• Vakantie Canberra - Australië
  • Vakantie Canberra - Australië
  • Vakantie Canberra - Australië
0 1 2

Vakantie Canberra - Australië

Canberra, hoofdstad van Australië

Canberra, de hoofdstad van Australië, is eigenlijk een stads-staat en ligt midden in de staat New South Wales. Het Australia Capital Territory (A.C.T.) zoals het staatje heet, is 'gecreëerd' in 1911. Tien jaar eerder, in 1901, werden de toenmalige koloniale delen van Australië in officiële staten ingedeeld.

Geschiedenis van Canberra

Er kwam nu meer structuur in de lappendeken die het land tot dan toe was, met rivaliteit en onderlinge concurrentie alom. Deze rivaliteit bestond ook tussen de steden Sydney en Melbourne, die beiden hoofdstad van de nieuwe federale staat Australië wilden zijn. Melbourne werd voorlopig gekozen als plaats waar de regering zetelde totdat men het eens zou worden over een neutrale stad.

De keuze voor Melbourne was een persoonlijke keus van Edmund Barton, de eerste premier. In 1909 kocht men een stuk land aan van de staat New South Wales dat tussen Sydney en Melbourne in lag, te midden van prachtige natuur. Twee jaar later werd een wereldwijde wedstrijd uitgeschreven waarbij architecten een ontwerp van een stad konden indienen.

Uiteindelijk werd het ontwerp van de Amerikaan Walter Burley Griffin gekozen. De naam van de nieuwe stad zou Canberra worden, afkomstig uit de Aboriginal taal en betekend 'ontmoetings-plaats'. Het duurde daarna nog bijna 30 jaar voordat het parlement zich hier uiteindelijk vestigde.

Dat Canberra 'geboren' is op de tekentafel is ook nu nog duidelijk te zien door de strakke lijnen en vormgeving die een beetje steriel over komen.Tegenwoordig wonen er ruim 300.000 inwoners in de stad waaronder veel politici, kunstenaars en ambtenaren. Het centrum van de stad wordt omgeven door veel parken en midden in de stad ligt het 11 km lange 'Lake Burley Griffin. De beide oevers worden verbonden door de 'Commonwealth Bridge', en de 'Kings Avenue Bridge'.

Bezienswaardigheden van Canberra

Wanneer u de stad bezoekt, ga dan zeker naar Capital Hill, waar het Parliament House staat. Het gebouw is gedecoreerd met meer dan drieduizend kunstvoorwerpen. Wanneer u van Capital Hill over de Commonwealth Bridge naar de andere kant van het meer gaat komt u via de Parkes Way en de Anzac Parade bij het Australian War Memorial. Op de route naar het War Memorial heeft u vanaf de brug goed zicht op de Captain Cook Memorial Water Jet, een fontein van maar liefst 140 meter hoog. De Anzac Parade is als het ware een denkbeeldige as die Capital Hill en het War Memorial met elkaar verbindt. Vanaf de 842 meter hoge Mount Ainslie Lookout kunt u dit goed zien.

Verder zijn in en om Canberra tal van bezienswaardigheden, zoals musea, galeries en monumenten. Houdt u van schilderijen, kunst van zowel westerse als Aboriginal kunstenaars, dan moet u zeker een bezoek brengen aan de National Gallery of Australia. In het National Film and Sound Archive wordt op een interactieve manier Australische Film- en geluidsmaterialen vertoond worden.

Omgeving van Canberra

De omgeving van Canberra nodigt uit om wandelingen te maken in de diverse parken die hier liggen. Een daarvan is bijvoorbeeld een klim naar de top van Black Mountain, waar vandaan u een goed uitzicht heeft over de stad. Op de top staat een telecommunicatie mast die hoog boven de berg uittorent. In de toren is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de telecommunicatie en een restaurant gevestigd.

Openbaar vervoer in Canberra

Het vervoer in en naar Canberra is goed geregeld. Er is een regionale luchthaven bij de stad, met meerdere vluchten per dag Sydney en Melbourne. Er is ook een treinverbinding met Sydney. Canberra beschikt over een lokaal busnetwerk dat alle wijken met het centrum verbinden.

Jervis Bay Territory

Het Jervis Bay Territory is een onderdeel van het Australisch Hoofdstedelijk Territorium aan de zuidkust van New South Wales. Het is ongeveer 74km2 groot en ligt op het schiereiland Behwere, ingeklemd tussen het St. Georges Basin, de Wreck Bay, de Tasmanzee en de Jervis Bay. Er wonen ongeveer 760 mensen, bijna allemaal werkzaam op de marinebasis. Het territorium werd in 1915 door de Australische regering aangekocht van NSW om het federale bestuur in Canberra een toegang tot de zee te verschaffen. Dit was nodig omdat de Australische grondwet voorschrijft dat een deelstaats-hoofdstad toegang tot zee moet hebben, en Canberra ligt niet aan zee. Ongeveer 90% van het territorium behoort toe aan de aboriginal-gemeenschap van Wreck Bay. Het Booderee National Park (voor 1995 bekend als Jervis Bay NP) ligt in dit gebied.

