• Vakantie Hunter Valley - Australië
  • Vakantie Hunter Valley - Australië
  • Vakantie Hunter Valley - Australië
  • Vakantie Hunter Valley - Australië
0 1 2 3

Vakantie Hunter Valley - Australië

Bezoek Hunter Valley tijdens je rondreis Australië

De Hunter Valley ligt ten zuiden van het Barrington Tops National Park (en 185km van Sydney) en sluit hier naadloos op aan. Hunter Valley is één van de belangrijke wijngebieden in Australië en daarnaast een heerlijke omgeving om een aantal dagen door te brengen. In het gebied bevinden zich meer dan 100 wijnhuizen. Hunter Valley is de oudste wijnregio van Australië en het gebied geldt vandaag de dag als meest traditierijke appellatie van het land. Het gebied kan opgedeeld worden in twee delen; Lower Hunter Valley en Upper Hunter Valley.

De Hunter Valley levert circa 30% van de totale Australische wijnproductie. Het wijngebied is beroemd om de buitengewoon krachtige en aromatische wijnen. In de Hunter Valley werden de allereerste Australische Chardonnays geproduceerd. Deze Chardonnays zijn vol en zacht, met een hint van perzik. Ook de rode Shiraz' uit deze streek zijn van topkwaliteit.

Enkele bekende wijngaarden die hier vandaan komen zijn: 'Lindemans Estate', 'Hermitage Road Cellars', 'Mc Williams Mount Pleasant Estate' en 'Tyrell's Vineyards'. Maar daarnaast zijn er ook zeer goede boutique wijngaarden te vinden.

Duik in de wijngaarden van Pokolbin en neem een kijkje achter de schermen om de geheimen van de wijnproductie te leren kennen. Ook voor wie niet alleen wijn wil proeven‚ heeft de regio veel te bieden: heerlijke gerijpte kazen‚ beeldhouwwerken‚ perfect aangelegde tuinen en historische townships.

Voor de wijnliefhebbers is de Lower Hunter het aangenaamste deel van de vallei. Het is hier geweldig toeven, u kunt uw hart ophalen in een van de tachtig 'wineries' die hier te vinden zijn, waar de prima wijnen geproefd kunnen worden. Maar niet alleen wijnliefhebber komt hier tot zijn recht, ook de rustzoekers zullen hier vinden wat zij zoeken. Zo kunt u hier ballonvaren, Golfen, paardrijden of een heerlijke fiets-tocht maken door het landschap. Erg leuk is ook het volgen van een kookcursus, op de 'Hunter Valley Cooking School', die te vinden is in het Hunter Valley Resort. Maak het geheel compleet door hier ook uw certificaat als wijnkenner te halen. Deze korte cursus duurt slechts 2 uur en leert u meer over, geur, smaak, kleur en het produceren ervan.

In de Hunter Valley zijn veel goede accommodaties en restaurants te vinden. Voor informatie over dit gebied kunt u terecht bij de lokale informatie centra in Pokolbin of Cessnock. In Cessnock vindt u ook het 'Wine Country Information Centre'.

Ontstaan van de wijnindustrie

In 1824 werd in de Hunter Valley de eerste wijnstok geplant door de Schot James Busby. Hij wordt beschouwd als de vader van de Australische wijnproductie. De wijnindustrie groeide hier tot het einde van de 19e eeuw, toen de wijnluis arriveerde. Vanaf toen tot het midden van de jaren '50 richtte de wijnboeren zich op de productie van dessertwijnen. De wedergeboorte van de tafelwijnproductie kwam rond 1960 op gang. Vanwege de grote investeringsdrang ging de ontwikkeling zeer snel.

Bodem & Klimaat

Lower Hunter Valley
Het subtropische klimaat is hier niet zo best voor de wijnproductie, maar vanwege de historische tradities vindt de productie er nog steeds plaats. Het is er zeer warm en vochtig en de regen is er het grootste probleem. In de oogstperiode regent het er vaak en de luchtvochtigheid is dan ook zeer hoog. In januari is de gemiddelde temperatuur er 22,7 graden Celsius. De bodemsoorten in de Lower Hunter Valley zijn zeer verschillend van een bodem van een losse structuur met een vaste ondergrond tot diepe, roodbruine teelaarde.

