Victoria River

Het Victoria River District kan beschouwd worden als een overgangsgebied tussen het Top End en de Kimberley's (in Western Australia). Men vindt er zowel de uitlopers van de tropische vegetatie van de Top End als de typische boabbomen die kenmerkend zijn voor de Kimberleys.

Het gebied is genoemd naar de Victoria River, de langste rivier van het Northern Territory. Het belangrijkste plaatsje langs de rivier is Timber Creek, waar de Victoria Highway de Victoria River kruist. Deze plaats wordt gebruikt als startpunt voor een bezoek aan het Gregory National Park. In het VRD ligt de enorme veefokkerij - Victoria River Downs, eens de grootste van Australië.

Victoria Highway

In Katherine begint de Victoria Highway, die de verbinding tussen de Stuart Highway en Kununurra vormt. De weg heeft een lengte van 555 km (waarvan 470 km in het NT) en is als National Highway 1 gemarkeerd. De weg maakt deel uit van de National Highway (het gedeelte Darwin-Perth). Op sommige stukken loopt de weg samen met de Victoria River, waaraan de weg zijn naam ontleent.

De weg bestond oorspronkelijk uit een aantal paden die in 1950 van gravel werden voorzien om de vleesindustrie te ondersteunen. In de jaren '60 werd de weg verbeterd, tegelijk met de ontwikkeling van het Ord Irrigatieschema nabij Kununurra. Hierdoor werd het mogelijk om road trains toe te laten. In 1974 werd de weg onderdeel van de National Highway en werd in de jaren '90 volledig geasfalteerd.

De weg kruist de Victoria rivier nabij Timber Creek, een kruising die bekend is van de overstromingen in het regenseizoen (wat de hoofdroute dan tussen WA en NT blokkeert). Het komt voor dat het oppervlak van de brug meer dan 10 meter onder water ligt.

Hoogtepunten van Victoria River

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Victoria River.

  • Timber Creek
  • De langste rivier van Northern Territory
  • Startpunt van Gregory National Park
  • Veefokkerij