Flinders Ranges

Ruig en afgelegen landschap

Flinders Ranges National Park is vernoemd naar Matthew Flinders (1774–1814), de kapitein van de Royal Navy die grote delen van South Australia heeft verkend.

De Flinders Ranges liggen ongeveer 400 km ten noorden van Adelaide. Het Flinders Ranges NP heeft een oppervlakte 912 km² en is van noord naar zuid ongeveer 430 km lang.

Het natuurpark maakt onderdeel uit van het middelgebergte de Flinders Ranges. Het nationale park ligt op de overgang van de South Flinders Ranges en de North Flinders Ranges. De Flinders Ranges vormen een ruig en afgelegen landschap.

De begroeiing bestaat voornamelijk uit mulga scrub en de rode gom-boom, als één van de prominente vertegenwoordigers van de lokale flora.

In 1802 zag Kapitein Flinders als eerste blanke het berglandschap, dat nu zijn naam draagt. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied - de aboriginals - hadden hun eigen verklaring voor het natuurverschijnsel Wilpena Pound. Volgens hun droomtheoriën vielen de 2 gigantische slangen een stam aan tijdens een inwijdingsrite. Ze vraten de meeste leden van de stam op en omcircelden vervolgens het gehele gebied.

De slangen stierven en vormden zo de omringende rotsen. Gigantisch of niet, de slangenkoppen konden elkaar net niet raken tijdens hun omsingelings-poging. Daarom ligt tussen de slangenkoppen een nauwe kloof die de enige toegang vormt tot dit gebied. Om het echt allemaal goed te zien kunt u het beste een rondvlucht boeken.

Maar u kunt natuurlijk ook over land op verkenning gaan. Na Flinders probeerden vele kolonisten hun geluk te beproeven. Maar door de watertekorten waren ze al snel gedwongen hun biezen te pakken. Toch lukte het een familie, die zich in 1899 vestigde in de pound, om tarwe te verbouwen. Maar na een overstroming hielden zij het ook voor gezien.

Nu zijn de Flinders Ranges een nationaal park en wonen er geen boeren of Aboriginals meer. Wel zijn er nog sporen te zien van de eerste en tevens laatste blanke bewoners. Ook zijn er vrijwel in elke hoek van de Flinders sporen te zien van de oorspronkelijke bewoners.

Het voorjaar (sep-dec) is de beste tijd voor een bezoek. Het is dan nog minder heet en u wordt overweldigt door de schoonheid van de enorme hoeveelheid wilde bloemen.

Bezoekmogelijkheden

U kunt het gebied met een georganiseerde tour verkennen of zelf per 4WD huurauto. Het is ook mogelijk om een spectaculaire rondvlucht over Wilpena Pound te maken. Aanbieders hiervan vindt u bij de accommodaties Rawnsley Park Station en Wilpena Pound Resort.

Hoogtepunten van Flinders Ranges

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Flinders Ranges National Park:

Arkaroola

Arkaroola ligt aan de uiterste noordzijde van de Flinders Ranges, 700 km ten noorden van Adelaide. Het wildlife sanctuary was eens een boerderij. Arkaroola ligt aan de rand van de Gammon Ranges, nabij een aantal historische plekken (zoals de Bolla Bollana Smelter Ruins) en een geothermisch aktief gebied (zoals de Paralana Hotsprings) en Mt Painter. In het gebied liggen enkele van de oudste rotsformaties ter wereld. Hier is namelijk een graniet ontdekt die 1,5 miljard jaar oud is. Arkaroola is alleen bereikbaar via onverharde wegen (het is verhard tot aan Copley).

Flinders Ranges National Park

Het Flinders Ranges National Park is één van de laatste gebieden waar de geelvoetrots-kangoeroe nog algemeen voorkomt. Sinds de tijd dat dingo's uit het park zijn verdwenen en er permanente waterputten zijn aangelegd voor vee, zijn de aantallen van de rode reuzenkangoeroe, de westelijke grijze reuzenkangoeroe en de wallaroe toegenomen. De borstel-staart kangoeroerat was lange tijd uitgestorven in dit nationale park, maar deze kleine kangoeroe is aan het begin van de 21e eeuw geherintroduceerd. Andere opvallende diersoorten in de Flinders Ranges zijn onder andere de emoe, de wigstaartarend en de Goulds varaan.

Wilpena Pound

Wilpena Pound is een bijna cirkelvormige rotsformatie dat lijkt op een door de natuur gevormd amfitheater. Het is het meest karakteristieke punt in de Flinders Ranges. Saint Mary Peak, met 1170 meter het hoogste punt van de Flinders Ranges, maakt onderdeel uit van de Wilpena Pound.