• Vakantie Barossa Valley - Australië
  • Vakantie Barossa Valley - Australië
  • Vakantie Barossa Valley - Australië
0 1 2

Vakantie Barossa Valley - Australië

Bezoek Barossa Valley tijdens je rondreis South Australia

Op 50 km ten noordoosten van Adelaide ligt Barossa Valley, één van de beste wijngebieden van Australië. Bezoek bijv. de wijnkelders van Jacobs Creek en Chateau Yaldara. Er zijn in de vallei in totaal 36 wijnhuizen waar geproefd kan worden. Ook kunt u overnachten op een chateau of in een originele pionierscottage. In januari worden grote wijnfeesten georganiseerd.

De Barossa Valley produceert nu enkele van de beste wijnen van het land, waaronder de veel gevraagde Penfolds Grange. Vervaardigd uit Shiraz-druiven, geldt deze onder de kenners als een van de beste wijnen ter wereld. De wijnboeren in Barossa bewaren enkele van de `s werelds oudste Shiraz-druiven en produceren nog andere vaak onderscheiden soorten als Cabernet Sauvignon, Grenache, Semillion en Chardonnay.

De vele oude en nieuwe wijnhuizen hebben hun deuren voor het publiek geopend‚ waaronder het bekende wijnhuis Jacobs Creek. Daarnaast kunt u verschillende kunst- en antiekgalerieën en lokale markten bezoeken die bijdragen aan het unieke karakter van deze regio.

De beste manier om te genieten van de wijnproeverijen is door de vallei per fiets te verkennen en te overnachten in één van de uitstekende boutique-hotels. De Barossa Valley is niet alleen aantrekkelijk door de voortreffelijke wijnen, maar ook vanwege het unieke landschap, waar de met wijngaarden bedekte heuvels zo fraai ingebed liggen.

Ontstaan van de Australische wijnindustrie

South Australia is de thuisbasis van de Australische wijn; meer dan 70 procent van alle exportwijnen van het land worden hier geproduceerd. Er zijn over de 270 wijngaarden in dertien wijngebieden, waarvan de meeste maar anderhalf uur met de auto van Adelaide af liggen - in en rond de Barossa Valley. De Barossa Valley is het oudste en bekendste wijngebied van Australië, en met zijn ruim 15000 ha aan wijngaarden ook het grootste kwaliteitswijngebied van Australië. Rond 1850 werd de eerste wijnstok geplant. Er waren in de eind 19e eeuw veel druiventelers maar slechts 5 wijnproducenten. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel telers, maar slechts ca. 40 wijnproducenten.

Tengevolge van de oorlogen en de mislukte Duitse revolutie van 1848 trokken vele Lutheranen in de periode tussen 1840 en 1850 naar Australië. Hier waren zij verzekerd van de godsdienstvrijheid, die zij in Duitsland niet hadden. In de deelstaat South Australia vonden de pioniers een nieuw thuis. South Australia was destijds het enige deel van Australië dat niet als strafkolonie was aangewezen. De belangrijkste nederzettingen van de Duitse pioniers lagen in de Barossa Valley. Nog steeds herinneren plaatsnamen zoals Hahndorf, Krondorf en Bethany aan de Duitse oorsprong. De emigranten kwamen al gauw tot de ontdekking, dat het mediterrane klimaat bijzonder geschikt is voor de wijnbouw. Daarmee legden zij de basis voor de wijnteelt in Australië, die in de afgelopen jaren een sterke groei heeft gekend.

Klimaat & bodem

Het gebied kent in de dalen warme zomers en koude winters. Weinig neerslag in het voorjaar en de wintermaanden. In de zomermaanden maakt het hete klimaat druppelirrigatie van de wijngaarden noodzakelijk.
In de bergen is de bovenste aardlaag grijs-bruin over klei en af en toe steken er rotsen omhoog. Zo'n 85% van de dalen heeft rood-bruine teelaarde die op klei ligt.

