Yarra Valley

Wijngebied Yarra Valley

De Yarra Valley‚ gelegen op slechts op een half uur rijden ten oosten van Melbourne‚ is bezaaid met boomgaarden, wijngaarden en bloemkwekerijen. De Yarra Valley is het belangrijkste wijngebied van Victoria, dat heerlijkbeschut ligt in de luwte van de groene Dandenong Ranges.Het wijngebied ligt op hellingen tussen de 50 en 400 meter hoogte en wordt begrensd door de steden Gembrook, Kinglake, Wantirna en Mount Gregory.

Door dit groene landschapslingert de Puffing Billy stoomtrein zich een weg langs hellingen met varens en met bos bedekte bergen van Belgrave naar Emerald. In de William Ricketts Sanctuary ontdekt u een collectie Aboriginalbeelden.

Het ontstaan van de wijnindustrie

Yarra Valley was het eerste wijngebied van Victoria en heeft een geschiedenis van meer dan 160 jaar. De eerste wijnstokken werden in 1838, door de gebroeders Ryrie, geplant en in de jaren 1860 tot in 1870 kwam de wijnproductie goed op gang. Maar doordat de vraag naar versterkte wijnen toenam werd in 1921 gestopt met de wijnproductie. Aan het einde van de jaren '60 begon de herplanting van de wijngaarden. Yarra Valley staat vandaag de dag bekend als één van de beste koele klimaat producenten van Australië, die in staat is om klassieke wijnen te maken van diverse druivensoorten.

Bodem & Klimaat

In het noorden van de Yarra Valley bestaat de bodem uit een mengsel van vruchtbaar zand en in het zuiden is het meer een rood vulkanische bodem. Yarra Valley is een koel gebied, koeler dan de Bordeaux, maar warmer dan de Bourgogne en de gemiddelde temperatuur ligt er in de zomer op 19,4 graden Celsius. De regenval is in de winter en de lente het meest, terwijl het in de zomer vrij koel en droog is.

De wijnen

De druiven Chardonnay en Pinot Noir zijn hier de meest gebruikte druivensoorten. Yarra Valley is dan ook bekend vanwege de beste Pinot Noir van het land. Daarnaast zijn Semillon en Shiraz langzaam in opkomst. Het aantal hectare wijngaarden in dit gebied is circa 3800 en dat is 2% van het totaal in Australië. Er wordt jaarlijks 2 miljoen liter wijn geëxporteerd. Wijnen die gelabeld worden met "Yarra Valley" moeten voor minimaal 85% uit druiven bestaan die uit de Yarra Valley komen. De wijnen kenmerken zich door een volle fruitsmaak, goede structuur en toegankelijkheid.

Hoogtepunten van Yarra Valley

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Yarra Valley.

Allinda Winery

Allinda Winery is in 1990 opgericht door Al en Linda Fencaros en ligt in het noorden van de Yarra Valley. Het is een klein, maar modern wijnhuis met circa 3,2 hectare wijngaard en een productie van ongeveer 120.000 flessen per jaar.

Dominique Portet Winery

Dominique Portet komt uit een bekend wijngeslacht. Vader André was de regisseur op Château Lafite. Dominique studeerde oenologie in Montpellier en creëerde voor een rijke Amerikaanse financier Taltarni Vineyards. In 22 jaar tijd bracht hij vanuit het niets dit merk tot de absolute top van Australische wijnen zoals ook blijkt uit de hoge klassering in Langton’s classificatie van Australische “grand cru’s”. In 2000 startte hij zijn eigen winery onder de Dominique Portet label en hij wordt nu al beschouwd als een van de opkomende sterren.

Healesville Sanctuary Wildlife Park

Bezoek het Healesville Sanctuary Wildlife Park, waar u kennismaakt met traditionele Australische dieren, zoals vogelbekdieren, koala's, Tasmaanse duivels en echidna's. Ook verder oostwaarts is de Upper Yarra Valley uw bezoek meer dan waard is.

