Auckland

Grootste stad van Nieuw-Zeeland

Auckland is, met ruim 1 miljoen inwoners, de grootste stad van Nieuw-Zeeland en het belangrijkste knooppunt voor het luchtverkeer. De stad ligt op de glooiingen van de landengte tussen de Pacific Ocean en de Tasmanzee, op het Noordereiland. De inwoners vormen een bonte mix van nationaliteiten die afkomstig zijn uit vele windstreken in de wereld. Een grote groep vormt de van oorsprong Polynesische bevolking die hier in het verleden zijn neergestreken op hun tochten vanuit de Stille Oceaan.

Geschiedenis van Auckland

De eerste bewoners waren de Maori die op de plaats waar nu Auckland ligt een 'Pa' (een versterkte nederzetting) bouwden op de toppen van de hier gelegen uitgedoofde vulkanen. Door ziekten en onderlinge strijd raakten de nederzettingen in verval en op het moment dat de eerste Europese kolonisten hier in 1840 kwamen, was de omgeving grotendeels verlaten. Auckland werd door Captain William Hobson (de latere eerste gouverneur van Nieuw-Zeeland) vernoemd naar Lord Auckland, een hoge officier van de Britse marine. Nadat in 1840 de "Treaty van Waitangi" getekend was in de plaats Russel riep hij de nederzetting Auckland uit tot hoofdstad. 25 jaar later echter werd Wellington het nieuwe regeringscentrum en daarmee ook hoofdstad.

In de loop van vele jaren heeft de stad zich ontwikkeld tot wat het nu is en werd het de belangrijkste commerciële stad van het land. Het commerciële hart van de stad is tegenwoordig te vinden in Queen Street. De meeste inwoners van de stad wonen in de buitenwijken en niet in het centrum.

Bezienswaardigheden van Auckland

Het centrum van de stad ligt direct aan de baai en bestaat uit moderne hoogbouw en winkelcentra. Door de restauratie van historische gedeelten van de stad zijn gezellige winkelbuurten ontstaan. Naast de uit beton en glas opgetrokken kantoorgebouwen in de stad zijn er natuurlijk ook andere attracties te vinden in en rond het centrum, zoals musea, kunstgaleries en parken. Veel attracties liggen aan het water en rond de parken als Albert Park, Victoria Park en de Domain. Het Albert Park, ingeklemd tussen de Gallery en de universiteit, vormt een aangename onderbreking van de betonnen jungle. Het levendigste deel van het centrum is High Street net ten zuiden van de binnenstad. Het beste uitzicht over de stad heeft u vanaf de vulkanische berg Mount Eden. De grote havenbrug geeft toegang tot het meest noordelijk deel van het Noordeiland. Het War-Memorial Museum, dat een zeer complete verzameling Maori-kunst herbergt en het Auckland Museum zijn zeker een bezoek waard. Voorts treft u in de stad enkele bezienswaardige gebouwen en mooie parken.

De stad wordt omringd door water, met de Tasmanzee aan de ene kant en de Pacific Ocean aan de andere kant en heeft daardoor een grote aantrekkingskracht op watersportliefhebbers, waaronder veel zeilfanaten. Door de vele zeiljachten die hier afgemeerd liggen in de haven heeft de stad de bijnaam, "City of Sails", gekregen. Vrijwel alle bezoekers van Nieuw-Zeeland komen in Auckland aan, de gateway van het land, waar praktisch alle intercontinentale vluchten aankomen.

Buitenwijken van Auckland

De stad beslaat een gebied van ongeveer 60 vierkante kilometer waarvan de meesten 'suburbs' zijn en praktisch enkel uit laagbouw bestaan. Veel van deze suburbs lijken op elkaar, maar er springen er een paar uit die de moeite waard zijn. Parnell is de bekendste en ligt slechts 2 km van het stadscentrum verwijderd. Hier werd Auckland als het ware 'geboren' en waren Engelse kolonisten de eerste bewoners hier. U ziet hier veel Victoriaanse huizen en winkeltjes die bewaard zijn gebleven. De meesten zijn gerestaureerd in de oorspronkelijke staat of op een meer excentrieke wijze.

Rondom K Road, dat even ten zuiden van het centrum ligt, was in het verleden het woongebied van veel Polynesiërs en Maori's. Tegenwoordig wonen er veel artiesten en hangt er een prettig sfeertje. Er zijn veel cafés en etnische restaurantjes te vinden.

Iets verder naar het zuidwesten ligt Ponsonby met de mooiste Victoriaanse huizen van Auckland. Ponsonby is ook de 'place to be' voor wat beteft het uitgaansgelegenheden. U vindt hier vele restaurants, cafés, pubs. Wilt u hier op zaterdagavond gaan eten zorg dan dat u vooraf reserveert in het restaurant van uw keuze om teleurstelling te voorkomen.

