Western Australia

Waanzinnige woestijnen van Western Australia!

Western Australia is - met 2.529.875 km² - de grootste staat van Australië. En is daarmee met recht: 'The Road Trip State' van Australië. Een groot deel van Western Australia bestaat uit woestijn, in alle varianten. Western Australia heeft een bevolking van 2,5 miljoen mensen, waarvan grofweg driekwart in en rond Perth woont. Western Australia wordt in het zuiden, westen en noorden omgeven door de Indische Oceaan.

Western Australia bestaat voor een groot deel uit woestijn en halfwoestijn, waaronder de Great Sandy Desert in het noorden, de Little Sandy Desert en de Gibson Desert in het centrum en de Great Victoria Desert in het zuidoosten. Ook een klein gedeelte van de Tanami Desert ligt in het noordoosten van Western Australia. Verder zijn er ook de Kimberley, een verweerd plateau in het uiterste noorden en de Pilbara, een rijk mineralengebied in het westen. De enorme Nullarbor Plain in het zuidoosten wordt gedeeld met South Australia.

Perth - hoofdstad van Western Australia

Perth, hoofdstad van Western Australia en de meest geïsoleerde metropool ter wereld, is met 1,1 miljoen inwoners veruit de grootste stad van West Australië. Het centrum van Perth bestaat uit moderne hoogbouw maar ook uit enkele pioniershuizen uit het midden van de vorige eeuw.

De Swan River, die dwars door Perth stroomt, bepaalt voor een groot deel het stadsbeeld. Langs de oevers zijn parken en boulevards aangelegd.

Aan de westzijde vindt u de gezellige havenplaats Fremantle en de badplaatsen Cottesloe, Scarborough Beach en City Beach. Fremantle heeft enkele historische gebouwen, gezellige pubs en interessante kunstateliers. Vanuit Perth is een bezoek aan Rottnest Island ook zeer de moeite waard!

Geschiedenis van Western Australia

Nederlanders zetten ooit als eerste bezoekers voet aan wal in Western Australia en noemden het Nieuw-Holland. De naam werd in 1644 als eerste gebruikt door Abel Tasman en is daarna nog lange tijd gebruikt. Op verschillende kaarten uit de 19e eeuw werd de naam nog gebruikt om er het onontgonnen westen van Australië mee aan te duiden terwijl in het oosten van Australië de staten New South Wales, Tasmanië, Queensland en Victoria ontstonden. Pas toen de Fransen dreigden om Nouvelle Hollande in het westen van Australië te koloniseren, raakten ook de Engelsen in het westen van dit continent geïnteresseerd en werd het door hen gekoloniseerd.

Bezienswaardigheden van Western Australia

Buiten Perth is het vooral de natuur die voor bezienswaardigheden zorgt. Op 20 km voor de kust in de Indische Oceaan ligt Rottnest Island. Op dit eiland leven quokka's (kangaoeroeachtige buideldieren). Het eiland biedt een mooie natuur en prachtige baaien, waar goed kan worden gedoken.

Als u van mooie landschappen houdt - met bossen en wijngaarden, zeekliffen en duingebieden, prachtige zandstranden en schilderachtige dorpjes – dan zult u onder de indruk zijn van het zuidwestelijk deel van Western Australia. Het gebied is nog nauwelijks door toeristen ontdekt. In tegenstelling tot de noordwestkust van Australië heeft dit gebied een meer Europees klimaat en zijn de afstanden tussen de bezienswaardigheden hier goed te doen.

Landinwaarts ligt de Wheat Belt, die geleidelijk overgaat in een gebied met schaarse begroeiing en uiteindelijk zelfs in een droge zandwoestijn. De meeste bezoekers aan Western Australia willen kennis maken met de grandeur van de natuurlandschappen. Sinds de highways naar het noorden en het noordwesten zijn verhard, kan men gebieden verkennen die men vroeger als bijna onbereikbaar beschouwde.

Ten noorden van Perth ligt het Yanchep National Park, waar veel koala's en kangoeroes leven. 150 km verder noordwaarts bij Cervantes ligt het Nambung National Park, beter bekend als de Pinnacles. U ziet hier een enorm aantal zandstenen pilaren van soms wel 5 meter hoogte, die meer dan 30.000 jaar oud zijn. Het zijn fossiele resten van een oud bos.