Upper Hunter Valley
In de Upper Hunter Valley valt veel minder regen dan in de Lower Hunter Valley. Kunstmatige bewatering is daardoor noodzakelijk. De gemiddelde temperatuur in januari is 22,3 graden Celsius. In tegenstelling tot de Lower Hunter Valley die aan het einde van de dag ene koele zeewind vangt is het hier mild en windstil. De bodem is grijsachtig met klei, vermengd met zand en ook hier vind men diepe, roodbruine teelaarde.

De wijnen

De Chardonnay druif is de belangrijkste druif van de Hunter Valley. De wijnen van deze druif zijn mooi en elegant en variëren van boterachtig tot fris en fruitachtig. Naast deze druif wordt er ook van de Semillon druif mooie wijnen gemaakt. De wijnen van deze druif hebben ook een goede potentie op zo'n 10 jaar te rijpen. Van de rode wijnen is de Cabernet Sauvignon van een goede kwaliteit.

Hoogtepunten van de Hunter Valley zijn:

terug naar boven

Hoogtepunten van Hunter Valley

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Hunter Valley.


Allandale Winery

Allandale is opgericht in 1978 en is een klein, maar modern wijnhuis in de Lower Hunter Valley. Door de jaren heen heeft het wijnhuis een goede reputatie opgebouwd en maken ze goed kwaliteitswijnen. Allandale is eigendom van Wally en Judith Atallah. Hun wijnen worden naar 5 landen geëxporteerd. De wijnen staan bekend om de volle smaak, goede structuur en variërende karakters. Druivensoorten die hier verbouwd worden zijn onder andere, Chardonnay, Semillon, Shiraz, Cabernet, Riesling en Verdelho.

terug naar boven

Arrowfield Estate

Arrowfield Estate ligt in Upper Hunter Valley op zo'n 2 uur van Sydney. Het wijnhuis heeft een grote capaciteit voor het opslaan van wijn en druiven. Het wijnhuis heeft door de jaren heen een enorm succes geboekt op zowel nationale als internationale wijn evenementen. In 2006 is Arrowfield gefuseerd met het grootste onafhankelijke wijnhuis van het bedrijf de Mornington Peninsula, Red Hill Estate. Arrowfield heeft 147 hectare wijngaard die opgedeeld is in 53 blokken. Op deze manier wordt de beste kwaliteit verkregen.

terug naar boven

Bimbadgen Estate

Bimbadgen Estate bestaat al meer dan 35 jaar en produceert karaktervolle wijnen met een volle smaak, gemaakt van de beste druiven. Het wijnhuis ligt op twee uur rijden van Sydney en het pittoreske Hunter Valley. Bimbadgen Estate ligt op de heuvels van Pokolbin Valley in Lower Hunter en heeft drie wijngaarden, waarvan twee hooggeklasseerde Hunter Valley wijngaarden en één wijngaard in Yenda (New South Wales) waaruit ze de druiven selecteren. Het wijngebied bestaat sinds 1970, echter de Estate-naam Bimbadgen is slechts 11 jaar oud. Veel historie heeft Bimbadgen niet, maar de “rijke bodem” is uitermate geschikt voor de wijnbouw van druiven met een hoge kwaliteit welke een karakteristieke volle geur, diepte en intensiteit geven. Hoofd wijnmaker van Bimbadgen Estate is Simon Thistlewood, die ook docent is geweest aan het prestigieuze Roseworth College in Zuid-Australië. Ook heeft Simon kennis en ervaring opgedaan in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

terug naar boven

Brokenwood Winery

Brokenwood is in 1970 opgericht, door Tony Albert, John Beeston en James Halliday en is uitgegroeid van een hobby tot een van de meest gerenommeerde wijnhuizen van Australië. De eerste oogst was in 1973 en de wijn die ervan gemaakt werd, werd goed ontvangen door het publiek. Vanwege de grote groei werd er in 1975 een nieuw wijnhuis gebouwd. De groei bleef uit tot 1978. Toen kwamen er zes nieuwe partners bij, waardoor het mogelijk werd om Graveyard Vineyard te kopen. Deze wijngaard, die als bestemmingsplan een begraafplaats had, werd beplant met Shiraz en Cabernet Sauvignon. In 1982 kwam Iain Riggs werken voor Brokenwood en hij introduceerde er nieuwe apparatuur.