Wilt u gaan winkelen of een theater bezoeken ga dan naar de wijk Newmarket even ten zuiden van Parnell.

Openbaar vervoer

Als u vanuit het centrum de buitenwijken wilt verkennen, kunt u het beste gebruik maken van het openbaar vervoer (bussen) of de taxi. De stadsbussen vetrekken vanaf het Britomart Transport Centrum (aan het noordeinde van Queen Street).

De meest bruikbare route is de "Link" (ma-vr 6u-23u30, za & zo 7u-23u30, elke 10 min tot 19 uur, daarna elke 15 min tot 23.30 uur; nzd 1,60 per rit, nzd 14 voor tien ritten). Dit zijn groene stadsbussen die continue een lus-vormige route rijden door de stad en meest populaire buitenwijken, zoals Parnell, Newmarket, K 'Road en Ponsonby. U kunt kaartjes kopen op de bus of in de Britomart. Er is ook een beveiligde "Nightrider" dienst (za & zo 1-3am; nzd 4-9) die u kunt gebruiken na een avondje uit.

 De "City Circuit bus" (dagelijks 8u-18u, elke 10 min, gratis) begint op Queen Street (tegenover het Britomart Transport Centre) en volgt daarna een route door het stadscentrum via de universiteit en de westzijde van de binnenstad.

Voor toeristen die veelvuldig het openbaar vervoer gebruiken is de ééndaagse Getabout Auckland Discovery Pass (nzd 13, verkrijgbaar bij buschauffeurs, veerboot loketten en bij het trein- en busstation) de beste deal. Hiermee kunt u alle gebieden die u waarschijnlijk wilt verkennen bestrijken. De Pass omvat de "Link" , de treinen naar de voorsteden en alle ferries naar de noordelijke oever (met inbegrip van Devonport), maar niet die van de Gulf Islands. Meer informatie vindt u op de website: www.maxx.co.nz.

Ten oosten van het centrum van Auckland, aan de Tamaki Drive, staan de mooiste en grootste huizen van veel rijke Aucklanders, maar hier vindt u ook geweldige stranden, zoals Mission Bay en St. Heliers Bay.

Luchthaven van Auckland

Auckland Airport is de grootste luchthaven van Nieuw-Zeeland met 13 miljoen passagiers per jaar. De luchthaven ligt 21 kilometer ten zuiden van het centrum van Auckland, in de buitenwijk Mangere. Auckland Airport is de thuishaven van de luchtvaartmaatschappij Air New Zealand. De luchthaven heeft twee landingsbanen die parallel aan elkaar lopen en heeft een capaciteit van 45 vluchten per uur. De kleinste landingsbaan was oorspronkelijk een taxi-baan. De twee banen liggen te dicht op elkaar om tegelijkertijd in gebruik te zijn. De kleine baan is bedoelt als reserve voor als de langere baan in onderhoud is. Auckland Airport heeft een international terminal en een domestic terminal, die middels een voetpad (greenline) en gratis shuttlebussen met elkaar verbonden zijn. In beide terminals vindt u cafés, restaurants en winkels. Achter de douane in de vertrekhal vindt u een groot aantal taxfree winkels. Meer informatie vindt u op de website www.aucklandairport.co.nz.

De meeste toeristen komen aan en vertrekken vanaf Auckland international Airport. De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren ondermeer internationale vluchten uit.

  • Air Caledonie (naar Noumea, Nieuw-Caledonië)
  • Air New Zealand (naar Brisbane, Cairns, Hong Kong, Honiara, Los Angeles, Melbourne, Nadi, Noumea, Papeete, Rarotonga, Singapore, Sydney en Tokyo)
  • Air Nauru (naar Nauru)
  • Air Pacific (naar Nadi, Fiji)
  • Air Vanuatu (naar Port Vila, Vanuatu)
  • Cathay Pacific (naar Hong kong)
  • Emirates (naar Dubai, VAR)
  • LAN Airlines (naar Santiago, Chili)
  • Malaysia Airlines (naar Kuala Lumpur)
  • Qantas (naar Brisbane, Melbourne en Sydney, Australië)
  • Singapore Airlines (naar Singapore)
  • Solomon Airlines (naar Honiara, Salomon Eilanden)
  • Virgin Australia (naar Brisbane, Melbourne en Sydney, Australië)

Rond Auckland

De regio rond Auckland op het Noordereiland kent een reeks aan bezienswaardigheden en attracties. De 1.5 miljoen inwoners van de stad trekken er graag op uit en ze hebben dan een uitgebreide keuze. De stranden van Piha zijn door de ruige branding ideaal voor surfers en kun je met een cocktail in je hand in Devonport genieten van het uitzicht op de haven en skyline van Auckland.