Op 350 km ten noorden van Perth ligt het vissersplaatje Geraldton, ideaal voor een lunchstop met kreeft als beste keus op het menu.

Het is nog 100 km tot aan het Kalbarri National Park. De Murchison River heeft in het bushland schitterende fel rode gorges uitgesleten. Op de ruige kustlijn bij Kalbarri - de Shipwreck Coast - zijn in het verleden een groot aantal VOC schepen te pletter geslagen.

Na het Kalbarri National Park is het nog 300 km naar Monkey Mia, de plaats waar dolfijnen aan het strand komen. Monkey Mia ligt op het Peron Peninsula en aan Shark Bay. Bij Monkey Mia moet u beslissen, of terug naar Perth (834 km) of verder noordwaarts naar Coral Bay bij het schitterende Ningaloo Reef (672 km). Vanaf Coral Bay is het dan nog 825 km naar Port Hedland of 1406 km naar Broome.

In het noordwesten van het Australische continent vindt u de Hamersley Ranges - gelegen in de Pilbarra regio - met unieke en eigenzinnige landschappen. Deze bergketen is oeroud - gedurende miljoenen jaren zijn de rotsen zo verweerd dat deze steenkoepels, plateau's en gorges (kloven) konden ontstaan. Het is één van de interessantste en bovendien meest afgelegen gebieden die u in Australië kunt bedenken.

In het noordwesten van het Australische continent vindt u de Kimberley Ranges, met unieke en eigenzinnige landschappen. Zij zijn oeroud - gedurende miljoenen jaren zijn de rotsen zo verweerd dat deze steenkoepels, plateau's en gorges (kloven) konden ontstaan. Het is een van de interessantste en bovendien meest afgelegen gebieden die u in Australië kunt bedenken.

Midden in de Indische Oceaan - op 6 uur vliegen van Perth en maar 200 km van Java (Indonesië) - ligt het rotsige Christmas Island. Het eiland is beroemd om z'n rode krabben.

Naarmate u meer naar het noorden reist, worden de temperaturen steeds hoger. Als u de 'wild flowers' in bloei wilt zien staan, kunt u het beste reizen in de lente (aug-okt). Als u voor de walvissen komt bij Ningaloo Reef, dan is ook het voorjaar de beste tijd (begin jul t/m half okt). Dan trekken namelijk de reusachtige 'Whalesharks' langs de westelijke kusten.

Vanaf Broome heeft u te maken met een droog seizoen (mei-nov) en een regentijd (dec-apr). Als u over de onverharde Gibb River Road wilt rijden, dan is daarvoor mei tot en met oktober de beste reistijd.

Karijini Eco Retreat | Hotels en accommodatie Western Australia | Pacific Island Travel

Hotels

Hotels en accommodaties in Western Australia

Op zoek naar een leuk verblijf in Western Australia? Wij bieden u een ruim aanbod in hotels en appartementen, maar ook farmstays, lodges en cottages behoren tot ons aanbod. Van basic tot luxe, modern en groots tot knus en kleinschalig. Kijk hier voor een greep uit de mogelijkheden!

Albany Natural Bridge | rondreis Australië

Albany

De oudste Europese permanente nederzetting in Western Australia

U vindt in deze plaats 50 koloniale gebouwen die vele eeuwen hebben overleefd en nu omgetoverd zijn tot musea, galerieën of restaurants. Bezoek ook Torndirrup schiereiland ten zuiden van Albany.

Broome kamelen met zonsondergang op Cable Beach| rondreis Australië

Broome

Een oase in het desolate gebied van de Kimberley

Prachtige brede zandstranden bij Cable Beach en een interessante mengeling van koloniale en Aziatische architectuur. Broome is een geliefde bestemming.

Bungle Bungle National Park | rondreis Australië

Bungle Bungle National Park

Bijzondere rotsformaties

Het park zelf is alleen met 4WD terreinauto's berijdbaar. Hier kunt u prachtige wandelingen maken naar de vreemde rotsformaties met namen als Echidna Chasm en Cathedral Gorge.

Busselton Pier | rondreis Australië

Busselton

Populaire badplaats voor zonaanbidders

Busselton ligt aan de Geographe Bay, hier vindt u fraaie zandstranden liggen. Ook kunt u hier over de langste houten steiger in Australië wandelen.

Cape Range National Park strand | rondreis Australië

Cape Range National Park

Een park vol highlights!