Wijnbouw in Canberra

Canberra is naast de hoofdstad van Australië ook een wijnregio. In Canberra werd in de 19e eeuw, historisch gezien, al wijn geproduceerd. In 1908 werd de productie gestopt. Gelukkig vond er in de jaren zeventig een comeback plaats. Het is moeilijk om het gebied als wijndistrict te definiëren. Er bevinden zich in dit gebied ongeveer 20 wijnproducenten, de meeste wijngaarden echter bevinden zich buiten de gebiedsgrenzen, verspreid over de staat NSW.

Klimaat
Het gebied staat in de statistieken bekend als een koel klimaat maar in de werkelijkheid is het klimaat mild te noemen. Gezien de wijnkwaliteit is er voldoende warmte en zonneschijn, aangezien de druiven goed in staat zijn te rijpen. In de zomer is het in Canberra warm en droog, terwijl het najaar koel is. In de oogstperiode valt er vaak regen. Vorst geeft in met name het voorjaar een probleem, net als de zomermaanden iets te droog zijn. De gemiddelde temperatuur in januari ligt rond de 2o,2 graden Celcius. Het oogsten vindt plaats van medio maart tot eind april.

Grond
De grond bestaat voornamelijk uit vettige aarde over zandsteen. Doordat de dieperliggende laag poreus is, is kunstmatige irrigatie noodzakelijk.

Druiven
De dominerende witte druivensoorten zijn de Chardonnay en de Riesling. Ook is er een bescheiden hoeveelheid Traminer en Sauvignon Blanc. Rood is er hoofdzakelijk Cabernet Sauvignon, wat Merlot en Cabernet Franc, die beide in blends worden gebruikt. In rood geeft de Pinot Noir druif in de koele oogstjaren het beste resultaat. De Shiraz is een veelbelovende soort van recentere datum die op bescheiden schaal beplant wordt.

Hoogtepunt van Canberra is:

Hoogtepunten van Canberra

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Canberra.


Australian War Memorial

Het War Memorial is een in Byzantijnse stijl opgetrokken gebouw en een mengeling van museum, kunstgalerij en gedenkteken voor gesneuvelde soldaten.

terug naar boven

National Gallery of Australia

Houdt u van schilderijen, kunst van zowel westerse als Aboriginal kunstenaars, dan moet u zeker een bezoek brengen aan de National Gallery of Australia. Het museum herbergt de grootste collectie schilderijen Europese meesters, als Monet, Rodin, Picasso, maar ook van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhall. De afdeling 'Art of Aboriginal Australia' is erg populair en u kunt hier wisselende tentoonstellingen zien van Aboriginal kunst uit alle delen van Australia.

terug naar boven

Parliament House

Een bezoek aan het Parliament House is onherroepelijk, als u Canberra bezoekt. Binnen in het gebouw hangen meer dan drieduizend kunstvoorwerpen, allemaal kunstwerken van Australische kunstenaars. Het gebouw is vrij toegankelijk en u kunt dagelijks, onder begeleiding van een gids, die de nodige uitleg geeft, tours maken door het gebouw. Mocht u interesse hebben in een debat tussen de regering en de oppositie, neem dan plaats op de publieke tribune. Hiervoor kunt u een gratis kaartje krijgen, dat u wel op tijd moet bestellen want de debatten zijn razend populair. De debatten beginnen om 14.00 uur.

terug naar boven

Namadgi National Park & Tidbinbilla Nature Reserve

Beklim of abseil van de granieten rotsuitstekingen van de Booroomba Rocks in Namadgi National Park. Fiets vervolgens met je mountainbike op de vuurpaden of maak een bushwalk naar de Bimberi-wildernis. Rijd in je 4x4 naar de top van Mount Coree, vis in beekjes vol forel en langlauf over de winterse hellingen. Je zult kangoeroes, wallaby's en noordelijke corroboree-kikkers in de sneeuwgombossen, moerassen en prairies vol wilde bloemen tegenkomen. Verken de kampeerplaatsen, de ceremoniële steenopstellingen en de rotskunst die duizenden jaren geleden door de Ngunnawal-bevolking zijn achtergelaten.

In de nabijgelegen Tidbinbilla Nature Reserve bezoekt u de 21.000 jaar oude Birrigai Rock Shelter en Bogong Cave, waar stammen eens samenkwamen om de bogong-motten te cultiveren. Volg dan het spoor van de schapenfokkers en goudzoekers en bezoek het gedenkteken op de plek waar de Apollo-ruimtevluchten werden gevolgd, in Honeysuckle Creek.

terug naar boven

Terug naar boven