• Vakantie Cairns - Australië
  • Vakantie Cairns - Australië
  • Vakantie Cairns - Australië
0 1 2

Vakantie Cairns - Australië

Tips voor uw rondreis Cairns!

Cairns, met ruim 80.000 inwoners, is de belangrijkste stad in Tropical Queensland (het noordelijke deel van Queensland). Cairns ligt op ongeveer 1720 km van Brisbane en 2500 km van Sydney. Ofschoon Cairns een echt toeristenplaatsje is geworden, bevinden de belangrijkste bezienswaardigheden zich buiten de stad. U kunt vanuit Cairns met boten naar het Great Barrier Reef gaan. Bij Cairns is de afstand naar het rif het kortst (1 à 1,5 uur varen). Snorkelend of vanuit de glassbottomboat kunt u genieten van de schitterende kleuren van de koraal-formaties en tropische vissen op het Great Barrier Reef.

Cairns wordt aan de landzijde ingesloten door hoge bergen. Deze bergen zijn met jungle begroeid en vormen een aantrekkelijk reisdoel voor een dagexcursie. Achter de bergen beginnen het Atherton Tableland, een agrarisch gebied met mooie bossen en rivieren. Bij Kuranda is de indrukwekkende Barron Gorge uitgesleten, die u gemakkelijk kunt zien vanuit de trein of vanuit de Skyrail (kabelbaan).

De stad zelf staat bekend om zijn uitbundige uitgaansleven met vele pubs‚ discotheken en restaurants. Eén van de drukste gedeeltes van de stad is de Esplanade. Deze lange boulevard biedt allerlei amusementscentra en winkels. Cairns zelf beschikt maar over een heel klein strandje. Iets ten noorden van Cairns liggen de badplaatsjes Trinity Beach, Kewarra Beach, Clifton Beach en Palm Cove. In tegenstelling tot de hotels in Cairns, liggen de hotels hier direct aan of bij het strand.

Cairns is vandaag de dag het regionale centrum voor het noordelijkste deel van Queensland. Veel toeristen eindigen of beginnen hier hun vakantie in Australië, omdat het een internationale luchthaven heeft en omdat de stad als ideale uitvalsbasis dient voor allerlei excursies‚ in de omgeving, zoals duiken of snorkelen op het Great Barrier Reef‚ een bezoek aan het Daintree National Park en een rit met de Skyrail of Scenic Railway naar Kuranda.

De maximumtemperatuur schommelt tussen de 25 en 31 °C, de minimumtemperatuur tussen de 17 en 23 °C. Het aantal maandelijkse zonuren varieert tussen de 210 en 310.

Geschiedenis van Cairns

Cairns is gesticht in 1876, om mijnwerkers onderdak te bieden die goud zochten in het Hodgkinson River goudveld en genoemd naar William Wellington Cairns (de toenmalige gouverneur van Queensland). De nederzetting raakte in verval toen een eenvoudigere route werd ontdekt vanaf Port Douglas. De toekomst van Cairns was echter veilig gesteld toen het een spoorverbinding door het Kuranda regenwoud kreeg en het een belangrijk punt werd in de export van suikerriet, goud, kostbare metalen en land-bouwproducten van de omliggende kust- en binnenlandse gebieden.

Cairns International Airport

Cairns International Airport wordt geëxploiteerd door de Cairns Port Authority en ligt 7 kilometer ten noorden van de stad, tussen het stadscentrum en de noordelijke stranden. Wat betreft het aantal nationale en internationale passagiersaantallen is het de zesde luchthaven van Australië. In het seizoen 2003-2004 werden drie miljoen passagiers vervoerd. De luchthaven heeft een aparte terminal voor binnenlandse en buitenlandse vluchten. De luchthaven is een belangrijke basis voor vluchten naar kleine airstrips op het Cape York Peninsula en bij de Golf of Carpentaria. Cairns Airport is ook een basis voor de Royal Flying Doctor Service.

Hoogtepunten van Cairns zijn:

Hoogtepunten van Cairns

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Cairns.


Esplanade

Sinds 1800 is de Esplanade de ontmoetingsplek voor de inwoners van Cairns. Het is een lange boulevard met winkels, hotels, cafés en restaurants en aan de andere kant het water van Trinity Bay met heel in de verte het Great Barrier Reef. U vindt er een zwembad, picknickplekken, speeltuintjes en skatebanen. Op de Esplanade hangt altijd een ontspannen sfeer waar zowel inwoners van Cairns als reizigers op afkomen om te zonnen, te joggen of te lunchen. Ook worden wordt er hier 's avonds verschillende barbecues en feesten gehouden. Om hier de volgende ochtend van bij te komen kun je een les aqua aerobics, pilates en zelfs yoga volgen!