William Ricketts Sanctuary

William Ricketts was een wat zonderlinge man, die een groot deel van z'n doorbracht bij Aboriginal Communitie doorbracht en zich helemaal in hun levenswijze heeft verdiept. Hij had een beeldhouw werkplaats in de Dandenong Ranges en heeft daar dit park gesticht met beelden van Aboriginals en over Aboriginal themas.

Yarra Yering Winery

Cabernet Sauvignon, Shiraz en Pinot Noir domineerde de eerste drie wijnen van wijnhuis Yarra Yering. Het wijnhuis ligt in Yarra Valley en is opgericht door dr. Bailey Carrodus. Yarra Yering heeft circa 12 hectare wijngaarden.

Yering Station

Yering Station mag er zich op beroemen de eerste wijngaard van Australië te zijn. Het wijnbedrijf moet dan ook worden gezien als een historische plek, die het begin markeert van de wijnindustrie van de staat Victoria. Ook de naam van de plek dateert uit die tijd. In 1837 waren het de gebroeders Ryrie (William, Donald en James) die de streek ontgonnen met een grote kudde vee. Zijn pachtten daarvoor een stuk grond van niet minder dan 17.000 hectare. Zij gaven deze bezitting de naam Yering, ontleend aan het Aboriginal, een naam die voortleeft tot op de dag van vandaag. Maar ze beperkten zich niet tot het houden van vee. In augustus 1838 plantten ze hun eerste druiven, de blauwe 'Hamburg' en de witte 'Sweetwater'.

In 1845 maakten ze hun eerste wijn op Yering. Zij leerden het vak van een Zwitserse wijnboer, James Dardel, die hen bijbracht hoe te snoeien en hoe wijn te maken. Maar de echte bloei van de wijnen van Yering kwam pas met de overname door Paul de Castella, een van de vele emigranten uit Neuchatel in Zwitserland.Hij breidde de wijngaard uit en plantte druivenstokken die uit Frankrijk waren geïmporteerd. In 1860 was er al een wijngaard met een omvang van 20 hectare. De wijnen wonnen aan populariteit en wisten zelfs meerdere prijzen in de wacht te slepen. Aan het begin van de twintigste eeuw trad het verval helaas in en werden veel wijngaarden in Victoria gerooid. Veel boeren in Yarra Valley stapten over op de teelt van melkvee. Daarmee was ook het lot van de wijngaarden van Yering station bezegeld.

De aanplant voor het moderne Yering Station begon in 1988. De Reserve-wijnen zijn afkomstig van deze oudste aanplant van de moderne tijd. Het wijngoed begon pas werkelijk aan zijn tweede jeugd met de overname door de familie Rathbone in 1996. Sindsdien zijn de wijngaarden uitgebreid en zijn een nieuwe winery en een hoofdgebouw neergezet, ontworpen door de beroemde architect Robert Conti. Tevens is een partnership opgezet met het champagnehuis Devaux. Het maakt Yering tot een van de belangrijkste wijnbedrijven van Yarra valley, helemaal in familie-eigendom, met uitgebreide wijngaarden en met een grote reputatie voor zijn mooie wijnen, voor zijn gastvrijheid, mooie gebouwen en fraaie tuinen.

Het totale wijngaardoppervlak bedraagt inmiddels meer dan 100 hectare, verdeeld over vijf verschillende wijngaarden in de Yarra Valley. Chardonnay is de belangrijkste witte druif, met daarnaast sauvignon blanc, semillon, marsanne en viognier. Blauwe druiven zijn hier vooral cabernet sauvignon, pinot noir en shiraz, met kleinere hoeveelheden merlot, cabernet franc en malbec, en zelfs een kleine aanplant van de Italiaanse rassen sangiovese en nebbiolo. In de kelder bevinden zich meer dan 3000 Franse eikenhouten vaten. Het bedrijf wordt geleid door Graeme Rathbone, Doug en Ann Rathbone, en Darren Rathbone, die tevens een van de wijnmakers is. Ook Matt Rathbone is werkzaam opYering Station. Door de Australische wijnpers wordt Yering Station gezien als een van de belangrijkste opkomende wineries.

