• Vakantie Kangaroo Island - Australië
  • Vakantie Kangaroo Island - Australië
  • Vakantie Kangaroo Island - Australië
  • Vakantie Kangaroo Island - Australië
  • Vakantie Kangaroo Island - Australië
0 1 2 3 4

Vakantie Kangaroo Island - Australië

Een bezoek aan Kangaroo Island mag niet ontbreken aan je rondreis South Australia

Kangaroo Island is het op twee-na-grootste eiland van Australië (na Tasmanië en Melville Island). Het heeft een oppervlakte van 4.405 km² en een omtrek van 509 km. Kangaroo Island is 145 km lang en tussen de 30 en 57 km breed. Het hoogste punt is 307 meter boven zeeniveau en bevindt op het plateau aan de noordkust.

Kangaroo Island ligt zestien km voor het vaste land. Het eiland heeft zich ongeveer 9.000 jaar geleden van het vaste land losgemaakt, door een stijging van de zeespiegel. Aan deze situatie is het te danken, dat er zich een eigen soortenvariëteit kon ontwikkelen, beschermd tegen verwoestende invloeden van de vossen en hazen, die uit Europa werden ingevoerd. Er ontstond één van de boeiendste natuurgebieden van Australië. Het is het leefgebied van grote aantallen niet schuwe snaveldieren, koala's, kangoeroes, wallabies en zelfs pinguins.

Aboriginals hebben het eiland enige tijd bewoond. In 1802 werd Kangaroo Island ontdekt en benoemd door de Engelse ontdekkingsreiziger Matthew Flinders. Hij werd gevolgd door de Fransman Nicolas Baudin, die een groot deel van Kangaroo Island in kaart bracht. Tegenwoordig dragen verschillende plaatsen op het eiland nog steeds een Franstalige naam.

Kingscote werd in 27 juli 1836 als eerste officiële nederzetting gesticht. Het was oorspronkelijk zelfs even de hoofdstad van South Australia, maar het stadje bleek niet te kunnen voldoen aan de waterbehoefte van de inwoners en werd daarom als hoofdstad vervangen door Adelaide.

Andere plaatsen op het eiland zijn American River en Penneshaw. Vanuit de laatste plaats vertrekt de veerboot naar Cape Jervis op het vasteland. De overtocht wordt in elke richting 4x per dag gemaakt en duurt 45 minuten. U dient hiervoor een reservering te maken.

Kangaroo Island heeft een bevolking van 4.400 mensen, waarvan er 1.800 in de hoofdstad Kingscote wonen. Pro-ductie van honing, wijn en wol zijn samen met het eco-toe-risme de belangrijkste econo-mische pijlers van het eiland.

Als bezoekers doet u hier onvergetelijke indrukken op. U ziet hoe South Australia er al duizenden jaren uitziet: steile steenrotsen, hevig opspattend schuim, stille stranden, diepblauwe zee, reusachtige eucalyptusbossen, beschutte baaien en verborgen holen. Kangaroo Island vormt zonder twijfel een hoogtepunt van een reis door South Australia.

De voornaamste bezienswaardigheden op het eiland zijn:

  • Flinders Chase National Park: een natuurgebied dat aan de west-kant van het eiland ligt. In Flinders Chase leven onder meer kangoeroes, koala's, vogelbekdieren en hoender-ganzen. Vanuit het bezoekerscentrum zijn verschillende wandelingen te ondernemen.
  • Cape du Couedic: één van de westelijkste punten van het eiland. Deze kaap is bekend om zijn kolonie Nieuw-Zeelandse pelsrobben en de Admirals Arch, een rotsformatie die een natuurlijke brug of boog vormt.
  • Remarkable Rocks: een groep grote, door erosie in opmerkelijke vormen gesleten, rotsen op een klip boven de oceaan in het Nationaal park Flinders Chase.
  • Seal Bay: toeristen kunnen samen met een gids het strand van Seal Bay bezoeken, waar een grote groep Australische zeeleeuwen te zien is.
  • Hanson Bay: een goede plek om koala's in het wild te zien. Koala's zijn enkele tientallen jaren terug geïntroduceerd op Kangaroo Island en doen het opmerkelijk goed.
  • Little Desert: zandduinen in de eucalyptusbossen aan de zuidkant van het eiland.

