Carlton Gardens in de jaren negentig. De bibliotheek onderging in 1990 en 2004 grootschalige verbouwingen, De herontwikkeling omvatte de bouw van een aantal tentoonstellingsruimtes, waar permanente tentoonstellingen kunnen worden gehouden waaronder 'The Mirror of the World: Books and Ideas' en 'The Changing Face of Victoria' en ook worden er afbeeldingen tentoongesteld van de fotocollectie in de Cowen galerij. Als resultaat van deze herontwikkeling kan de bibliotheek gezien gezien worden als één van de grootste tentoonstellende bibliotheken in de wereld.

terug naar boven

Melbourne Aquarium

Het Melbourne Aquarium bevindt zich aan King Street bij de Yarra-rivier en nabij het kruispunt met Flinders Street. Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau Peddle Thorp en werd geopend in januari 2000. Het bassin, het Oceanarium, bevat 2.2 miljoen liter water. De diepte van het gebouw is zeven meter onder de grond. In Melbourne Aquarium zijn onder andere de volgende dieren te zien: Koningspinguïns en ezelspinguïns (in Antarctica), Zeekatten, vuurvissen, grote rafelvissen, krabben, anemoonvissen en andere kleurvolle zeedieren (in Weird & Wonderful), Regen-boogvissen, schildpadden, slangen, meervalachtigen, barra-mundi, pijlgifkikkers en fluoriserende kwallen (in River to Reef), Haaien (waaronder zandtijgerhaaien), pijlstaart-roggen, schildpadden en exotische vissen (in Sharks Alive).

In Melbourne Aquarium is ook een replica van de ijsbreker Nella Dan te zien. In Sharks Alive kunnen bezoekers ook duiken in het water om tussen de haaien te zwemmen. De dieren worden ook dagelijks gevoerd door duikers van Melbourne Aquarium. In het Ocean Theatre kan men presentaties bekijken over de dieren.

terug naar boven

National Gallery of Victoria (NGV)

De National Gallery of Victoria (NGV) is een museum in de voorstad Southbank van de Australische stad Melbourne. Het museum werd gesticht in 1861 en is daarmee het oudste museum van Australië. De hoofdvestiging, NGV International waar de internationale collectie kunst is gehuisvest, is gelegen aan de St Kilda Road en maakt deel uit van het culturele hart van de Southgate Arts and Leisure Precinct in Southbank. Het museumcomplex dateert van 1967 en is ontworpen door de architect Roy Grounds, die ook verantwoordelijk is voor het naastgelegen Victorian Arts Centre. Het museum werd van 1999 tot 2003 compleet gerenoveerd door de architect Mario Bellini.

terug naar boven

Melbourne Zoo

De Royal Melbourne Zoological Gardens werd geopend in 1862 en telt momenteel ca. 5.120 inheemse en uitheemse dieren, verdeeld over 460 verschillende soorten. Het park strekt zich uit over 22 hectare en ligt 4 kilometer ten noorden van het centrum van Melbourne en bevat onder meer een vlindertuin, een reptielenhuis en een Afrikaanse savanne.

terug naar boven

Melbourne Park

Melbourne Park is een sportcomplex in Melbourne. De Australian Open wordt hier elk jaar in januari en februari ge-houden. Melbourne Park is onderdeel van het sport- en entertainmentgebied Melbourne Sports and Entertainment Precinct dat ook het Olympische Park Stadium en Park Yarra omvat.

Australian Open

De Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Het wordt gespeeld in Melbourne Park. Het toernooi wordt georganisserd door Tennis Australia, de huidige naam van de "Lawn Tennis Association of Australia" (LTAA). Zoals bij alle grandslamtoernooien komen naast het mannen- en vrouwenenkelspel, mannen- en vrouwendubbelspel en gemengd dubbelspel ook de junioren aan bod. Ook wordt een toernooi georganiseerd voor rolstoeltennissers. Oorspronkelijk werd het toernooi aan het begin van het kalenderjaar gehouden. In 1977 werd dit verschoven naar eind december (rond kerst) waardoor er dat jaar zowel in januari als in december een toernooi werd gehouden. Oorspronkelijk speelde men op de grasbanen van Kooyong, een buitenwijk van Melbourne. Na het toernooi van 1983 gaf de International Tennis Federation de organisatie te kennen dat de locatie-Kooyong niet meer aan de eisen van die tijd voldeed voor zo'n groot evenement. Vijf jaar later, in 1988, kwam Flinders Park, gereed, de toenmalige naam van de huidige locatie, Melbourne Park, waarvan de naam in 1996 aangenomen. Vanaf dat moment speelde men niet meer op gras maar op Rebound Ace (te vergelijken met het hardcourt op de US Open). Voor de Australian Open van 2008 werd een nieuwe ondergrond aangelegd. De Rebound Ace werd verwijderd en vervangen door Plexicushion, een ondergrond die meer lijkt op de ondergrond van de US Open