Devonport (Northshore)

De buitenwijk Devonport ligt op een landtong aan de noordkant van het centrum van Auckland, the northshore, en straalt een 19e eeuwse sfeer uit. Het was dan ook één van de eerste gedeelten waar de Europese kolonisten zich vestigden. Lange tijd was een deel van Devonport een marinebasis. Nog altijd staan er goed bewaarde Victoriaanse huizen en gebouwen die dit sfeertje versterken. Devonport is eenvoudig te bereiken met de ferry. Vanaf hier hebt u tegelijkertijd ook nog een prachtig uitzicht over de 'skyline' van de stad en kunt u genieten van de vele zeilboten, het zicht op de Harbour Bridge en de groene vulkaan Rangitoto. Ondanks dat Devonport wat commercieel oogt, is het nog steeds een prima wijk om aan de drukte van het stadscentrum te ontkomen. Wandelend langs de rustige straten en de met bomen omzoomde waterkant ziet u prachtige huizen en villa's. Er is geen tekort aan verleidelijke boekhandels, kleine galeries, cafés en restaurants.

Herne Bay

Naast het modieuze Ponsonby ligt Herne Bay, de "duurste wijk" van Auckland. De kooplieden van welleer lieten hier waterview villa's aanleggen, gebouwd in aantrekkelijke architectuur met veel Kauri hout. De huizenprijzen zijn ondertussen atronomisch hoog hier. De aangename villawijk bezit geen grote bezienswaardigheden, maar in Herne Bay vindt u wel een aantal goede restaurants.

Western Springs

In de late negentiende eeuw was de groeiende stad Auckland wat de watervoorziening sterk afhankelijk van de Western Springs wat 4 km ten westen van de stad ligt. Het gebied is nu gewijd aan het mooie park, waar u zowel het Museum van Transport & Technology (MOTAT) als de Auckland Zoo kunt vinden.

Museum of Transport & Technology

Adres: Great North Road / Openingstijden: dagelijks 10u-5pm / Prijs: $ 14 / Telefoon: 0800 668 286 / Website: www.motat.org.nz.

Het Museum van Transport & Technology (MOTAT) biedt een overzicht van voertuigen die in het verleden in Nieuw-Zeeland zijn gebruikt. In het gerestaureerde pomphuis van de Western Springs wordt, door middel van audiovisuele displays, het verhaal verteld van de twee belangrijkste luchtvaartpioniers van Nieuw-Zeeland: Richard Pearse en Jean Batten. U kunt met historische trams een rit maken naar de Sir Keith Park Memorial Site (elke 10-20min, inbegrepen in de toegangsprijs). Bij de Memorial Site ziet u één van de weinige overgebleven Lancaster bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog en een dubbeldekker vliegende boot, die tot het midden van de jaren 1960 werd gebruikt op de South Pacific "Coral Route" van Air New Zealand.

Auckland Zoo

Adres: Motions Road / Openingstijden: dagelijks 09:30-17:30 / Prijs: $ 18 / Website: www.aucklandzoo.co.nz.

De Auckland Zoo werd in 1922 geopend en in de jaren zeventig en tachtig verder uitgebreid. In de jaren dertig had de dierentuin al een aanzienlijke dierencollectie, maar tegenwoordig heeft de dierentuin circa 1300 dieren van ongeveer 179 soorten. Er zijn onder andere: Aziatische olifanten, wallaby's, Sumatraanse tijgers en de zeldzame Aziatische goudkat. De dierentuin speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van bepaalde diersoorten, met name inheemse soorten. Eind 2011 is de opening van een nieuw gedeelte met de naam Te Wao Nui gepland, waarin uitsluitend Nieuw-Zeelandse planten en dieren te zien zullen zijn, zoals de kiwi en de tuatara.

Het middelpunt van Auckland Zoo is de baanbrekende Pridelands ontwikkeling, waarin leeuwen, nijlpaarden, neushoorns, giraffen, zebra's en gazellen zwerven over een nagebouwde savanne (omsloten door grachten). Elders in de dierentuin, bij de Seal and Penguin Shores, komt u oog in oog te staan met zeeleeuwen en pinguins. De tram tussen de twee MOTAT locaties stopt bij de dierentuin.

Waitemata Harbour

De baai waaraan Auckland ligt heet Waitemata Harbour (ook wel Auckland Harbour genoemd). De baai is ca. 178 km² groot en verbindt de stad met de Golf van Hauraki en de Stille Oceaan. De naam komt uit de Maori-taal, Wai te Mataa. De ingang van de baai is aan de oostzijde, tussen North Head en Bastion Point. De noordelijke oever van de haven wordt gevormd door North Shore City. Andere plaatsen langs de baai zijn Birkenhead, Northcote en Devonport.

Net ten westen van het stadscentrum ligt de Auckland Harbour Bridge, die de zuidoever met de noordoever verbindt. Vanuit het stadscentrum zijn er bootverbindingen naar North Shore, Rangitoto Island en Waiheke Island. Ten oosten van het zuidelijke uiteinde liggen de jachthavens van Westhaven en de buitenwijken van Freemans Bay en het Viaduct Basin. Er zijn diverse scheepswerven en havens binnen Waitemata Harbour, evenals de marinebasis Devonport.

