• Vakantie Rockhampton - Australië
0

Vakantie Rockhampton - Australië

Een bezoekje waard tijdens je rondreis Australië

Rockhampton is - met een bevolking van bijna 80.000 inwoners - de grootste stad in Centraal Queensland. Het vormt het administratieve en handelscentrum van Capricorn Coast regio. Rockhampton ligt op oevers van de Fitzroy River, ongeveer 40 kilometer van de riviermonding. De Berserker Range ligt aan de oostkant van de stad en de Athelstane Range aan de westkant. Het gebied behoorde oorspronkelijk aan de Darumbal Aboriginals

In 1853 begon de Europese tijd van het gebied. De broers Charles en William Archer waren op zoek naar graasland voor hun vee. Ze gingen naar het gebied dat Ludwig Leichhardt en Thomas Mitchell tijdens hun expedities in 1844 en 1846 geschikt hadden bevonden als graasland. Vanaf 1855 begonnen zich meer mensen te vestigen in het gebied. Via de goed bevaarbare Fitzroy River konden goederen gemakkelijk aan- en afgevoerd worden. De nederzetting breidde zich aanvankelijk uit langs de rivieroevers. De Engelse naam voor het dorpje, dat was ontstaan, was 'Hampton'. Dat in combinatie met de grote rotspartij in de rivier zorgde in 1856 voor een nieuwe naam: 'Rockhampton'.

Zoals in zoveel andere Australische steden, bloeide de economie van Rockhampton op na de ontdekking van goud. De oude hutjes en tentjes werden langzaam vervangen door meer substantiële gebouwen. In het oude deel van Quay Street ziet u nog steeds deze historische gebouwen staan. Het belangrijkste gebouw hiervan is het zandstenen grens-kantoor (1900), het postkantoor (1892), het gerechts-gebouw (1888) en de St Joseph's Kathedraal (1892). In 1902 kreeg Rockhampton stadsrechten. Op 16 juni 1909 kreeg Rockhampton een tramlijn. In die tijd was dit - op Brisbane na - de enige stad met een tram. De stoomtrams reden verschillende routes door Rockhampton, in totaal lag er zo'n 10 km spoor. Het ongemak dat stoom-trams in een tropisch klimaat brengen leidde tot de onder-gang in 1939; daarna kreeg Rockhampton een busdienst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een Amerikaanse legerbasis gestationeerd aan de buitenkant van de stad. Daar bevonden zich meer dan 70.000 militairen. In 1971 werd een dam in de Fitzroy River in werking gesteld, waardoor een stuwmeer is ontstaan van meer dan 60 km lang. De dam dient vooral voor een betrouwbare watervoorziening voor de stad.

Rockhampton staat in Australië bekend als de "rundvlees-hoofdstad van Australië". Op de Bruce Highway - aan de in- en uitgang van de stad - wordt men door de standbeelden van 'Santa Gertrudis, Brahman, Braford en Droughtmaster bulls' hieraan herinnert. Twee grote slachthuizen zijn gevestigd in het gebied rond Rockhampton. De 'Gracemere Saleyards' - één van de grootste veemarkten van het land - ligt aan de westkant van de stad. Maar de stad heeft veel meer bedrijvigheid dan alleen de vleesverwerkende industrie. Er zijn tal van lokale fabrieken en dienstenleveranciers. Maar ook de detailhandel, zorg en transport bieden veel werkgelegenheid aan de inwoners.

Rockhampton is een belangrijk verkeersknooppunt in centraal Queensland. De stad vormt een knooppunt voor het trein tussen de kolenmijnen in het binnenland en de haven van Gladstone. U ziet hier regelmatig enorme kolentreinen rijden. Rockhampton heeft tevens een grote regionale luchthaven, met geregelde vluchten naar plaatsen in Noord- en Zuid-Queensland.

Toerisme speelt een steeds grotere rol in de ontwikkeling van de city en het gebied eromheen. De stad ligt op een strategische plek voor toeristen die langs de oostkust van Queensland reizen, halverwege de Fraser Coast en de Whitsunday Coast. Daarnaast ligt de badplaats Yeppoon op zo'n 30 minuten rijden van Rockhampton, en is Great Keppel Island vandaaruit makkelijk te bereiken. Populaire attracties net buiten de stad zijn onder andere het 'Rock Pool Waterpark' en de Riverbank Parklands.