terug naar boven

Lindemans Winery

Lindemans heeft het wijn maken tijdens zijn reizen door Europa in de late jaren van 1830 ontdekt. Lindemans wijnen hebben een medische achtergrond, omdat de medische krachten van wijn Henry Lindeman fascineerden. Samen met zijn vrouw Eliza Bramhall verliet hij Engeland en begon een nieuw leven in Australië toen nog kolonie van Engeland. In 1843 plantte hij zijn eerste wijngaard op zijn 330 vierkante meter grote landgoed ‘Cawarra’ in de Hunter Valley. Hij plantte er wijnstokken van de Riesling , Verdelho , en Shiraz druif en daarnaast bouwde hij een wijnhuis met een wijnkelder.

Zijn filosofie achter het maken van wijn was om wijnen voor iedere dag te maken. Hij liet de wijnen in de kelders oudenen en verkocht ze niet eerder dan dat de consument ze direct kon drinken. Dit leverde hem de reputatie op dat hij wijnen maakte van de hoogste kwaliteit en hij begon met de export van wijnen naar Engeland. Internationale erkenning kreeg hij in 1862 in Londen op de ‘International Exhibition’ en in 1867 op de ‘Paris Exhibition’.Op 23 mei 1881 overleed Henry Lindeman op 70 jarige leeftijd. 3 van zijn zonen zette het familiebedrijf voort en in 1882 won Lindemans zijn eerste grote internationale prijs in Bordeaux voor zijn Cawarra Claret. Lindemans is inmiddels niet meer in handen van familie, maar is een publiekelijk bedrijf geworden. Het is uitgegroeid tot een bedrijf dat kwaliteitswijnen levert over de gehele wereld.

terug naar boven

Maitland

Maitland is gesitueerd aan de rivier de Hunter en ligt op 30 kilometer afstand van Newcastle. Maitland is in 1820 opgericht en telt momenteel ongeveer 61.000 inwoners. Vanaf het midden van de negentiende eeuw vond er ten zuidwesten van Maitland grootschalige winning plaats van steenkool. Door vondsten in 1801 had Maitland zelfs de grootste kolenvoorraad van Australië in de negentiende eeuw en was het een tijdje de op één na grootste stad van Australië. Ondertussen zijn er nog grotere kolenvondsten gedaan in Queensland, waardoor de het mijnbouwbelang hier wat is afgenomen. Maar Maitland is nog steeds het belangrijkste handelscentrum in de Hunter Valley, alhoewel het nu een soort satellietstad is van Newcastle.

terug naar boven

Muswellbrook

Muswellbrook ligt in de Hunter Valley, in een gebied dat wordt aangeduid als de Upper Hunter. Het plaatsje heeft ongeveer 10.500 inwoners en ligt op 280 km ten noorden van Sydney. Het gebied staat vooral bekend om zijn mijnbouw en paardenfokkerijen, maar er zijn hier ook een aantal wijnkelders gevestigd. Muswellbrook is een compact plaatsje, maar het kent af en toe druk verkeer. Het is het centrum voor de boeren en andere inwoners van de Upper Hunter. Ten zuiden van Muswellbrook liggen twee kolengestookte energiecentrales, Liddell en Bayswater. Ze leveren voor ongeveer 500 mensen werk op.