De ferries, die vanuit het centrum naar de buitenwijken en de eilanden varen, vormen een snelle en aangename manier van transport. De belangrijkste bestemmingen zijn de Hauraki Gulf Islands en Devonport. De belangrijkste ferrymaatschappij is Fullers (www.fullers.co.nz). De Devonport Ferry is de goedkoopste van de veerboten en is opgenomen in de Getabout Auckland Discovery Pass.

Hoogtepunten van Auckland

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Auckland:

  • Albert Park
  • Auckland Art Gallery
  • Auckland Domain en de Winter Gardens
  • Auckland Harbour Bridge
  • Auckland Museum
  • Coast to Coast Walkway
  • Howick
  • K-Road
  • Newmarket
  • New Zealand National Maritime Museum
  • One Tree Hill
  • Parnell
  • Ponsonby
  • Skytower
  • Tamaki Drive
  • Viaduct Harbour

Albert Park

Ten oosten van Queen Street en Wellesley Street en bergopwaarts vanaf de Auckland Art Gallery naar de Universiteit ligt het Albert Park. Deze in Victoriaanse stijl aangelegde tuinen was oorspronkelijk de locatie van een Maori Pa. Het land was achtereenvolgens in gebruik als de Albert Kazerne (in de jaren 1840 en '50) en vervolgens als een netwerk van schuilkelders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig ziet u er zonnebaden studenten en kantoormedewerkers. Het park heeft tal van gedenktekens, een florale klok, een aantal prachtige eiken, vijgenbomen en de uit 1882 daterende Gate Keepers Cottage.

Auckland Art Gallery

Adres: Oostelijke rand van Albert Park / Openingstijden: dagelijks 10u-5pm / Prijs: gratis (er wordt wel een vergoeding gevraagd voor evt. speciale tentoonstellingen) / Telefoon: 09/307 7700 / Website: www.aucklandartgallery.govt.nz.

Kunstliefhebbers mogen een bezoek aan dit eerste en grootste kunstinstituut van Nieuw Zeeland zeker niet missen. Het museum bestaat uit twee delen, het traditionele deel besteed vooral aandacht aan de ontwikkeling van de Nieuw-Zeelandse kunst door de jaren heen. Er is hier werk te vinden van Colin McCahon, Frances Hodgkins en Ralph Hotere. Hoogtepunt van het museum zijn de Maori portretten van Gottfried Lindauer. Aan de overkant van de straat,waar de City Art Gallery staat, vindt u de New Gallery. In de New Gallery kunt u wisselende kunst exposities zien van hedendaagse kunst. Beide galeries staan naast het Albert park waar het heerlijk vertoeven is tussen palmen, subtropische struiken, standbeelden en fonteinen.

Auckland Domain en de Winter Gardens

Dit park ligt op een steenworp afstand van het museum waar mooie bloementuinen zijn aangelegd met daarin veel standbeelden die langs de paden staan. In de zomer worden hier regelmatig gratis openlucht concerten gegeven.

Auckland Harbour Bridge

Net ten westen van het stadscentrum ligt de, in 1959 gebouwde en 1020 meter lange, Auckland Harbour Bridge die de zuidoever met de noordoever van de Waitemata Harbour verbindt. De stalen brug heeft een karakteristieke vorm met een grote boog. De langste overspanning bedraagt is 244 meter. Over de brug loopt de Auckland Northern Motorway. Deze autosnelweg loopt van Auckland naar Puhoi en is onderdeel van de nationale weg SH1. De Auckland Harbour Bridge heeft tijdens het spitsuur wisselstroken die van richting kunnen veranderen. De middelste rijstroken worden 's avonds gebruikt door het verkeer naar het noorden (de stad uit) en 's ochtends naar het zuiden (de stad in). De brug werd tussen 1954 en 1959 gebouwd oorspronkelijk met vier rijstroken (2x2). Door de snelle groei van de voorsteden ten noorden van Auckland was al snel meer capaciteit nodig. Daarom werd de brug in 1969 verbreed naar acht rijstroken.

Auckland Bridge Climb & Bridge Bungy

Openingstijden: zaterdag en zondag 9 uur, 11:30 en 14:30 / Prijs: $ 100 (Bridge Climb; $ 80 voor de verkorte klim) en $ 120 (Bridge Bungy / Telefoon: 09/361 2000 / Website: www.bungy.co.nz/auckland.

De Auckland Bridge Climb geeft u de kans om van het fantastische uitzicht over de stad te genieten vanaf het hoogste punt, ongeveer 65 meter boven de Waitemata Harbour. De negentig minuten durende excursie bestaat niet daadwerkelijk uit klimmen, maar is een wandeling langs stalen loopbruggen en trappen boven het drukke verkeer over de brug. Een veiligheidsharnas aan een kabel zorgt ervoor dat u steeds bevestigd bent aan de brug. Gidsen geven uitleg over de constructie van de brug. Reserveren is noodzakelijk. Camera's zijn niet toegestaan.

