Lord Howe Island

Tips voor uw reis naar Lord Howe Island!

Bent u op zoek naar een paradijs in de Stille Zuidzee, dat nog nauwelijks ontdekt is door toeristen, denk dan aan Lord Howe Island. Het eiland - met z'n kenmerkende klifpartij - heeft een heerlijk klimaat en is aangenaam toeven voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Denkt u zich eens in, beschutte lagunes, palmbomen, koraalriffen, witte zandstranden, bergen en regenwoud. Met slechts 382 bewoners en een maximum bezoekersaantal van 400 personen, kun je in alle rust genieten van de fascinerende omgeving.

Lord Howe Island is maar 14,6 km² groot en het hoogste punt ligt op 866 meter. Meer dan zeven miljoen jaar geleden ontstond Lord Howe Island uit vulkaanuitbarstingen. Door erosie is er slechts een 40e deel van de oorspronkelijke omvang overgebleven. In de buurt van Lord Howe Island liggen Ball's Pyramid en Wolf Rock.

De Lord Howe archipel werd in 1982 op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege haar zeldzame collectie van planten, vogels, zeeleven (koraal) en haar uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. De in Europa populaire Kentia Palm vindt zijn oorsprong op Lord Howe Island.

Lord Howe Island is te bereiken met een vliegreis van twee uur vanaf Sydney of Brisbane.

Hoogtepunten van Lord Howe Island

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten op Lord Howe Island.

Ball's Pyramid

Ball's Pyramid ligt ongeveer 16 km ten zuidoosten van Lord Howe Island en maakt onderdeel uit van het Lord Howe Marine Reserve. Het hoogste punt van het rotseiland, dat slechts 200 m breed is, ligt op 562 m hoogte. Ball's Pyramid vormt de geërodeerde overblijfselen van de krater van een schildvulkaan die 7 miljoen jaar geleden in het gebied werd gevormd. Ook de nabij gelegen eilandjes Observatory Rock, Wheatsleaf Islet en Southeast Rock zijn overblijfselen van deze zelfde vulkaan. Het geheel ligt samen met Lord Howe Island en de onderzeese Lord Howe-bergketen op het Lord Howe-plateau.

Ball's Pyramid is genoemd naar Henry Lidgbird Ball, een officier van de Britse Royal Navy die het rotseiland in 1788 gelijktijdig met Lord Howe Island ontdekte. 

De rots werd op 14 februari 1965 voor het eerst beklommen door een groep klimmers van de Sydney Rock Climbing Club. In 1982 werd het beklimmen van Ball's Pyramid echter verboden en vier jaar later werd het hele eiland zelfs tot verboden gebied verklaard. Sinds 1990 mag de rots onder strikte voorwaarden weer worden beklommen. Hiervoor moet vooraf toestemming worden gevraagd bij de regering van New South Wales.

De onderwaterwereld rondom Ball's Pyramid is prachtig en nodigt uit tot een duik. 

 

Dryococelus australis

In 2001 en 2002 werden op Ball's Pyramid levende exemplaren aangetroffen van de uitgestorven gewaande Dryococelus australis. Een soort, op een boomkreeft lijkende, wandelende tak. Dit insect kwam vroeger algemeen op Lord Howe Island voor, maar verdween al snel door toedoen van de introductie van de zwarte rat op het eiland. Hoewel onbekend, is de populatie, gezien de grootte van Ball's Pyramid, vermoedelijk zeer klein. In 2003 is gestart met een fokprogramma met vier van het rotseiland afkomstige exemplaren van de Dryococelus australis, mede met de bedoeling de nakomelingen uit te zetten op Lord Howe Island.

Wolf Rock

Wolf Rock, ook wel aangeduid als Wolfe Rock, is de naam van een groep rotsen 1,6 km ten oosten van Lord Howe Island. Het rif is genoemd naar de Wolf, een walvisvaarder die hier op 6 augustus 1837 schipbreuk leed. Het schip, oorspronkelijk een oorlogsschip uit 1814 van de Britse Royal Navy, kwam weer los van de rotsen en leek aanvankelijk nauwelijks schade te hebben opgelopen. Zo'n 15 km verderop zonk het schip alsnog. 

HMS Nottingham

Vrij recent, in 2002, werd Wolf Rock geschampt door de HMS Nottingham, een torpedobootjager van de Royal Navy. Het schip, dat op Lord Howe Island een gewond bemanningslid aan wal had gebracht, raakte bij deze aanvaring zwaar beschadigd. Met behulp van een droogdok werd de HMS Nottingham naar de Britse marinehaven in het Engelse Portsmouth vervoerd en gerepareerd.