De reis van Adelaide naar Kangaroo Island duurt ongeveer 90 minuten naar Cape Jervis (op het Fleurieu Peninsula). Van hier vaart een auto- en passagiersboot naar Penneshaw op Kangaroo Island. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. U kunt ook vanuit Adelaide per boot of vliegtuig naar Kangaroo Island reizen. Om het eiland te verkennen is een 4WD excursie met een ervaren gids aan te raden‚ omdat vele wegen onverhard en niet bewegwijzerd zijn.

Ongerepte natuur

De belangrijkste trekpleister van Kangaroo Island is de natuur. Het eiland is grotendeels begroeid met eucalyptus-bossen en boomsavannes.

Belangrijke redenen van het feit dat Kangaroo Island zo'n rijke natuur heeft zijn dat meer dan de helft van het eiland nooit gecultiveerd is en dat ruim 30% van het oppervlakte bestaat uit beschermd gebied. Er zijn vijf Wilderness Protection Areas (Ravine des Casoars, Cape Torrens, Western River, Cape Ganthaume, Cape Bouger), één nationaal park (Flinders Chase NP) en meerdere Conser-vation Parks. Bovendien ontbreken rode vossen en Euro-pees konijnen op Kangaroo Island, twee soorten die op het vasteland grote schade hebben aangericht onder de inheemse zoogdieren door redatie en voedselconcurrentie.

Er leven 22 zoogdiersoorten op Kangaroo Island, waarvan 19 inheems zijn: de mierenegel, de Kangaroo Island-kangoeroe, de tammarwallabie, de voskoesoe, de gewone kortneusbuideldas, de kleinste dwergbuidelrat, de endemische smalvoetbuidelmuis, 2 rattensoorten, 6 vleermuissoorten, de Australische zeeleeuw, de West-Australische pelsrob en de Nieuw-Zeelandse zeebeer. Drie soorten, de koala, de oostelijke koeskoes en het vogel-bekdier, zijn ingevoerd en overleven nog steeds op het eiland.

De reptielen worden op Kangaroo Island vertegenwoordigd door de varaan, de zwarte tijgerslang en de dwerg koperkop.

Op Kangaroo Island zijn 251 vogelsoorten waargenomen, waaronder enkele zeldzame soorten zoals de visarend en de bruine raafkaketoe. Andere opvallende vogelsoorten zijn de dwergpinguïn, het blauw koninkje, de regenbooglori, de bos-kalkoen, de hoendergans en de witbuikzeearend. Een onder-soort van de emoe leefde vroeger ook op Kangaroo Island. Deze loopvogel is echter tijdens het begin van de negentiende eeuw uitgestorven.

Hoogtepunten van Kangaroo Island zijn:

Hoogtepunten van Kangaroo Island

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Kangaroo Island.


American River

Het kleine rustige dorpje aan de oostzijde van Kangaroo Island vormt een goede basis om het eiland te verkennen. Het ligt ongeveer 25 km westelijk van Penneshaw, waar de ferry van het vaste land aankomt. American River ontving z'n naam vanwege een Amerikaans schip dat in 1803 in de wijde riviermonding strandde. De opvarenden bouwden uiteindelijk een nieuw zeilschip van lokaal hout.

Bij American River stroomt een rivier uit in Pelican Lagoon, een fraaie lagune die door 5 eilandjes van de zee wordt gescheiden. De lagune is een beschermd natuurpark en vormt het broedgebied voor veel watervogels, zoals pelikanen. 'S Avonds ziet u rond het plaatsje vaak wallabies, possums en andere nachtdieren te voorschijn komen.

