• Vakantie Alice Springs - Australië
  • Vakantie Alice Springs - Australië
  • Vakantie Alice Springs - Australië
0 1 2

Vakantie Alice Springs - Australië

Bezoek Alice Springs tijdens je rondreis Australië!

'The Alice', zoals Alice Springs vaak door de Australiërs liefkozend genoemd wordt, ligt in het hart van Australië en is hoofdstad van het Red Centre. Alice Springs is met een inwoner aantal van ongeveer 27.000 de tweede grootste stad in het Northern Territory. In 1861 begon John Stuart aan een expeditie dwars door het centrale deel van Australië die bijna een jaar zou duren. In 1872 werd de stad gesticht als station voor het telegrafisch verkeer, 'the Overland Telegraph Line', tussen Darwin in het noorden en Adelaide in het zuiden. Vanuit Adelaide was er een verbinding met Engeland. Het station werd gevestigd aan een kreek, waarvan men dacht dat het een permanente water bron was, in de bedding van de meestal opgedroogde Todd rivier. De Todd rivier was vernoemd naar Sir Charles Todd, terwijl de bron naar zijn vrouw Alice vernoemd werd; Alice Springs.

Tegenwoordig is Alice Springs een moderne stad en is de belangrijkste stad in het midden van Australië. Alice Springs heeft een zeer geïsoleerde ligging: de dichtst-bijzijnde steden van enig formaat zijn Port Augusta in South Australia (1007 km) en Darwin (1305 km). Zowel ten westen als ten oosten ervan strekt zich het MacDonnell gebergte uit. De stad ligt aan de noordflank van dit gebergte en ligt aan oevers van de Todd River, die het grootste deel van het jaar droog staat.

Bezienswaardigheden van Alice Springs

Het stadje heeft een aantal bezienswaardigheden waarbij het historische Telegraph Station zeker niet mag ontbreken. Anzac Hill, het monument ter nagedachtenis aan de militairen die gesneuveld zijn in de beide wereldoorlogen. Wanneer u geïnteresseerd bent in hoe men in dit onherbergzame gebied medische zorg kreeg en nog altijd krijgt moet zeker een bezoek brengen aan de Royal Flying Doctors basis. U krijgt hier uitgebreid inzicht hoe de 'vliegende dokters' werken en hoe belangrijk zij zijn. Buiten de stad liggen een groot aantal bezienswaardigheden en Alice Springs is dan ook een prima uitgangspunt voor een bezoek aan de omgeving. U kunt ballonvaren, een tocht maken op een kameel, een rondvlucht maken naar en over Ayers Rock, The Olga's en de omgeving. Alice Springs ligt aan de Stuart Highway, een verharde tweebaansweg tussen Adelaide (1500 km zuidelijk) en Darwin (1500 km noordelijk). De weg volgt ongeveer de route die John Stuart met zijn expeditie volgde eind 19e eeuw. Houdt u op de wegen in de Outback rekening met de enorme afstanden en met de Road Trains, dit zijn enorme vrachtwagen combinaties met wel 3 of 4 opleggers. Ofschoon om de 100 km tankstations en roadhouses zijn gebouwd, dient u zich toch goed voor te bereiden op het rijden in de woestijn.

De Arrernte (ook wel Aranda of Arunta) is een Aboriginal volkerengroep die leeft rond Alice Springs. De Arrerntes zijn waarschijnlijk de beroemdste Aborgines ter wereld, dankzij de werken van wetenschappers als Sigmund Freud en Émile Durkheim. Zij bestudeerden de betekenis van de begrippen Dreaming en Dreamtime - de traditionele, op het land geba-seerde geloof van de Aborigines - en op het verwantschaps-systeem van de Arrerntes, waarbij een man trouwt met de dochter van de dochter van de broer van zijn moeders moeder.

Arrerntes Aboriginal Community

De Arrerntes zijn een verzameling Arandictalige volken uit de omgeving van Alice Springs. Hiertoe behoren de Alyawarres, de Anmatyarres en de Western Arrerntes. Al deze groepen hebben zwaar geleden onder hun contact met de Europeanen: hoge sterftecijfers, ontwrichting en etnocide. Sommige groepen zijn uitgestorven.