Het hoofdstadion, de Rod Laver Arena (vernoemd naar Rod Laver) en de eerste bijbaan (Hisense Arena), hebben beide een revolutionair uitschuifbaar dak zodat bij hoge temperaturen of bij regenval de toernooien doorgang kunnen vinden. Naast Australian Open heeft ook Wimbledon een dergelijk schuifdak over het centre court.

Melbourne Cricket Ground

Melbourne Cricket Ground (MCG), wordt gebruikt voor cricket, Australisch voetbal en voetbal. Het stadion is geopend in 1854, en biedt tegenwoordig plaats aan bijna 100.000 toeschouwers. Melbourne Cricket Ground staat op het Victorian Heritage Register. De Melbourne Cricket Ground was het hoofdstadion van de Olympische Spelen van 1956 en de Commonwealth Games 2006. Het is een van de belangrijkste en grootste cricketstadions in de wereld. Tot in de jaren '70 bood het stadion plaats aan 120.000 mensen, vanwege de veiligheid is dit aantal nu echter omlaag gebracht. Het toeschouwersrecord van 130.000, dateert uit 1959. De Richmond Football Club uit Richmond speelt haar thuiswedstrijden in het MCG.

terug naar boven

Albert Park

Albert Park Street Circuit is het circuit waarop sinds 1996 de Grand Prix Formule 1 van Australië gehouden wordt. Omdat het racecircuit werd aangelegd in een stadspark, was er aanvankelijk veel protest tegen de aanleg. De Grand Prix zou aanvankelijk weer in Adelaide worden gehouden, maar een iets beter bod van de staat Victoria sloot de deal ten voordele van Melbourne. Het circuit is semi-permanent. Delen van de baan zijn openbare weg, die voor het raceweekeinde worden afgesloten, andere delen zijn onderdeel van het circuit. De lengte van de baan is 5,7 kilometer.

Melbourne Cup

De Melbourne Cup is de grootste paardenrace in Australië. De race wordt op de 1e dinsdag van november gehouden. De race staat heeft als 2e naam "the race that stops a nation", iedereen in heel Australië legt zijn werk opzij om 's middags naar de race te kijken op televisie of te luisteren op de radio. Inwoners van de staat Victoria hebben zelfs een officiële vrije dag. De Melbourne Cup wordt sinds 1861 gehouden op Flemington Racecourse en maakt deel uit van SpringCarnival, de verzamelnaam van de kleine 2 maanden waarin vele paardenraces plaatsvinden.

terug naar boven

Reizen naar Australië

Wij hebben voor u de volgende reizen naar Australië geselecteerd:


Australië Flydrive - geniet in uw eigen tempo
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Geniet in uw eigen tempo! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per huurauto. Met deze flydrive kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1675,- per persoon
Australië Flycamper reis - Vrijheid ten top!
27-daagse rondreis Australië! Deze camper reis is inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen camperhuur
Deze camper reis biedt u maximale vrijheid! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid per camper reizen. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Kiest u voor de oostkust kunt u bijvoorbeeld ook een camping bij het strand zoeken. Het ultieme gevoel van vrijheid is ook dat u kunt lunchen op de meest bijzondere plekken met uw eigen boterham. Met deze flycamper reis kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 2115,- per persoon
Australië en het grandioze Zuidoosten + Bali
28-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Singapore Airlines
Een heerlijke reis om te ontsnappen aan de Nederlandse winter. U vliegt naar Adelaide en haalt daar een huurauto op waarmee u in 16 dagen door het grandioze Zuidoosten naar Sydney rijdt. De route kunt u zelf bepalen of vooraf door ons laten vastleggen. Na een aantal dagen genieten in Sydney vliegt u naar Bali waar u de reis afsluit met een aantal relaxdagen aan het strand.
Al vanaf € 2485,- per persoon
Australië reis - Sydney, Outback & Reef
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Emirates, verblijf Sydney, Red Centre en autohuur
Bij deze afwisselende reis maakt u kennis met de contrasten van het Australische landschap. U bezoekt de Metropool Sydney, de uitgestrekte woeste Outback en de gevarieerde groene en tropische oostkust van Cairns tot aan Brisbane. In de Outback maakt u in een kleine groep (max. 21 personen) een comfortabele kampeersafari. U bezoekt Ayers Rock, de Olgas en Kings Canyon. Langs de oostkust gaat u per huurauto zelf uw route en reistempo bepalen of boekt u bij ons vooraf de hotels.
Al vanaf € 2660,- per persoon
Verlaten Westkust - 29 dagen
29 daagse Australië vakantie inclusief vlucht met Singapore Airlines, hotelovernachtingen en autohuur.
De westkust met haar overwegend onbekende nationale parken biedt een interessante variatie aan landschappen en een indrukwekkende flora en fauna. Ontdek het authentieke Australië!
Al vanaf € 4125,- per persoon
Australië Flydrive - East Coast Discovery
27 dagen inclusief vlucht met Cathay Pacific, 24 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Een goede voorbereiding op uw reis naar Australië is het halve werk. Dit temeer aangezien veel reizigers in een beperkte tijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Australië willen zien. Er is vaak tijd te kort om alles te zien. Gelukkig kunnen we u een eind op weg helpen. Met deze autorondreis hoeft u geen kostbare tijd te voordoen aan hotels zoeken en u bent ervan verzekerd dat u steeds overnacht in perfecte accommodaties. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 4465,- per persoon
Rondreis Australië en Fiji
29 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam met Cathay Pacific en Fiji Airways
Tropisch Cairns en het Great Barrière Rif, de Outback van Australië, kosmopolitisch Sydney en één van de 333 eilanden van Fiji. U treft het allemaal in deze 29 daagse reis. Laat u verassen door de contrasten van Australië en de vriendelijke bewoners van Fiji.
Al vanaf € 4650,- per persoon
Melanesia Explorer - Sydney, Vanuatu en Fiji
23 dagen Sydney, Vanuatu en Fiji inclusief vlucht met Cathay Pacific, 19 hotelovernachtingen, transfers en excursies.
Een droomcombinatie van de metropool Sydney en 2 zeer uiteenlopende Zuidzee bestemmingen. Ontdek de onbekende cultuur, rituelen en gebruiken van Vanuatu en maak kennis met de eilanden Efate, Tanna en Santo. Reis door naar Fiji en verken het hoofdeiland in eigen tempo. Fiji, waar de bevolking een vrolijkheid en liefde voor het leven heeft die je bijna nergens anders in de wereld aantreft. Islandhoppen in de Stille Zuidzee, laat u betoveren!
Al vanaf € 4935,- per persoon
Wonderen van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië
35 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam
Afgezonderde volksstammen, ongerepte jungle, paradijselijke privé-eilandjes – op Papoea-Nieuw-Guinea wachten talloze geheimen op ontdekkers. Met deze individuele reis met verblijf in de beste ecolodges en vervoer per privéjet bent u daar straks één van. De overstap naar Australië is snel gemaakt, Cairns in de top van tropisch Noord-Queensland, ligt slechts op 1 uur en 25 minuten vliegen van Port Moresby. Een ongekend avontuur vol wonderen wacht op u.
Al vanaf € 7915,- per persoon
Wereldreis via Zuid-Amerika en Tahiti 22 dgn
22 dagen wereldreis met Peru, Paaseiland, Tahiti, Australië en Hong Kong
Een wereldreis is nog steeds iets bijzonders. Maak kennis met fascinerende metropolen als Sydney en Hong Kong, indrukwekkende Inca ruïnes zoals Machu Picchu en het mythische Paaseiland. Ontspan ondertussen een paar dagen in Tahiti, het paradijs van de Stille Zuidzee. Een unieke combinatie. Keuze uit twee hotelcategorieën: 3 * hotels (Standard (=STD)) of 4 * hotels (Superior (=SUP)).
Al vanaf € 8500,- per persoon

Hotels en Resorts in Melbourne

Een selectie van de hotels en resorts in Melbourne:

Adina Apartment Hotel Melbourne
 Melbourne - Victoria - Australië
Modern appartementenhotel (met 19 verd.) in het centrum van Melbourne, nabij veel winkels, restaurants en theaters. Alle 144 appartementen zijn modern ingericht en voorzien van balkon, airco, TV, telefoon, volledig uitgeruste keuken met wasmachine en droger (studio's hebben alleen een kitchenette),…
Clarion Suites Gateway
 Melbourne - Victoria - Australië
In William Street met zicht over de Yarra River op het casino. 122 studio's en appartementen, alle ingericht met airco, dubbele beglazing, tv, minibar, bad/douche/wc, haardroger en strijkijzer/-plank. De studio's beschikken over een kleine kitchenette. De appartementen zijn uitgerust met een…
Crown Metropol Hotel
 Melbourne - Victoria - Australië
Naast het Entertainment Center met casino, winkels en meer dan 40 restaurants en bars. Op slechts enkele minuten van het stadscentrum. 658 kamers, gelegen op de verdiepingen 8 tot 26, min. 38 m² en uitgerust met een kingsize bed of twee queensize bedden. Elke kamer beschikt over airco, kluisje,…
Holiday Inn Melbourne Airport
 Melbourne - Victoria - Australië
Dit middenklasse hotel ligt op 500m van de luchthaven van Melbourne, op 20km van het stadscentrum. Er is een shuttleservice naar de luchthaven terminals. De 208 kamers en suites zijn modern ingericht en voorzien van airco, TV, telefoon, minibar, thee & koffie faciliteiten. Het hotel beschikt over…
Holiday Inn On Flinders
 Melbourne - Victoria - Australië
De Holiday Inn ligt in het hartje van Melbourne. Winkels en restaurants zijn net zo makkelijk te bereiken als de talrijke bezienswaardigheden. de 202 hotelkamers zijn modern ingericht en goed uitgerust. Ze beschikken allemaal over airco, tv, radio, telefoon, strijkijzer/-plank,…
Hotel Ibis Melbourne
 Melbourne - Victoria - Australië
Dit moderne middenklassehotel ligt in het centrum van Melbourne, nabij veel winkels, restaurants en theaters. De 250 kamers en appartementen zijn modern ingericht en voorzien van airco, TV, telefoon, koelkast, strijkijzer & -plank, thee & koffie faciliteiten. De appartementen zijn uitgerust met een…
Mantra On The Park
 Melbourne - Victoria - Australië
Ruime appartementen tegen aantrekkelijke prijzen. Mantra on the Park is centraal gelegen in het winkelcentrum, op slechts enkele minuten loopafstand van de beste winkels, restaurants en theater. Ook het Victoria Museum, de Carlton Gardens en de nationale kunstgalerij zijn dichtbij gelegen. Hotel:…
Novotel Melbourne St Kilda
 Melbourne - Victoria - Australië
Dit eersteklas hotel ligt direct aan het strand van St.Kilda, 6km van het centrum van Melbourne, met zicht op het strand en de zee. Op loopafstand van het hotel liggen veel winkels, enkele top restaurants en een scala aan uitgaansgelegenheden. Met de tram bent u in 15 minuten bij de Southbank. De…
Sofitel Melbourne On Collins
 Melbourne - Victoria - Australië
Dit uitstekende hotel ligt midden in het centrum van Melbourne, op de bovenste 15 verdiepingen van een wolkenkrabber. Door deze ligging hebben alle kamers een fantastisch uitzicht over de stad. De 363 kamers en suites zijn modern en luxe ingericht en voorzien van TV, telefoon, airco, minibar,…
The Como Melbourne
 Melbourne - Victoria - Australië
Dit boutique hotel ligt 5km buiten het centrum van Melbourne (15 minuten rijden) in de gezellige wijk South Yarra. Op loopafstand liggen veel winkels, mooie tuinen, boetieks bars en restaurants. De 107 studio's en suites zijn modern en zeer luxe ingericht. Ze zijn voorzien van airco, TV, cd-speler,…
The Hatton Hotel
 Melbourne - Victoria - Australië
In de bevoorrechte buurt South Yarra, een goede 10 minuten per tram (ca. 2 km) van het stadscentrum verwijderd. In de buurt zijn diverse restaurants, winkels en cafés. 20 ruime kamers met badkamer/wc, haardroger, kleine kitchenette, airco, tv, cd-speler, telefoon, strijkijzer/-plank. Superior kamers…
The Langham Melbourne
 Melbourne - Victoria - Australië
Aan de Yarra River. De binnenstad ligt aan de andere kant van de rivier. Restaurants, cafés, winkels, de National Gallery of Victoria of andere kunstcentra zijn gemakkelijk bereikbaar. de 387 kamers zijn stijlvol ingericht en beschikken over een marmeren badkamer met aparte douche en bad, badjassen,…
Travelodge Southbank
 Melbourne - Victoria - Australië
Dit middenklasse hotel ligt op de zuidoever van de Yarra rivier, op loopafstand van het levendige Southbank complex, met z'n winkelcentra, restaurants, theaters en casino. Aan de overzijde van de rivier begint het centrum van Melbourne. De 275 kamers zijn modern ingericht en voorzien van TV,…

Vervoer in Australië

Voor informatie over vervoer in Australië verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide Australië-pagina.

Terug naar boven