• Orongo, Paaseiland
  • Moai (stenen kop) bij Anakena
  • Vakantie Paaseiland
0 1 2

Vakantie Paaseiland

Rapa Nui of The Pita o Te Henue (navel van de wereld)

Kaart van Paaseiland

Het Paaseiland (Spaans: Isla de Pascua) wordt ook Rapa Nui genoemd, en dat is ook de naam voor de bewoners: de Rapa Nui. Het is het meest zuidoostelijk gelegen eiland van Polynesië, gelegen halverwege tussen Frans Polynesië en Zuid-Amerika. Het eiland hoort staatkundig bij Chili, het vormt een aparte provincie van dat land. De hoofdstad van Paaseiland is Hanga Roa.

Het eiland is met 163,6 vierkante kilometer ongeveer even groot als het Nederlandse waddeneiland Texel (170 km²). Er wonen naar schatting 3.791 mensen. Het is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld: het dichtstbijzijnde bewoonde eiland, Pitcairn, ligt er 2075 km van verwijderd.

Het Paaseiland dankt zijn naam aan Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, de eerste Europeaan die het eiland waarnam (1e Paasdag, 1722).

Het Paaseiland is vooral bekend vanwege de honderden imponerende beelden (Moai), die rondom het eiland langs de kust staan. Sommige van deze eeuwen oude beelden zijn zo groot, dat het een mysterie is hoe ze gemaakt, vervoerd en opgericht zijn. Naast de beelden kunt u op het eiland ook veel ruïnes, grotten, steengroeve en andere overblijfselen uit het verleden vinden. Archeologen hebben een groot aantal beelden en ruïnes weer in de oorspronkelijke staat gebracht. Maar desondanks liggen de meeste beelden nog steeds her en der over het eiland verspreid (in omgevallen positie). Het museum in Hanga Roa toont enkele bijzondere beelden en verschaft veel informatie over de beelden en geschiedenis van het Paaseiland.

Rapa Nui betekent in het Polynesisch letterlijk de Grote Rots (rapa: rots, nui: groot). Het eiland werd sinds ongeveer 1863 zo genoemd door zeelieden uit Tahiti. De aanduiding wordt tegenwoordig door de inwoners gebruikt voor zowel het eiland zelf, hun taal, als om hun eigen volk (Rapa Nui) aan te duiden.

Een andere inheemse naam voor het eiland is 'Mata ki te rani' of 'Ogen die naar de hemel kijken' (mata: ogen, ki: die, te: kijken, rani: hemel). Deze benaming slaat op de voorouderbeelden of moai met de merkwaardige oogkassen die inderdaad schuin naar de hemel zijn gericht. Een andere naam die de oorspronkelijke bewoners aan hun eiland gaven was Te pito o te henua, wat 'De navel van de wereld' betekent. Volgens een aantal legenden zou de eerste naam van het eiland 'Te pito o te kainga a Hau Maka' zijn geweest, wat staat voor 'Het kleine stukje land van Hau Maka'.

Kerngegevens van Paaseiland

  • Landoppervlak: 163,6 km²
  • Inwoners: 3.791
  • Inwoners per km²: 23,2
  • Hoofdstad: Hanga Roa

Regionale informatie over Paaseiland

Algemene en Praktische reisinformatie over Paaseiland

De film 'Rapa Nui'

Het Anakenastrand was in 1994 een locatie voor een voor de film Rapa Nui onder regie van Kevin Reynolds met rollen voor Jason Scott Lee, Esai Morales, Sandrine Holt, George Henare en Cliff Curtis. Deze film werd geproduceerd door Kevin Costner.


Terug naar boven