Tussen 1860 en 1870 - de Arrerntes leefden toen al 20.000 jaar in het gebied - kwamen zij voor het eerst met niet-Aborigines in aanraking. Tijdens de kolonisatie werd hun land in gebruik geno-men als graasgebied. De Arrerntes werden tewerkgesteld als boerenknecht en huisbediende, in ruil voor voedsel en wat zak-geld. Sinds de jaren '70 van de twintigste eeuw is een klein deel van het gebied teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners, krachtens nieuwe wetten en door verkleining van de veestations.

Het Dreamingconcept is door de Arrerntes nog altijd van groot belang, hoewel ook het Christendom een belangrijke rol speelt in hun leven. De Arrerntes hebben vaak grote gezinnen, die tegenwoordig op vaste woonplaatsen verblijven, waar ruim de helft van de bevolking uit jongeren en kinderen bestaat.

Werkloosheid is een groot probleem en velen leven van een uitkering. Arrerntes kopen hun eten tegenwoordig in winkels, maar ze vullen hun maaltijd aan met kangoeroes, emoes, vara-nen, konijnen, honingmieren, larven en wilde vruchten. De taal van de Arrernte wordt in Alice Springs op scholen onderwezen. Op veel scholen is het zelfs een verplicht vak.

Hoogtepunten van Alice Springs zijn:

Hoogtepunten van Alice Springs

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Alice Springs.


Telegraph Station

In 1872 werd de stad gesticht als station voor het telegrafisch verkeer, 'the Overland Telegraph Line', tussen Darwin in het noorden en Adelaide in het zuiden. Vanuit Adelaide was er een verbinding met Engeland. Het station werd gevestigd aan een kreek, waarvan men dacht dat het een permanente water bron was, in de bedding van de meestal opgedroogde Todd rivier.

Anzac Hill

Anzac Hill, het monument ter nagedachtenis aan de militairen die gesneuveld zijn in de beide wereldoorlogen. Van af Anzac Hill heeft u een mooi uitzicht over het stadje.

Aboriginal Art en Cultural Centre

Mooie Aboriginal kunst kunt u bewonderen in het Aboriginal Art en Cultural Centre. In dit door Aborigines zelf geleide centrum kunt u een groot aantal gebruiks-voorwerpen en typisch Aboriginal muziek-instrumenten zien en wordt u geïnformeerd over de betekenis en het gebruik van de voorwerpen. Veel voorwerpen worden hier ook nog vervaardigd en te koop aangeboden als souvenir.

Royal Flying Doctors Service (RFDS)

De Royal Flying Doctors Service is een luchtambulancedienst voor diegenen die in de Australische Outback wonen. Het is een non-profitorganisatie die zowel noodhulp als eerste hulp verleent aan mensen die afgelegen wonen. Dat geldt vooral voor de bewoners van een station in de Outback, soms op honderden kilometers van de bewoonde wereld. De RFDS heeft 50 vliegtuigen en 22 bases met in totaal 495 fulltime en 145 parttime werknemers. Er werd meer dan 50.000 km gevlogen met ca. 160 landingen. Er worden jaarlijks ongeveer 700 patiënten geholpen, waarvan een kleine 100 noodzakelijke evacuaties.

School of the Air

School of the Air is de naam van een aantal afstands-onderwijsscholen voor kinderen in het afgelegen Outback-gebied van Australië. De School of the Air werd opgericht op 8 juni 1950. Van 1951 tot 2002 werden de lessen gegeven en gevolgd via de korte golfradio, maar recent hebben alle scholen het internet omarmd en worden de lessen via een webcam-verbinding gegeven. Elke student heeft rechtstreeks contact met een leraar in de grotere steden van het gebied zoals Broken Hill, Alice Springs of Meekatharra. Gewoonlijk krijgt elke student ongeveer een uurtje per dag individuele of groepslessen van de leerkracht. De rest van de dag werkt hij de oefeningen af onder toezicht van een ouder, broer of zus.

Vroeger kregen de leerlingen hun schriftelijke oefeningen via de Royal Flying Doctors Service of via de Australische postdienst (die onregelmatig leverden). Maar sinds de uitbreiding van het internet naar de outback worden de oude methodes bijna niet meer gebruikt. Vanwege het isolement van de kinderen speelt de School of the Air ook een sociale rol. Voor veel kinderen is het zo dat ze de eerste keer met andere kinderen buiten hun eigen familiekring in contact komen. Hierbij aansluitend is het weekje per jaar dat de kinderen naar hun school reizen om 7 dagen met hun leerkracht en klasgenoten door te brengen.