Flinders Chase National Park

Het Flinders Chase National Park is vernoemd naar Matthew Flinders (1774–1814), de kapitein van de Royal Navy die grote delen van South Australia heeft verkend. Het Flinders Chase NP is, met een oppervlakte van 328 km², het grootste beschermde gebied van Kangaroo Island. Het nationale park ligt in het zuidwesten van het eiland. Flinders Chase NP is via een onverharde weg te bereiken vanaf Kingscote.

Het Flinders Chase National Park werd opgericht in november 1919. Sinds de oprichting heeft de park al een belangrijke rol in het beschermen van diersoorten die elders in Australië zeld-zaam werden. Onder meer de tammarwallabie, de hoender-gans en de geelstaartraafkaketoe zijn algemene diersoorten in Flinders Chase NP die elders zeldzaam geworden zijn. In 1923 werd de koala geïntroduceerd, gevolgd door het vogel-bekdier in 1928. Beide diersoorten leven tegenwoordig nog steeds in Flinders Chase National Park.

Naast wilde dieren bevinden zich in Flinders Chase National Park ook twee geologische bezienswaardigheden, de Admirals Arch en de Remarkable Rocks. De Admirals Arch is een rotsformatie die een natuurlijke brug of boog vormt en deze bezienswaardigheid bevindt zich bij Cape du Couedic, de zuidwestpunt van Kangaroo Island. Deze kaap staat ook bekend om de grote groep Nieuw-Zeelandse zeeberen die er leeft. De Remarkable Rocks is een groep van grote, door erosie in opmerkelijke vormen gesleten, rotsen op een klip boven de Zuidelijke Oceaan.

Noordkust

Bij de beschutte stranden aan de noordkust van Kangaroo Island kunt u ook prima zwemmen en duiken. Er leven zo'n 250 soorten vissen in allerlei kleuren en maten, en u heeft kans om zeehonden en dolfijnen tegen te komen tijdens een duikexcursie. Er worden dagelijks duiktrips georganiseerd vanuit Kingscote. In de verradelijke kustwateren van de noordkust vindt u ook ruim 60 aangespoelde schepen, die u onder water kunt bekijken.

Kingscote

Kingscote werd in 27 juli 1836 als eerste officiele nederzetting gesticht. Het was de oorspronkelijke hoofdstad van Zuid Australie, maar het stadje bleek niet te kunnen voldoen aan de watervereisten van de inwoners en werd daarom als hoofdstad vervangen door Adelaide.

Kingscote ligt aan Nepean Bay. Het plaatsje zelf ligt bovenop een klifpartij. Als u de kliffen aan de zuidzijde volgt leiden deze u naar de monding van de Cygnet River. Bij de monding van de rivier ziet u in de moerassen veel watervogels. Noordelijk van Kingscote worden de kliffen geleidelijk aan lager naarmate u meer bij Reeves Point komt (de locatie van de eerste settlement op het eiland en uberhaupt van SA). Onderaan de kliffen ziet u vaak kleine pinguins nesten, nabij de Wharf ziet u pelikanen die door de vissers worden gevoerd.

In Kingscote ligt het Hope Cottage Folk museum, waar u kunt zien hoe de mensen hier in vroeger tijden leefden. In het plaatsje vindt u ook nog een klein fabriekje voor eucalyptus olie en yacca gum.

Kingscote ligt 57 km van Penneshaw, waar de ferry aankomt van het vaste land. Er loopt een verharde tweebaansweg tussen Penneshaw en Kingscote. Kingscote heeft een vliegveld, waar vandaan 3x daags lijndiensten worden onderhouden naar Adelaide.

Penneshaw

Penneshaw is het meest oostelijke punt van Kangaroo Island. Het ligt ongeveer 57 km van Kingscote. Er is eigenlijk niet veel meer dan een haven, die het vertrekpunt is van de ferry naar Penneshaw op Cape Jervis op het vaste land. Er zijn elke dag vier boten in elke richting over de Backstairs Passage. Hiervoor dient u van te voren een reservering te maken, de overtocht duurt circa 45 minuten.