Het gebied werd ontdekt door Chief Constable John Howe in 1819 en kreeg in 1833 stadsrechten. Muswellbrook werd genoemd in het nummer Black Friday van Steely Dans album Katy Lied (1975). Muswellbrook is de geboortestad van de gitarist Tommy Emmanuel.

terug naar boven

Tempus Two

Tempus Two is één van de exclusieve en gespecialiseerde wijnmakerijen van McGuigan Simeon. Vanaf de start van dit wijnhuis wilde de oprichtster van dit merk, Lisa McGuigan, unieke wijnen met een zeer onderscheidende presentatie op de markt brengen. Dat is met Tempus Two goed gelukt, de wijnen zijn een groot internationaal succes en wonnen vele onderscheidingen voor zowel uitstraling als kwaliteit. De wijnen worden onder andere gemaakt van een aantal smaakmakende druivenrassen, zoals Viognier, Sangiovese, Tempranillo en Pinot Gris.

Vol enthousiasme en met een fantastisch idee voor een nieuw wijnmerk, kwam in 1996 een jonge en energieke marketeer op bezoek bij succesvol ondernemer Brian McGuigan in de Hunter Valley om hem om financiële steun te vragen. McGuigan zei nee, wat op zich niet heel vreemd is, ware het niet dat hij nee zei tegen zijn bloed eigen dochter Lisa McGuigan. Lisa had hiervoor tien jaar in de horeca gewerkt bij 5-sterren hotels in Sydney en zij benaderde haar vader om een nieuw, wereldwijd wijnmerk te ontwikkelen en op de markt te brengen. Eigenlijk was Brian teleurgesteld in zijn dochter, hij wilde heel altijd graag dat ze met hem samen ging werken, maar voorheen had Lisa geen interesse om in de wijnindustrie te werken. Uiteindelijk stelde Brian Lisa voor om haar idee voor te leggen aan de directie van McGuigan Wines, waar hij zelf voorzitter van was. Deze zware 'jury' gaf Lisa toestemming om met haar plan te starten en in een kantoor in het hoekje van het wijnhuis begon ze met het uitwerken van haar plan om 6000 dozen per jaar te gaan verkopen.

De naam van het merk werd vernoemd naar de weg waar McGuigan winery was gevestigd, Hermitage Road. Lisa kocht topdruiven uit verschillende delen van Australië en liet de wijnen maken door de junior wijnmaker, Sarah-Kate Dineen. Lisa ging vervolgens zelf naar Sydney om hier haar wijnen te verkopen. Samen met haar werknemer Veronica Lourey, een oud klasgenootje, kocht ze een kaart van de stad en trokken een cirkel van 20 kilometer rond de stad. De ene kant van de stad bezocht Lisa en Veronica de andere kant. Ze benaderden in iedere wijk slecht een restaurant, wijnwinkel en café en lieten de bedrijfleiders weten dat ze de wijnen gedurende 12 maanden exclusief konden verkopen in die wijk. Deze verkoopstrategie verliep goed en binnen 9 maanden was haar hele voorraad verkocht.

Het ging goed met het merk totdat Lisa een brief kreeg van de Frans overheid. Deze eiste dat ze binnen 6 weken de naam Hermitage Road zou veranderen en anders volgde er een proces. Het bedenken van een nieuwe naam viel niet mee. Bedrijven die ze had aangeschreven om een nieuwe naam te bedenken kwam of niet opdagen, of bedachten een naam die ze niet kon uitspreken of al bestond. Ze had de hoop op een nieuwe naam bijna opgegeven totdat ze samen met Veronica naar hun favoriete wijnbar was geweest en een uur voor de deadline de naam 'Tempus Two' bedachten dat 'Tweede Keer' betekent.