Als u hunkert naar een adrenaline rush, dan kunt u de Auckland Bridge Bungy doen. U maakt een 40 meter sprong over het water. De prijs is inclusief een T-shirt en toegang tot de brug.

Auckland Museum

Openingstijden: dagelijks 10u-5pm / Prijs: € 5 (geldig voor ongelimiteerd toegang op dezelfde dag) / Website: www.aucklandmuseum.com.

Het hoogste punt van het Domain wordt bekroond door de imposante, in Grieks-Romeinse stijl gebouwde, Auckland Museum. Het gebouw werd oorspronkelijk in 1929 gebouwd als een World War I-monument, maar na de Tweede Wereldoorlog werden de plakaten op de buitenmuren uitgebreid ter nagedachtenis van de gevechten en gesneuvelden in World War II. Het Auckland Museum wordt daarom ook wel het 'Auckland War Memorial Museum' genoemd.

In dit volkenkundige en natuurhistorisch museum, waarvan de ingang van het gebouw doet denken aan de klassieke Parthenon van Athene, worden de beste collecties van Maori-kunstwerken en voorwerpen tentoongesteld; de Maori Treasures. Daarnaast is er een overzicht van de oorlogen waarbij Nieuw-Zeelandse militairen betrokken waren, zoals de Boerenoorlog, de 1e en 2e wereldoorlog en zijn militaire voorwerpen en wapens te zien. Voor kinderen is er een Children's Discovery Centre. De museumwinkel biedt hoogwaardige traditionele en hedendaagse Maori kunstwerken te koop aan. U kunt deelnemen aan de dertig minuten durende Manaia Culturele (Maori) voorstelling van zang en dans, (dagelijks 11u en 13u30, in jan-mrt ook om 14:30; $ 20), welke wordt ingeluid door een Shell-Blast.

Coast to Coast Walkway

De goed gemarkeerde Coast to Coast Walkway is een vier uur durende, 13 kilometer lange route langs het breukvlak van de landengte van de Ferry Building aan de Waitemata Harbour naar Onehunga bij Manukau Harbour. De wandelroute biedt een fantastisch uitzicht op de haven en de toppen van Mount Eden en One Tree Hill, het Auckland Museum en het Albert Park. De route wordt uitgelegd in de gratis "Coast to Coast Walkway" folder. De wandeling is via de Devonport Ferry verbonden met de 23 kilometer lange North Shore City Coastal Walk.

Howick

Howick, 15 km ten oosten van het centrum van Auckland, was één van de vier fencible nederzettingen rond de jonge hoofdstad, die waren ingesteld als verdediging tegen ontevreden Maori en ambitieuse Franse pioniers. De zogenaamde "fencibles" (gepensioneerde Britse soldaten) werden voor 7 jaar opnieuw gerekruteerd om de stad te verdedigen in ruil voor vrije doorgang en een blok van het land. Vandaag de dag is het een populaire wijk met Oost-Aziaten die hier fraaie herenhuizen bouwden. Een andere bezienswaardigheid in Howick zijn de fraaie vierkante torentjes van de All Saints Church,' s lands oudste actieve "Selwyn" kerk, gebouwd in 1847.

Howick Historical Village

Adres: Bells Road, Lloyd Elsmore Park, 10 km ten oosten van het centrum tussen Pakuranga en Howick / Openingstijden: dagelijks 10u-5pm / Prijs: $ 13 / Telefoon: 09/576 9506 / Website: www.fencible.org.nz.

De beste plaats om een gevoel te krijgen voor het leven van de "fencible" is in het Howick Historical Village waar u meer dan dertig gebouwen ziet die dateren uit de jaren 1840 en 1870. De gebouwen zijn gerestaureerd en sommige zijn verplaatst vanuit de andere 3 fencible nederzettingen en zodanig gerangschikt om een geloofwaardige dorpse omgeving te creeren, compleet met een vijver, een werkende smidse en tuinderijen. Vrijwilligers verbeelden de ijverige karakters die hier leefden rond 1850. U ziet ze kuieren tussen de officiers huisjes, herberg, school, winkels, tenten en geïmproviseerde Maori-stijl Raupo hutten die werden gebruikt bij eerste aankomst.

K-Road

De buurt rondom Karangahape Road, algemeen bekend als K-Road, was ooit een chique woonwijk voor welvarende negentiende-eeuwse handelaren. Later werd de buurt geassocieerd met de Polynesische gemeenschap van Auckland. Enkele Consulaten (van de eilanden in de Pacific) en een Samoaanse kerk herineren hieraan. Tegenwoordig vormt de buurt rond K Road een hippe winkelbuurt, met groovy cafés, muziekwinkels die gespecialiseerd zijn in vinyl en kleurrijke kledingwinkels van designers die geinspireerd zijn door Oost-en Zuid-Azië.

