Aboriginals

De Aboriginals, de oeroude bevolking van Australië

De Aboriginals wonen al ongeveer 60.000 jaar in Australië en zien zichzelf als de beschermers van het land. Op deze pagina vindt u meer informatie over de geschiedenis van de Aboriginals. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw droomreis naar Australië waar u vandaag de dag nog steeds kennis kunt maken met deze bijzondere cultuur.

De basis voor de Aboriginal cultuur is de natuur. De Aboriginals vinden het een belangrijke taak om goed te zorgen voor de natuur. Daarnaast worden veel verhalen uitgedrukt door middel van muziek en rotsschilderingen. Voor het maken van muziek is de didgeridoo het bekendste muziekinstrument. Een didgeridoo is een blaasinstrument gemaakt van het hout van eucalyptusbomen. Daarnaast is men trots op de rotsschilderingen die wel tot 45.000 jaar oud zijn. De rotsschilderingen vindt u voornamelijk in het noorden van Australië, bij Arnhemland.
 

De geschiedenis van de Aboriginals

In de 18e eeuw leefden er tussen de 500 en 700 stammen in Australië. De stammen bestonden vaak uit families en hadden tussen de 20 en 40 stamleden. De mannen binnen deze stammen waren de jagers. Zij gingen met een boemerang of speer op pad om te jagen in de woestijn, de bergen of de bossen om te jagen op kangoeroes, eenden, papegaaien, slangen en hagedissen. De vrouwen en kinderen namen de taak van verzamelen op zich.

Terwijl westerlingen al veel eerder Australië bezochten, duurde het tot 1788 voordat de kolonisatie van Australië begon. De Aboriginals protesteerden tegen de kolonisatie. Als gevolg daarvan werden de Aboriginals verdreven, gedood en besmet met ziektes die de Europeanen met zich meebrachten. De Aboriginals die dit overleefden werden rond 1840 in reservaten geplaatst en het werd verboden om de eigen taal en gebruiken door te geven aan hun kinderen. In 1951 werd het nog erger: de Aboriginals moesten zich volledig aanpassen aan het leven van de westerlingen. Dit zorgde voor nieuwe protesten, wat ervoor zorgde dat de Aboriginals een aantal grondgebieden terug kregen. Toch vechten zij vandaag de dag nog steeds voor hun rechten.

Aboriginal kunst

De aboriginals zijn enorm trost op hun kunst. De historie van de aborinigal kunst gaat terug in de rotsschilderingen in het Red Center. De aboriginals schilderden in de rotsen voornamelijk met natuurlijke pigmenten. Zo schilderen zij voornamelijk met wit, zwart en rode en gele okers. Naast de rotsschilderingen zijn schilderijen op doek, schilderingen op het lichaam, boomschors, didjeridoos of boomerangs ook erg populair. Aboriginal kunst is in elk gebied anders. Elke regio kent weer zijn eigen tradities en gewoonten, die goed terug te zien is in Aboriginal Art. 

De huidige situatie van Aboriginals in Australië

Op dit moment zijn er zo’n 300.000 Aboriginals in Australië. Dat is ongeveer 1,5 procent van de gehele Australische bevolking. De meeste Aboriginal stammen leven in armoede en wonen in de natuurgebieden in het noorden van Australië, maar er zijn ook stammen naar de verschillende steden van Australië getrokken. In elke stad is een cultureel centrum of museum van de Aboriginals te vinden. Bezoek tijdens uw vakantie Australië dan ook zeker een van deze culturele centra.