Het idee voor de tinnen etiketten op de wijnflessen deed ze op tijdens een reis naar Europa. In een winkel zag ze een sigarendoos met een tinnen deksel en het idee was geboren. Vanwege het grote succes liet Lisa een wijnhuis bouwen tegenover het bedrijf van haar vader. Vandaag de dag is Tempus Two een merk van ruim 150.000 dozen en de groei is nog niet gestopt.

terug naar boven

Wyndham Estate

De Engelse immigrant George Wyndham heeft in 1830 de eerste wijngaard aangeplant in Dalwood, New South Wales. Zeven jaar later kwamen de eerste Dalwood wijnen op de markt en halverwege 1800 werden de wijnen geëxporteerd naar Engeland en India. Ter ere van George Wyndham kreeg het wijnhuis de nieuwe naam Wyndham Estate in 1970, 100 jaar na de dood van George Wyndham. De wijngaard van Wyndham Estate is vandaag de dag populair onder de toeristen en daarnaast hebben ze ook een restaurant waar 400 gasten terecht kunnen.

terug naar boven

Reizen naar Australië

Wij hebben voor u de volgende reizen naar Australië geselecteerd:


Australië Flydrive - geniet in uw eigen tempo
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Geniet in uw eigen tempo! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid te bereizen, bijvoorbeeld per huurauto. Met deze flydrive kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1860,- per persoon
Australië Flycamper reis - Vrijheid ten top!
27-daagse rondreis Australië! Deze camper reis is inclusief vlucht met Qantas Airways, 2 hotelovernachtingen en 22 dagen camperhuur
Deze camper reis biedt u maximale vrijheid! Australië is zeer geschikt om op eigen gelegenheid per camper reizen. U kunt op campings midden in de natuur overnachten, vaak zelfs in de Nationale Parken. Kiest u voor de oostkust kunt u bijvoorbeeld ook een camping bij het strand zoeken. Het ultieme gevoel van vrijheid is ook dat u kunt lunchen op de meest bijzondere plekken met uw eigen boterham. Met deze flycamper reis kunt u zelf uw route bepalen, alleen het hotel bij aankomst en vertrek zijn voor u gereserveerd.
Al vanaf € 1990,- per persoon
Australië en het grandioze Zuidoosten + Bali
28-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Singapore Airlines
Een heerlijke reis om te ontsnappen aan de Nederlandse winter. U vliegt naar Adelaide en haalt daar een huurauto op waarmee u in 16 dagen door het grandioze Zuidoosten naar Sydney rijdt. De route kunt u zelf bepalen of vooraf door ons laten vastleggen. Na een aantal dagen genieten in Sydney vliegt u naar Bali waar u de reis afsluit met een aantal relaxdagen aan het strand.
Al vanaf € 2520,- per persoon
Australië reis - Sydney, Outback & Reef
27-daagse rondreis Australië inclusief vlucht met Emirates, verblijf Sydney, Red Centre en autohuur
Bij deze afwisselende reis maakt u kennis met de contrasten van het Australische landschap. U bezoekt de Metropool Sydney, de uitgestrekte woeste Outback en de gevarieerde groene en tropische oostkust van Cairns tot aan Brisbane. In de Outback maakt u in een kleine groep (max. 16 personen) een comfortabele kampeersafari. U bezoekt Ayers Rock, de Olgas en Kings Canyon. Langs de oostkust heeft u de keuze uit een huurauto of camper waarbij u zelf uw route en reistempo bepaalt.
Al vanaf € 3085,- per persoon
Verlaten Westkust - 29 dagen
29 daagse Australië vakantie inclusief vlucht met Singapore Airlines, hotelovernachtingen en autohuur.
De westkust met haar overwegend onbekende nationale parken biedt een interessante variatie aan landschappen en een indrukwekkende flora en fauna. Ontdek het authentieke Australië!
Al vanaf € 4125,- per persoon
Australië Flydrive - East Coast Discovery
27 dagen inclusief vlucht met Cathay Pacific, 24 hotelovernachtingen en 22 dagen huurauto
Een goede voorbereiding op uw reis naar Australië is het halve werk. Dit temeer aangezien veel reizigers in een beperkte tijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Australië willen zien. Er is vaak tijd te kort om alles te zien. Gelukkig kunnen we u een eind op weg helpen. Met deze autorondreis hoeft u geen kostbare tijd te voordoen aan hotels zoeken en u bent ervan verzekerd dat u steeds overnacht in perfecte accommodaties. De reis is ook in omgekeerde volgorde mogelijk.
Al vanaf € 4440,- per persoon
Rondreis Australië en Fiji
29 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam met Cathay Pacific en Fiji Airways
Tropisch Cairns en het Great Barrière Rif, de Outback van Australië, kosmopolitisch Sydney en één van de 333 eilanden van Fiji. U treft het allemaal in deze 29 daagse reis. Laat u verassen door de contrasten van Australië en de vriendelijke bewoners van Fiji.
Al vanaf € 4450,- per persoon
Melanesia Explorer - Sydney, Vanuatu en Fiji
23 dagen Sydney, Vanuatu en Fiji inclusief vlucht met Cathay Pacific, 19 hotelovernachtingen, transfers en excursies.
Een droomcombinatie van de metropool Sydney en 2 zeer uiteenlopende Zuidzee bestemmingen. Ontdek de onbekende cultuur, rituelen en gebruiken van Vanuatu en maak kennis met de eilanden Efate, Tanna en Santo. Reis door naar Fiji en verken het hoofdeiland in eigen tempo. Fiji, waar de bevolking een vrolijkheid en liefde voor het leven heeft die je bijna nergens anders in de wereld aantreft. Islandhoppen in de Stille Zuidzee, laat u betoveren!
Al vanaf € 4935,- per persoon
Wonderen van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië
35 dagen inclusief vlucht vanaf Amsterdam
Afgezonderde volksstammen, ongerepte jungle, paradijselijke privé-eilandjes – op Papoea-Nieuw-Guinea wachten talloze geheimen op ontdekkers. Met deze individuele reis met verblijf in de beste ecolodges en vervoer per privéjet bent u daar straks één van. De overstap naar Australië is snel gemaakt, Cairns in de top van tropisch Noord-Queensland, ligt slechts op 1 uur en 25 minuten vliegen van Port Moresby. Een ongekend avontuur vol wonderen wacht op u.
Al vanaf € 7915,- per persoon
Wereldreis via Zuid-Amerika en Tahiti 22 dgn
22 dagen wereldreis met Peru, Paaseiland, Tahiti, Australië en Hong Kong
Een wereldreis is nog steeds iets bijzonders. Maak kennis met fascinerende metropolen als Sydney en Hong Kong, indrukwekkende Inca ruïnes zoals Machu Picchu en het mythische Paaseiland. Ontspan ondertussen een paar dagen in Tahiti, het paradijs van de Stille Zuidzee. Een unieke combinatie. Keuze uit twee hotelcategorieën: 3 * hotels (Standard (=STD)) of 4 * hotels (Superior (=SUP)).
Al vanaf € 8500,- per persoon