Seal Bay

Aan de zuidkust van Kangaroo Island vindt u Seal Bay Conservation Park, waar u een grote groep van circa 500 zeeleeuwen kunt zien. Het park is in 1972 opgericht om de zeeleeuwen te beschermen. Daarom kunt u niet overal in het park komen, omdat de zeeleeuwen daar hun jongeren opvoeden. In het park zijn lookouts, een loopbrug en plaatsen om te picknicken ingericht. Ook is het mogelijk om met een gids een rondleiding te maken.

Reizen naar Australië

Wij hebben voor u de volgende reizen naar Australië geselecteerd:


Australië Flydrive - geniet in uw eigen tempo
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Geniet in uw eigen tempo! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per huurauto. Met deze flydrive kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1860,- per persoon
Australië Flycamper reis - Vrijheid ten top!
27-daagse rondreis Australië! Deze camper reis is inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen camperhuur
Deze camper reis biedt u maximale vrijheid! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid per camper reizen. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Kiest u voor de oostkust kunt u bijvoorbeeld ook een camping bij het strand zoeken. Het ultieme gevoel van vrijheid is ook dat u kunt lunchen op de meest bijzondere plekken met uw eigen boterham. Met deze flycamper reis kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1990,- per persoon
Australië en het grandioze Zuidoosten + Bali
28-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Singapore Airlines
Een heerlijke reis om te ontsnappen aan de Nederlandse winter. U vliegt naar Adelaide en haalt daar een huurauto op waarmee u in 16 dagen door het grandioze Zuidoosten naar Sydney rijdt. De route kunt u zelf bepalen of vooraf door ons laten vastleggen. Na een aantal dagen genieten in Sydney vliegt u naar Bali waar u de reis afsluit met een aantal relaxdagen aan het strand.
Al vanaf € 2520,- per persoon
Australië reis - Sydney, Outback & Reef
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Emirates, verblijf Sydney, Red Centre en autohuur
Bij deze afwisselende reis maakt u kennis met de contrasten van het Australische landschap. U bezoekt de Metropool Sydney, de uitgestrekte woeste Outback en de gevarieerde groene en tropische oostkust van Cairns tot aan Brisbane. In de Outback maakt u in een kleine groep (max. 16 personen) een comfortabele kampeersafari. U bezoekt Ayers Rock, de Olgas en Kings Canyon. Langs de oostkust heeft u de keuze uit een huurauto of camper waarbij u zelf uw route en reistempo bepaalt.
Al vanaf € 3085,- per persoon
Verlaten Westkust - 29 dagen
29 daagse Australië vakantie inclusief vlucht met Singapore Airlines, hotelovernachtingen en autohuur.
De westkust met haar overwegend onbekende nationale parken biedt een interessante variatie aan landschappen en een indrukwekkende flora en fauna. Ontdek het authentieke Australië!
Al vanaf € 4125,- per persoon
Australië Flydrive - East Coast Discovery
27 dagen inclusief vlucht met Cathay Pacific, 24 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Een goede voorbereiding op uw reis naar Australië is het halve werk. Dit temeer aangezien veel reizigers in een beperkte tijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Australië willen zien. Er is vaak tijd te kort om alles te zien. Gelukkig kunnen we u een eind op weg helpen. Met deze autorondreis hoeft u geen kostbare tijd te voordoen aan hotels zoeken en u bent ervan verzekerd dat u steeds overnacht in perfecte accommodaties. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 4440,- per persoon
Rondreis Australië en Fiji
29 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam met Cathay Pacific en Fiji Airways
Tropisch Cairns en het Great Barrière Rif, de Outback van Australië, kosmopolitisch Sydney en één van de 333 eilanden van Fiji. U treft het allemaal in deze 29 daagse reis. Laat u verassen door de contrasten van Australië en de vriendelijke bewoners van Fiji.
Al vanaf € 4450,- per persoon
Melanesia Explorer - Sydney, Vanuatu en Fiji
23 dagen Sydney, Vanuatu en Fiji inclusief vlucht met Cathay Pacific, 19 hotelovernachtingen, transfers en excursies.
Een droomcombinatie van de metropool Sydney en 2 zeer uiteenlopende Zuidzee bestemmingen. Ontdek de onbekende cultuur, rituelen en gebruiken van Vanuatu en maak kennis met de eilanden Efate, Tanna en Santo. Reis door naar Fiji en verken het hoofdeiland in eigen tempo. Fiji, waar de bevolking een vrolijkheid en liefde voor het leven heeft die je bijna nergens anders in de wereld aantreft. Islandhoppen in de Stille Zuidzee, laat u betoveren!
Al vanaf € 4935,- per persoon
Wonderen van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië
35 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam
Afgezonderde volksstammen, ongerepte jungle, paradijselijke privé-eilandjes – op Papoea-Nieuw-Guinea wachten talloze geheimen op ontdekkers. Met deze individuele reis met verblijf in de beste ecolodges en vervoer per privéjet bent u daar straks één van. De overstap naar Australië is snel gemaakt, Cairns in de top van tropisch Noord-Queensland, ligt slechts op 1 uur en 25 minuten vliegen van Port Moresby. Een ongekend avontuur vol wonderen wacht op u.
Al vanaf € 7915,- per persoon
Wereldreis via Zuid-Amerika en Tahiti 22 dgn
22 dagen wereldreis met Peru, Paaseiland, Tahiti, Australië en Hong Kong
Een wereldreis is nog steeds iets bijzonders. Maak kennis met fascinerende metropolen als Sydney en Hong Kong, indrukwekkende Inca ruïnes zoals Machu Picchu en het mythische Paaseiland. Ontspan ondertussen een paar dagen in Tahiti, het paradijs van de Stille Zuidzee. Een unieke combinatie. Keuze uit twee hotelcategorieën: 3 * hotels (Standard (=STD)) of 4 * hotels (Superior (=SUP)).
Al vanaf € 8500,- per persoon