Het ontstaan van de wijnindustrie

Yarra Valley was het eerste wijngebied van Victoria en heeft een geschiedenis van meer dan 160 jaar. De eerste wijnstokken werden in 1838, door de gebroeders Ryrie, geplant en in de jaren 1860 tot in 1870 kwam de wijnproductie goed op gang. Maar doordat de vraag naar versterkte wijnen toenam werd in 1921 gestopt met de wijnproductie. Aan het einde van de jaren '60 begon de herplanting van de wijngaarden. Yarra Valley staat vandaag de dag bekend als één van de beste koele klimaat producenten van Australië, die in staat is om klassieke wijnen te maken van diverse druivensoorten.

Bodem & Klimaat

In het noorden van de Yarra Valley bestaat de bodem uit een mengsel van vruchtbaar zand en in het zuiden is het meer een rood vulkanische bodem. Yarra Valley is een koel gebied, koeler dan de Bordeaux, maar warmer dan de Bourgogne en de gemiddelde temperatuur ligt er in de zomer op 19,4 graden Celsius. De regenval is in de winter en de lente het meest, terwijl het in de zomer vrij koel en droog is.

Dominique Portet Winery

Dominique Portet komt uit een bekend wijngeslacht. Vader André was de regisseur op Château Lafite. Dominique studeerde oenologie in Montpellier en creëerde voor een rijke Amerikaanse financier Taltarni Vineyards. In 22 jaar tijd bracht hij vanuit het niets dit merk tot de absolute top van Australische wijnen zoals ook blijkt uit de hoge klassering in Langton’s classificatie van Australische “grand cru’s”. In 2000 startte hij zijn eigen winery onder de Dominique Portet label en hij wordt nu al beschouwd als een van de opkomende sterren.

Healesville Sanctuary Wildlife Park

Bezoek het Healesville Sanctuary Wildlife Park, waar u kennismaakt met traditionele Australische dieren, zoals vogelbekdieren, koala's, Tasmaanse duivels en echidna's. Ook verder oostwaarts is de Upper Yarra Valley uw bezoek meer dan waard is.

William Ricketts Sanctuary

William Ricketts was een wat zonderlinge man, die een groot deel van z'n doorbracht bij Aboriginal Communitie doorbracht en zich helemaal in hun levenswijze heeft verdiept. Hij had een beeldhouw werkplaats in de Dandenong Ranges en heeft daar dit park gesticht met beelden van Aboriginals en over Aboriginal themas.

Het ontstaan van de wijnindustrie

Yarra Valley was het eerste wijngebied van Victoria en heeft een geschiedenis van meer dan 160 jaar. De eerste wijnstokken werden in 1838, door de gebroeders Ryrie, geplant en in de jaren 1860 tot in 1870 kwam de wijnproductie goed op gang. Maar doordat de vraag naar versterkte wijnen toenam werd in 1921 gestopt met de wijnproductie. Aan het einde van de jaren '60 begon de herplanting van de wijngaarden. Yarra Valley staat vandaag de dag bekend als één van de beste koele klimaat producenten van Australië, die in staat is om klassieke wijnen te maken van diverse druivensoorten.

Bodem & Klimaat
In het noorden van de Yarra Valley bestaat de bodem uit een mengsel van vruchtbaar zand en in het zuiden is het meer een rood vulkanische bodem. Yarra Valley is een koel gebied, koeler dan de Bordeaux, maar warmer dan de Bourgogne en de gemiddelde temperatuur ligt er in de zomer op 19,4 graden Celsius. De regenval is in de winter en de lente het meest, terwijl het in de zomer vrij koel en droog is.

De wijnen
De druiven Chardonnay en Pinot Noir zijn hier de meest gebruikte druivensoorten. Yarra Valley is dan ook bekend vanwege de beste Pinot Noir van het land. Daarnaast zijn Semillon en Shiraz langzaam in opkomst. Het aantal hectare wijngaarden in dit gebied is circa 3800 en dat is 2% van het totaal in Australië. Er wordt jaarlijks 2 miljoen liter wijn geëxporteerd. Wijnen die gelabeld worden met "Yarra Valley" moeten voor minimaal 85% uit druiven bestaan die uit de Yarra Valley komen. De wijnen kenmerken zich door een volle fruitsmaak, goede structuur en toegankelijkheid.