Druiven

De voormalige Rhine Riesling is de belangrijkste wijnsoort in het dal, maar is nu richting het oostelijke, koele heuvelland vertrokken aangezien ze ontdekte dat de Riesling het beter deed in de bergen. De Chardonnay is zeer krachtig en wordt vaak gemixt met die van andere distrikten. Het gebied van de Barossabergen wordt door vele gezien als "Chardonnay's ware thuis" Dezelfde druif van de Barossabergen is meer elegant en aangenaam.

Shiraz is in rood de absolute ster van het dal. Veel oude wijnstokken zijn bewaard gebleven en de wijnen worden intens van smaak met geconcentreerd fruit. De meest beroemde is Penfolds Grange. Cabernet Sauvignon wordt ook vaak krachtig, maar vaak wat eendimensionaal. De Cabernet Sauvignon wordt graag gemengd met druiven van andere regio's. Dezelfde druiven van de Barossabergen zijn vaak van meer eenvoud. De druif Pinot Noir in rood staat nog in de beginfase maar is zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

Hoogtepunten van de Barossa Valley zijn:

Hoogtepunten van Barossa Valley

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Barossa Valley.


Grant Burge Wines

Grant Burge Wines is in 1988 opgericht en is uitgegroeid tot één van de top tien wijnhuizen in privé bezit in Australië. Het bedrijf heeft een sterke band met de loyale Australische consumenten en ook internationaal is het wijnhuis zeer bekend. De wijnen van Grant Burge Wines worden gemaakt van druiven uit de beste wijngaarden in de Barossa. De wijnen zijn dan ook al vele malen in de prijzen gevallen.

terug naar boven

Greenock Creek Winery

Greenock Creek Winery is in 1978 opgericht en vandaag de dag is het een klein wijnhuis in Barossa Valley met een productie van 30.000 flessen per jaar. Het wijnhuis is in handen van Michael en Annabel Waugh.

terug naar boven

House of Seppelt

House of Seppelt bestaat sinds 1851 en heeft twee wijnhuizen, Seppeltsfield en Great Western. Het wijnhuis heeft vanaf het begin een reputatie opgebouwd voor innovatieve en Australische kwaliteitswijnen. House of Seppelt maakt diverse wijnen van een tafelwijn tot een mooie mousserende wijn, voor elke gelegenheid is er wel een wijn te vinden.

terug naar boven

Jacob's Creek

Jacob's Creek gelehgen in de Barossa Vallley. De naam Jacob’s Creek is eigendom van Orlando Wyndham, dat op zijn beurt weer onderdeel is van het machtige Pernod Ricard-concern. Sinds 1989 behoort Jacob’s Creek tot de PR-groep. Het succes van Jacob’s Creek is gebaseerd op zowel marketingtechnische, als wijntechnische successen. In 2002 verkocht Jacob’s Creek 6.3 miljoen dozen (van 12 flessen). Daarvan ging 5,3 miljoen naar het buitenland.De man achter het succes van Jacob’s Creek is de Phil Laffer. Laffer kwam in 1991 bij het bedrijf en werd vorig jaar uitgeroepen tot Winemaker of the Year. Laffer heeft er inmiddels een 40-jarige carrière als wijnmaker opzitten. Zij reputatie als ‘blender’en als manager van winegrowers en winemakers is gevestigd. Hij slaagt erin om de stijl van de Jacob’s Creek neer te zetten en het juiste klimaat te creëren waarin zijn wijnmakers kunnen excelleren.

terug naar boven

Orlando Wines

Orlando Wines is meer dan 150 jaar opgericht toen Johann Gramp de eerste wijnstokken plantte in Jacob's Creek in het hart van de Barossa Valley. Hij was de eerste commerciële druiventeler in Barossa en in 1877 verplaatste zijn zoon, Gustav, de productie van de wijnen van Jacob's Creek naar Rowland Flat. Het wijnhuis is van generatie op generatie overgegaan en is nog steeds in handen van de familie Gramp.