Kalkstenen rotspartijen‚ diepe canyons‚ honderden mysterieuze grotten en zeker 50 kilometer aan ongerept strand: in het Cape Range National Park wandelt u van het ene hoogtepunt naar het andere.

Carnarvon omgeving | rondreis Australië

Carnarvon

De poort naar het noorden van Western Australia

Geniet van de lokale producten, bezoek het historische stadsdeel en zwem in de nabijgelegen waterpoelen.

Cervantes Pinnacles | rondreis Australië

Cervantes

Uitvalsbasis voor Nambung National Park (Pinnacles)

Vanuit Cervantes brengt u een bezoek aan Nambung National Park, oftewel de Pinnacles. De zandstenen pilaren van soms wel 5 meter hoogte zijn meer dan 30.000 jaar oud.

Christmas Island Flying Fish Cove | rondreis Australië

Christmas Island

Eiland ten noordwesten van Western Australia

Christmas Island heeft een gemengde bevolking bestaande uit overzeese Chinezen, Europeanen en Maleisiërs. Het eiland staat vooral bekend om de jaarlijkse trek van de rode krabben, die is spectaculair!

Coral Bay Five Fingers Reef | rondreis Australië

Coral Bay

Tropische vissen en veelkleurige koraal

Gelegen aan Ningaloo Reef hoeft u maar een paar stappen in zee te zetten om de tropische vissen en het veelkleurige koraal te kunnen bewonderen.

Dampier kust | rondreis Australië

Dampier

Kleine havenplaats in het noordwesten

Klein havenplaatsje in het leefgebied van de Mardu Aboriginals.

Denmark Greens Pool | rondreis Australië

Denmark

Gelegen aan de zuidkust van Western Australia

Een pittoresk plaatsje dat een mooie uitvalsbasis biedt voor een bezoek aan de 'Valley of the Giants' en William Bay National Park met Greens Pool en Elephant Rocks.

Denham kust | rondreis Australië

Denham

Gateway naar Shark Bay Wold Heritage Area

In Shark Bay Wold Heritage Area vindt u o.a. Hamelin Pool met de bijzondere Stromatolites, Shell Beach en het Francois Peron National Park.

Derby zonsondergang met baobab boom | Rondreis Australië

Derby

De westelijke toegangspoort tot het Kimberley Plateau

Derby is vooral bekend als gateway tot de Gibb River Road en om de aanwezigheid van de 'Boab Prison Tree'.

Dunsborough kust | rondreis Australië

Dunsborough

Klein kustplaatsje

Dunsborough ligt net ten oosten van Cape Naturaliste, de noordelijke kaap van het Leeuwin-Naturaliste National Park. Ook kunt u hier duiken naar het wrak van de HMAS Swan.

Esperance Lucky Bay Kangoeroes | rondreis Australië

Esperance

Kustplaatsje gelegen nabij Cape Le Grand National Park

Esperance is vooral bekend vanwege de ligging nabij Cape Le Grand National Park. Hier vind je Lucky Bay, een prachtige baai met wit zandstrand en een blauwe zee. Hier hoppen vaak kangoeroes op het strand!

Eucla National Park zandduinen | rondreis Australië

Eucla National Park

Zandduinen

Hier vindt u mooie zandduinen en een oud telegraafstation, dat langzaam onder de duinen verdwijnt.

Exmouth | rondreis Australië

Exmouth

'Easy going' havenstadje

Exmouth is de toegangspoort naar het spectaculaire Cape Range National Park. Een oude bergketen met mooie kloven, Yardie Creek en ligging aan Ningaloo Reef. Hier stapt u vanaf het strand direct tussen de kleurrijke vissen en prachtig koraal. Een aanrader!

Fitzroy River | Fitzroy Crossing

Fitzroy Crossing

Uitvalsbasis naar Geikie Gorge

Fitzroy Crossing vormt vooral de uitvalsbasis voor een bezoek aan het bijzondere Geikie Gorge National Park en Tunnel Creek National Park.

Geraldton haven | rondreis Australië

Geraldton

Vissersplaatsje

Een vissersplaatsje met heerlijke rotskreeft op de lunchkaart. U kunt hier zwemmen bij Champion Bay en een bezoekje brengen aan HMAS Sydney Memorial.