Er zijn meer dan 16 van deze scholen in Australië. De oudste hiervan is de Alice Springs School of the Air, die gemiddeld 120 leerlingen lager onderwijs onder haar hoede heeft, verspreid over 1.300.000 vierkante kilometer. Ongeveer 15% van de kinderen zijn Aboriginals.

The Ghan

Alice Springs heeft een treinverbinding met Port Augusta (en vandaar met de grote steden van Australië) en met Darwin. De trein die reidt naar Alice Springs is 'The Ghan'. De route grofweg Adelaide en Darwin via Alice Springs was dezelfde die door de ontdekkingsreiziger John Stuart samen met de Afghaanse kamelen drijvers was afgelegd. In de zomer (7apr t/m 30okt) rijdt The Ghan twee keer in de week het 2979 km lange traject. De reis over het volledige traject wordt afgelegd in 50 uur en 30 minuten. In de winter rijdt de trein een keer per week het gehele traject. De oorspronkelijke naam was Afghan Express en was ontleend aan de kamelenkaravanen die voordien het transport over die route verzorgden. Vooral in de zomer zijn de treinen reeds lang van tevoren volgeboekt en is het meestal niet meer mogelijk zonder reservering met de trein te reizen. Evenals de Indian Pacific (tussen Perth, Adelaide en Sydney) bestaat de trein uit drie klassen namelijk:

  • Gold kangaroo service (1e klas)
  • Red kangaroo service (2e klas)
  • Sittingclass (zitrijtuig met verstelbare stoelen)

De meeste rijtuigen zijn de Gold kangarooservice. Daarnaast zijn er nog restauratierijtuigen, bagagerijtuigen en rijtuigen voor het personeel. Een trein kan wel uit dertig rijtuigen bestaan getrokken door twee diesellocomotieven. De trein is met een dergelijke lengte vaak te lang op in zijn gehele lengte langs het perron te staan en wordt dan in twee delen gesplitst die elk langs een ander perron komen te staan.

Aanleg van het spoorwegtraject

Doel van de aanleg van de lijn was vanaf het begin de ontsluiting van de Australische Outback, het binnenland. De South Australian Railways besloten tot de aanleg van een smalspoor lijn.

1878 Zuiden: Begin van de bouw in Port Augusta
1879 Zuiden: voltooiing tot Quorn
1883 Zuiden: voltooiing tot Marree
1883 Noorden: Begin van de bouw in Palmerston (Darwin)
1888 Noorden: voltooiing tot Pine Creek
1891 Zuiden: voltooiing tot Oodnadatta
1910 Besluit om beide trajecten met elkaar te verbinden
1926 Commonwealth Railways verkrijgt de beide trajecten
1926 Noorden: voltooiing tot Katherine
1929 Noorden: voltooiing tot Birdum, eindpunt in Larrimah
1929 Zuiden: The Ghan begint onder de huidige naam en verbindt Port Augusta met Alice Springs.

Door overstromingen spoelden steeds opnieuw bruggen en hele delen van het traject weg, terwijl de houten spoorbielzen verloren gingen door termieten en bosbranden. Daarom werd besloten tot de aanleg van een nieuw traject, 150 km ten westen van het oude traject.

1957 Zuiden: Traject van Stirling North (bij Port Augusta) naar Marree opnieuw aangelegd en met Adelaide verbonden.
1975 Zuiden: Begin van de bouw van het nieuwe traject tussen Tarcoola (aansluiting op Trans-Australian Railway) en Alice Springs
1976 Noorden: Exploitatie beëindigd.
1980 Zuiden: Nieuwe traject van Tarcoola naar Alice Springs geopend.
2001 Noorden: Begin van de bouw van het traject van Alice Springs naar Darwin.
2003 Traject bereikt Darwin.
2004 Vanaf 2 feb'04 rijden passagierstreinen tot Darwin.