terug naar boven

Penfolds Winery

Penfolds is één van de wijnhuizen van Fosters wines, één van de grote wijnproducenten van Australië. Penfolds bezit wijngaarden in bijna alle gebieden van South-Australia. Eén van de bekendste chef-wijnmakers van Australië, Peter Gago, is hier verantwoordelijk voor de productie van meer dan dertig premium- en super premium wijnen. Wie aan Australische wijn denkt, denkt aan Penfolds. Dat komt door de geschiedenis van het bedrijf, maar ook door de kwaliteit van de wijnen. Aan de wieg van het bedrijf stond de Britse arts Christopher Rawson Penfold, die in 1844 met wijnmaken begon. Zijn wijndomein in Magill heette ‘the Grange’. Na Penfold’s dood in 1870 nam Thomas Hyland, de echtgenoot van Penfold’s dochter Georgina, het wijnhuis over. Hyland en zijn zonen breidden de wijngaarden uit en openden zelfs een kantoor in Sydney. Vanaf 1950 besloot Penfolds het accent meer op tafelwijnen te leggen, in plaats van op brandy en versterkte wijn. Dit gebeurde onder leiding van de legendarische chef-wijnmaker Max Schubert. De wereldberoemde rode ‘Grange’ wijnen zijn daar het resultaat van. 25 jaar geleden werd Penfolds overgenomen door Southcorp Wines, onderdeel van Southcorp. Naast Penfolds bezit Southcorp onder andere ook de wijnhuizen Dalwood, Edwards & Chaffey, Rouge Homme, Seaview en Wynns.

terug naar boven

Peter Lehmann Wines

Peter Lehmann richtte naar aanleiding van de overproductie van druiven, met behulp van investeerders, Peter Lehmann Wines op in 1979. De eerste wijnoogst werd in 1980 verwerkt. Langzaam veranderde het wijnhuis van een producent van bulk wijn, naar een producent van premium wijnen met een internationale reputatie. Peter Lehmann Wines koopt zijn druiven van circa 185 onafhankelijke druiventelers en heeft daarnaast ook vier eigen wijngaarden. Sinds de oprichting in 1979 is Peter Lehmann Wines bekend geworden als een van de meest gerespecteerde, energieke en innovatieve wijnhuizen van Australië. Het wijnhuis heeft vele medailles en trofeeën gewonnen in zowel Australië als de rest van de wereld.

terug naar boven

Thorn-Clark Wines

De familie Thorn-Clarke heeft een lange geschiedenis in Barossa. Al zes generaties maakt deze familie mooie wijnen. Het wijnhuis heeft vier wijngaarden. De eigenaars van het wijnhuis zijn David en Cheryl Clarke en hun zoon Sam is de manager van het wijnhuis. De familie van Cheryl, de Thorn's, maakt al sinds 1870 wijn in Barossa. De familie van Clark waren vooral beroemd vanwege het mijnen van goud. Thorn-Clarke beschikt over vier wijngaarden met een totaal van circa 273 hectare. Ze verbouwen er onder andere de druivensoorten Shyraz, Merlot, Petit Verdot en Cabernet Sauvignon.

terug naar boven

Whispering Wall

Onderweg naar de Barossa Valley vanuit Adelaide is het de moeite waard de korte rit te onderbreken voor een bezoek aan de Whispering Wall (dichtbij Williamstown). Bij dit akoestisch verschijnsel, een hoogstaand staaltje van bouwkunst, kunt u een gefluisterde tekst zelfs op een afstand van 140 m duidelijk waarnemen. Op de Mengler's Hill aan de andere kant van het dal wacht u tenslotte een adembenemend uitzicht over de Barossa Valley.

terug naar boven

Wolf Blass Wines

Wolf Blass emigreerde in 1961 van Duitsland naar Australië. Tien jaar later had hij zijn eigen wijnhuis in de Barossa Valley. Binnen vier jaar won Wolf Blass Wines drie keer achter elkaar de Jimmy Watson Memorial Trophy, de meest begeerde wijnprijs in Australië voor de beste eenjarige droge rode wijn. Toen Wolf Blass als jonge Duitser in Australië arriveerde, was de wijnindustrie hier nog in het beginstadium. Met name de rode wijnen hadden een agressieve stijl en een hoog tanninegehalte. Wolf ontwikkelde een nieuwe stijl rode wijn, die veel beter jong te drinken was. Heel vernieuwend in die tijd.