In januari 2011 werd Rockhampton getroffen door een grote watersnood (overstroming). Gebouwen werden gesloten, straten stonden blank en de bewoners werden geëvacueerd. Ondertussen is de meeste schade hersteld.

Begin van de Tropen

Als u vanuit het zuiden komt, beginnen bij Rockhampton de tropen. Dit zorgt vaak voor extreme warmte in de zomer. De nabijgelegen bergen verergeren dit effect: de warmte en vochtigheid kunnen zich niet verplaatsen. 's Winters zijn de temperaturen milder. In Rockhampton schijnt de zon gemiddeld meer dan 300 dagen per jaar. Hierom worden er het hele jaar toeristenactiviteiten georganiseerd.

Hoogtepunten van Rockhampton zijn:

Hoogtepunten van Rockhampton

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Rockhampton.


Archer Park Station

Het Archer Park stoomtrammuseum laat de ontwikkeling en de historie van het op rails gebaseerde openbaar vervoer van Rockhampton zien. Het is gevestigd in het 100 jaar oude Archer Park station.

Art Gallery of Rockhampton

De kunstgalerij van Rockhampton bevat hoofdzakelijk werk van Australische artiesten van de jaren 40 tot de jaren zeventig.

Botanic Gardens

De Rockhampton Botanic Gardens zijn opgericht in 1869 en liggen in het zuiden van Rockhampton. Allerlei soorten palmen, varens en andere planten zijn er te vinden. Sommige zijn zelfs meer dan 100 jaar oud.

Dreamtime Cultural Centre

Het Dreamtime Cultural Centre is het grootste culturele centrum in Australië. In het 12 hectare grootte park zijn inheemse planten, bomen en watervallen te vinden. De meest interessante delen van het centrum zijn het Torres Straight Islander Village, didgeridoo spelers, Djarn Djarn dansers en boemerang gooien.

Royal Flying Doctors Service

Rockhampton is een basis voor de Royal Flying Doctors Service en de reddingshelikopter die voor verschillende ziekenhuizen vliegt en helpt bij noodevacuaties in afgelegen gebieden in de regio. Het Rockhampton Base ziekenhuis ligt zo'n 4 km van het centrum, en is het belangrijkste ziekenhuis van centraal Queensland. Het kleinere Hillcrest Particuliere Ziekenhuis en het Particulier Ziekenhuis zijn vlakbij. De Australische Rode Kruis Bloed Service ligt tegenover het Base ziekenhuis.

Rockhampton Zoo

De dierentuin van Rockhampton ligt tussen de Botanic Gardens en het Murray meer. Allerlei dieren en vogels zijn er te vinden, zoals koala's, chimpansees, krokodillen, kangoeroes en de zeldzame Cassowary.

Reizen naar Australië

Wij hebben voor u de volgende reizen naar Australië geselecteerd:


Australië Flydrive - geniet in uw eigen tempo
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Geniet in uw eigen tempo! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per huurauto. Met deze flydrive kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1860,- per persoon
Australië Flycamper reis - Vrijheid ten top!
27-daagse rondreis Australië! Deze camper reis is inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen camperhuur
Deze camper reis biedt u maximale vrijheid! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid per camper reizen. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Kiest u voor de oostkust kunt u bijvoorbeeld ook een camping bij het strand zoeken. Het ultieme gevoel van vrijheid is ook dat u kunt lunchen op de meest bijzondere plekken met uw eigen boterham. Met deze flycamper reis kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1990,- per persoon
Australië en het grandioze Zuidoosten + Bali
28-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Singapore Airlines
Een heerlijke reis om te ontsnappen aan de Nederlandse winter. U vliegt naar Adelaide en haalt daar een huurauto op waarmee u in 16 dagen door het grandioze Zuidoosten naar Sydney rijdt. De route kunt u zelf bepalen of vooraf door ons laten vastleggen. Na een aantal dagen genieten in Sydney vliegt u naar Bali waar u de reis afsluit met een aantal relaxdagen aan het strand.
Al vanaf € 2520,- per persoon
Australië reis - Sydney, Outback & Reef
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Emirates, verblijf Sydney, Red Centre en autohuur
Bij deze afwisselende reis maakt u kennis met de contrasten van het Australische landschap. U bezoekt de Metropool Sydney, de uitgestrekte woeste Outback en de gevarieerde groene en tropische oostkust van Cairns tot aan Brisbane. In de Outback maakt u in een kleine groep (max. 16 personen) een comfortabele kampeersafari. U bezoekt Ayers Rock, de Olgas en Kings Canyon. Langs de oostkust heeft u de keuze uit een huurauto of camper waarbij u zelf uw route en reistempo bepaalt.
Al vanaf € 3085,- per persoon
Verlaten Westkust - 29 dagen
29 daagse Australië vakantie inclusief vlucht met Singapore Airlines, hotelovernachtingen en autohuur.
De westkust met haar overwegend onbekende nationale parken biedt een interessante variatie aan landschappen en een indrukwekkende flora en fauna. Ontdek het authentieke Australië!
Al vanaf € 4125,- per persoon
Australië Flydrive - East Coast Discovery
27 dagen inclusief vlucht met Cathay Pacific, 24 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Een goede voorbereiding op uw reis naar Australië is het halve werk. Dit temeer aangezien veel reizigers in een beperkte tijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Australië willen zien. Er is vaak tijd te kort om alles te zien. Gelukkig kunnen we u een eind op weg helpen. Met deze autorondreis hoeft u geen kostbare tijd te voordoen aan hotels zoeken en u bent ervan verzekerd dat u steeds overnacht in perfecte accommodaties. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 4440,- per persoon
Rondreis Australië en Fiji
29 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam met Cathay Pacific en Fiji Airways
Tropisch Cairns en het Great Barrière Rif, de Outback van Australië, kosmopolitisch Sydney en één van de 333 eilanden van Fiji. U treft het allemaal in deze 29 daagse reis. Laat u verassen door de contrasten van Australië en de vriendelijke bewoners van Fiji.
Al vanaf € 4450,- per persoon
Melanesia Explorer - Sydney, Vanuatu en Fiji
23 dagen Sydney, Vanuatu en Fiji inclusief vlucht met Cathay Pacific, 19 hotelovernachtingen, transfers en excursies.
Een droomcombinatie van de metropool Sydney en 2 zeer uiteenlopende Zuidzee bestemmingen. Ontdek de onbekende cultuur, rituelen en gebruiken van Vanuatu en maak kennis met de eilanden Efate, Tanna en Santo. Reis door naar Fiji en verken het hoofdeiland in eigen tempo. Fiji, waar de bevolking een vrolijkheid en liefde voor het leven heeft die je bijna nergens anders in de wereld aantreft. Islandhoppen in de Stille Zuidzee, laat u betoveren!
Al vanaf € 4935,- per persoon
Wonderen van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië
35 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam
Afgezonderde volksstammen, ongerepte jungle, paradijselijke privé-eilandjes – op Papoea-Nieuw-Guinea wachten talloze geheimen op ontdekkers. Met deze individuele reis met verblijf in de beste ecolodges en vervoer per privéjet bent u daar straks één van. De overstap naar Australië is snel gemaakt, Cairns in de top van tropisch Noord-Queensland, ligt slechts op 1 uur en 25 minuten vliegen van Port Moresby. Een ongekend avontuur vol wonderen wacht op u.
Al vanaf € 7915,- per persoon
Wereldreis via Zuid-Amerika en Tahiti 22 dgn
22 dagen wereldreis met Peru, Paaseiland, Tahiti, Australië en Hong Kong
Een wereldreis is nog steeds iets bijzonders. Maak kennis met fascinerende metropolen als Sydney en Hong Kong, indrukwekkende Inca ruïnes zoals Machu Picchu en het mythische Paaseiland. Ontspan ondertussen een paar dagen in Tahiti, het paradijs van de Stille Zuidzee. Een unieke combinatie. Keuze uit twee hotelcategorieën: 3 * hotels (Standard (=STD)) of 4 * hotels (Superior (=SUP)).
Al vanaf € 8500,- per persoon

Hotels en Resorts in Rockhampton

Een selectie van de hotels en resorts in Rockhampton:

Er zijn geen hotels gevonden.


Vervoer in Australië

Voor informatie over vervoer in Australië verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide Australië-pagina.

Terug naar boven