Newmarket

De stadswijk Newmarket, gelegen op de oostelijke flanken van Mount Eden, heeft zich in de afgelopen tien jaar getransformeerd tot één van de beste winkelstraten van Auckland, compleet met uitestekende restaurants. Met name vindt u veel modewinkels in deze buurt. Net ten zuiden van de winkels, bij de Great South Road, liggen tal van hotels en motels.

New Zealand National Maritime Museum

Adres: Viaduct Harbour, op de hoek van Quay en Hobson Street / Openingstijden: dagelijks: Nov-Pasen 9am-6pm, paas-okt 9u-5pm / Prijs: $ 16 / Website: www.nzmaritime.org.

Water en boten hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en een bezoek aan het Maritime Museum mag dan ook niet ontbreken. Het museum laat ongeveer 1000 jaar zeevaart geschiedenis van Nieuw-Zeeland zien. Er worden veel historische (zeil) schepen en kano's tentoongesteld, waaronder die van de Polynesische ontdekkingsreizigers van het allereerste begin. In het museum is ook een zaal ingericht als scheepsinterieur, compleet met scheepsgeluiden en een deinende vloer. Er zijn interessante rondleidingen (meestal ma-vr 11u, za 11u of 13u, gratis) en u kunt varen op de kleine stoomsleepboot "SS Puke" (twee zondagen per maand, $ 5). U kunt ook deelnemen aan de één uur durende cruises op de Ted Ashby (di, do, za en zo middag & 14u, $ 15 ($ 24 dollar inclusief museumtoegang) of aan de haven cruises bij zonsondergang (twee donderdagen per maand, $ 30).

Pride of Auckland

Adres: Maritiem Museum / Prijs: Coffee Cruise $ 58, Lunch Cruise $ 68, Dinner Cruise $ 95 / Telefoon: 09/373 4557 / Website: www.prideofauckland.com.

De Pride of Auckland is een zeilschip waarmee het Maritiem Museum een verscheidenheid aan cruises aanbiedt waarbij tijdens de cruise aan boord koffie of een maaltijd wordt geserveerd. De Coffee Cruise vertrekt dagelijks om 15u45 (duurt 1 uur 30 minuten), de Lunch Cruise vertrekt dagelijks om 13u (duurt 1 uur 30min) en de Dinner Cruise vertrekt om 19u (duurt 2 uur 30min). Alle tochten zijn inclusief toegang tot het Maritiem Museum.

One Tree Hill

Deze ruim 180 meter hoge heuvel dankt zijn naam aan het feit dat hier maar één boom staat met daarnaast nog een gigantische obelisk ter nagedachtenis aan de Maori die hier lang geleden de grootste versterkte nederzetting bouwden. De eerste boom die hier stond was een voor de Maori heilige totara boom. Deze boom heeft de tijd niet overleefd en is vervangen door een gigantische dennenboom. One Tree Hill ligt in het Cornwall Park, 7 km ten zuiden van het centrum van Auckland. Hij ligt in het Auckland vulkaanveld. De laatste eruptie was 20.000-30.000 jaar geleden. De lava bedekte een gebied van 20 km².

Het was ooit de plek van de grootste prehistorische Maori-nederzetting in de regio. Sinds de 16e eeuw, en wellicht nog vroeger, was het gebied inclusief de heuvel bewoont door de Wai o Hua-stam. Ook andere Maori-stammen in het Aucklandgebied hebben hun sporen op de heuvel achtergelaten.

De vulkaan is genoemd naar de eenzame podocarpus totara boom, die in de 17e eeuw op de top werd geplant. De Europese immigranten gaven deze naam aan de heuvel. Eén van de Maori-namen voor de heuvel is Maungakiekie: berg van de kiekie, kiekie (Freycinettia banksii) Epiphyte een klimplant uit de schroefpalmfamilie. Deze naam suggereert wel dat de vegetatie in de Maori-tijd anders was dan nu. Een andere Maori-naam is Te Totara i Ahua, die refereert aan de heilige totaraboom (podo-carpus totara) en kan worden vertaald als de totara die alleen staat. De totara is heilig om dat hij geassocieerd wordt met het doorsnijden van de navelstreng van de pasgeboren baby. Dit is een belangrijke ceremonie in de Maori-samenleving. De gebeurtenis herinnert aan de geboorte van de jongen Koroki, een latere Maori-koning. De totaraboom is omgehakt in 1852 door een groep arbeiders die boos waren omdat enkele voorraden niet waren geleverd. Het werd omgehakt voor brandhout. Pogingen om een nieuwe totara op de heuvel te zetten mislukten.