Inmiddels is het wijnhuis Wolf Blass overgenomen door de Foster’s Group, een groot drankenconcern dat eigenaar is van diverse bekende bier- en wijnmerken. De productie wordt echter overgelaten aan de wijnmakers van Wolf Blass. De belangrijkste gevolgen van de overname zijn een verbeterde infra structuur en het feit dat de wijn nu op wereldwijde schaal wordt verkocht. “Foster’s geeft de financiële steun die nodig is om de gewenste eikenhouten vaten te kopen, het juiste fruit te vergaren en goede apparatuur te gebruiken.
Bij Wolf Blass zijn inmiddels de tweede en derde generatie wijnmakers aan het werk. Maar Wolf zelf en zijn eerste wijnmaker, John Glaetzer, zijn nog steeds als adviseurs aan het bedrijf verbonden.

terug naar boven

Reizen naar Australië

Wij hebben voor u de volgende reizen naar Australië geselecteerd:


Australië Flydrive - geniet in uw eigen tempo
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Geniet in uw eigen tempo! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per huurauto. Met deze flydrive kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1860,- per persoon
Australië Flycamper reis - Vrijheid ten top!
27-daagse rondreis Australië! Deze camper reis is inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen camperhuur
Deze camper reis biedt u maximale vrijheid! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid per camper reizen. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Kiest u voor de oostkust kunt u bijvoorbeeld ook een camping bij het strand zoeken. Het ultieme gevoel van vrijheid is ook dat u kunt lunchen op de meest bijzondere plekken met uw eigen boterham. Met deze flycamper reis kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1990,- per persoon
Australië en het grandioze Zuidoosten + Bali
28-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Singapore Airlines
Een heerlijke reis om te ontsnappen aan de Nederlandse winter. U vliegt naar Adelaide en haalt daar een huurauto op waarmee u in 16 dagen door het grandioze Zuidoosten naar Sydney rijdt. De route kunt u zelf bepalen of vooraf door ons laten vastleggen. Na een aantal dagen genieten in Sydney vliegt u naar Bali waar u de reis afsluit met een aantal relaxdagen aan het strand.
Al vanaf € 2520,- per persoon
Australië reis - Sydney, Outback & Reef
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Emirates, verblijf Sydney, Red Centre en autohuur
Bij deze afwisselende reis maakt u kennis met de contrasten van het Australische landschap. U bezoekt de Metropool Sydney, de uitgestrekte woeste Outback en de gevarieerde groene en tropische oostkust van Cairns tot aan Brisbane. In de Outback maakt u in een kleine groep (max. 16 personen) een comfortabele kampeersafari. U bezoekt Ayers Rock, de Olgas en Kings Canyon. Langs de oostkust heeft u de keuze uit een huurauto of camper waarbij u zelf uw route en reistempo bepaalt.
Al vanaf € 3085,- per persoon
Verlaten Westkust - 29 dagen
29 daagse Australië vakantie inclusief vlucht met Singapore Airlines, hotelovernachtingen en autohuur.
De westkust met haar overwegend onbekende nationale parken biedt een interessante variatie aan landschappen en een indrukwekkende flora en fauna. Ontdek het authentieke Australië!
Al vanaf € 4125,- per persoon
Australië Flydrive - East Coast Discovery