Hotels en Resorts in Kangaroo Island

Een selectie van de hotels en resorts in Kangaroo Island:

Kangaroo Island Seafront Resort
 Kangaroo Island - South Australia - Australië
Dit moderne hotel ligt in Penneshaw (op 1km van de ferry), omgeven door een mooie bloementuin met uitzicht over de oceaan. Voor de kust zijn regelmatig dolfijnen te zien. De luchthaven van Kingscote ligt op 50km afstand. 25 kamers en bungalows. De Heritage kamers, op de 1ste verdieping (geen lift)…
Kangaroo Island Wilderness Retreat
 Kangaroo Island - South Australia - Australië
Deze wilderness resort ligt aan de ingang van het Flinders Chase NP, de uiterste zuidwesthoek van Kangaroo Island. De luchthaven van Kingscote ligt op 60km. De resort is omgeven door bushlandschap met prachtige wilde bloemen. Kangoeroes komen tot op uw veranda. 31 kamers. In een apart gebouw zijn de…
Mercure Kangaroo Island Lodge
 Kangaroo Island - South Australia - Australië
Dit moderne hotel ligt in American River (op 36km van de ferry en 40km van Kingscote), omgeven door een mooie bloementuin met uitzicht over de oceaan. Voor de kust zijn regelmatig dolfijnen te zien. De luchthaven van Kingscote ligt op 50km afstand. De kamers zijn voorzien van balkon, airco,…
Southern Ocean Lodge
 Kangaroo Island - South Australia - Australië
De Southern Ocean Lodge is prachtig gelegen in het zuidwesten van Kangaroo Island, omgeven door het natuurlandschap van Hanson Bay. Naar de luchthaven is het ca. 50 minuten rijden, naar de ferryterminal ca. 90 minuten. er zijn 21 luxueuze suites in verschillende categorieën. Ze hebben allemaal een…

Vervoer in Australië

Voor informatie over vervoer in Australië verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide Australië-pagina.

Terug naar boven