Parnell

De stadswijk Parnell, 2 km ten oosten van het centrum van Auckland, is het kerkelijke hart van de stad, de thuishaven van Auckland Cathedral en een aantal historische huizen. Maar tegenwoordig staat de wijk vooral bekend om z'n winkels, kunstgalleries, cafés en restaurants. De wijk ontsnapte ternauwernood aan de sloop ten behoeve van de high-rise-betonbow in het midden van de jaren 1960. Net op het moment toen de bulldozers kwamen om de schilderachtige maar bouwvallige huizen en winkels neer te halen, spande de excentrieke miljonair Les Harvey zich in om de wijk te sparen. Harvey heeft in de jaren '70 met succes campagne gevoerd tegen de strenge winkelssluitingswet met als gevolg dat Parnell lange tijd de enige plek in Auckland was waar gewinkeld kon worden op zaterdag. Parnell Road is nu een straat met chique kledingwinkels, chique restaurants en spraakmakende kunstgalerijen. Zelfs als u niets wilt kopen, vormt Parnell een aantrekkelijke plek om een halve dag door te brengen.

Parnell Baths

Adres: Judges Bay Rd, Parnell / Openingstijden: nov-Pasen (ma-vr) 6u tot 20u, (za & zo) 8u tot 20u / Telefoon: 09/373 3561

In Parnell kunt u heerlijk zwemmen in het Parnell Baths: een openlucht zoutwater zwembad dat vooral bij de lokalen erg populair is.

Ponsonby

Het gebied rond Ponsonby Street werd de eerste trendy buurt van Auckland. Na een lange periode van verval, nam de stadswijk Ponsonby in de jaren zeventig een bohemien wending. Er onstonden hippe cafés, restaurants en boutiques langs Ponsonby Road. De huizen langs de straat zelf zijn niet bijzonder mooi, maar de musici, acteurs en media folk die hier samenkomen om te lunchen, dineren of om samen koffie te drinken geven de buurt een levendige indruk. De kleine designer boutiques bieden de meest stijlvolle kleding die in Nieuw-Zeeland te vinden is.

Skytower

Adres: hoek van Victoria en Federal Street / Openingstijden: ma-do & zo 08u30-22u30, vr en za 08:30-23:30 / Prijs: $ 25 (de bovenste verdieping kost 3 dollar extra)

Het centrum van Auckland wordt gedomineerd door de Skytower, een betonnen gevaarte gebouwd in het midden van de jaren 1990 als een symbool voor de stad in de aanloop naar het nieuwe millennium. Vanaf de 328 meter hoge Skytower heeft u een prima uitzicht over de stad en haar omgeving en kunt u zich hier goed oriënteren hoe de stad in elkaar steekt. De toren heeft vier observatiedekken die u met een razendsnelle lift kunt bereiken. In het Orbit Restaurant kunt u zelfs tijdens een heerlijke maaltijd genieten van dit uitzicht waarbij u niet van plaats hoeft te wisselen aangezien het restaurant langzaam ronddraait.

De Skytower is onderdeel van het SKYCITY Auckland casino complex. De toren heeft een gemiddelde van 1450 bezoekers per dag en meer dan 500.000 per jaar, om verschillende redenen, zoals het uitzicht, het springen van de toren of het casino.

Het bovenste deel van de toren bevat twee restaurants en een café, waarvan een draaiend restaurant dat 190 meter boven de grond is en elk uur 360 graden draait. De toren heeft drie verdiepingen bedoeld voor observatie op verschillende hoogtes. Elk dek geeft een uitzicht van 360 graden over de stad. Het grootste observatiedek op 186 meter hoogte heeft op sommige plaatsen van de verdieping glazen vloeren van 38mm dik die ervoor zorgen dat je recht naar beneden kunt kijken. Het bovenste uitzicht dek genaamd 'Skydeck' is net onder de antenne op 220 m hoogte en geeft uitzichten tot 82 km in de verte.

De 328 meter hoge Skytower is het hoogste gebouw van Nieuw-Zeeland. De toren wordt ook gebruikt voor telecommunicatie met de Auckland Peering Exchange op verdieping 48. Op de top bevinden zich ook een internetmast en een weerstation, zodat men kan zien wat de weersomstandigheden zijn op de top. De toren is gemaakt van versterkt beton. De basis met een diameter van 12 meter, inclusief 3 liften en een noodtrap, wordt ondersteund door 8 poten die gebouwd zijn op 16 pilaren die 12 meter de grond in zitten in het zandsteen. De toren is ontworpen om windsnelheden van 200 km per uur aan te kunnen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een aardbeving van 7 op de schaal van Richter die plaatsvindt op 40 km van de toren, de toren niet zal beschadigen.

Skytower SkyJump

Openingstijden: dagelijks 10u-18u, en tot 22u op drukke zomeravonden / Prijs: $ 195 / Telefoon: 0800/759 586 / Website: www.skyjump.co.nz.