27 dagen inclusief vlucht met Cathay Pacific, 24 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Een goede voorbereiding op uw reis naar Australië is het halve werk. Dit temeer aangezien veel reizigers in een beperkte tijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Australië willen zien. Er is vaak tijd te kort om alles te zien. Gelukkig kunnen we u een eind op weg helpen. Met deze autorondreis hoeft u geen kostbare tijd te voordoen aan hotels zoeken en u bent ervan verzekerd dat u steeds overnacht in perfecte accommodaties. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 4440,- per persoon
Rondreis Australië en Fiji
29 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam met Cathay Pacific en Fiji Airways
Tropisch Cairns en het Great Barrière Rif, de Outback van Australië, kosmopolitisch Sydney en één van de 333 eilanden van Fiji. U treft het allemaal in deze 29 daagse reis. Laat u verassen door de contrasten van Australië en de vriendelijke bewoners van Fiji.
Al vanaf € 4450,- per persoon
Melanesia Explorer - Sydney, Vanuatu en Fiji
23 dagen Sydney, Vanuatu en Fiji inclusief vlucht met Cathay Pacific, 19 hotelovernachtingen, transfers en excursies.
Een droomcombinatie van de metropool Sydney en 2 zeer uiteenlopende Zuidzee bestemmingen. Ontdek de onbekende cultuur, rituelen en gebruiken van Vanuatu en maak kennis met de eilanden Efate, Tanna en Santo. Reis door naar Fiji en verken het hoofdeiland in eigen tempo. Fiji, waar de bevolking een vrolijkheid en liefde voor het leven heeft die je bijna nergens anders in de wereld aantreft. Islandhoppen in de Stille Zuidzee, laat u betoveren!
Al vanaf € 4935,- per persoon
Wonderen van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië
35 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam
Afgezonderde volksstammen, ongerepte jungle, paradijselijke privé-eilandjes – op Papoea-Nieuw-Guinea wachten talloze geheimen op ontdekkers. Met deze individuele reis met verblijf in de beste ecolodges en vervoer per privéjet bent u daar straks één van. De overstap naar Australië is snel gemaakt, Cairns in de top van tropisch Noord-Queensland, ligt slechts op 1 uur en 25 minuten vliegen van Port Moresby. Een ongekend avontuur vol wonderen wacht op u.
Al vanaf € 7915,- per persoon
Wereldreis via Zuid-Amerika en Tahiti 22 dgn
22 dagen wereldreis met Peru, Paaseiland, Tahiti, Australië en Hong Kong
Een wereldreis is nog steeds iets bijzonders. Maak kennis met fascinerende metropolen als Sydney en Hong Kong, indrukwekkende Inca ruïnes zoals Machu Picchu en het mythische Paaseiland. Ontspan ondertussen een paar dagen in Tahiti, het paradijs van de Stille Zuidzee. Een unieke combinatie. Keuze uit twee hotelcategorieën: 3 * hotels (Standard (=STD)) of 4 * hotels (Superior (=SUP)).
Al vanaf € 8500,- per persoon

Hotels en Resorts in Barossa Valley

Een selectie van de hotels en resorts in Barossa Valley:

Moorooroo Park
 Barossa Valley - South Australia - Australië
In Tanunda in de schilderachtige Barossa Valley, met een prachtige tuin met rozen, olijfbomen en de bijzondere Red Gums langs de oever van Jacob's Creek. Dicht bij de lokale winkels en wijnhuizen. Ca. 70 km van Adelaide. 7 individuele suites met mooie houten vloeren, terras, comfortabele kingsize…
Novotel Barossa Valley Resort
 Barossa Valley - South Australia - Australië
Dit moderne resort hotel ligt in de Barossa Valley, 1 uur rijden van Adelaide. Het resort ligt in een ruime tuin, omgeven door de wijngaarden van Jacob Creek. Het hotel ligt nabij het historische dorpje Tanunda en tal van wijngaarden. Ook als u geen wijn wilt meenemen bent u welkom in de…

Vervoer in Australië

Voor informatie over vervoer in Australië verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide Australië-pagina.

Terug naar boven