Todd River

De Todd River ontspringt in het MacDonnell gebergte ten noorden van Alice Springs in het Noordelijk Territorium en stroomt in zuidoostelijke richting. Na 50 km mondt ze uit in de rivier de Hale, die op haar beurt uitmondt in het Lake Eyre in South Australia. Deze rivier ligt in het droogste gedeelte van Australië en heeft gedurende het grootste deel van het jaar weinig of geen water. Als de Todd stroomt is het water bruin door het meegevoerde sediment. De Todd stroomt door Alice Springs. Hier wordt ieder voor-jaar de Henley-on-Todd Regatta gehouden. Omdat de rivier dan normaliter droog staat leggen de deelnemers het par-cours rennend af met hun boten zonder bodem. Eénmaal, in 1993, moest de race worden afgelast omdat er water in de Todd stond.

Reizen naar Australië

Wij hebben voor u de volgende reizen naar Australië geselecteerd:


Australië Flydrive - geniet in uw eigen tempo
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Geniet in uw eigen tempo! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per huurauto. Met deze flydrive kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1675,- per persoon
Australië Flycamper reis - Vrijheid ten top!
27-daagse rondreis Australië! Deze camper reis is inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen camperhuur
Deze camper reis biedt u maximale vrijheid! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid per camper reizen. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Kiest u voor de oostkust kunt u bijvoorbeeld ook een camping bij het strand zoeken. Het ultieme gevoel van vrijheid is ook dat u kunt lunchen op de meest bijzondere plekken met uw eigen boterham. Met deze flycamper reis kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 2115,- per persoon
Australië en het grandioze Zuidoosten + Bali
28-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Singapore Airlines
Een heerlijke reis om te ontsnappen aan de Nederlandse winter. U vliegt naar Adelaide en haalt daar een huurauto op waarmee u in 16 dagen door het grandioze Zuidoosten naar Sydney rijdt. De route kunt u zelf bepalen of vooraf door ons laten vastleggen. Na een aantal dagen genieten in Sydney vliegt u naar Bali waar u de reis afsluit met een aantal relaxdagen aan het strand.
Al vanaf € 2485,- per persoon
Australië reis - Sydney, Outback & Reef
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Emirates, verblijf Sydney, Red Centre en autohuur
Bij deze afwisselende reis maakt u kennis met de contrasten van het Australische landschap. U bezoekt de Metropool Sydney, de uitgestrekte woeste Outback en de gevarieerde groene en tropische oostkust van Cairns tot aan Brisbane. In de Outback maakt u in een kleine groep (max. 21 personen) een comfortabele kampeersafari. U bezoekt Ayers Rock, de Olgas en Kings Canyon. Langs de oostkust gaat u per huurauto zelf uw route en reistempo bepalen of boekt u bij ons vooraf de hotels.
Al vanaf € 2660,- per persoon
Verlaten Westkust - 29 dagen
29 daagse Australië vakantie inclusief vlucht met Singapore Airlines, hotelovernachtingen en autohuur.
De westkust met haar overwegend onbekende nationale parken biedt een interessante variatie aan landschappen en een indrukwekkende flora en fauna. Ontdek het authentieke Australië!
Al vanaf € 4125,- per persoon
Australië Flydrive - East Coast Discovery
27 dagen inclusief vlucht met Cathay Pacific, 24 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Een goede voorbereiding op uw reis naar Australië is het halve werk. Dit temeer aangezien veel reizigers in een beperkte tijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Australië willen zien. Er is vaak tijd te kort om alles te zien. Gelukkig kunnen we u een eind op weg helpen. Met deze autorondreis hoeft u geen kostbare tijd te voordoen aan hotels zoeken en u bent ervan verzekerd dat u steeds overnacht in perfecte accommodaties. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 4465,- per persoon
Rondreis Australië en Fiji
29 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam met Cathay Pacific en Fiji Airways
Tropisch Cairns en het Great Barrière Rif, de Outback van Australië, kosmopolitisch Sydney en één van de 333 eilanden van Fiji. U treft het allemaal in deze 29 daagse reis. Laat u verassen door de contrasten van Australië en de vriendelijke bewoners van Fiji.
Al vanaf € 4650,- per persoon
Melanesia Explorer - Sydney, Vanuatu en Fiji
23 dagen Sydney, Vanuatu en Fiji inclusief vlucht met Cathay Pacific, 19 hotelovernachtingen, transfers en excursies.
Een droomcombinatie van de metropool Sydney en 2 zeer uiteenlopende Zuidzee bestemmingen. Ontdek de onbekende cultuur, rituelen en gebruiken van Vanuatu en maak kennis met de eilanden Efate, Tanna en Santo. Reis door naar Fiji en verken het hoofdeiland in eigen tempo. Fiji, waar de bevolking een vrolijkheid en liefde voor het leven heeft die je bijna nergens anders in de wereld aantreft. Islandhoppen in de Stille Zuidzee, laat u betoveren!
Al vanaf € 4935,- per persoon
Wonderen van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië
35 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam
Afgezonderde volksstammen, ongerepte jungle, paradijselijke privé-eilandjes – op Papoea-Nieuw-Guinea wachten talloze geheimen op ontdekkers. Met deze individuele reis met verblijf in de beste ecolodges en vervoer per privéjet bent u daar straks één van. De overstap naar Australië is snel gemaakt, Cairns in de top van tropisch Noord-Queensland, ligt slechts op 1 uur en 25 minuten vliegen van Port Moresby. Een ongekend avontuur vol wonderen wacht op u.
Al vanaf € 7915,- per persoon
Wereldreis via Zuid-Amerika en Tahiti 22 dgn
22 dagen wereldreis met Peru, Paaseiland, Tahiti, Australië en Hong Kong
Een wereldreis is nog steeds iets bijzonders. Maak kennis met fascinerende metropolen als Sydney en Hong Kong, indrukwekkende Inca ruïnes zoals Machu Picchu en het mythische Paaseiland. Ontspan ondertussen een paar dagen in Tahiti, het paradijs van de Stille Zuidzee. Een unieke combinatie. Keuze uit twee hotelcategorieën: 3 * hotels (Standard (=STD)) of 4 * hotels (Superior (=SUP)).
Al vanaf € 8500,- per persoon