Hotels en Resorts in Hunter Valley

Een selectie van de hotels en resorts in Hunter Valley:

Comfort Inn Cumberland
 Hunter Valley - New South Wales - Australië
In Cessnock, het uitgangspunt voor de beroemde wijnstreek Hunter Valley. 150 km ten noorden van Sydney en 50 km ten westen van Newcastle. 29 ruime kamers, voorzien van airco, met queensize bed, telefoon, radio, koelkast, koffie-/theefaciliteiten, haardroger en strijkijzer/-plank. motel met…
Peppers Guest House
 Hunter Valley - New South Wales - Australië
Peppers Guest House is gelegen in Pokolbin in het hart van de Hunter Valley, 2 uur rijden ten noorden van Sydney. Nabij wijnhuizen en een golfbaan. 48 elegante en moderne kamers. Alle voorzien van airco, een kingsize bed, tv en minibar. Classic kamers liggen op de begane grond en hebben meestal een…
The Hunter Resort
 Hunter Valley - New South Wales - Australië
Dit resort ligt nabij Pokolbin, in het hart van de Hunter Valley. Het resort ligt in een ruime tuin, omgeven door wijngaarden. De 35 kamers zijn voorzien van airco., TV, telefoon, minibar, haardroger, strijkijzer & -plank, thee- & koffiezetter. Het resort beschikt over een restaurant, bar, lounge,…

Vervoer in Australië

Voor informatie over vervoer in Australië verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide Australië-pagina.

Terug naar boven