Gibb River Road | Cockburn Ranges | rondreis Australië

Gibb River Road

Onverharde 4WD track met vele bezienswaardigheden

De Gibb River Road is een avontuur op zich, maar voert u ook naar spectaculaire bezienswaardigheden als; Windjana Gorge, Tunnel Creek, Bell Gorge, Manning Gorge, Emma Gorge en El Questro. Authentiek Australië!

Gibson Desert | Rondreis Australië

Gibson Desert

Woestijn tegen de grens met Northern Territory

De woestijn zelf biedt enkel woestijngras en eucalyptusstruiken. Voor ervaren, zeer goed voorbereide avonturiers is het mogelijk hier over de Gunbarrel Highway, een onverharde weg voor 4WD's' te rijden.

Great Sandy Desert | rondreis Australië

Great Sandy Desert

Één van de grootste woestijnen van Australië

Het gebied waarin de Great Sandy Desert zich uitstrekt is zeer dunbevolkt. De woestijn zelf is een vlak gebied tussen de rotsachtige gebieden van de Pilbara en de Kimberley.

Great Victoria Desert thorny devil | rondreis Australië

Great Victoria Desert

Dorre woestijnachtige eco-regio

De woestijn wordt bewoond door veel verschillende Aborigines, waaronder de Kogara en de Mirning. Daarnaast staat de woestijn bekend om zijn vele reptielen.

Wolfe Creek Meteorite Crater | Halls Gap | Rondreis Australië

Halls Creek

Klein dorpje in het noorden van Western Australia

Halls Creek is een klein dorpje, hier vanuit kunt u bijvoorbeeld 'China Wall' of de 'Wolfe Creek Meteorite Crater' bezoeken.

Kalbarri Nature's Window | Rondreis Australië

Kalbarri

Plaatsje aan de monding van de Murchison River

Lange, verlaten zandstranden en felrode gorges. Kalbarri National Park is zeker een bezoek waard, bekijk hier; Nature's Window, 'The Loop' en de Z-bend Gorge. Een bijzonder stukje natuur!

Kalgoorlie | rondreis Australië

Kalgoorlie

Bezoek Kalgoorlie tijdens uw rondreis Western Australia

Vakantie Kalgoorlie? Boek uw maatwerkreis naar Australië bij Pacific Island Travel

Karijini National Park | rondreis Australië

Karijini National Park

Één van de meest spectaculaire parken van Western Australia

Diepe kloven uitgesleten en dramatische watervallen die meters naar beneden storten. Dit gebied leent zich perfect voor een wandeling die af en toe kan worden afgewisseld door een plons in een van de vele waterpoelen.

De Kimberley Windjana Gorge | rondreis Australië

De Kimberley

Ruig gebied met bijzondere natuurfenomenen

Het hart van de Kimberley bestaat uit een oeroud gebergte, met tal van indrukwekkende bergkloven en aan de kust mooie stranden en ongerepte riffen. Zeer bijzonder!

Kununurra Lake Argyle | rondreis Australië

Kununurra

'Ontmoeting van de grote wateren'

Kununurra vormt de noordelijk toegangspoort tot de Kimberley. Het ligt bovendien aan 'grote wateren'; Lake Argyle en Ord River.

Leeuwin Naturaliste National Park | rondreis Australië

Leeuwin Naturaliste National Park

120 km lang natuurpark

Het park strekt zich uit van Bunker Bay en Cape Naturaliste in het noorden tot aan Cape Leeuwin en Augusta in het zuiden. Tussen de kliffen en kapen vindt u diverse baaien en stranden.

Margaret River vineyard | rondreis Australië

Margaret River

Bezoek de wijngaarden van Margaret River

Wijngaarden zover het oog rijkt. Margaret River heeft zichzelf, naast de prachtige ligging, vooral culinair op de kaart gezet!

Monkey Mia strand | rondreis Australië

Monkey Mia

Maak kennis met de 'bottleneck dolphins'!

De belangrijkste attractie is het dagelijkse voeren van wilde 'bottleneck dolphins', die hier al sinds de jaren zestig dichtbij de kust komen. Ook de pelikanen zijn prachtig.

Ningaloo Reef | Northwest Peninsula | rondreis Australië

Northwest Peninsula

Cape Range National Park en Ningaloo Reef

Met Exmouth als toegangspoort verkent u hier het ruige Cape Range National Park en Ningaloo Reef, het op één na grootste koraalrif van Australië.