Kuranda Scenic Railway

De Kuranda Scenic Railway is een spoorlijn die van Cairns naar het nabijgelegen bergdorp Kuranda loopt. De naam 'Kuranda Scenic Railway' wordt zowel gebruikt voor de spoorlijn zelf, als voor de toeristische trein die tweemaal per dag van Cairns naar Kuranda en weer terug rijdt. De spoorlijn kronkelt door de Macalister Range en wordt niet meer wordt gebruikt voor regelmatige diensten. Zij loopt door de plaatsen Stratford, Freshwater (stopt bij Freshwater Station) en Redlynch vóór het bereiken van Kuranda.

Het huidige bergstation bij Kuranda is gebouwd in 1915. In het dorp is een markt te vinden met diverse kunststalletjes en restaurants. In Kuranda bevinden zich ook een vogelpark, een vlindertuin en een koala-opvangcentrum. Om het dorp heen zijn ook talrijke wandelpaden en uitzichtpunten met uitzicht over de barrongorge. De toeristische trein stopt bij een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht op de Barron Falls. De trein rijdt ook langs enkele kleinere watervallen, waaronder Stoney Creek Falls.

De spoorweg werd voltooid in 1891, oorspronkelijk ten behoeve van de mijnbouw. Er zijn vele levens verloren gegaan bij het bouwen van tunnels en bruggen op de route. De eerste operatie van een toeristisch treintje van Cairns naar Kuranda was in 1936.

Skyrail Rainforest Cableway

Skyrail is een unieke regenwoudervaring: u wordt gaat met een gondelbaan, die slecht enkele meters boven de bomen zweven, naar het dorpje Kuranda, gelegen boven op de bergen en in het tropische regenwoud. U gaat langs en over het regenwoud van het Barron Gorge NP, waarbij u een magnifiek uitzicht heeft over de kust bij Cairns en de Barron Gorge. U ziet onderweg tropische vogels van dichtbij in de bomen en u ziet in de verte de Barron Falls. U stapt onderweg uit bij twee stations waar u van de natuur kunt genieten, midden in het regenwoud.

De kabelbaan loopt van Cairns naar het bergdorpje Kuranda bergen. Het dalstation bevindt zich net ten noorden van Cairns. Het bergstation ligt in het dorpje Kuranda (naast het spoorwegstation. De Skyrail is gebouwd in 1995 en heeft een lengte van 7,5 km. De kabelbaan heeft 114 gondels en er zijn vier Skyrail stations:

  • Kuranda (bergstation)
  • Barron River
  • Red Peak
  • Caravonica (dalstation)

Gondels verlaten het station op doorlopende basis. Voor een enkele reis moet u minimaal een uur uitrekken. Trek ook een paar uur uit voor je bezoek aan Kuranda. U kunt i.p.v. terug met de skyrail ook een combinatie doen met de Kuranda Scenic Railway, dus heen met de Skyrail en terug met de trein of omgekeerd.

Tjapukai Aboriginal Cultural Park

In 1987 werd door een groep Australiers in Kuranda het Aboriginal Dance Theater opgericht. De dansgroep was erg succesvol, maar Kuranda was voor veel mensen te afgelegen. Daarom werd een nieuw theater gebouwd naast het dalstation Caravonica van de Skyrail (net ten noorden van Cairns). Het theater is uitgegroeid tot een volledige toeristische attractie. In het park vindt u verschillende theaters, vier musea, een kunstgalerij en een traditioneel kamp waar u de geschiedenis van de aboriginals ontdekt. U maakt er kennis met de medicijnman, de muziek van de aboriginals en u kunt er leren boomerang werpen en speerwerpen. Tjapukai Aboriginal Park is overdag en 's avonds te bezoeken. Om het hele park te bekijken moet u minimaal 2 à 3 uur rekenen.

Reizen naar Australië

Wij hebben voor u de volgende reizen naar Australië geselecteerd:


Australië Flydrive - geniet in uw eigen tempo
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Geniet in uw eigen tempo! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per huurauto. Met deze flydrive kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1860,- per persoon
Australië Flycamper reis - Vrijheid ten top!
27-daagse rondreis Australië! Deze camper reis is inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen camperhuur
Deze camper reis biedt u maximale vrijheid! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid per camper reizen. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Kiest u voor de oostkust kunt u bijvoorbeeld ook een camping bij het strand zoeken. Het ultieme gevoel van vrijheid is ook dat u kunt lunchen op de meest bijzondere plekken met uw eigen boterham. Met deze flycamper reis kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1990,- per persoon
Australië en het grandioze Zuidoosten + Bali
28-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Singapore Airlines
Een heerlijke reis om te ontsnappen aan de Nederlandse winter. U vliegt naar Adelaide en haalt daar een huurauto op waarmee u in 16 dagen door het grandioze Zuidoosten naar Sydney rijdt. De route kunt u zelf bepalen of vooraf door ons laten vastleggen. Na een aantal dagen genieten in Sydney vliegt u naar Bali waar u de reis afsluit met een aantal relaxdagen aan het strand.
Al vanaf € 2520,- per persoon
Australië reis - Sydney, Outback & Reef
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Emirates, verblijf Sydney, Red Centre en autohuur
Bij deze afwisselende reis maakt u kennis met de contrasten van het Australische landschap. U bezoekt de Metropool Sydney, de uitgestrekte woeste Outback en de gevarieerde groene en tropische oostkust van Cairns tot aan Brisbane. In de Outback maakt u in een kleine groep (max. 16 personen) een comfortabele kampeersafari. U bezoekt Ayers Rock, de Olgas en Kings Canyon. Langs de oostkust heeft u de keuze uit een huurauto of camper waarbij u zelf uw route en reistempo bepaalt.
Al vanaf € 3085,- per persoon
Verlaten Westkust - 29 dagen
29 daagse Australië vakantie inclusief vlucht met Singapore Airlines, hotelovernachtingen en autohuur.
De westkust met haar overwegend onbekende nationale parken biedt een interessante variatie aan landschappen en een indrukwekkende flora en fauna. Ontdek het authentieke Australië!
Al vanaf € 4125,- per persoon
Australië Flydrive - East Coast Discovery
27 dagen inclusief vlucht met Cathay Pacific, 24 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Een goede voorbereiding op uw reis naar Australië is het halve werk. Dit temeer aangezien veel reizigers in een beperkte tijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Australië willen zien. Er is vaak tijd te kort om alles te zien. Gelukkig kunnen we u een eind op weg helpen. Met deze autorondreis hoeft u geen kostbare tijd te voordoen aan hotels zoeken en u bent ervan verzekerd dat u steeds overnacht in perfecte accommodaties. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 4440,- per persoon
Rondreis Australië en Fiji
29 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam met Cathay Pacific en Fiji Airways
Tropisch Cairns en het Great Barrière Rif, de Outback van Australië, kosmopolitisch Sydney en één van de 333 eilanden van Fiji. U treft het allemaal in deze 29 daagse reis. Laat u verassen door de contrasten van Australië en de vriendelijke bewoners van Fiji.
Al vanaf € 4450,- per persoon
Melanesia Explorer - Sydney, Vanuatu en Fiji
23 dagen Sydney, Vanuatu en Fiji inclusief vlucht met Cathay Pacific, 19 hotelovernachtingen, transfers en excursies.
Een droomcombinatie van de metropool Sydney en 2 zeer uiteenlopende Zuidzee bestemmingen. Ontdek de onbekende cultuur, rituelen en gebruiken van Vanuatu en maak kennis met de eilanden Efate, Tanna en Santo. Reis door naar Fiji en verken het hoofdeiland in eigen tempo. Fiji, waar de bevolking een vrolijkheid en liefde voor het leven heeft die je bijna nergens anders in de wereld aantreft. Islandhoppen in de Stille Zuidzee, laat u betoveren!
Al vanaf € 4935,- per persoon
Wonderen van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië
35 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam
Afgezonderde volksstammen, ongerepte jungle, paradijselijke privé-eilandjes – op Papoea-Nieuw-Guinea wachten talloze geheimen op ontdekkers. Met deze individuele reis met verblijf in de beste ecolodges en vervoer per privéjet bent u daar straks één van. De overstap naar Australië is snel gemaakt, Cairns in de top van tropisch Noord-Queensland, ligt slechts op 1 uur en 25 minuten vliegen van Port Moresby. Een ongekend avontuur vol wonderen wacht op u.
Al vanaf € 7915,- per persoon
Wereldreis via Zuid-Amerika en Tahiti 22 dgn
22 dagen wereldreis met Peru, Paaseiland, Tahiti, Australië en Hong Kong
Een wereldreis is nog steeds iets bijzonders. Maak kennis met fascinerende metropolen als Sydney en Hong Kong, indrukwekkende Inca ruïnes zoals Machu Picchu en het mythische Paaseiland. Ontspan ondertussen een paar dagen in Tahiti, het paradijs van de Stille Zuidzee. Een unieke combinatie. Keuze uit twee hotelcategorieën: 3 * hotels (Standard (=STD)) of 4 * hotels (Superior (=SUP)).
Al vanaf € 8500,- per persoon

Hotels en Resorts in Cairns

Een selectie van de hotels en resorts in Cairns:

Angsana Great Barrier Reef Resort
 Cairns Beaches - Queensland - Australië
Dit boutique resort ligt in Palm Cove, direct aan het strand. Alle 68 suites zijn zeer comfortabel ingericht en beschikken over balkon, TV, telefoon, airco. & plafond-fan, minibar, strijkijzer & -plank, haardroger, thee- en koffiezetter. Het hotel ligt in een mooie tropische tuin en beschikt over…
Bay Village Tropical Retreat
 Cairns - Queensland - Australië
Goed middenklasse hotel met een persoonlijke service, gelegen in een tropische tuin in het centrum van Cairns. Slechts enkele minuten te voet naar de Esplanade en slechts 900 m van het stadscentrum. de 92 ruime kamers zijn comfortabel ingericht met airco, plafondventilator, douche, wc, telefoon, tv…
Coral Sands Beachfront Resort
 Cairns Beaches - Queensland - Australië
Het Coral Sands Resort ligt op ca. 20 minuten ten noorden van het centrum van Cairns, enkel door de esplanade van strand gescheiden. In de directe omgeving van het resort zijn restaurants en winkels. volledig ingerichte keuken met magnetron, afwasmachine, wasmachine, droogtrommel,…
Holiday Inn Cairns
 Cairns - Queensland - Australië
Dit eersteklas hotel ligt aan de Esplanade bij het centrum van Cairns. Alle 232 kamers zijn ruim en modern ingericht en beschikken over balkon, TV, telefoon, airco, kluis, minibar, haardroger, thee & koffie faciliteiten. Dit moderne hotel heeft een tropische inrichting en beschikt over restaurants,…
Ibis Style Cairns Colonial Club
 Cairns - Queensland - Australië
Dit middenklasse resort in typisch North Queensland stijl ligt aan de noordzijde van Cairns, op 4 km van het centrum. Het resort biedt elk uur een gratis shuttle service naar het centrum. Alle 346 kamers zijn in tropische stijl ingericht en beschikken over TV, telefoon, airco, plafondventilator,…
Kewarra Beach Resort
 Cairns Beaches - Queensland - Australië
Deze boutique resort ligt aan Kewarra Beach, iets ten zuiden van Palm Cove. Het resort is omgeven door een grote tropische tuin en ligt zo'n 20 minuten van Cairns. Vanaf dit resort kunt u mooie wandelingen maken door het regenwoud. Alle 60 bungalows in lokale stijl uit natuurlijke materialen…
Novotel Cairns Oasis Resort
 Cairns - Queensland - Australië
Niet ver van de promenade van Cairns. Het stadscentrum met o.a. de haven en Trinity Bay, ligt op 10 minuten lopen. de 314 comfortabel ingerichte kamers met uitzicht op de tropische tuin hebben alle badkamer/douche/wc, haardroger, balkon, tv, radio, airco, kluisje, koelkast, minibar,…
Novotel Palm Cove
 Cairns Beaches - Queensland - Australië
Dit ruim aangelegde resort complex ligt bij Palm Cove, direct aan het strand en is omgeven door een 9-holes golfbaan. Alle 248 kamers beschikken over balkon, TV, telefoon, airco, koelkast, strijkijzer & plank, haardroger, kluis, thee & koffie faciliteiten. Het resort beschikt over restaurants, bar &…
Paradise On The Beach Resort
 Cairns Beaches - Queensland - Australië
Dit boutique hotel ligt in Palm Cove, direct bij het strand en met uitzicht op de oceaan. De 34 studio's en suites beschikken over balkon/terras, airco, TV, telefoon, kluis, koelkast, strijkijzer & plank, haardroger, thee- & koffiefaciliteiten. Het hotel is omgeven door tropische beplanting en…
Pullman Reef Hotel Casino
 Cairns - Queensland - Australië
Dit deluxe hotel ligt aan de Esplanade bij het centrum van Cairns. Het hotel is onderdeel van het Reef Casino complex. Alle 128 kamers zijn ruim en zeer comfortabel ingericht en beschikken over balkon, TV, telefoon, airco, kluis, minibar, strijk & plank, haardroger, thee & koffie faciliteiten. Het…
Shangri-la Hotel The Marina
 Cairns - Queensland - Australië
Het Shangri-La Hotel The Marina in Cairns is gelegen aan het water naast de Marlin Marina, het uitgangspunt voor excursies naar het Great Barrier Reef. Maar ook de promenade en de binnenstad zijn te voet bereikbaar. de 255 kamers en suites van het hotel zijn modern en comfortabel uitgerust met…
The Reef Retreat
 Cairns Beaches - Queensland - Australië
Dit boutique hotel ligt in Palm Cove, direct bij het strand en met uitzicht op de oceaan. U kunt heerlijk ontspannen in de spa of in het buitenzwembad. Alle 36 studio's beschikken over TV, telefoon, airco., minibar, strijkijzer & plank, kluis, thee & koffie faciliteiten. Het hotel ligt in een mooie…

Vervoer in Australië

Voor informatie over vervoer in Australië verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide Australië-pagina.

Terug naar boven