De toren heeft ook de activiteit 'SkyJump', een sprong van 192 meter hoogte vanaf het observatiedek waarbij een maximumsnelheid van 85 km per uur kan worden gehaald. De kabel blijft in zijn positie, zodat bij windstoten degene die springt niet met de toren botst.

Skytower Skywalk

Openingstijden: dagelijks 10u-18u, en tot 22u op drukke zomeravonden / Prijs: $ 135 / Telefoon: 0800/759 586 / Website: www.skywalk.co.nz.

Als alternatief voor springen van de Skytower kunt u ook een wandeling maken op 192 m hoogte over een 1,2 m brede betonnen rand en loopbrug. Er zijn geen leuningen, maar u bent wel via een veiligheidslijn en een rail verbonden met de toren. Uw gevoel voor evenwicht wordt plotseling erg belangrijk, maar u kunt wel genieten van het schitterend uitzicht en de kick van het moment. De activiteit duurt ongeveer 75 minuten (totale tijd inclusief gordels en veiligheid briefing). Twee groepen van zes personen worden tegelijk toegelaten.

Tamaki Drive

De Tamaki Drive volgt het waterfront vanaf de oostzijde van het centrum langs Judges Bay naar de stranden van Mission Bay en St Heliers Bay. De grootste attractie langs de weg is Kelly Tarlton's World. Als u Tamaki Drive vervolgt bereikt u het met gras begroeide Bastion Point en de MJ Savage Memorial Park, een homage aan de eerste Labour-premier die in Nieuw-Zeeland de verzorgingsstaat inluidde in de late jaren 1930. Meer recent was Bastion Point de plaats van een zeventien maanden durende impasse tussen de politie en de traditionele eigenaars, de Ngati Whatua, over de verdeling van grond voor woningbouw. De bezetters werden verwijderd in mei 1977, maar hun strijd heeft wel de weg vrijgemaakt voor belangrijke veranderingen in de opstelling ten opzichte van de Maori's. Vanaf Bastion Point kijkt u neer op Mission Bay, het dichtstbijzijnde stadsstrand dat echt de moeite waard is. Langs de met gras begroeide waterkant vindt u een verleidelijke rij van cafés en restaurants. Het beste kan hier gezwommen worden bij hoogwater; op andere momenten blijft het water ondiep en moet u een lange weg naar buiten ondernemen om te zwemmen. Vergelijkbare omstandigheden treft u aan bij de beschutte stranden van Kohimarama en St. Heliers Bay.

Kelly Tarlton's Antarctic Encounter en Underwater World

Adres: 23 Tamaki Drive / Openingstijden: dagelijks 9-6pm / Prijs: $ 29,50 voor de hele dag geldig (toeslag duiken met haaien $ 149, duiken met pijlstaartroggen $ 69, duiken met rifvissen $ 69) / Website: www.kellytarltons.co.nz.

Kelly Tarlton's Antarctic Encounter en Underwater World is het geesteskind van Kiwi duiker, schatzoeker en bergingexpert Kelly Tarlton, die een oude waterzuiveringsinstallatie ombouwde tot een oceaan aquarium. Het was het eerste aquarium met "walk-through acryl tunnels", die nu elders in de wereld ook gemeengoed zijn geworden. Het enorme Kelly Tarlton aquarium wordt gedomineerd door kelp bedden, palingen en kleurrijke rifvissen. Een ander aquarium heeft haaien, die alarmerend dichtbij te zien zijn in het kristalheldere water. Nieuwe tanks in het Stingray Bay gedeelte zijn voorzien van pijlstaartroggen, sommige met een spanwijdte van twee meter. U kunt duiken met de haaien of pijlstaartroggen of gewoon snorkelen met wat minder gevaarlijke vissen.

De resterende aquaria vormen een andere attractie. De Antarctic Encounter vertelt het verhaal van de Antarctische geschiedenis met een replica van de door Robert Falcon Scott en zijn expeditieleden geprefabriceerde hut, die zij gebruikten op hun ongelukkige 1911-12 poging om als eerste de Zuidpool te bereiken (de oorspronkelijke hut staat overigens nog steeds bij Scott Base op Antarctica). De ruime shelter heeft een ongewone inhoud, met inbegrip van een pianola, een volledig functionele laboratorium en een drukpers. U ziet er ook een pinguïnatrium, waar u van dichtbij konings- en ezelspinguïns ziet schieten door het water en hoppen rond nep ijsbergen.

Viaduct Harbour

In Viaduct Basin werden de 2000 America's Cup en de 2003 America's Cup gehouden. U vindt hier veel cafés, restaurants en clubs. Vanaf de terrasjes rond de jachthaven is het aangenaam toeven. Ook 's avonds is dit een levendige buurt waar u goed kunt uitgaan. Het New Zealand National Maritime Museum ligt aan de Viaduct Harbour.