Nullarbor Plain roadsign | rondreis Australië

Nullarbor Plain

Zeer uitgestrekt bijna boomloos gebied

Hier vindt u een zeer uitgestrekt bijna boomloos gebied dat ten noorden van de Great Australian Bight ligt.

Kalgoorlie Lake Ballard | rondreis Western Australia

Outback Western Australia

Gascoyne Murchison Outback

Diverse en theatrale landschappen vanaf de sprankelende Southern Ocean tot aan de rode aarde van de Outback in Western Australia om nooit meer vergeten.

Pemberton Gloucester Tree | rondreis Australië

Pemberton

Klein houthakkersdorpje

Pemberton is de beste plaats om de magie van de magnifieke oerbossen te ondergaan. U vindt hier de Glouchester Fire Tree, een enorme karri-boom met bovenin een uitzichtplatform en kunt heerlijk wandelen in Beedelup National Park.

Perth Elizabeth Quay Bridge | rondreis Australië

Perth

De moderne hoofdstad van Western Australia

De stad wordt gerekend tot de meest leefbare steden ter wereld. Bezoek de galerieën in King Street en maak een wandeling door de Botanical Gardens. Er is een gratis bus die u door het hele centrum brengt.

Karijini National Park Dales Gorge | rondreis Australië

Pilbara

Een afgelegen gebied met ruige natuur

De Pilbara is een afgelegen gebied met ruige natuur en oeroude bergen, zoals de Hamersley Ranges. Ook het spectaculaire Karijini National Park maakt deel uit van de Pilbara.

Port Hedland | rondreis Australië

Port Hedland

Rustig havenstadje

Bezoekers doen de stad meestal aan op doorreis van het gebied bij Shark Bay (westelijk) naar Broome en de Kimberley regio (oostelijk). Landinwaarts van Port Hedland vindt u het Karijini National Park.

Shell Beach | rondreis Australië

Shark Bay

Geplaatst op de UNESCO-lijst van werelderfgoederen

Benoemd tot werelderfgoed vanwege: het grootste en rijkste zeegrasgebied ter wereld, de grootste populatie zeekoeien ter wereld en de algenkolonies (stromatolieten) die tot de oudste soorten van de aarde behoren.

Kalbarri kliffen | Shipwreck Coast | rondreis Australië

Shipwreck Coast

Koraalriffen, ruige kliffen en natuurparken

Dit kustparadijs strekt zich uit van Cervantes in het zuiden tot Exmouth en Ningaloo Reef in het noorden. Veel Oostindiëvaarders zijn hier vroeger op de klippen gelopen. Naast de koraalriffen, ruige kliffen en het woestijnlandschap vindt u hier mooie natuurparken.

Cape Naturaliste dolfijnen | Rondreis Australië

Southwest Region

Een perfecte vakantiebestemming

De regio biedt een spectaculaire diversiteit: van dieprode rotsformaties en het spankelende blauwe water van de Indische en de Zuidelijke Oceaan tot het weelderige groene landschap van de wijngebieden en kauribossen.

Walpole Conspicuous Beach | rondreis Australië

Walpole

In de heuvels aan Nornalup Inlet

Walpole ligt vlakbij de belangrijkste bezienswaardigheid van het gebied, de "Valley of the Giants". In deze vallei groeien enorme Karri bomen.

Wave Rock | rondreis Australië

Wave Rock

Één van de bekendste natuurverschijnselen van Australië

De 110 meter lange Wave Rock heeft de vorm van een 15 meter hoge oceaangolf. De ouderdom van Wave Rock wordt geschat op 500 miljoen jaar. Bijzonder om te zien!

Wyndham | rondreis Australië

Wyndham

Havenstadje met enkele 19de eeuwse gebouwen

In Old Wyndham staan er nog enkele 19de eeuwse gebouwen, waaronder het postgebouw, gerechtsgebouw en de oorspronkelijke kade.

Yallingup Smiths Beach

Yallingup

'Plaats van liefde'

Als je het vertaalt vanuit het Aboriginal dialect in elk geval. Yallingup is een populaire toeristische bestemming vanwege de fraaie stranden, de leemsteengrotten en vanwege de nabijheid tot het Leeuwin-Naturaliste National Park.

Yanchep National Park koala | rondreis Australië

Yanchep National Park

Een bushlandschap met vennetjes

Yanchep National Park is een bushlandschap met vennetjes waar veel koala's en kangoeroes leven.