Hotels en Resorts in Alice Springs

Een selectie van de hotels en resorts in Alice Springs:

Alice On Todd
 Alice Springs - Northern Territory - Australië
Vlakbij de golfbaan met uitzicht over de Todd River, op wandelafstand van Todd Mall in het stadscentrum van Alice Springs. 34 studio's en appartementen met een of twee slaapkamers, alle voorzien van airco, douche/wc, LCD-TV en balkon of terras. Studio's hebben een kleine kitchenette, magnetron,…
Alice Station Bed & Breakfast
Alice Springs - Northern Territory - Australië
Gelegen in een natuurlijke omgeving nabij de botanische tuin, casino en golfterrein. Slechts 15 minuten wandelen (ca. 1,5 km) naar restaurants en winkels in het stadscentrum. 4 individuele, smaakvol ingerichte kamers, allemaal met hoge plafonds en een eigen badkamer. De Wallaroo suite beschikt over…
Aurora Alice Springs
 Alice Springs - Northern Territory - Australië
Het hotel ligt tussen de Todd Mall en de oevers van de Todd River. De 109 kamers beschikken alle over een twee-persoonsbed en een een-persoonsbed, haardroger, airco, koelkast, koffie-/theefaciliteiten, tv, wekkerradio, telefoon en strijkijzer/-plank. Dit middenklasse hotel beschikt over een 24-uurs,…
Chifley Alice Springs Resort
 Alice Springs - Northern Territory - Australië
Het Chifley Alice Springs Resort ligt aan de oever van de Todd River, op slechts enkele minuten lopen van het stadscentrum met met haar culturele attracties en winkels. de 139 kamers zijn allemaal voorzien van airco, douche/wc, haardroger, koelkast, minibar, strijkijzer/-plank, tv, video, kluisje,…
Heavitree Gap Outback Lodge
 Alice Springs - Northern Territory - Australië
Het hotel ligt aan de voet van de indrukwekkende MacDonnell Ranges. Het stadscentrum ligt op 5 minuten rijden van het hotel, de luchthaven op 15 minuten. de 40 kamers beschikken over airco, douche/wc, haardroger, telefoon, tv, wekker, strijkijzer/-plank en koffie-/theefaciliteiten. bij het Heavitree…
Ibis Styles Alice Springs Oasis
 Alice Springs - Northern Territory - Australië
Dit middenklasse resort ligt net buiten het centrum van Alice Springs en op 15 km van de luchthaven. Alle 102 kamers zijn modern ingericht en voorzien van patio/balkon, TV, telefoon, airco, koelkast, thee- & koffie facilieteiten. Het aangename resort beschikt over een restaurant, cocktailbar, BBQ, 2…

Vervoer in Australië

Voor informatie over vervoer in Australië verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide Australië-pagina.

Terug naar boven